erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 09.07

 Határok nélkül

2017. szeptember 7. – Kossuth Rádió

 Tarthatatlan helyzet, orvoslásához politikai akarat kell - szerdán este ismét több ezer ember tüntetett Marosvásárhelyen a Római Katolikus

A marosvásárhelyi Római Katolikus Líceum tarthatatlan helyzete miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium berendelte Románia budapesti nagykövetét, akivel közölték: Magyarország határozatlan időre felfüggeszti Románia OECD tagságának támogatását. Erre reagált az Antena 3 hírtelevízió szerda esti műsorában a román kormányfő. Mihai Tudose szerint egy önkormányzati mulasztás okoz bizonytalan helyzetet a marosvásárhelyi iskola körül, de arról, hogy mi lesz a megoldás, nem beszélt a román kormányfő. Közben szerdán este több ezer ember tüntetett Marosvásárhelyen, a Prefektusi Hivatal épülete előtt a gimnázium megmaradásáért, jogi helyzetének rendezéséért.  

 

 

Liviu Dragnea: Románia nem alkalmazhat kettős mércét az etnikai kisebbségekkel kapcsolatban

Liviu Dragnea, a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke arra figyelmeztetett, hogy Románia, amely aggodalmának adott hangot a kisebbségek anyanyelvű oktatását korlátozó új ukrán törvény miatt, nem alkalmazhat kettős mércét az etnikai kisebbségekkel kapcsolatban és Magyarország reagálásától függetlenül megoldást kell találnia a marosvásárhelyi iskolaügyre. A pártelnök kiemelte, hogy a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumban több száz diák tanul, az egyház pedig azzal a feltétellel adta bérbe az önkormányzatnak a tulajdonában lévő épületet, ha abban a román tannyelvű Unirea Főgimnázium mellett a magyar felekezeti iskola is működhet. Liviu Pop oktatási miniszter a csütörtöki kormányülés elején a marosvásárhelyi helyzetre is kitért, elhárítva a tárca felelősségét. A kérdés továbbra is adott: A román állami hatóságok a Marosvásárhelyi Római katolikus Gimnázium megszüntetését készítik elő?

 

Ukrajnában már a törvényhozás szintjére emelkedett a kisebbségek anyanyelv-használati jogait korlátozó politikai akarat

Míg Romániában a marosvásárhelyi  a római katolikus magyar iskolát próbálják meg ellehetetleníteni, addig Ukrajnában már a törvényhozás szintjére emelkedett a kisebbségek anyanyelv-használati jogait korlátozó politikai akarat. Kijev veszélyes játékot játszik azzal, hogy a nemzetiségi béke megteremtése helyett olyan törvényeket alkot és fogad el, amelyek korlátozzák a kisebbségek jogait és komfortérzetüket - mondja Barta József, a KMKSZ és a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke.

 

Mi vár a romániai magyar diákokra az új tanévben? Változik a tankönyvkiadás

Mi vár a romániai magyar diákokra az új tanévben? Változik a tankönyvkiadás. A mostani rendszerben több kiadó készíthet tankönyveket, ennek következtében sokszor a kiadók rivalizálása oda vezet, hogy nem készülnek el időben a könyvek. Ezen változtatna a minisztérium, egy kézbe vonná a tankönyvkiadást. Erről - és a tanévkezdés más kihívásairól kérdezte Kolozsváron Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettest a Határok nélkül riportere.

 

Kültéri, pop-up kiállítással emlékezik a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás a századfordulós Pozsony egyik kiemelkedő személyiségére, Batka János főlevéltárosra

Kültéri, pop-up kiállítással emlékezik a város múltját kutató Pozsonyi Kifli Polgári Társulás a századfordulós Pozsony egyik kiemelkedő személyiségére, Batka János főlevéltárosra halálának 100. évfordulóján. A kiállítás a koronázó templom melletti Rudnay-téren tekinthető meg. A tegnap délutáni megnyitón készült a Határok nélkül riporterének összeállítása.

 

Transylvanicum Összművészeti Gasztrokultirális Fesztivál

Mesebeli történetnek is mondhatnánk, ha nem lenne maga a valóság. Budapesten élő erdélyiek gondoltak egy nagyot, s kitalálták, hogy Transylvanicum elnevezéssel Összművészeti Gasztrokultirális Fesztivált rendeznek  a fővárosban, a Bálnánál. Ehhez mindjárt meg is nyerték maguknak Tarlós István főpolgármestert fővédnöknek, fő támogatónak pedig a Csíki Sört. A szeptember 8-án, pénteken kezdődő 3 napos fesztiválról a sajtótájékoztató után beszélgetett a Határok nélkül riportere először az egyik fő szervezővel, Domokos Istvánnal, majd dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettessel. A Transylvanicum Fesztivál pénteken 15 órától vasárnap 22 óráig várja az érdeklődőket. A ünnepélyes megnyitó díszvendége lesz Böjte Csaba ferences szerzetes. Az összművészeti gasztrokulturális fesztivál minden programja ingyenesen látogatható.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog