erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 9. 20

 

Orbán Viktor lesz a Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitójának díszvendége

– maszol.ro

Október 2-án, hétfőn 11 órától tartják a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitóját a nagyvárad-újvárosi templomban. A tanévnyitón beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is, aki az egyetem honlapján is olvasható meghívó szerint a tanévnyitó ünnepség díszvendége lesz. A tervezett program szerint az évnyitó a Szózat eléneklésével kezdődik, majd Szomor Abigél egyetemi lelkész tart istentiszteletet, ezt követően dr. Pálfi József, az egyetem rektora beszél. Tőkés László, a Pro Universitate Partium Alapítvány elnöke, Kató Béla, Sapientia Alapítvány elnöke, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke mond beszédet, majd a PKE kórusának rövid fellépése után Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke beszél. A Himnusz közös eléneklése után az ünneplők átvonulnak az egyetem Sulyok István utcai új épületébe, amelyet felavatnak, és a négy történelmi felekezet püspökei áldják meg azt.

 

 

Magyarország

Elítélte a parlament az ukrán oktatási törvényt

– MTI, Magyar Hírlap, Index, mno.hu, Hír TV, Pannon RTV

Egyhangú szavazással fogadta el az Országgyűlés kedden azt az ötpárti határozati javaslatot, amely "a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről" szól. A képviselők ebben felhívják Ukrajna felelős vezetőit arra, hogy tartsák tiszteletben a demokrácia és a jogállamiság közös európai értékeit, amelyeket valamennyi nyilatkozatukban mindeddig maguk is hangoztattak, és tartózkodjanak a jogszabály hatályba léptetésétől. Az Országgyűlés megállapította, hogy az ukrán törvényhozás által szeptember 5-én elfogadott oktatási törvény súlyosan korlátozza a kárpátaljai magyarság számára az ukrán törvények által jelenleg biztosított oktatási és anyanyelvhasználati jogokat.

A házelnök aláírta a jogszabályt és elküldte az elnöknek

– MTI, mno.hu, 444.hu, Kárpátalja, karpatalja.ma, Pannon RTV

Andrij Parubij ukrán házelnök aláírta kedden a kijevi parlament által megszavazott új oktatási törvényt, és elküldte jóváhagyásra Petro Porosenko elnöknek. Ezt maga a parlament elnöke jelentette be sajtótájékoztatón. A házelnök hétfőn a jogszabályról azt mondta, hogy szerinte az új oktatási törvény védi az ukránt mint államnyelvet, egyben "semmilyen mértékben sem" szorítja vissza a nemzetiségi, illetve az úgynevezett őshonos népek - mint a krími tatárok - nyelveit. Úgy vélekedett, hogy az oktatási törvény körül kialakult viták "inkább spekulatív jellegűek".

 

Budapest gyorssegéllyel támogatja a viharkárt szenvedett erdélyi műemléktemplomok helyreállítását

– maszol.ro, MTI

A magyar kormány azonnali támogatást nyújt a külhoni magyar közösségek műemléktemplomaiban okozott károk elhárításához – közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel. A közlés szerint az érintettek a határon túli magyar épített kulturális örökség megóvását szolgáló Rómer Flóris Terv vis maior keretéből juthatnak támogatáshoz. Az igazfalvi, a sztánai, az apanagyfalui, az egeresi és a zsibói templomok a Bánság, Partium és Erdély területén átvonuló viharban sérült meg vasárnap. Ledőlt az igazfalvi templom toronysisakja, megsemmisült a sztánai templom tetőhéjazatának jelentős része, valamint viharkár érte az apanagyfalui, az egeresi és a zsibói templomot is. A további műemlékeket ért károk bejelentése és összesítése még folyamatban van - olvasható az összegzésben.

 

Külhoni magyar főiskolai és egyetemi hallgatóknak szervez konferenciát a nemzetpolitikai államtitkárság

– MTI, kormany.hu, Magyar Idők, Webáridó, propeller.hu, Vajdaság Ma, Kárpátalja.ma

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Mi, magyarok - nemzeti identitásunk, közös értékeink címmel szakmai hétvégét és továbbképzést szervez külhoni magyar főiskolai és egyetemi hallgatóknak novemberben. A Nemzetpolitikai Államtitkárság Nemzetpolitikai Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztálya keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a 21. században végbemenő politikai és társadalmi változások következtében felértékelődni látszik az egyénnek a közösséghez és szülőföldjéhez tartozása. A háromnapos tanácskozáson, amelyen előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket tartanak, szó lesz "közös értékeink, történelmünk, vallási hovatartozásunk" bemutatásáról.

Erdély

A választási tudnivalókról tájékoztattak Kolozsváron

– Krónika, MTI, hirado.hu, Erdély Ma, transindex.ro, Nyugati Jelen, maszol.ro

A jövő évi magyarországi országgyűlési választások előkészületeit, a külhoni magyar állampolgárok számára hasznos tudnivalókat ismertette kedden Kolozsváron Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője. Legkorábban 2018. április 8-án, legkésőbb május 27-én tartják meg a magyarországi országgyűlési választásokat, így a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elkezdte a felkészülést. Októberben 650 ezer levelet küldenek ki a külhoni állampolgároknak a levélben szavazással kapcsolatos tudnivalókról, mondta a kolozsvári főkonzulátuson tartott keddi sajtótájékoztatóján az illetékes.

 

Kitüntetés, Madár és buli a tizenöt éves nagyszalontai Hajdúhéten

– Krónika

Többnyire sportrendezvényeket és szabadidős programokat kínál a közönségnek Nagyszalontán a hétfőn megkezdődött, és vasárnapig tartó Hajdúhét. Kulturális szempontból csütörtök lesz az idei Hajdúhét „fénypontja”, ekkor nyújtják át ugyanis Dánielisz Endre helytörténésznek a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, amelyet Áder János köztársasági elnök Nagyszalonta, Nagyvárad és Debrecen együttműködése révén adományozott Nagyszalonta díszpolgárának. Az állami kitüntetés átadása után mutatják be a Magyar házban a nyugalmazott tanár Közkinccsé lett a teljes Arany-életmű című kötetét.

 

Novák Csaba Zoltán: az RMDSZ gyors, konstruktív megoldást vár a tankönyvhiányra

– transindex.ro, maszol.ro

Elfogadhatatlan, hogy a rendszerváltás után 27 évvel még mindig nem sikerült véghezvinni az oktatási rendszer reformját, hogy a tanévkezdés még mindig váratlanul éri az illetékeseket, évről évre pontosan rámutat az oktatási rendszer alapvető hibáira. Múlt héten több ezer kisdiák tankönyvek nélkül érkezett haza az évnyitót követően. Olyan oktatási rendszerrel, tanügyi törvénnyel rendelkezünk, amelynek eredményeként több mint 300 marosvásárhelyi tanuló tanévkezdés előtt pár nappal még nem tudta, melyik oktatási intézményben kezdi az új iskolai évet. Időközben ideiglenesen megoldódott helyzetük, de az oktatási minisztérium utolsó percen megfogalmazott javaslata nem rendezi végérvényesen a katolikus iskola problémáját”– fogalmazott Novák Csaba Zoltán szenátor hétfőn, plénumi felszólalásában az ellenzéki pártok által az oktatási miniszter ellen beterjesztett egyszerű indítvány vitáján.

 

Petíciót indítottak a szülők a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében

– transindex.ro, hirado.hu

Mentsük meg a marosvásárhelyi katolikus iskolát! címmel petíciót indított az iskola szülői közössége. A petícióhoz, amelyben azt kérik, hogy biztosítsák az iskola további működéséhez szükséges törvényes keretet, kedden délutánig 2 500-nál is többen csatlakoztak. "Kérjük, hogy a felelős állami szervek azonnali hatállyal állítsák le az iskola elleni hajszát! Követeljük, hogy a gyerekek és szülők élhessenek a romániai és európai törvények által számukra biztosított alapvető állampolgári jogaikkal! A diákok érdeke az lenne, hogy zavartalanul megkezdhessék és folytathassák tanulmányaikat a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumban!" - áll a magyar és román nyelven is elérhető petícióban.

 

 

Tankönyvük ugyan nincs az ötödikeseknek, az útmutatót viszont magyarra is lefordítják

– maszol.ro

Második hete már, hogy elkezdődött új tanév, de az ötödikes diákok csak néhány tantárgyból tanulhatnak anyanyelvükön. A tanügyminisztérium úgy próbálta pótolni a hatalmas mulasztást, hogy útmutatókat bocsátott az iskolák rendelkezésére, amelyek a tankönyveket hivatottak pótolni. Az útmutatók viszont csak román nyelven jelentek meg, ráadásul késve, most dolgoznak azon, hogy ez magyarul is elérhető legyen az iskolák számára.

 

Hétvégén kezdődnek a Hunyad Megyei Magyar Napok

– maszol.ro, Erdély Ma

Tizernegy nap alatt 11 Hunyad megyei, magyarok által is lakott településen 62 programpontot kínál a 8. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata, amelynek idei jelszava: Válassz! A rendezvény szeptember 22-én dévai szórványfocival és vajdahunyadi testvértelepülések találkozójával indul, szeptember 23-án szombaton Déván egész napos szabadtéri rendezvényt tartanak a város központjában, a kulturális programok mellett kézműves vásárt tartanak, lesz gulyásfőzés, palacsintasütés is, este fél hétkor átadják a Barcsay Ákos-díjakat, majd a Piramis koncertezik. Ugyancsak szombaton Lozsádon falunapot tartanak.

 

Mindenki a románok ellen

– Lukács Csaba – Magyar Nemzet

A bukaresti elit egyre nagyobb részét önti el a kollektív üldözési mánia és a magyarofóbia. A bolond gondolatok egyik műhelye az Adevarul napilap blogja. Szpetmebber elején maraton hosszúságú elemzés készült arról, hogy Oroszország szerepvállalása és Orbán Viktor narcizmusa eltünteti a térképről Romániát, ráadásul Bukarest politikája egyre kevésbé hatékony Magyarországgal szemben.

 

Felvidék

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Nemzet 2017. szeptember 20-i számában olvasható)

Egy tájház és várostörténeti séta a rimaszombati Petőfi-programos álma

– Felvidék Ma

A Petőfi-programosok Kárpát-medence szerte segítik a közösségi hálózatok kiépítését, hogy a szórványterületeken első körben lassuljon, hosszú távon megálljon és visszaforduljon a magyarság számarányának csökkenése. Az új tanévben már Rimaszombat városába is érkezett ösztöndíjas a pécsi Rákos Ágota személyében, aki az oktatás, a tudományos jellegű kutatás és programok szervezése területén lesz segítségére a gömörieknek.

Felvidék

 

A múzeum nevében marad a Komárom megnevezés

– Felvidék Ma, hirek.sk

A Duna Menti Múzeum igazgatója ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott Komáromban. Csütörtöky József egy, a kulturális minisztériumtól kapott levéllel kapcsolatban hívta össze az újságírókat. A kulturális minisztérium államnyelvi főosztálya ebben a levélben arra szólítja fel az intézmény igazgatóját, hogy a szlovák nyelvtörvény értelmében változtassák a Duna Menti Múzeum Komárom feliratban szereplő helységnevet Komárno-ra. Jogi indoklásukban az 1995-ben elfogadott szlovák nyelvtörvényre hivatkoznak, ennek értelmében a magyar feliratban is szlovákul kell megjelölni a település nevét.

 

Hedvig-ügy: újabb halasztás

– ujszo.com

Még legalább négy hónapig biztosan nem zárul le Zsák Malina Hedvig ügye, mert még mindig nem sikerült lefordítani a több ezer oldalas ügyiratot, amit Szlovákiától vett át a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség. Most 2018. január 11-ig hosszabbították meg a nyomozati határidőt. Ez már a harmadik meghosszabbítás tavaly december óta, amikor Magyarország átvette az ügyet. Eredetileg május 11-én, majd szeptember 11-én kellett volna lezárni a nyomozást.

 

Új elnöke van a kassai Csemadok-alapszervezetnek

– ujszo.com

A Csemadok kassai alapszervezete Kolár Péter halála után maradt elnök nélkül. Rácz Valéria, a Csemadok Kassai Városi Választmányának újból megválasztott alelnöke többször is hangoztatta, hogy Kolár Péter munkáját csak komoly összefogással és kitartással lehet folytatni. A Csemadok alapszervezetének 38 küldöttjéből 35-en vettek részt a közgyűlésen, melyen 32 igennel és 3 érvénytelen szavazattal a 44 éves, szepsi származású Köteles Szabolcs villamosmérnököt választották elnöknek. Bárdos Gyula, a Csemadok Országos Tanácsának elnöke szerint a Csemadok jó táptalaj azoknak, akiknek fontos a magyarságuk, a munkához pedig fontos az összefogás. Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja elmondta, segíteni fogják a szervezet munkáját, persze ehhez továbbra is erős egyéniségekre, céltudatos munkára van szükség.

 

Nem a Baross Gábor Alap osztja a pénzt

– ujszo.com

Nem a Baross Gábor Alap kuratóriuma osztja el a magyar kormány dél-szlovákiai gazdaságfejlesztésre szánt 5 milliárd forintos (16 millió eurós) pénzcsomag-ját – ám azt továbbra sem tudni, pontosan ki lesz az. Az alap – melyet tegnap mutattak be Komáromban – azt a Baross Gábor Tervet „turnéztatja” meg Dél-Szlovákiában, mely mögé beállítják a magyarországi forrásokat” – írja Finta Márk az ujszo.com-on.

 

700 kilométert futottak gróf Esterházy János tisztelői

– hirek.sk

Az Esterházy Emlékfutás 2017. szeptember 10-16. közt zajlott, a futók végigszelték egész Dél-Szlovákiát. A váltófutás során meglátogatták valamennyi felvidéki Esterházy-emlékhelyet. A futók mintegy 700 km-t tettek meg, és útjuk 22 települést érintett. Az emlékfutás résztvevői ily módon is fel kívánták hívni a figyelmet Esterházy János hamvainak végső nyugalomra helyezésére, amely a futás zárónapján Alsóbodokon volt.

 

Vajdaság

 

Zenta is része a diákkirándulások programnak

– Pannon RTV

A Magyar Nemzeti Tanács ettől az iskolaévtől Zentát is bekapcsolta az egynapos diákkirándulások programjába. Az első csoport, a temerini Kókai Imre, illetve az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola 79 magyar ajkú tanulója ma látogatott a Tisza-parti városba. A városháza dísztermében Perpauer Attila, Zenta Község Tanácsának oktatási és művelődési megbízottja fogadta a diákokat, majd Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának a tagja kiosztotta nekik az Útikalauz nevű kiadványt, amely a kirándulások célállomásainak nevezetességeit mutatja be.

 

Péterrévén több mint 1500-an kérvényezték a magyar állampolgárságot (videó)

– Pannon RTV

Péterrévén eddig több mint 1500-an kértek magyar állampolgárságot a kihelyezett konzuli fogadónapokon. Ma csaknem százan adták át kérelmüket a szabadkai főkonzulátus munkatársainak. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a munkatársai tizenhetedik alkalommal tartottak kihelyezett konzuli fogadónapot Péterrévén.

 

Az oktatási miniszter nagyobb béremelést követel a tanügyeseknek

– Pannon RTV

Mladen Šarčević oktatási miniszter a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a bérek emelésekor az oktatásügyben dolgozóknak nagyobb emelést kell adni, mint másoknak, mivel a többi közszolgálati területhez viszonyítva az oktatásügyben sokkal kisebbek a fizetések.

 

Tanévnyitó a zombori Egészségtudományi Karon (videó)

– Pannon RTV

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának tanévnyitóját tartották ma Zomborban. Az intézmény képzési központja a Magyar Polgári Kaszinó épületében kapott helyet. Az ünnepséget a díszteremben rendezték. A Pécsi Tudományegyetem Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumával, a Magyar Nemzeti Tanáccsal és helyi összefogással 2016-ban indította el zombori képzési központját.

 Vajdaság

Adán is fogadja az érdeklődőket a Prosperitati

– Pannon RTV

A Prosperitati Alapítvány zentai területi irodájának munkatársa szeptember 22-től kihelyezett fogadóórák keretében heti egy alkalommal Adán is fogadja mindazokat az érdeklődőket, akiknek a meghirdetett pályázatokkal kapcsolatban információra, magyarázatra van szüksége, akinek kérdése, észrevétele van.

 

Kárpátalja

A beregszászi városi és a járási tanács vétózásra kéri az ukrán elnököt

– MTI, hirado.hu, Kárpátalja, karpatalja.ma

A vitatott ukrán oktatási törvény megvétózására szólította fel Petro Porosenko ukrán elnököt a kárpátaljai Beregszász városának és az azonos nevű járásnak a tanácsa (közgyűlése) kedden soron kívül tartott ülésén. Az MTI-hez is eljuttatott beadványok szerint a beregszászi városi tanács képviselőit és a település magyar tannyelvű oktatási intézményeinek vezetőit mélyen aggasztja az ukrán parlament (Legfelsőbb Tanács) által 2017. szeptember 5-én elfogadott oktatási törvény 7. cikkelye, amely korlátozza a középiskolai és felsőfokú végzettség megszerzését. Emlékeztetnek arra, hogy Beregszász soknemzetiségű város, ahol a lakosság közel 50 százaléka magyar ajkú, s ennek az aránynak megfelelő az oktatási intézmények hálózata is. A város 9 iskolája közül 6 magyar tannyelvű, bennük 1600 diák (48 százalék) tanul és 120 pedagógus tanít - olvasható a dokumentumban.

 

Ukrán oktatási törvény - Elemző: nemzetközi fórumok nyomást gyakorolhatnak Ukrajnára

– MTI, Webrádió, karpatalja.ma

Nemzetközi fórumok nyomást tudnának gyakorolni Ukrajnára, ezért fontos, hogy minél több helyen napirendre kerüljön az új ukrán oktatási törvény ügye - vélekedett Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden közölte az MTI-vel, hogy Magyarország az ENSZ-hez fordul az ukrán oktatási törvény módosítása miatt, mert Ukrajna döntése a világszervezet kisebbségi szabályait is sérti. A Nézőpont elemzője fontosnak nevezte, hogy Szijjártó Péter korábban a V4-es országok (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország) külügyminisztereit is bevonta ebbe az egyeztetésbe, és Románia is kiállt Magyarország mellett.

 

Alapjogokért Központ: diplomáciai nyomásgyakorlással módosulhat a törvény

– MTI, Webrádió

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint diplomáciai nyomásgyakorlással, ügyek blokkolásával, szankciókkal érhető el, hogy módosítsák az új ukrán oktatási törvényt. Törcsi Péter az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában úgy vélekedett, Petro Porosenko ukrán elnök nagy valószínűséggel alá fogja írni a törvényt, de közép- vagy hosszú távon elérhető, hogy ukrajnai ügyek akadályozásával, szankciók révén később módosítsák a jogszabályt.

 

Megmaradunk – Találkoztak a hívő pedagógusok

– karpatalja.ma

Oktatásban résztvevők számára szervezett csendesnapot szeptember 17-én a Kárpátaljai Református Egyház Missziói Bizottsága. A tivadarfalvai református templomban megrendezett eseményre a megye számos pontjáról érkeztek pedagógusok, nevelők, lelkészek. A magyar külképviselet nevében dr. Vass György beregszászi konzul buzdította a szeretet megtartására az egybegyűlteket, utalva az új oktatási törvény előidézte nemzetiségek közötti negatív indulatokra.

 

Diaszpóra

 

Nagyszőlőstől Rabatig - könyvbemutató

– volksgruppen.orf.at

Az Ars Sacra Fesztivál keretében hétfőn este egy különleges könyvbemutatóra került sor a Collegium Pazmaneum dísztermében. Perényi János bécsi magyar nagykövet „Nagyszőlőstől Rabatig - Utazás a határok mentén és egy diplomata múltjában“ című könyvét, írásának hátterét ismerhették meg az érdeklődők. Csaknem 140 vendég volt kíváncsi a nagykövet anekdotáira, életútjára. Perényi Jánossal Ferenczy Klára újságíró beszélgetett. Az est társszervezője az „Europa“-Club bécsi magyar kultúregyesület volt.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog