erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 9. 21

 Szijjártó: a magyar külpolitika kiáll a magyar érdekekért és a határon túli magyarokért

– MTI, kormany.hu, hirado.hu, 888.hu, Magyar Idők, karpatalja.ma, Pannon RTV

A magyar külpolitika kőkeményen kiáll a magyar érdekekért és a határon túl élő magyarok érdekeiért - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek. A tárcavezető New Yorkban részt vesz az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakán, és az ennek alkalmával román, valamint horvát kollégájával folytatott megbeszéléseiről beszámolva kifejtette: a magyar külpolitika nem hagyja magára a határokon túl élő magyarokat, és mindazokban a kérdésekben, amelyek fontosak a számukra, "a végsőkig kitartunk és nem engedjük, hogy a környező országokban folyamatosan a magyarokat sújtó döntéseket hozzanak". Ennek Magyarország folyamatosan hangot ad a nemzetközi színtéren, az ezen országokkal szembeni nemzetközi nyomásgyakorlást folyamatosan szorgalmazza - jelentette ki.  Mint mondta, Románia esetében azért is "csalódást keltő" a marosvásárhelyi iskolával kapcsolatban kialakult helyzet, mert "a két ország között az elmúlt időszakban reményre okot adó, pozitív folyamatok indultak meg", és a két ország gazdasági egymásrautaltsága is világos.

 

 

Nagyon fontos, hogy a felvidéki magyarság megerősítse képviseletét a megyei választásokon

– MTI, Kormany.hu, Magyar Idők, hirado.hu, Felvidék Ma, Hírek.sk,

Szlovákiában a megyei önkormányzatok szintjén sok dolog dől el, ezért nagyon fontos, hogy a felvidéki magyarság megerősítse képviseletét a novemberi megyei választásokon - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerdán Pozsonyban, miután találkozott a Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetőivel a felvidéki magyar párt székházában. Potápi Árpád János az MKP vezetőségével a magyar kormány nemzetpolitikájának eddigi eredményeiről, a Felvidéket érintő célkitűzéseiről, azon belül a családi vállalkozások évének felvidéki vonatkozásairól, az MKP és a Fidesz-KDNP pártszövetség közötti stratégiai partnerségről, illetve a Szlovákiában november negyedikén tartandó megyei választásokról egyeztetett.

 

Az ukrán oktatási törvény módosítását kéri a román parlament

– maszol.ro, transindex.ro, Krónika, Bihari Napló

A román parlament szerint az új ukrán oktatási törvény drasztikusan korlátozza az Ukrajnában élő több mint négyszázezres román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz, ezért a vonatkozó nemzetközi szabványoknak megfelelő, az ukrajnai kisebbségek védelmét garantáló jogszabályi keret kialakítását sürgeti. Az RMDSZ részéről Korodi Attila frakcióvezető szólalt fel. Leszögezte: Ukrajna nem számíthat a nemzetközi közösség támogatására, ha nem tartja be a kisebbségvédelem európai szabványait, Románia pedig csak akkor lépet fel hitelesen az ukrajnai nemzettársak védelmében, ha otthon sem sepri a szőnyeg alá a kisebbségi igényeket.

 

Kolozsvárra és Nagyváradra látogat Orbán Viktor kormányfő

- Krónika

Háromnapos látogatást tesz Orbán Viktor miniszterelnök szeptember végén-október elején Erdélyben és a Partiumban. A kormányfő Kolozsváron részt vesz a reformációs ünnepségsorozaton, a nagyváradi PKE-n pedig megnyitja az egyetemi tanévet. Orbán Viktor miniszterelnök részvételével ünnepli meg a reformáció 500. évfordulóját Kolozsváron az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK). A kerek évforduló alkalmából szeptember végén ünnepségsorozatot rendeznek a kincses városban, ahol múzeumot és szobrot is felavatnak, a közeli Szászfenesen pedig templomot szentelnek.

 

Erdély

 

Az ukrajnai oktatási törvénnyel kapcsolatos határozatot fogadott el a Kovászna megyei tanács

– Krónika, transindex.ro

Egyöntetű szavazattal fogadta el Kovászna Megye Tanácsa rendkívüli ülésén az ukrajnai új oktatási törvénnyel kapcsolatos állásfoglalását. Ebben leszögezik, hogy az önkormányzati képviselők egyhangúan elítélik a kijevi parlament döntését, amely megfosztja a nemzeti kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, semmibe veszi a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait.

 

Fennállhat a visszaállamosítás veszélye a marosvásárhelyi katolikus gimnázium épületei esetében?

– transindex.ro

Nemzetközi egyezmény is biztosítja a katolikus líceum épületének egyházi tulajdon jellegét, de Romániában nem lehet mérget venni a jogbiztonságra. Az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium marosvásárhelyi épületei 2004-es visszaszolgáltatásának a felülvizsgálatát kezdeményezte múlt héten Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) Maros megyei képviselője, Maros megye volt prefektusa. A politikus Lucian Goga prefektust és Dorin Florea polgármestert kérte a római katolikus egyház javára történt restitúció felülvizsgálati kérelmének a benyújtására. Holló Lászlót kérdeztük Marius Pașcan visszaállamosítási javaslatáról.

 

A Sapientia a „biztonság szigete”

- Krónika

Az erdélyi magyarság erős középosztályává kell válniuk az egyetemi hallgatóknak – fogalmazott Murádin János egyetemi adjunktus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári karának kancellárja a felsőoktatási intézmény keddi tanévnyitóján. A 2017/2018-as tanév megnyitóján Sógor Csaba európai parlamenti képviselőnek átadták a kari tanács tiszteletbeli tagja címet, amiért több alkalommal támogatta a kar oktatóinak és diákjainak tevékenységét, akiknek lehetőségük volt például szakmai gyakorlatot végezni Brüsszelben.

 

 

A paralimpikon mint példakép: félezer diák részvételével zajlik a sportolimpia

- Krónika

Spontán óvációban törtek ki a 3. Magyar Középiskolás Sportolimpia kedd esti megnyitóján résztvevő középiskolás diákok, amikor a kolozsvári stadion konferenciatermében a védnök, Novák Károly Eduárd paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó kalandos életútjának történetéről mesélt. Több mint félezer diák kilenc sportágban vesz részt a kedden este hivatalosan elkezdődött, vasárnapig tartó középiskolás sportolimpián Kolozsváron. A négynapos eseményt az RMDSZ és a Communitas Alapítvány szervezi.

 

Medve-ügy: Borboly Csaba leadta a Hargita megyeiek petícióját

– maszol.ro, transindex.ro, Krónika, székelyhon.ro, MTI

Több mint 13 ezer Hargita megyei polgár panaszolta be a környezetvédelmi minisztériumot a nép ügyvédjénél a nagyvad-populációk szabályozásának elmulasztása miatt. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke szerdán adta le az ombudsman hivatalában a petíció szövegét és az aláírásokat. Az aláírók között többen is vannak, akiket medvetámadás ért az elmúlt hónapokban. A panasztevők úgy vélik, hogy a környezetvédelmi minisztérium megsértette az élethez és a testi, szellemi épséghez, valamint az egészségük megőrzéséhez való jogukat.

 

Az ukrajnai román tannyelvű iskolák kérdése is felmerült az ENSZ közgyűlésen

– transindex.ro

Ukrán hivatali kollégájával, Pavlo Klimkinnel találkozott az ENSZ közgyűlése alkalmával Teodor Meleşcanu külügyminiszter. A külügyminisztériumi közlemény szerint a román diplomácia vezetője aggodalmát fejezte ki az Ukrajnában található, román tannyelvű iskolák miatt az új ukrán tanügyi törvény kapcsán. Az idézett dokumentum szerint a román külügyminiszter hangsúlyozta a vonatkozó nezmetközi normák betartásának fontosságát. Ukrajna külügyminisztere részéről ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy az új jogszabályt az ukrajnai román közösséggel, valamint a romániai hatóságokkal folytatott konzultáció nyomán ültetik gyakorlatba, oly módon, hogy az új törvény ne befolyásolja negatívan a román tannyelvű oktatás színvonalát és minőségét - olvasható a külügyi tárca közleményében.

 

Budapesti tanműhelybe látogattak a székelyudvarhelyi diákok

– szekelyhon.ro

Szeptember első két hetében a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola öt CNC-marós szakos diákja a magyar kormány támogatásával színvonalas szakmai gyakorlaton vehetett részt. A diákokat tanulmányi eredményeik alapján választották ki, ezért a budapesti szakmai út jutalomnak is tekinthető. Amellett, hogy napi hét órát tanultak a fővárosi Ganz Ábrahám Szakközépiskola műhelyében, szórakozni is volt lehetőségük, a teljes ellátás mellé pedig zsebpénzt is kaptak.

 

 

Lesújtó véleménnyel vannak a pedagógusok az ötödikesek tankönyveit helyettesítő útmutatóról

– szekelyhon.ro

Furcsa helyzetben találták magukat az ötödikesek, ugyanis szinte az összes tantárgy leckéit egy vaskosabb román nyelvű könyvből, egy úgynevezett útmutatóból kell tanulniuk. A magyar anyanyelvű gyereknek ez nehézséget jelent, így az oktatók főképp csak irányadóként használják a kiadványt.

 

Végigvinnék a küszöbcsökkentést

– Krónika

Az RMDSZ célja továbbra is az, hogy csökkenjen a kisebbségek által is lakott településeken a nyelvhasználati küszöb – jelentette ki a Krónika kérdésére Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője annak kapcsán, hogy a nagyobbik kormánypárt, a PSD elnöke, Liviu Dragnea a napokban azt mondta: nem, vagy csak bizonyos feltételekkel támogatják a javaslatokat.

 

Kezdődnek a Temesvári Magyar Napok

– Krónika

Főként kulturális seregszemle lesz az immár másodszor szervezett Temesvári Magyar Napok, amely felsorakozik az Erdélyben és a Partiumban szervezett magyar városünnepek mellé – mondta el a Krónika megkeresésére a pénteken kezdődő, vasárnapig tartó rendezvénysorozat szervezője, Horváth Mitzi. A rendezvényen, valamint négy közeli városban a történelmi Bánsághoz kötődő kiadványait mutatja be a Kriterion Könyvkiadó, amelynek vezetője, H. Szabó Gyula beszélt a körútról.

 

Nem vonzó az RMDSZ-tisztség

– Krónika

Manapság nem népszerű politikusnak lenni” – ezzel magyarázta Kali István, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének ügyvezető elnöke, hogy a helyi szervezet pályázat útján hirdetett meg két alelnöki tisztséget, és a két hónappal ezelőtt közzétett felhívásra egyetlen pályázat érkezett. A szövetség ifjúságért felelős, illetve a turizmus és kultúra népszerűsítéséért, valamint az interetnikus kapcsolatokért felelős alelnököket keres. Az RMDSZ felhívta a figyelmet, hogy mindkét esetben önkéntes munkára várják a jelentkezőket, olyan személyeket, akik a marosvásárhelyi magyar közösségért szeretnének dolgozni, és tevékenységükkel aktív szerepet vállalnának a közéletben.

Újjáéledt a magyarellenesség Romániában

– Figyelő

Növekszik Romániában a magyarellenes hangulat, amely nemcsak az oktatásra, a sportra és általában a közéletre nyomja rá a bélyegét, hanem már a gazdaságba is beszivárgott azt követően, hogy egy volt államelnök bojkottot hirdetett a Mol ellen.

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2017. szeptember 21-i számában olvasható.)

 

Felvidék

 

Megkezdi dél-szlovákiai munkalátogatását a FUEN elnöke

– hirek.sk

2017. szeptember 21-én Szlovákiába érkezik Vincze Loránt, az Európai Kisebbségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, hogy az egymillió aláírást igénylő európai kisebbségvédelmi kezdeményezés kapcsán megbeszéléséket folytasson az aláírásgyűjtésben részt vevő szervezetekkel és a kezdeményezést támogató közszereplőkkel. Vincze Loránt, a FUEN tavaly megválasztott elnöke csütörtök délelőtt Komáromban találkozik Knirs Imre alpolgármesterrel és Juhász Györggyel, a Selye János Egyetem rektorával. Dunaszerdahelyen Hájos Zoltán polgármester fogadja a FUEN delegációját. A FUEN-elnök a dunaszerdahelyi vásárban elhelyezett MKP-sátorban személyesen is gyűjt majd aláírásokat.

 

Újdonságok, amelyek miatt érdemes ellátogatni az idei Csallóközi Vásárra

– hirek.sk

Dunaszerdahely elmaradhatatlan szeptember végi rendezvénye az idén is a négynapos Csallóközi Vásár, amely szeptember 21-én immár harminchetedszer nyitja meg kapuit. A dunaszerdahelyi önkormányzat szervezésében zajló eseményre szeretettel várnak minden érdeklődőt nemcsak a városból és a Csallóközből, hanem a szomszédos régiókból is.

 

Vajdaság

 

Újvidékre látogatott az EU szerbiai küldöttségének vezetője

– Pannon RTV

Szerbiai szolgálata óta első ízben járt Újvidéken Sem Fabrizio, az Európai Unió küldöttségnek vezetője. Találkozott Igor Mirovićtyal, a tartományi kormány elnökével. A tárgyaláson szó esett sok gazdasági, kisebbségügyi és mezőgazdasági témáról. Az is elhangzott, hogy az unió 460 millió euróval támogatja azokat a projekteket, amelyek a tartomány gazdasági fellendülésére vonatkoznak. Igor Mirović kifejtette, hogy a jövőben még több közös projektet szeretnének megvalósítani az európai uniós támogatásokból.

 

Újratárgyalják a Vajdasági Magyar Diákszövetség perét

– Pannon RTV, Vajdaság.ma, Magyar Szó

A diákszervezet még 2015-ben indított eljárást az újvidéki Jogtudományi Kar ellen, mivel az intézmény nem volt hajlandó magyar nyelven is lehetővé tenni a felvételi vizsgákat, pedig a tartomány rendelete értelmében ezt meg kellett volna tennie. Az újvidéki Fellebbviteli Bíróság most hatályon kívül helyezte az újvidéki Felső Bíróság korábban meghozott elsőfokú döntését, amelyben az állt, hogy az újvidéki Jogtudományi Kar nem követett el diszkriminatív cselekedetet. A bíróság újabb elsőfokú tárgyalást rendelt el.

 

 

Tanszercsomagokkal ajándékozták meg az elsősöket

– Pannon RTV

A szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában a VMSZ Női Fórum zorkai tagozata tanszercsomagokkal ajándékozták meg az elsős diákokat. Az ajándékokat a nyáron megtartott lángosfesztivál során összegyűjtött adományból vásárolták meg. A gyerekek izgatottan találgatták, hogy mi rejtőzhet a csomagokban, amellyel a VMSZ Női Fórumának kis csapata megérkezett az iskolába.

 

Vajdaság is képviseltette magát Magyarország legnagyobb mezőgazdasági kiállításán

– Pannon RTV

Megújult programokkal, szakmai nappal várja látogatóit a budapesti 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. Az idei esemény díszvendége Japán, de természetesen vajdasági termelők is bemutatkoznak Magyarország legnagyobb mezőgazdasági expóján.

 

A kormányfő és a magyar nagykövet találkozója

– Magyar Szó

Ana Brnabić szerb miniszterelnök ma dr. Pintér Attilával, Magyarország belgrádi nagykövetével találkozott. Egyebek mellett megvitatták a két ország közötti kapcsolatokat, valamint azok elmélyítésének lehetőségét. A kormányfő kabinetjében megfogalmazott közlemény szerint egyetértettek abban, hogy kiválóak a két ország közötti bilaterális kapcsolatok, és abbéli reményüknek adtak hangot, hogy a szerb és a magyar kormány november végén tartandó együttes ülése hozzájárul a kapcsolatok elmélyítéséhez.

 

Kárpátalja

 

A román parlament nyilatkozatban kérte a jogszabály módosítását

– MTI, karpatalja.ma, Magyar Idők

A román parlament szerint az új ukrán oktatási törvény drasztikusan korlátozza az Ukrajnában élő több mint négyszázezres román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz, ezért a vonatkozó nemzetközi szabványoknak megfelelő, az ukrajnai kisebbségek védelmét garantáló jogszabályi keret kialakítását sürgeti. A kétkamarás román parlament erről szóló nyilatkozatát egyhangúlag fogadták el a képviselők és szenátorok szerdai együttes ülésükön. A nyilatkozatban felkérik Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy küldje vissza megfontolásra a jogszabályt a kijevi parlamentnek.

 

Kárpátaljai nacionalista szervezetek tiltakoznak a törvény napirendre tűzése ellen

– MTI, karpatalja.ma

Közös nyilatkozatban tiltakozik hat kárpátaljai nacionalista szervezet az ukrán oktatási törvény kérdésének napirendre tűzése ellen a megyei tanács (közgyűlés) csütörtöki soros ülésén, felszólítva a testület képviselőit, hogy ne szavazzák meg azt a határozati javaslatot, amely az ukrán elnöktől a jogszabály megvétózását kérné. A nyilatkozatot jegyző szervezetek - köztük az Ukrajina Szoborna (Unitárius Ukrajna), Kárpátaljai Keresztény Népi Szövetség, Kárpátalja Ifjúsága Egyesület - magyar- és Moszkva-barát provokációnak nevezik a Vidrodzsennya (Újjászületés) nevű ukrán párt Kárpátalja megyei tanácsi frakciójának azon kezdeményezését, hogy a képviselő-testület határozatban szólítsa fel Petro Porosenko elnököt a nemzeti kisebbségekre nézve hátrányos oktatási törvény megvétózására. A nacionalista szervezetek egyúttal szeparatistának bélyegezték az elnöki vétót támogató politikai erőket.

 

Nem csitulnak az új oktatási törvény keltette viharok

– Kárpátalja

Folytatódik az ukrajnai kisebbségek és anyaországaik tiltakozása a kijevi parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvény ellen, amely rendkívüli mértékben korlátozza jogaikat az anyanyelvű oktatáshoz. Az ukrán kormány részéről magyarázni igyekeznek a jogszabályt, amelyet kedden ellátott kézjegyével a házelnök és továbbküldte azt aláírásra az államfőnek.

 

Gyűjtést indított kárpátaljai rászorulóknak az Ökumenikus Segélyszervezet

– MTI, hirek.sk

A kárpátaljai rászorulók javára szervezett 11 napos gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet, amely a beérkező adományokat a téli élelmiszer- és tűzifa-segélyakciójára, valamint az egész évben működő, a rászoruló gyerekek felzárkózását elősegítő programjának finanszírozására fordítja. Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója a kampányt elindító szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az elhúzódó kelet-ukrajnai háborús helyzet következtében sokat romlott az ottani szociális helyzet, ráadásul az ukrán szociális ellátórendszer nem változott az elmúlt húsz évben. Emiatt néhány társadalmi csoportot - elsősorban a nagycsaládosokat, az egyedülállókat, az időseket - különösen súlyosan érint a válság.

 

Sorskérdéseinket boncolgató konferencia Nagydobronyban

– karpatalja.ma, Kárpátalja

Háromnapos rendezvénysorozat keretében szervezte meg a Nagydobronyi Községi Tanács, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezete, valamint a Nagydobrony Térségfejlesztéséért Civil Szervezet immár másodszor a Magyarnak maradni szülőföldemen című konferenciát, ahol a magyar nemzetpolitika eredményeiről és terveiről, a helyi oktatási, kulturális, infrastrukturális beruházásokról és érték­őrzésről számoltak be az előadók.

 

 

Nemzetközi orvoskonferenciát tartottak Aknaszlatinán

– karpatalja.ma, Kárpátalja

Az anyaország mellett a Kárpát-medence szinte minden magyarlakta térségéből érkeztek vendégek arra a nagyszabású egészségügyi konferenciára, amely a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társasága (KMEDT) és a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) közös szervezésében került megrendezésre szombaton Aknaszlatinán. Az Ungvári Megyei Kórház névadója, dr. Novák Endre tiszteletére a rendezvényt immáron hetedik alkalommal rendezték meg Dr. Novák Endre-napok elnevezéssel.

 

Ismét ülésezett a Kárpátaljai Felsőoktatási Tehetséggondozó Tanács

– karpatalja.ma

2017. szeptember 18-án ismét ülésezett a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által működtetett Kárpátaljai Felsőoktatási Tehetséggondozó Tanács, melyen meghatározásra került az idei diplomahonosítási ösztöndíjasok (6 személy) és a 2017-2018-as tanév Zrínyi Ilona Kárpátaljai Magyar Szakkollégium tagjainak (20 hallgató és 20 tutor) névsora. Az ülésen a Tanács módosította a Zrínyi Ilona Kárpátaljai Magyar Szakkollégium Alapszabályzatát, illetve pontosította a felvételi eljárás követelményeit.

 

Elszakítani Kárpátalját?

– Heti Válasz – G. Fehér Péter

Nem álltak hazánk mellé a visegrádi országok a módosított ukrán oktatási törvény elleni tiltakozásban. Közben Ukrajnában folyik a hecckampány, amely Kárpátalja elszakításának szándékával rágalmazza az ott élő magyarokat.

(A cikk teljes terjedelmében a Heti Válasz 2017. szeptember 21-i számában olvasható.)

 

Őrvidék

 

25 éves a Club Pannonia

– volksgruppen.orf.at

Szeptember 19-én ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Club Pannonia. Az egyesület a jubileum alkalmából egy ünnepi megemlékezést és fogadást tartott a bécsi magyar nagykövetségen. Az eseményen a magyar és az osztrák kulturális élet képviselői is nagy számban jelen voltak. A Club Pannonia célja immár 25 éve az osztrák-magyar kapcsolatok ápolása a gazdasági élet, a tudomány, a kultúra és az idegenforgalom területén. A bécsi egyesület 2001 óta szorosan együttműködik a KEP Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesülettel, melynek központja Budapesten van.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog