erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 09.08.-09

Határok nélkül

2017. szeptember 9. – Kossuth Rádió

 Kárpát-medencéért Életmű díját kapott dr. Silling István nyugalmazott egyetemi tanár

Kedden, a Parlamentben immár 20. alkalommal adták át a Magyar Termék Nagydíj pályázat kitűntetéseit, köztük a pályázat Kárpát-medencéért Életmű díját is. Idén ezt a vajdasági dr. Silling István nyugalmazott egyetemi tanár, nyelvész, néprajzkutató, művelődéstörténész, a nyelvtudományok doktora kapta. A tanár úrral a díjátadó ünnepség után ültünk le egy kis beszélgetésre.

 

120 évvel ezelőtt jelent meg a Bácskai Hírlap első száma

120 évvel ezelőtt jelent meg a Bácskai Hírlap első száma. Szeptember 1-jén, Szabadka város napján, a helyi könyvtárban egy kiállítással emlékeztek meg a délvidéki magyarság életében jelentős szerepet betöltő lapról. Hicsik Dórával, a kiállítás készítőjével beszélgetett a Határok nélkül munkatársa.

Folyik a krasznahorkai vár restaurációja

2012. március 10-én égett le a krasznahorkai vár teljes tetőszerkezete, megsérültek a falak és a tárlat jelentős része is. A gyűjteményből eddig több mint 500 darabot sikerült restaurálni, s jelenleg is folyik a vár revitalizációja. A pusztító tűzvész ellenére nem sérült meg a vár családi kriptája, amelyben augusztus 20.-án temetés volt. A Határok nélkül munkatársa erről is kérdezte Krajcsi Juditot, a krasznahorkai várat is magába foglaló Betléri Kastélymúzeum marketing osztályának vezetőjét.

A menyegzővel kapcsolatos szokásokat és vőfélyrigmusokat megörökítő könyvet jelentettek meg Arad megyében

Az egykori parasztlakodalmak hangulatát idéző, a menyegzővel kapcsolatos szokásokat és vőfélyrigmusokat megörökítő könyvet jelentettek meg Arad megyében a Tornyai Tájház működtetői. Az ötletet a tavalyi vőfélytalálkozó adta, no meg az a felismerés, hogy a mai lakodalmakban egyre kevesebbet látni a helyi szokásokból. A gondolatot tett követte, és a Suttyák András - Tóth Piroska házaspár idén megjelentette a ,,Hej, lakodalom!" című könyvet, amelyet nemcsak a hagyománytisztelők forgathatnak hasznosan, hanem az egybekelés előtt álló fiatalok is ötleteket meríthetnek belőle.

Tíz évvel ez előtt alakult meg a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület férfikórusa

Tíz évvel ez előtt alakult meg a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület férfikórusa. A 14 tagból álló közösség azóta számos Kárpát-medencei rendezvényen bizonyította, hogyan kell szívvel, lélekkel énekelni. A jubileum alkalmából kérte beszélgetésre a kórustagokat Ternovácz István. Elsőként Nagy Sándor ötletgazdát halljuk.

  

Határok nélkül

2017. szeptember 8. – Kossuth Rádió

Pozsonyba látogatott Magyar Levente külügyi államtitkár

Az Ipoly-mente mintegy 80 kilométeres szakaszát teszi ki a körülbelül 700 kilométer hosszú magyar-szlovák határszakasznak, de rendkívüli jelentőséggel bír - hangsúlyozta Magyar Levente külügyi államtitkár pozsonyi látogatása során.

 

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója is arra kéri Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá az új oktatási törvényt

A kijevi parlament által elfogadott kisebbségellenes oktatási törvényújabb és újabb tiltakozásokat vált ki. Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója is arra kéri Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a törvényt, mert az ellentmond a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának, a nemzeti kisebbségekről szóló ukrán törvénynek és azoknak a nemzetközi megállapodásoknak, amelyeket Ukrajna a szomszédos országokkal kötött.

A marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceumot átsorolták a Bolyai Farkas elméleti líceumhoz

A román tanügyminisztérium javaslatára a Maros megyei tanfelügyelőségen ma megszületett a döntés: a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceumot átsorolták a Bolyai Farkas elméleti líceumhoz, annak alegységeként működik tovább.

Beszélgetés a kolozsvári zászlóperben a csendőrséggel szemben nyertes Soós Sándorral

A kolozsvári zászlóperben a csendőrséggel szemben nyertes Soós Sándorral, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnökével beszélgetett a Határok nélkül riportere.

Tegnap este megkezdődött Magyarkanizsán a 65. Irótábor

Tegnap este megkezdődött Magyarkanizsán a 65. Irótábor, a délvidéki magyar írók találkozója. Az évente ismétlődő rendezvény kiváló alkalom arra is, hogy megbeszéljék a vajdasági magyar irodalom helyzetét. Egyre több a gond, amit nem szabad elhallgatni, azért hogy a jövőben a 70. sőt a 80. írótábor is megrendezhessék.

65 év után idén először nem indul magyar osztály a rozsnyói egészségügyi szakközépiskolában

Fábry Zoltán közíró egykor Drázus parti Athénnek nevezte Rozsnyót iskolavárosi hangulata miatt. A Felvidéken a 2. világháború után itt indult el a pedagógusképzés, a gimnáziumi oktatás és az egészségügyi ápolók képzése. 65 év után azonban - idén először - nem indul magyar osztály a rozsnyói egészségügyi szakközépiskolában, ahol nappali tagozaton általános ápolókat, masszőröket és diétás nővéreket képeznek, s ahol a több mint 200 diákból alig több mint negyvenen tanulnak a magyar tagozaton.

Örmény Diaszpóra Fesztivál Gyergyószentmiklóson

Nemzetközi Örmény Diaszpóra Fesztivál címmel, Nemzetiségek gyergyói együttélésének fesztiválja alcímmel háromnapos rendezvénysorozattal emlékeznek a hétvégén Gyergyószentmiklóson az örmény közösség betelepedésének 380. évfordulójára.

 

 

Kárpát Expressz

2017. szeptember 10. – M1

Gasztro kerékpártúra a Felvidéken

Mi mással kezdődhetett volna a medvesaljai gasztro kerékpárútra, mint a világbajnok Kun Ádám BMX bemutatójával. A túrát, amire a Felvidékről és az anyaországból érkeztek résztvevők, idén rendezték meg először.

Ellehetetleníti a kárpátaljai magyar iskolákat az új ukrán oktatási törvény

Szeptember 3-án tartották a kárpátaljai református líceumok közös tanévnyitó ünnepségét. A rá két napra, szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvény nem csak ezeknek az iskoláknak, hanem az összes ukrajnai nemzetiségi iskola, köztük a magyar oktatási intézmények működését is ellehetetlenítené.

Délvidéki zarándoklat

Tóth Péter Loránt anyaországi versmondó magyar irodalmi és történelmi előadásaival több mint két éve viszi a magyar lelket az elszakított területekre. Péter nyár végén egy 260 kilométeres gyalogos zarándoklatra vállalkozott szülővárosából, Kunszentmiklósról indulva a mai Horvátország területén lévő Szentlászlóig.

Megemlékezés az Úz-völgyében

A Keleti-Kárpátok egyik legeldugottabb átjárója az Úz-völgye. Több mint két évtizede augusztus 26-án megtelik zarándokokkal. A Kárpát-medence minden szegletéből érkeznek ide emlékezők, hogy leróják kegyeletüket az itt elesett katonák előtt.

 

Térkép

2017. szeptember 9. – Duna World

 

Egy igazán varázslatos dolog készül Szatmárnémetiben, mégpedig a Varázskert elnevezésű közösségi tér. Ez nem egy szokványos vidámpark lesz elvarázsolt kastéllyal, de annál nagyobb örömet okoz majd a gyerekeknek. Egy terápiás kertet álmodott meg ugyanis az ötletgazda, amelyet fogyatékossággal élő gyerekek számára hoz létre, sok fejlesztő játékkal, interaktív eszközökkel.

 

A Felvidéken az utóbbi időben egyre több magyar diák tanulhat anyanyelvén, ami köszönhető a szülőknek, a civil szervezeteknek és a lelkes pedagógusoknak egyaránt. A felvidéki magyar pedagógusok idén közösen tartották meg ünnepélye tanévnyitójukat a kárpátaljai magyar iskolákkal. A helyszín Nagyszelmenc volt, a II. világháborút követően kettéválasztott magyarok lakta település. Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel és az új tanévben magyar iskolát kezdő elsős gyermekek megáldásával vette kezdetét.

 

Több mint 3 évszázada minden szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján a Kárpát-medence többnemzetiségű hívei együtt ünneplik Szűz Mária születésnapját az Arad megyei Máriaradnán. A történelmi Magyarország egyik legrégibb búcsújáró helye a 18. századi barokk stílusú ferences rendi templomáról és kolostoráról vált híressé, illetve arról a Mária kegyképről, amely többször is bizonyította csodatévő erejét.

 

Vadkerti Imre a rév-komáromi születésű felvidéki énekes-színész is átvehette idén nyáron a Külhoni Magyarságért díjat Budapesten a Parlamentben. Az énekest még 2007-ben ismerhette meg a szélesebb közönség, amikor a Magyar Televízió Társulat című műsor válogatóján megkapta Koppány szerepét a jubileumi István, a király előadásban. Énekhangja gyakorlatilag összetéveszthetetlen, számos műfajban megcsillantotta már tehetségét. Mindig magyarul énekelt és mindig a hagyományos értékek mellett foglalt állást.

 

A budapesti operaház idén nyáron másfél évig tartó korszerűsítés idejére bezárta kapuit. A felújítás alkalmat adott arra, hogy a társulat útra keljen, és előadásait bemutathassa a világ különböző pontjain. Egyik legnagyobb vállalkozásuk a Kárpát haza operatúra, melynek keretében szeptember 4-e és 21-e között Erdély és Partium 8 városába juttatnak el két nagyszabású produkciót. Ezen a héten Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen léptek fel, vasárnap pedig már Marosvásárhelyen szórakoztatják a nagyérdeműt.

 

Házhoz viszik a színházat a bánsági vándorszínház tagjai, akik idén immár 4. alkalommal járták be a Bánság és Partium magyar falvait. Évről évre olyan szórványtelepüléseket keresnek fel, ahová a hagyományos színházak nem jutnak el. A hiánypótló kezdeményezés megálmodója egy temesvári színművész, aki azelőtt saját bőrén is megtapasztalta a vándorszínészi élet örömeit a vajdasági tanyaszínház berkein belül.

 

A debreceni Déry Múzeum és a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum közös kiállítása látható a hajdú-bihari megyeszékhelyen. A Románia és Erdély területén a 19-20. században előkerült nemesfém tárgyakból. Az Ősi arany –és ezüstkincsek Romániából című tárlat az ország határait most először lépte át, ilyen jelentőségű és értékű kiállítási anyag eddig egyik magyar vidéki múzeumba sem érkezett.

 

Folytatódik a Tisza ukrajnai szakaszának rendbetétele Kárpátalján. A Kárpátalaji Magyar Ifjúságért Jótékonysági Egyesület kezdeményezésére az önkéntesek most éppen Huszt városától egészen Nagyszőlősig határáig gyűjtik a szemetet a folyó mentén. A szervezők az akcióval a Tisza árterének tisztántartására, annak kiemelt fontosságára hívják fel a figyelmet. Ezen a szakaszon n agyon sok a gazdátlan hulladék, egy áradáskor a Tisza szinte szeméttengerré változik.

 

Öt kontinens – egy nemzet – Duna World

2017.szeptember 9.

 

Voisin Éva, jogász, a nemzetközi üzleti jog professzora, a kaliforniai Ügyvédi Kamara tagja, számos cég és jogi személy tanácsadója a Szilíciumvölgyben. Hazájától több ezer km-re sem feledkezett meg magyar gyökereiről, éppen ezért munkájában is segíti honfitársait. Magyar vállalkozókat támogat az üzleti és befektetési kapcsolatok tengerentúli kialakításában.

 

Csaknem egy évtizedig működött nagy sikerrel Sümegen egy, a kortárs magyar és európai képzőművészet munkáit bemutató galéria. A Kanadai Magyar Képzőművészeti Galériát Gadácsi István és felesége hozta létre, hogy ez által is erősítsék a kanadai magyar kulturális kapcsolatokat. A házaspár 1957-ben hagyta el Magyarországot. Évtizedek óta Kanadában élnek, ahol 23 éven keresztül szintén Kanadai Magyar Képzőművészeti Galéria néven működtették művészeti szalonjukat. Legfőbb céljuk egész életükben az volt, hogy a két ország kortárs kultúrkincsét bemutatva közelítsék egymáshoz a két nemzetet.

 

Minden fiatal életében mérföldkő az érettségi. Különösen akkor, ha a vizsgákat hazájuktól több ezer km-re, idegen iskolarendszerben kell teljesíteniük. Akadnak azonban olyan szerencsések, akik idegen nyelvként anyanyelvüket is választhatják. Az ausztráliai Sydney-ben működő magyar iskolában csaknem négy évtizede középszinten érettségizhetnek magyarból a fiatalok. Az iskola tanulói nemcsak könnyebbségből vizsgáznak ebből a nyelvből, az órák alatt ugyanis kultúrájukat, gyökereiket is megismerik.

 

Az amerikai kontinens legnagyobb cserkészközössége a Cleveland-i, amelynek csapatai idén is megtartották hagyományos cserkésznapjukat néhány nappal ezelőtt. Az esemény most is, mint mindig, a cserkészek felvonulásával kezdődött.

 

A floridai Orlando-ban egész évben szikrázik a nap, és a kis mákvirágok télen is szoknyában, rövidnadrágban járhatnak a magyar iskolába, ahol szüleik nyelvén olvashatnak, játszhatnak, tanulhatnak.

 

A lettországi születésű zongorakészítő, David Klavins nemrég költözött hazánkba, és jelenleg is egy rendkívül nagy volumenű és formabontó projekten dolgozik. 1987-ben megalkotta a világ legnagyobb zongoráját, most pedig Magyarországon készül felülmúlni önmagát.

 

A németországi Magyar Szervezetek Szövetsége azzal a céllal alakult, hogy összefogja a németországi magyar szervezeteket és közösségeket, ápolja a magyar nyelvet és kultúrát, valamint színes programokat biztosítson a kint élő magyaroknak. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog