erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 09.19

 Határok nélkül

2017. szeptember 19. – Kossuth Rádió

 Ismét elkezdődtek a tárgyalások a székely terroristák ügyében

Ismét elkezdődtek a tárgyalások a székely terroristák ügyében. 2015. december 1-je, Románia nemzeti ünnepének előestéjén a kézdivásárhelyi Hatvannégy Vármegyésekre lecsapott a román hatóság. Azzal vádolták, hogy házikészítésű ronbbanószerkezettel akarták a kézdivásárhelyi katonai parádét megakadályozni. Beke Istvánnál, a mozgalom helyi vezetőjénél, házkutatás során le is foglaltak néhány petárdát. A terrorizmus vádját a legelképesztőbb formában fogalmazták meg, míg végül - a helyzetszülte kompromisszummal - a bírók másfél év után elítélték. Az érintettek fellebbeztek, de a Legfelsőbb Bíróságon az első tárgyalási napon már is halasztották az ügy tárgyalását.

 

 

A Beregszászi Városi Tanács levélben kérte ma Petro Porosenko ukrán államfőtől a kisebbségellenes oktatási törvény visszavonását

A Beregszászi Városi Tanács levélben kérte ma Petro Porosenko ukrán államfőtől a kisebbségellenes oktatási törvény visszavonását és átdolgozását. Eközben Andrij Parubij, az ukrán parlament házelnöke ma aláírta a kijevi parlament által megszavazott új kisebbségellenes oktatási törvényt, és elküldte jóváhagyásra Petro Porosenko elnöknek. Interjú Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, ukrán parlamenti képviselővel és Babják Zoltánnal, Beregszász polgármesterével.

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt csatlakozik ahhoz a szolidaritási akcióhoz, amelyet az EFA kezdeményezett a katalán függetlenségi népszavazás kiírásának és megtartásának támogatására

Az Erdélyi Magyar Néppárt - az Európai Szabad Szövetség (EFA) tagjaként - csatlakozik ahhoz a szolidaritási akcióhoz, amelyet az EFA kezdeményezett, a katalán függetlenségi népszavazás kiírásának és megtartásának támogatására - jelentették be a néppárt Maros, Hargita és Kovászna megyei elnökei keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatójukon. Először Bálint József, a Kovászna megyei szervezet elnöke nyilatkozik.

 

Tiszta Kárpátalja!

Tiszta Kárpátalja! A szeptember 15-én kezdődött tíznapos szemétszedő akcióban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete irányításával a magyar települések környezetét és a megye magyar vonatkozású kulturális és turisztikai helyeit tisztítják meg. A 25-ig tartó programot a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztossága 14 millió forinttal támogatja.

 

Októbertől igényelhető vissza nem térítendő támogatás a Baross Gábor Terv keretében

Októbertől igényelhető vissza nem térítendő támogatás a Baross Gábor Terv keretében. A szlovákiai magyar régiók gazdasági fejlesztésére 2014-ben megfogalmazott, majd idén aktualizált terv megvalósítására a magyar kormányzat 5 milliárd forintot biztosít a kis- és középvállalkozások részére.

 

A külhoni magyar első világháborús emlékművek rendbetételére hirdettek pályázatot

Indul a második szakasza "Az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetételére, felújítására, helyreállításának támogatására"címmel kiírt pályázatnak - tájékoztatták a Magyarság Házában egybegyűlteket. Interjú Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral.

 

Idén harmadik alkalommal rendezték meg Szabadkán az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált

Idén harmadik alkalommal rendezték meg Szabadkán az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált. A helybeli zsidó hitközség rendezvényét támogatta a Szabadkai Magyar Főkonzulátus is. A szervezők egyik célja a hagyományteremtés - mondja Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog