erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 9. 19

 Szijjártó: Magyarország a világszervezethez fordul az ukrán oktatási törvény ügyében

2017. szeptember 19. – MTI, Magyar Hírlap, pestisracok.hu, Webrádió

Magyarország az ENSZ-hez fordul az ukrán oktatási törvény módosítása miatt, mert Ukrajna döntése a világszervezet kisebbségi szabályait is sérti - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek. A tárcavezető az ENSZ közgyűlésének 72. ülésszakán vesz részt New Yorkban, és a látogatás alkalmával folytatott tárgyalásairól beszámolva kifejtette: "Ukrajnában szégyenteljes döntés született az oktatási törvény módosítása kapcsán", ami miatt minden tíz évnél idősebb magyar gyermektől elvették azt a jogot, hogy az anyanyelvükön tanuljanak. Ez a döntés nemcsak Ukrajna nemzetközi kötelezettségeit, az európai jogszabályokat sérti, hanem az ENSZ kisebbségekre vonatkozó szabályait is - mutatott rá. Elmondta, hogy ezért levélben bejelentést tett az ENSZ emberi jogi főbiztosánál, kérve az ügy kivizsgálását, továbbá a héten New Yorkban ülésező ENSZ-közgyűléshez is fordulnak, hogy a nemzetközi közösség gyakoroljon nyomást Ukrajnára a világszervezet kisebbségi szabályait is sértő döntés visszavonása érdekében.

 

 

Magyarországon nemzetiségi és vallási hovatartozástól függetlenül senkinek sem kell félnie

– kormany.hu, origo.hu., Magyar Idők, hiraod.hu, Lokál, ATV

Ameddig Magyarországot ez a kormány vezeti, addig az országban senkinek sem kell félnie, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségi vagy vallási közösséghez tartozik - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-nek. A tárcavezető New Yorkban részt vesz az ENSZ közgyűlésének 72. ülésszakán, és látogatása keretében amerikai zsidó szervezetek képviselőivel is találkozott. Szijjártó Péter közölte: az Európa előtt álló jelenlegi legnagyobb kihívás a biztonságra vonatkozik, hogy vajon az európai vezetők helyre tudják-e állítani a kontinens és az ott élő emberek biztonságát. Nyilvánvalóan a biztonsági kihívások még hangsúlyosabbak a nemzetiségi, illetve a vallási közösségek vonatkozásában, így az Európában élő zsidó közösségek számára is a legfontosabb kihívás - csakúgy, mint Európa egésze számára - a biztonságra vonatkozik - mutatott rá.

 

Kárpátalja megvédésére szólítja fel az ukrán nacionalista erőket a Karpatszka Szics félkatonai szervezet

– MTI, 888.hu, Magyar Idők, propeller.hu, foter.ro, karpatalja.ma, KárpátHír

Összefogásra szólítja fel a nacionalista erőket "ukrán Kárpátalja" szeparatistákkal szembeni megvédése érdekében a Karpatszka Szics (KSZ) kárpátaljai félkatonai szervezet parancsnoksága.  A KSZ Facebook-oldalán múlt pénteken közzétett, a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál által hétfőn átvett felhívásban a kelet-ukrajnai harcokban részt vevő paramilitáris szervezet vezetése összefogásra szólítja fel a nacionalistákat "az ukrán Kárpátalja megvédése érdekében", mert szerinte a régióban felerősödött az "orosz- és magyarbarát, valamint egyéb szeparatista erők" államellenes provokatív tevékenysége, és nő a helyzet destabilizálódásának a veszélye. Az ukránellenes erők, az ukrán állam meggyengülésére játszva, a saját érdekükben használják ki a Moszkva ellen vívott (kelet-ukrajnai) háborút - olvasható a felhívásban.

 

 

Erdély

Közadakozásból építenék újra Bözödújfalu katolikus templomát

– Krónika, MTI, szekelyhon.ro

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát. A Bözödújfaluért Egyesület és Erdőszentgyörgy önkormányzata által elindított adománygyűjtésről az önkormányzat számolt be hétfőn. A felépítendő templom a vízzel elárasztott település valamennyi felekezetét képviselné. Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy kisváros polgármestere az MTI-nek elmondta: az elkészült tervek szerint 32 cölöpöt vernének le, és ezekre építenék fel a templomhajó falait és a tornyot úgy, hogy a padlószint a vízszint fölé kerüljön. Csibi Attila Zoltán közölte: az építkezés költségeit 250 ezer euróra becsülik, ennek eddig tíz százalékát sikerült összegyűjteni különböző adományozóktól. Az adománygyűjtés azonban folytatódik.

 

Melyik román tankönyvből tanul ötödikes gyermeke? Kiértékelték az egyiket

– maszol.ro

Sikerült jó alternatív román tankönyvet írni az ötödikesek számára, így lehetőséget kaptak a diákok arra, hogy megtanuljanak románul – mondta a Maszolnak a marosvásárhelyi Bolyai Elméleti Líceum egyik romántanárnője, Forgó Erika. A pedagógus hozzátette, két alternatív ötödikes tankönyv készült el idén, az egyik kimondottan hozza az elvásárokat. A 2017-2018-as az első olyan tanév, amikor az ötödikes diákok nem anyanyelvként sajátíthatják el az állam nyelvét.

 

Távol a magyarbarátságtól

– Rostás Szabolcs – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „Dragnea politikai és (jogerős ítélete és az ellene zajló bűnvádi eljárás okán) személyes érdekei alapján elsősorban a korrupcióellenes ügyészség (DNA) elleni leszámolásra igyekezett felhasználni a vásárhelyi iskola kálváriáját”.

 

A vártnál lényegesen kevesebben választották a szakiskolát a kilencedikesek közül Hargita megyében

– szekelyhon.ro, Krónika

A meghirdetetthez képest százzal kevesebb tanuló iratkozott be a Hargita megyei szakiskolákba: a 2017-2018-as tanévet így a betervezett 834 helyett összesen 731 szakiskolai diák kezdte meg a megyében, 30 osztályban. Ráadásul az alacsony gyermeklétszám miatt az osztályok közül többet kénytelenek voltak összevonni, így sok esetben egy osztályban két különböző szakmát tanuló csoport jár.

 

Megnyitották a tanévet a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán

– szekelyhon.ro

A tizenhetedik tanévnyitó ünnepséget tartották meg hétfőn a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán: ezúttal 360 elsőéves hallgató kezdte meg a tanulmányait. Elsőként Mara Gyöngyvér rektorhelyettes szólt az egybegyűltekhez. Mint kiemelte, az egyetem azzal a céllal indult 2001-ben, hogy hozzájáruljon az erdélyi magyarság megerősítéséhez és megmaradásához. A visszajelzéseket tekintve pedig jó úton halad – fogalmazott.

 

Vizsgázik a román igazságszolgáltatás Dan Tanasă-ügyben

– Szőke László – szekelyhon.ro

Szőke László szerint „A nemrég történt miccses provokáció igazolja, hogy mekkora hullámokat is verhet Romániában a szándékos gyűlöletkeltés. A hamisra vágott videofelvétellel szemben azonban Székelyföldnek megvan a „hivatásos magyarevője” is, aki néhol hallgatólagos, néhol nyílt hatósági támogatással támadja a székelyföldi magyar jelképeket és a magyar nyelv használatát”.

 

 

Marosvásárhelyi iskolaügy: megvizsgálják a bérleti szerződést

– szekelyhon.ro, Krónika

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal hétfőn délben még nem kapta meg a hivatalos értesítést az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány szombati döntésével kapcsolatban, amely szerint a Státus Alapítvány érvénytelennek tekinti az önkormányzattal kötött szerződést. Holló László, az alapítvány igazgatótanácsának elnöke hétfőn elmondta, folyamatban van a hivatalos értesítés kiküldése.

 

Tanúk kihallgatásával folytatódott Borbolyék pere

– szekelyhon.ro

Két tanúvallomással folytatódott hétfőn a Borboly Csaba és tizenkét másik személy ellen indult büntetőper a Hargita Megyei Törvényszéken. Mindkét tanú a kifogásolt útfelújítások érdekében kiírt közbeszerzési eljárásokon árajánlatot benyújtó két másik cég ügyvezetője volt a vizsgált időszakban.

 

"Bosszúról szó sincs" marosvásárhelyi iskolaügyben

– transindex.ro

Senki sem akarja, hogy az unireás diákokon csattanjon a katolikus líceum körüli huzavona. Legalábbis így látják az érintettek a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal és a katolikus egyház alapítványa közti szerződés felbontása után, amely a jogi alapot jelentette ahhoz, hogy az Unirea Főgimnázium használja a katolikus egyház tulajdonában lévő ingatlant.

 

Rádulyék pere: áttanulmányozás miatt halasztottak

– szekelyhon.ro

Ismét halasztottak Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos alpolgármester korrupciógyanús ügye perének szeptember 18-ai törvényszéki tárgyalásán. A következő időpont október 18.

 

Úgy táncolnak, ahogy az RMDSZ fütyül?

2017. szeptember 19. – Krónika

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) arról értesült, hogy az RMDSZ az önkormányzati támogatások megvonásával fenyegeti és zsarolja azokat a Bihar megyében működő néptánccsoportokat, amelyek olyan nagyváradi magyar rendezvényeken is vállalnak fellépést, amelyeket nem a szövetség szervez. Erről Csomortányi István, a néppárt megyei szervezetének az elnöke beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján.

 

 

Felvidék

Átadták a kassai reformátusok új közösségi központját

– Felvidék Ma

A Fiatal Reformátusok Szövetsége, a Firesz tulajdonában levő, Kassa belvárosában található, nagyon rossz állapotú műemlékház felújítását a magyar állam segítségével sikerült megvalósítani. Szeptember 17-én, az átadási ünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is jelen volt. „Az új alaptörvény kimondja, hogy Magyarország felelősséget visel a határon túli magyar közösségekért. A régi alkotmányban az a megfogalmazás állt, hogy felelősséget érez. Érezni sok mindent lehet, de ha valaki felelősséget visel, az azt jelenti, hogy terhet vállal magára. Ha együtt viseljük ezt a terhet, az gyarapodást eredményez. Nemcsak egy-két évre, hanem a következő évtizedekre is. Hadd mondjam el, hogy ezt a magyar emberek gazdasági teljesítménye teszi lehetővé” - nyilatkozta Balog Zoltán miniszter a központ átadása kapcsán.

 

Elstartolt a fórumsorozat a felvidéki gazdaságélénkítő csomagról

– Felvidék Ma, hirek.sk

A Baross Alapítvány által elindított Gazdaságfejlesztési Párbeszéd című fórumsorozat megnyitóját rendezték meg ma délután a Tiszti pavilon dísztermében, Komáromban. Az eseményen több mint száz helyi és környékbeli kis- és középvállalkozó vett részt. A Komáromban megrendezett esemény az első állomása annak a fórumsorozatnak, amelyen részletesen bemutatják az idén felújított Baross Gábor Tervet, és tájékoztatást nyújtanak a vállalkozásokat érintő fejlesztési lehetőségekről – a következő időszakban, egészen október 10-ig, további 22 helyszínen rendeznek hasonló fórumot – Féltől Királyhelmecig.

 

Ma nálatok! Holnap nálunk? – Tiltakozás az ukrán oktatási törvény ellen

– hirek.sk

Tiltakozó nagygyűlést tartanak 2017. október 1-jén Nagytárkány közelében, a hármas határnál az anyanyelv oktatását korlátozó új ukrán oktatási törvény ellen. Ukrajna elveszi egy közösség legfontosabb kapaszkodóját, az anyanyelven történő oktatást – mutattak rá a szervezők hozzátéve: ezt a veszélyt mi, felvidékiek átérezzük. „Az anyanyelvi oktatás Magyarország határain kívül maradt magyarok megmaradásának záloga” – hangsúlyozták. A tüntetés szervezői a Magyar Közösség Pártja, a Csemadok, a Köz-Ért Polgári Körök, a Via Nova - Új Út és a Via Nova Baráti Körök.

 

Kedden még nem fizetik az oktatási támogatást

– ujszo.com

Kedden még nem, de várhatóan a héten már elkezdődik a „Szülőföldön magyarul” nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás átutalása, tájékoztatta az ujszo.com-ot az OTP Banka Slovensko. A pénzintézet ugyan már teljes mértékben felkészült a támogatás folyósítására, de még várja az utolsó megerősítést a magyarországi partnereitől. Amint megérkezik az utolsó hitelesítés, a bank megkezdi a támogatás folyósítását. A kifizetés megkezdésének pontos időpontjáról a bank később ad pontos tájékoztatást.

 

Vajdaság

 

Újabb felvételi kört hirdet a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

– Pannon RTV

Az intézmény értesítése szerint még betöltetlen helyek vannak állami költségen is. Általános pályázati feltétel a négyéves középiskolai végzettség. A jelentkezőknek képességvizsgán kell bizonyítaniuk zenéből, testnevelésből és beszédkészségből, továbbá felvételi vizsgát kell tenniük magyar nyelv és irodalomból valamint általános tájékozottságból.

 

Zenta: Tájékoztató a Prosperitati Alapítvány legújabb pályázatairól

– Vajdaság.ma

Nagy érdeklődés mellett tartották meg ma este a zentai Városháza dísztermében a Prosperitati Alapítvány lakossági fórumát, amelynek vendégei Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője voltak.

 

Kárpátalja

 

Porosenko: Minden gyermeknek beszélnie kell ukránul az országban

– MTI, Kárpátalja

Nem tiltják meg Ukrajnában a nemzetiségi nyelvek oktatását, de minden gyermeknek beszélnie kell ukránul az országban – szögezte le Petro Porosenko elnök hétfőn New York-ban, amikor az Egyesült Államokban élő ukrán és krími tatár közösségek vezetőivel találkozott. „Egy héttel ezelőtt nagyon fontos oktatási reformot hajtottunk végre. Egyszerűen visszahozzuk az ukrán iskolákat Ukrajnában. Emellett senkinek sem tiltjuk meg, hogy nemzeti kisebbségi nyelvet tanuljon, de minden gyereknek, mire befejezi az iskolát, szabadon kell beszélnie ukránul, azon a nyelven, amelyet meg kell védenünk Ukrajnában. Ezt még sohasem tették meg ezelőtt – idézte az UNIAN ukrán hírügynökség az elnököt.

 

Fidesz: a jogszabály hatálybalépése hátrányosan érinthetné Ukrajna stabilitását

– MTI, Magyar Idők, karpatalja.ma

Rendkívül hátrányosan érintheti Ukrajna stabilitását, ha hatályba lép az új oktatási törvény - mondta Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Ha pedig Ukrajna instabillá válik, akkor megkérdőjeleződik európai integrációs perspektívája - hangsúlyozta a politikus. Üdvözölte ugyanakkor, hogy ötpárti egyetértéssel már kedden szavazhat a magyar Országgyűlés arról a határozati javaslatról, amelyben közösen elítélik az ukrán oktatási törvényt. Fontosnak nevezte, hogy a magyar parlamenti pártok egyaránt nemzeti ügynek tartják a kárpátaljai magyarság sorsát.

 

 

Diaszpóra

Tanévnyitó a Bécsi Magyar Iskolában

– volksgruppen.orf.at

A hétvégén tanévnyitót és beiratkozást tartottak a Bécsi Magyar Iskolában, a Schwedenplatz-on. Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének égisze alatt működő iskola anyanyelvi oktatást kínál 6-18 éves gyerekeknek, minden szombaton magyar ovit tart, létrehoztak egy baba-mama csevegőt is vagy egy tanfolyamot olyan személyek számára, akik mint második vagy idegen nyelvként szeretnék megtanulni a magyart. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog