erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 9.13

– MTI, Kormány.hu, hirado.hu, Magyar Hírlap

Az ukrán-magyar kapcsolatokat hátrányosan érintő, Ukrajna nemzetközi kötelezettségeivel ellentétes oktatási törvényről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke hétfőn az Országházban. A megbeszélésen megállapították: Ukrajna parlamentje elfogadott egy új oktatási törvényt, amely ellehetetleníti a kisebbségi nyelveken történő oktatást, így a magyar nyelven folyó nevelő munkát is. Ez ellentétes mind az ukrán alkotmánnyal, mind Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és nagyon hátrányosan érinti az ukrán-magyar kapcsolatokat.

 

 

Egymás tiszteletére szólította a szerbeket és a magyarokat Áder János a zentai csata 320. évfordulóján

– MTI, Magyar Hírlap, origo.hu, Index, vs.hu, Magyar Szó, maszol.ro, Vajdaság.ma

Egymás tiszteletére és megbecsülésére szólította a szerbeket és a magyarokat Áder János köztársasági elnök hétfőn Zentán, ahol a törökök leverésével zárult zentai csata 320. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt szerb kollégájával, Aleksandar Vuciccsal. Áder János beszédében úgy fogalmazott: ahogy 320 évvel ezelőtt, úgy "ma sem mindegy, hogy milyen békét kötünk egymással, a körülöttünk élőkkel, végső soron önmagunkkal, és hogy mit hagyunk örökül az utánunk jövőknek. Nekünk, kései utódoknak az a feladatunk, hogy egymás megbecsülésével őrizzük sokszínű hagyományainkat, kulturális örökségünket." Leszögezte: Szerbia és Európa számíthat Magyarországra.

 

A magyar és a szerb államfő megkoszorúzta a zentai csata emlékművét

– MTI, Magyar Idők, Webrádió

Megkoszorúzta a zentai csata Tisza-parti emlékművét Áder János magyar és Aleksandar Vucic szerb elnök hétfőn annak emlékére, hogy 320 évvel ezelőtt az európai seregek Savoyai Jenő vezetésével ezen a helyen arattak győzelmet a török hadak felett. A két elnök délelőtt a vajdasági város ünnepi ülésén vett részt, ahol a közös múltra emlékeztek, illetve kiemelték, hogy a szerbeknek és a magyaroknak tisztelniük kell egymást, az együttműködés ugyanis mindkét felet erősíti. A zentai megemlékezésen elhangzott, hogy 1697. szeptember 11-én Savoyai Jenő, a császári seregek hadvezére fényes győzelmet aratott az Európát fenyegető török seregek felett. A zentai diadallal és az ezt követő karlócai békekötéssel végleg felszabadították ezeket a területeket.

 

Szijjártó: az a kötelességünk, hogy megvédjük a magyar embereket!

– MTI, kormany.hu, Magyar Idők, Lokál, 3szek.ro, e-nepujsag.ro, Kárpátalja, 24.hu, Magyar Demokrata, 888.hu

Az a kötelességünk, hogy megvédjük a magyar embereket, éljenek Magyarországon, a határon túl, vagy akár több ezer kilométerre - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A tárca vezetője közölte: telefonon egyeztetett Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével a további lépésekről az ukrán oktatási törvény ügyében. Tájékoztatása szerint hétfőn a helyzetet ismertető és intézkedést sürgető levélben fordul az EBESZ főtitkárához, az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosához és soros elnökéhez. Rámutatott: minden nemzetközi intézményt fel kell használni annak érdekében, hogy a "gyalázatos" törvénymódosítás ne léphessen életbe.

 

A magyarok mindig újjászületnek ha hiszünk benne

– hirado.hu, Krónika, MTI

Mindig volt, mindig van magyar megmaradás, mindig van magyar újjászületés, ha hiszünk benne és teszünk érte, ha mindenki megteszi, ami tőle elvárható - jelentette ki Kövér László az erdélyi Nagybányán, a magyar tannyelvű Németh László Gimnázium új épületének hétfő délutáni avatóünnepségén. A református egyház tulajdonában levő, a 19. század közepén épített iskolaépületet – mely a város központjában áll – a magyar kormány 105 millió forintos támogatásával újították fel. Az épületben – melyben egykor Németh László író édesapja is tanított – magyar óvodai csoportok és elemi iskolai alsó tagozat kezdheti el a működését. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke köszöntésében arra figyelmeztetett, hogy a romániai oktatás alulfinanszírozott, és amellett foglalt állást, hogy a GDP hat százalékát fordítsák oktatásra Romániában.

 

Potápi az összmagyar összefogás fontosságát emelte ki a zentai templomszentelésen

– MTI, kormany.hu, Magyar Idők, hirado.hu, gondola.hu, Webrádió

Az összmagyar összefogás fontosságát emelte ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn a délvidéki Zentán, ahol részt vett a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom felszentelésén. Kiemelte: a templom alapkövét húsz évvel ezelőtt helyezték el, és az utóbbi két évtizedben a világ magyarsága összefogott, hogy a templom megépülhessen, számos országból érkeztek adományok.  Hangsúlyozta, a templom megépülése is bizonyítja, "ha összefogunk, nagy tettekre lehetünk képesek", ha a magyar megsegíti a magyart, az egész nép gazdagabb lesz, egyúttal az egész közösséget életerő hatja át - fűzte hozzá.

 

Mintegy 350 éves magyar prédikációszöveget mutattak be Budapesten

– MTI, kormany.hu, Magyar Idők, Magyar Nemzet, OrientPress, M1 Híradó, gondola.hu, Határok nélkül, Petőfi népe, Magyar Demokrata, prae.hu, Webrádió

Mintegy 350 éves magyar nyelvű protestáns prédikációszöveget és könyörgést mutattak be a kézirat tárolására használt, szintén 17. századi, feltehetően Nürnbergben kiadott gyűjteményes kötettel együtt hétfőn Budapesten. A merített papírra feljegyzett magyar nyelvű kézirattöredék, valamint a különböző prédikációkat, példázatokat és könyörgéseket tartalmazó, csonka állapotban fennmaradt 1400 oldalas német nyelvű gyűjtemény az Egyesült Államokból, Észak-Karolinából magánadományként érkezett Magyarországra a kormányzati Mikes Kelemen-program keretében. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a program részeként 2014 óta mintegy 300 köbméter dokumentum, 300 ezer kötet érkezett haza.

ezető hírek

 

– Krónika, MTI

A magyar kormány nem tekintheti úgy, hogy a marosvásárhelyi katolikus iskola ügye „most el van intézve”, jelentette ki hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján Szijjartó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Beszámolt arról, hogy hétfőn egyeztetett Kelemen Hunorral, a RMDSZ elnökével és Jakubinyi György érsekkel a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében. Szavai szerint kétségtelenül pozitívan kell értékelni a román kormányfő és a vezető kormánypárt elnökének hozzáállását, intézkedéseit, de látni kell, hogy ezek nyomán azt sikerült elérni, hogy a katolikus magyar iskola diákjai a jövőben is magyar iskolába járhatnak, de az iskola gyakorlatilag megszűnt. Ezt nyilván nem tekinthetik úgy, hogy akkor „ez az ügy most el van intézve” – mondta. Továbbra is minden erejükkel támogatják a marosvásárhelyi magyarokat abban, hogy a katolikus magyar iskola újra tudjon indulni. Ehhez a megfelelő jogi, közigazgatási javaslatokat az ottani magyarok és a katolikus egyház folyamatosan megteszi. Kiemelte: a magyar iskola fennmaradásának kérdése kizárólag a román hatóságokon múlik.

 

Nagyszalontán átadták az Arany János Elméleti Líceum új épületegyüttesét

– Krónika, MTI, hirado.hu, maszol.ro, Bihari Napló

A magyar kormány támogatásával Nagyszalontán elkészült az Arany János Elméleti Líceum és a dél-bihari szórványközpont új épületegyüttese, amelyet hétfőn tanévnyitó istentisztelet és átadóünnepség keretében vettek birtokba a diákok. Az ünnepségen Németh Szilárd országgyűlési képviselő ismertette Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjét, amelyben a kormányfő arra figyelmeztet: mi, magyarok büszkén gondolhatunk őseinkre, akik tetteikkel és alkotásaikkal mindig arra törekedtek, hogy egyre gyarapítsák értékinket. Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárra az iskola hosszú távú működtetése érdekében a szülők, a pedagógusok és az egyház hármas összefogására, és a helyi közösségek vezetőivel folytatott együttműködésre hívta fel a figyelmet.

 

Ötvenéves a csucsai múzeum: folytatódik a pereskedés az Ady által is lakott Boncza-birtokért

– Krónika

 

Többnapos rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a csucsai Octavian Goga-emlékmúzeum. Ennek keretében csütörtökön délután Kolozsváron nyílt fotókiállítás az egykori Boncza-birtokról – ahol feleségével, a verseiben Csinszkaként emlegetett Boncza Bertával Ady Endre is sok időt töltött –, az intézmény fél évszázados tevékenységéről. A kolozsvári művészeti galériában megnyitott tárlat méltatói a múzeumnak otthont adó Boncza-kastély történetéről szólva rámutattak: ez a magyar és román nép közötti jó kapcsolat szimbóluma, hiszen, azáltal, hogy az első világháború után Octavian Goga román költő, későbbi miniszterelnök megvásárolta Ady Endre özvegyétől, megmentette az utókornak, nem jutott más nemesi birtokok sorsára.

 

Magyarabbak, mint korábban az erdélyi magyar fiatalok

– transindex.ro

Sokat tanulnának, általában két gyereket szeretnének, de abban már nem biztosak, hogy Erdélyben is szeretnének maradni dolgozni - nagyon sarkítva körülbelül így lehetne összefoglalni a Magyar Ifjúságkutatás 2016 erdélyi eredményeit, amelyben az erdélyi magyar 15-29 éves korú fiatalokra reprezentatív 2000 fős mintán végeztek a székelyföldi (Kovászna, Hargita és Maros megye) és a többi erdélyi részre reprezentatív, 1000-1000 fős almintákkal. A kutatást az Új Nemzedék Központ kezdeményezte és támogatta. Erdélyben az adatfelvételt a Max Weber Társadalomkutató Alapítvány végezte, a BBTE Magyar Szociológia Intézetének diákjainak bevonásával, valamint Hargita megyében a Sapientia EMTE és Bihar megyében a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatói közül is vettek részt a terepmunkában. Az erdélyi felmérés vezetője Veres Valér, a terepmunka főkoordinátora Szabó Júlia volt.

 

Új óvodát avattak a Szilágy megyei Ippon

– transindex.ro, maszol.ro

Az oktatási kérdések fontosságát megalakulásunk óta prioritásként kezeljük Szilágy megyében, és állandó figyelemmel kísérjük intézményeink sorsát. Támogatjuk őket, és küzdünk értük. Egy új óvodaépület átadása a fejlődést és haladást példázza, gyermekeink és családjaink jövőjét jelenti a biztonság és jólét jegyében” – mondta el Szilágyi Róbert István, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke Ippon, az óvoda átadási ünnepségén. Az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének ügyvezető elnöke kiemelte: „felelősek vagyunk a jövő generációért, és ebben egyik legnagyobb szerepe az óvodának és iskolának van. Kultúránk, hagyományaink ápolása, erős közösségünk megmaradása rajtuk és rajtunk áll. Az oktatás minőségének javítása a jövőben is célunk, úgy gondolom, az anyanyelven szerzett tudás mindennél fontosabb.”

 

Tanévet nyitott a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum is

– transindex.ro, maszol.ro

A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János templomban kezdte a tanévet a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz besorolt marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum 362 diákja. A tanévnyitón felolvasták az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány dokumentumát, amely szerint érvényét veszítheti a marosvásárhelyi önkormányzattal kötött bérleti szerződés arra az ingatlanra, amely a jogi személyiségét elvesztő katolikus líceum diákjainak és egy román állami iskolának ad otthont, ha a hatóságok nem teszik lehetővé, hogy az épületben továbbra is működhessen a Római Katolikus Teológiai Líceum. Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő elmondta, hogy a templomban tartott évnyitót követően megengedték, hogy az Unirea főgimnázium udvarán tartsák meg az ünnepélyes megnyitót, ahol a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója üdvözölte a tanulókat. A főtanfelügyelő hozzátette, nem voltak gondok, és abban reménykedik, hogy a ráció győzött, és mindenki a gyerekek érdekeit tartja majd szem előtt.

 

– maszol.ro

A háromszéki önkormányzat több mint egy évtizede működik együtt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház és a Bács-Kiskun Megyei Kórház szakembereivel, akik évente más községet keresnek fel és végeznek ingyenes laborvizsgálatokat és orvosi szűréseket. Ez alkalommal a kecskeméti kórház 14 orvosa, 4 asszisztense és informatikusai rendeltek a háromszéki Gidófalván. A községközpont és hozzá tartozó Étfalvazoltán, Angyalos és Fotosmartonos települések közel ezer lakosát vizsgálták meg. Az eredményeket elküldik a páciensek háziorvosainak is.

 

Nem kezdődött túl jól a tanév a háromszéki iskolákban

– maszol.ro

Háromszéken 33 200 óvodás és iskolás diák kezdte meg az új tanévet. Számukra hétfőn a megye 396 iskola vagy óvoda épületébe csengetnek be. A Kovászna megyei önkormányzat 2100 előkészítő osztályos tanulót iskolatáskával és tanfelszerelést tartalmazó csomaggal ajándékozott meg az első iskolai napon. Háromszéken az ötödik osztályos diákok ezen a héten kézbe kaphatják a hiányzó tankönyveket helyettesítő útmutató kiadványt – mondta Kiss Imre. A Kovászna megyei főtanfelügyelő szerint gond az, hogy a több tantárgy anyagát tartalmazó útmutató csak román nyelven készült el, így a magyar diákok is csak ebből kaphatnak. Kiss Imre ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az ötödikes magyar gyerekek számára elkészült a sajátos román tankönyv, amely révén remélhetőleg gyakorlatiasabban tanulhatnak és nyolcadik osztály végére használható román nyelvtudásra tehetnek szert.

 

Súlyos létszámgondokkal küzd az aradi magyar oktatás

– maszol.ro, Nyugati Jelen

Az aradi magyarság jövője is múlik azon, hogy milyen új nemzedéket nevelnek a magyar iskolákban, mennyire lesznek értékteremtő, -alkotó tagjai a közösségnek a ma fiataljai – mondta a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója, Muntean Tibor az iskolaközpont tanévnyitó ünnepségén hétfőn. A főgimnázium az egyetlen olyan iskolaközpont a megyében, ahol az óvodától az érettségiig folyik anyanyelvű oktatás a magyar gyerekek számára. Idén 28 előkészítő osztályos kezdi meg az új tanévet.

 

Jól kezdődik a tanév: hibáktól hemzsegő útmutatóból kell tanulni, amíg meglesznek az új tankönyvek

– szekelyhon.ro

Kizárólag román nyelven érhetők el az ötödik osztályosok számára az ismét jócskán megkésett tankönyveket helyettesítő, az oktatási minisztérium által kiadott úgynevezett útmutatók. Görbe Péter, Hargita megyei főtanfelügyelő közölte, a tanfelügyelőségnél pénteken kapták meg az útmutatókat, azt követően kiszállították azokat a megye iskoláihoz. Az útmutatók kizárólag román nyelvűek – tájékoztatott a főtanfelügyelő, hozzátéve, hogy van egy kezdeményezés a Hargita és a Kovászna megyei oktatók között, hogy rövid időn belül, önkéntes alapon lefordítsák ezeket. Görbe azt is közölte, hogy a szóban forgó útmutatók tulajdonképpen néhány lapot foglalnak magukba tantárgyanként, amelyek nyolc-tíz leckének felelnek meg.

 

Osztályonként adták a Bolyainak a katolikus iskolát, nem pedig egységként, magyarán: jogilag megszűnt az iskola

– szekelyhon.ro

Nem összefüggő alegységként, hanem osztályonként sorolták be a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnáziumhoz a katolikus iskola osztályait, ezzel az intézkedéssel a tanfelügyelőség gyakorlatilag megszüntette az iskolát. A szülők nem adják fel, azt szeretnék, ha jövőben a felekezeti iskolába járnának a gyerekeik. Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány képviselői kijelentették, ha nem működhet a katolikus iskola, az önkormányzattal kötött bérleti szerződés hatályát veszíti.

 

Felvidék

 

Aláírták a koalíciós szerződést kiegészítő függelékét

– bumm.sk, Felvidék Ma, hirek.sk, Új Szó, Körkép

A koalíciós pártok vezetői aláírták a koalíciós szerződés kiegészítését. Mint jelezték, idővel a kormány programnyilatkozatát is kibővíthetik. „Új szabályokban állapodtunk meg. Az egyik például, hogy minden hétfőn találkozunk, ami lehetőséget ad arra, hogy felkészüljünk a parlament és egyúttal a kormány ülésére is” – nyilatkozta Fico a kiegészítés aláírását követően. Mint mondta, a partnerek abban is megállapodtak, hogy ha a koalíciós pártok közül bármelyik bármilyen anyagot kíván tárgyalásra beterjeszteni, 24 órával a benyújtás előtt azt partnereinek is megküldi.

 

Ősztől osztják a magyar kormány támogatását

– Új Szó

Ősszel indulhat a magyar kormány által finanszírozott gazdaságfejlesztő program több más Kárpát-medencei ország után Szlovákiában is. Információink szerint a program elindulását hátráltatta, hogy elhúzódott a szlovák, a magyar és az uniós előírások „összefésülése”. A gazdaságfejlesztő csomagot a nemrég létrehozott Baross Gábor Alap és annak az MKP ígérete szerint független szakemberekből álló kuratóriuma kezelné – ám az, hogy ez valóban így lesz-e, még homályos.

 

 

Indul a Via Nova-elnök akadémiája

– Új Szó

A hétvégén zajlottak a szóbeli felvételik az Esterházy Akadémiára, mely közéleti és újságíróképzést ígér 31 év alatti fiataloknak – igaz, nem akkreditált képzésben, diploma nélkül. Az akadémia alapítója Gubík László, az MKP ifjúsági társszervezete, a Via Nova ICS elnöke.

 

Vajdaság

 

A közös múltat és a közös jövőt ünnepelve

– Magyar Szó

Szerbia barátai sokan vannak, azonban kiemelt szerep jut köztük egy országnak, annak az országnak, amelynek egyértelmű támogatását élvezzük az általunk elindított reformok kezdete óta, annak az országnak, amelynek elnöke, Áder János ma itt van köztünk. Ezek a kitűnő viszonyok nem véletlennek és nem is valamiféle diktátumnak a hozadékaként alakultak ki, hanem annak a ténynek köszönhetően, hogy Magyarországnak és Szerbiának is felelősségteljes kormánya, elnöke és vezetői vannak – mondta Aleksandar Vučić, Szerbia köztársasági elnöke hétfőn délelőtt Zentán, a képviselő-testület ünnepi ülésén, amelyet a zentai csata háromszázhuszadik évfordulója alkalmából a város napján tartottak, és amelyet megtisztelt jelenlétével a magyar és a szerb köztársasági elnök is. Az ülésen átadták a községi kitüntetéseket is.

 

Főhajtás a zentai csata Tisza-parti emlékművénél

– Pannon RTV

A zentai csata emlékművénél városok, községek, testvértelepülések, politikai pártok és egyesületek képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait. A zentai csata emlékműje előtt koszorút helyezett el Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető.

 

Potápi Árpád János: Széleskörű összefogás nélkül nem épülhettek volna ki a hit falai

– Pannon RTV

A kereszt az a legmélyebb pont, amelyhez az istenség lehajol az emberhez – idézte Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár II. János Pál pápa szavait Zenta városnapján, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ünnepi műsora előtt.

 

Az ipari parkok további erősödése a cél

– Magyar Szó

 

Az említett ipari zónához vezető, 784 méter hosszú közlekedési útvonalon jelenleg is zajlanak a munkálatok. Így az említett ipari park könnyebben megközelíthető lesz majd. A befektetés értéke mintegy 33 millió dinár, mindezt Vajdaság Autonóm Tartomány és Sid község közösen finanszírozzák. A tartományi kormány elnöke elmondta, hogy egy ilyen fontos csomóponton épülő ipari terület hozzájárul Sid község további gazdasági fejlődéséhez.

 

Felszentelték a Lisieux-i Kis Szent Teréz emléktemplomot Zentán

– Vajma.info

A zentai csata 320. évfordulója alkalmából ma délután templomszentelési szentmisét tartottak. Az alapkövet húsz évvel ezelőtt tették le. A felszentelést Msgr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök és Németh László SVD, a nagybecskereki egyházmegye püspöke végezte. A templomszentelő szentmise után Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondott beszédet, amelyben a templom felépülésének, a vallás és összetartozás fontosságát hangsúlyozta.

 

MNT: Megkezdődött a kisiskolások kirándulósorozata

– Vajma.info, Pannon RTV

Útikalauzzal a kézben érkezett Szabadkára hétfőn a kiránduló kisiskolások első csoportja. Idén 1682 kiránduló diák vesz részt a Magyar Nemzeti Tanács most induló utazási programjában, amely során minden vajdasági magyar harmadik osztályos tanuló megismerheti a régió természeti értékeit és építészeti örökségét. A Szabadkára érkező kúlai, doroszlói és bácsgyulafalvi gyermekeket Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja fogadta.

 

Kárpátalja

 

Ötpárti felszólítás a törvény hatályba lépése ellen

– MTI, Magyar Idők, karpatalja.ma

Egyhangúlag elfogadhatatlannak tartják az új ukrán oktatási törvényt a magyar parlamenti pártok, amelyek közösen felszólították Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje vissza azt a törvényhozásnak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn, az erről szóló ötpárti egyeztetést követően az Országházban tartott sajtótájékoztatón elmondta, egy Európa-ellenes, az alapvető emberi és kisebbségi jogokat sértő törvény születhet, amely Ukrajna további instabilitását eredményezheti.

 

Az ukrán külügyminiszter ígéretet tett a kisebbségek anyanyelvhasználatának biztosítására

– MTI, Magyar Idők, karpatalja.ma

Ukrajna a jövőben is biztosítja az ország területén élő nemzeti kisebbségek anyanyelvének használatát - reagált Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn a Twitter közösségi portálon a kijevi parlament által a múlt héten elfogadott új oktatási törvény miatti külföldi tiltakozásokra. Ukrajna a jövőben is mindent megtesz az ukrán nyelv fejlődéséért, és szavatolja a nemzetiségi kisebbségek anyanyelvének használatát, mert ez kötelessége - szögezte le a miniszter. Az UNIAN ukrán hírügynökség által idézett bejegyzésben Klimkin ígértet tett arra, hogy az ukrán külügyminisztérium a héten bővebb információkat is közzétesz az oktatási törvényről. "A megvalósítás módján dolgozunk, nem érzelmi értelmezésen" - fűzte hozzá a tárcavezető.

 

LMP: a magyar pártok együtt álljanak ki a kárpátaljai magyarokért!

– MTI, hirado.hu

A magyarországi parlamenti pártok elnökeinek közös kiállását szorgalmazta az LMP társelnöke a kárpátaljai magyarok anyanyelvi oktatásáért hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Szél Bernadett arra kéri Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, Vona Gábor Jobbik-elnököt, Semjén Zsolt (KDNP) valamint Molnár Gyula szocialista pártelnököket, kezdeményezésére lássák el kézjegyükkel azt a dokumentumot, amelyben az ukrán elnökhöz fordulnak és amelyben felkérik Petro Porosenkót, ne írja alá a kisebbségek anyanyelvi oktatását korlátozó az új ukrán oktatási törvényt.

 

Egy ukrán párt kárpátaljai szervezete is elítélte a jogszabályt

– MTI, Magyar Idők, Kárpátalja

Elítélte a nemzetiségek javaslatait figyelmen kívül hagyó új ukrán oktatási törvény elfogadását a Szpravedliviszty (Igazságosság) párt Kárpátalja megyei szervezete. Volodimir Csubirko, a Szpravedliviszty párt Kárpátalja megyei szervezetének vezetője, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) volt elnöke Facebook-oldalán hétfőn tette közzé a pártszervezet nyilatkozatát, amelyben - az ukrán pártok közül eddig egyedüliként - elítélte hogy a Legfelsőbb Tanács 2017. szeptember 5-én az ukrajnai nemzetiségek, így a Kárpátalján élő kisebbségek képviselőinek javaslatait figyelmen kívül hagyva fogadta el az oktatási törvényt.

 

HÖOK: elfogadhatatlan a jogszabály

– MTI, Magyar Idők, Kárpátinfo

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elfogadhatatlannak tartja az ukrán parlament által elfogadott oktatási törvényt, amely álláspontja szerint figyelmen kívül hagyja a kisebbségi jogokat, az emberi, erkölcsi és morális normát.  A HÖOK hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: elfogadhatatlannak tartják, hogy Ukrajna abban látja országa és oktatása fejlődésének zálogát, hogy az ott élő kisebbségek kultúráját lábbal tiporja - köztünk a 150 ezres magyarságét is.

 

Diaszpóra

Magyar szolidaritás tüze Melbourne-ben

2017. szeptember 12. – Magyar Élet

 

Már sötét volt, amikor megérkeztünk a Szilágyi birtokra itt Melbourne-ben, pontosabban a dandenongi hegyekben, Kalistában. Már évek óta itt ünnepelünk augusztus20-án este, mi melbournei cserkészek. A szolidaritás tüze Összetartást, közösség vállalást, együttérzést jelent azokkal, akik a múltban vagy akár a jelenben is megszenvedtek magyarságukért, vagy sokat tettek a magyarságért, úgy Magyarországon, mint az elszakadt területeken vagy akárhol a világban.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Élet 2017. szeptember 7-i számában olvasható)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog