erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 9.10

 

Gazdasági kérdésekről is egyeztetett ma az MKP vezetése Magyar Leventével

– Körkép

Magyar Levente államtitkár pozsonyi látogatása alkalmával küldöttségével együtt és Pető Tibor pozsonyi magyar nagykövet kíséretében a Magyar Közösség Pártja székházába látogatott, ahol Menyhárt Józseffel, az MKP elnökével és Őry Péterrel, az MKP OT elnökével találkozott. Tárgyalásuk során felvetődtek a szlovákiai magyarságot érintő gazdasági és külpolitikai, valamint a legaktuálisabb társadalmi témák, köztük infrastrukturális, út- és vasútfejlesztési kérdések.

 

 

Erdély

 

Tudose: Románia nem hadakozik egyetlen etnikai kisebbséggel sem

– Krónika, MTI, Erdély Ma, transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló, Nyugati Jelen

Mihai Tudose román miniszterelnök szerint hiba lenne felnagyítani a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium körüli problémákat, meggyőződése szerint Magyarország nem fogja emiatt elrontani kétoldalú kapcsolatait Romániával. „Románia nem hadakozik senkivel, nincs baja egyetlen etnikai vagy vallási kisebbséggel sem” – jelentette ki Tudose, aki szerint egy önkormányzati mulasztás okozott bizonytalan helyzetet a marosvásárhelyi iskola körül. Úgy fogalmazott: Románia „világszerte jó példát mutat” az etnikai és vallási tolerancia terén, az országban számos felekezeti és kisebbségi tannyelvű iskola működik, a román államnak pedig semmilyen kifogása nincs ezek ellen.

 

Dragnea megoldást sürget a marosvásárhelyi gimnázium helyzetére

– Krónika, MTI, transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló

Megszólalt a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyében Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, aki szerint a hatóságoknak megoldást kell keresniük a kialakult helyzetre. A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus csütörtökön úgy nyilatkozott: felkérte a román kormányt és a tanügyminisztériumot, hogy „több bátorsággal és figyelemmel” keressenek megoldást a magyar iskola ügyére. Dragnea elmondta, szerinte a megszűnés szélére került tanintézet körül kialakult helyzet „nem helyes”, és a román hatóságoknak pedig mindent meg kell tenniük orvosolni a helyzetet. „Nem alkalmazhatunk kettős mércét az ország területén élő etnikai kisebbségekkel szemben. Nem tudom, hogy hasznos-e a romániai erőszakszervezetek akciója abból a szempontból, hogy valamennyien csendre vágyunk, különösen 2018-ban. Vajon kinek áll érdekében gerjeszteni a feszültséget Marosvásárhelyen?” – tette fel a kérdést Liviu Dragnea.

 

Magyar és román tiltakozás az ukrán oktatási törvény ellen

– Krónika

A román külügyminisztérium is aggodalmának adott hangot csütörtökön az ukrán parlament által kedden elfogadott új oktatási törvény kapcsán, amely gyakorlatilag ellehetetleníti az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatását. A külügyminisztérium közleménye rámutat, a kisebbségvédelmi keretegyezményt aláíró államok vállalják, hogy minden, kisebbséghez tartozó személy anyanyelven való tanuláshoz való jogát elismerik, és emlékeztet: a román fél folyamatosan jelezte az ukrán partnernek a nemzetközi normák betartásának fontosságát az Ukrajnában élő román kisebbség tagjai jogainak védelméről szóló tárgyalásokon.

 

Holló László a vásárhelyi iskolaügyről: nem járna sikerrel az újraalapítás

– Krónika

Megszüntetése esetén nem járna sikerrel a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum újralapítása – véli Holló László, a Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatója. Az egyetemi tanár a Krónikának adott interjúban elmondta, nem hinné, hogy 2018-ban barátságosabb környezet ígérkezik Marosvásárhelyen egy magyar iskola alapítására, mint 2004-2005-ben volt. Hangsúlyozta, elvárják, hogy az illetékes intézmények tegyék a dolgukat, és bár kellemetlen, ha kell, készek felbontani az önkormányzattal kötött bérleti szerződést.

 

Jogerősen megnyerte a zászlópert a néppárti Soós Sándor

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Jogerősen pert nyert a román csendőrség ellen Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke, akit több társával együtt a kolozsvári március 15-i ünnepség alkalmából emeltek ki a tömegből, amiért Erdély-zászlóval vonultak az ünneplők között. A politikai alakulat sajtóirodájának csütörtöki tájékoztatása szerint mivel a csendőrség a törvény által megszabott 30 napos határidőn belül nem támadta meg az első fokon júniusban kihirdetett bírósági ítéletet, így az jogerőssé vált, és Soós Sándor megnyerte a pert a kolozsvári zászlóügyben. Idén március 15-én négy személyt büntetett meg a csendőrség, amiért azok Erdély-zászlóval a kezükben vonultak fel a kincses városban rendezett ünnepi eseményen. A kiállított jegyzőkönyvek megsemmisítését bíróságon kezdeményezte az EMNP által megbízott ügyvéd.

 

Kelemen Hunor is arról beszélt, hogyha a Római Katolikus Gimnázium megszűnik, akkor az Unirea Gimnáziumnak sem lesz otthona

– transindex.ro

Kelemen Hunor szerda este a Katolikus Gimnáziumért szervezett tüntetés után azt nyilatkozta hogy amennyiben nem fog elindulni a Katolikus Gimnázium, annyiban a román nyelvű Unirea Nemzeti Kollégium sem, hiszen a katolikus egyház és az iskola között kötött bérleti szerződésben a magyar tannyelvű iskola működése feltétele az Unirea maradásának. "A szerződésben szerepel, hogy amennyiben megszűnik az iskola, úgy a szerződés semmisnek tekinthető, nem kell semmi jogi procedúrát végezni, csak a Polgármesteri Hivatalhoz kell eljuttatni egy értesítést, és a szerződés automatikusan felbomlik. Nem tudom mi fog történni ott, ezeket a döntéseket nem én hozom. De ha megtörténne, akkor ott még egy botrány lesz ebből, hogy a Római Katolikus Egyház kirak egy román iskolát. Természetesen nem fogja kirakni őket, de figyelni kellene a hosszú távú következményekre is, nem csupán a jövő hétre. Azt hiszem találni fognak egy megoldást, hogy a Római Katolikus Gimnázium, amelyben a szülők és a közösség egyaránt bízik, tovább működhessen" - nyilatkozta.

 

 

 

Erdély

A PNL alelnöke felszólította a PSD-t, hogy hagyja abba a tárgyalásokat az RMDSZ-szel a közigazgatási törvényről

– transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló, Krónika

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke, Florin Roman azt kérte csütörtökön a Szociáldemokrata Párttól (PSD), hogy függesszen fel mindenféle tárgyalást az RMDSZ-szel a közigazgatási törvényre vonatkozóan. "A PNL határozottan felszólítja a PSD-t, hogy függessze fel a tárgyalásokat az RMDSZ-szel a közigazgatási törvényre vonatkozóan, amely szerint hivatalos nyelvként kötelező lenne a magyar nyelv a romániai helyi és központi közintézményekben, amely lehetőséget biztosítana a székely zászló kitűzésére és kétnyelvű táblák kihelyezésére Románia 400 településén. A PNL határozottan kéri a PSD-ALDE kormánykoalíciót, hogy a szakbizottságokban és a plénumban is utasítsák el ezeket a módosításokat, amelyek nemzetellenesek. A PSD és RMDSZ közötti alku sokkal ártalmasabb, mint ahogy az az első fázisban tűnt" - mondta a liberális alelnök, aki azt sérelmezi, hogy az ezen a héten folytatott tárgyalások során a két alakulat megállapodott az anyanyelv-használati küszöb 20%-ról 10%-ra való csökkentéséről, "így a PSD több mint 400 települést gyakorlatilag tálcán kínál fel az RMDSZ-nek".

 

Liviu Pop: a marosvásárhelyi iskola ügye nem tartozik az oktatási minisztériumhoz

– transindex.ro, maszol.ro

Romániában egyenlő bánásmódban részesül minden kisebbség - hangsúlyozta csütörtökön Liviu Pop oktatási miniszter a marosvásárhelyi római katolikus líceum ügye kapcsán. A kormányülés elején a tárcavezető közölte, "Marosvásárhelyen különleges helyzet állt elő", és az ülést követően ismertetni kíván Mihai Tudose miniszterelnökkel "néhány lehetséges megoldást". "Mi egyenlő bánásmódban részesítünk minden kisebbséget. Ez az ügy nem tartozik az oktatási minisztérium hatáskörébe, jelen esetben helyi problémával állunk szemben, ugyanakkor egy DNA-eljárás is folyamatban van. Azt hiszem, találtunk megoldást arra, hogy az oda járó tanulók ne szenvedjenek, elvégre több száz diákról van szó" - fogalmazott a tárcavezető.

 

Cseke Attila: nem támogatunk mindent, ami kormányoldalról érkezik

– maszol.ro

Meghosszabbította az őszi ülésszakra a PDS-ALDE koalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodását az RMDSZ – erősítette meg csütörtökön a Maszolnak Cseke Attila szenátusi frakcióvezető. Hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy a kormánypártok összes javaslatát támogatják. A politikus elmondta, augusztus végén, az RMDSZ együttes frakcióülésén kielemezték a PSD-ALDE kormánykoalícióval kötött együttműködés eredményeit és esetleges kudarcait is. Közölte: azt szeretnék, ha a jövőben jobban működne az előzetes konzultáció a kormánypártokkal. „Szeretnénk, hogy a szakminisztériumok már a törvénykezdeményezések kidolgozása közben, a beterjesztésük előtt konzultáljanak az RMDSZ-el” – magyarázta a frakcióvezető.

 

Az RMDSZ elnöke a katolikus gimnáziumról: nem kellene attól félni, hogy mindenkit letartóztatnak

– maszol.ro

Kelemen Hunor csütörtökön a Maszolnak elmondta: a múlt kedden találkozott a miniszterelnökkel, és szerdán eljuttatott Mihai Tudoséhoz, illetve Marcel Ciolacu kormányfőhelyetteshez egy jogi elemzést, amelynek a következtetése az, hogy a római katolikus gimnáziumot törvényesen hozták létre, a működését pedig nem lehet különböző „jogi csűrcsavarokkal” megszüntetni. Ugyanezt mondta el ezen a héten, kedden a helyi politikai háttér megvilágításával összekapcsolva Liviu Dragneának, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének. „Mindhárom döntéshozó részéről nyitottságot tapasztaltam. Az kértem, hogy az utolsó óra utolsó perceiben legyen már ebben az országban valakinek politikai bátorsága döntést hozni az ügyben, mert a közösség igénye jogos, törvényes” – mondta Kelemen Hunor, hozzátéve, hogy az iskola helyzetéről egyeztetett szerdán Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnökkel is.

 

Katolikus gimnázium ügye: megszólalt az elnöki hivatal

– maszol.ro

Az elnöki hivatal folyamatosan kapcsolatban állt a marosvásárhelyi katolikus gimnázium helyzete miatti román-magyar diplomáciai konfliktusban érintett intézményekkel – közölte csütörtökön Klaus Johannis államfő szóvivője. Mădălina Dobrovolschi elmondta, Románia elnökét folyamatosan tájékoztatta a Külügyminisztérium az ügy fejleményeiről. „Az állam intézményei reagáltak, a Külügyminisztérium nagyon világosan kifejtette álláspontját ebben az ügyben” – mondta a szóvivő, értésre adva, hogy Klaus Johannis egyetért a külügy közleményében foglaltakkal.

 

Tüntetést szervez a PNL, ha bővülnek a magyarok anyanyelv-használati jogai

– maszol.ro, Krónika

Kész tüntetéseket szervezni a Nemzeti Liberális Párt, ha a parlament elfogadja az RMDSZ javaslatát, és a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökken az anyanyelv-használati küszöb a helyi közigazgatásban – jelentette ki csütörtökön Florin Roman képviselő. A liberális politikus azzal vádolja a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy támogató szavazatokért cserében „darabonként eladja Romániát” a magyaroknak. Információi szerint ugyanis a PSD már kiegyezett az RMDSZ-szel abban, hogy a parlament szeptember végéig módosítja a közigazgatási törvényt.

 

Kaufland-botrány: így verhetnek át egy megvágott videóval

– maszol.ro, transindex.ro

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) egy magyar és egy román nyelvű, saját készítésű videóval hívják fel a figyelmet arra, hogy a rosszindulatúan felhasznált technológia veszélyes, a segítségével könnyedén gerjeszthetők etnikai konfliktusok. Az ifjúsági szervezet kreatívjait a Kaufland-botrány ihlette meg. Ismert, hogy egy kolozsvári román férfi az állította az interneten közzétett videójában, hogy azért nem szolgálták ki az üzletlánc székelyudvarhelyi szupermarketjének grillezőjénél, mert nem tudott magyarul. Később kiderült, a videót gondosan megvágta, valójában azért nem szolgálták ki, mert még nem működött a pénztárgép, nyitás előtt kért miccset a kiszolgálótól.

 

Ludovic Orban: A Tudose-kormányt az RMDSZ tartja életben

– maszol.ro

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kész olyan kiváltságokban részesíteni a romániai magyar kisebbséget, amilyenekre egyetlen európai országban sincs példa, hogy cserében az RMDSZ támogassa a Mihai Tudose vezette kormányt – véli a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. „A Tudose-kormányt az RMDSZ tartja életben. Tegnap az RMDSZ bejelentette, hogy meghosszabbítja a PSD-vel kötött parlamenti együttműködési megállapodást (vagyis támogatja a parlamentben a Tudose-kormányt). Feltettem magamban a kérdést, hogy vajon milyen árat fizet ezért a PSD. A képviselőház munkaügyi bizottságában megkaptam a választ a kérdésemre, miután a koalíció képviselői kedvezően véleményezték a közigazgatási törvény módosítására irányuló tervezetet, amelynek értelmében 20%-ról 10%-ra csökken az anyanyelv-használati küszöb" – írja csütörtöki Facebook-bejegyzésében Ludovic Orban.

 

Hármas szoboravatással ünnepelnek az udvarhelyi református kollégiumnál

– szekelyhon.ro

A székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium alapítóira emlékeznek vasárnap. A templomi hálaadás után használatba adják az iskola előtti felújított teret, és felavatják Baczkamadarasi Kis Gergely, Bethlen János, valamint Gönczi Lajos szobrát – azokét a személyiségekét, akik meghatározó szerepet töltöttek be az iskola életében. „Több nagyszerű történetet ünneplünk egyszerre: a székelyudvarhelyi református kollégium csaknem három és fél évszázados történetében annyi kiemelkedő pillanat és ember található. Ünnepeljük azokat, akik ezt a nagyszerű közösséget létrehozták és fenntartották századokon át. Ünnepeljük mindazt a szépet és jót, ami ebből a kollégiumból a székelységre, és nem csak a reformátusokra, Erdélyre, egész nemzetünkre és országunkra kiáramlott és kiáramlik” – írja az alkalomra készült kiadvány előszavában Balog Zoltán, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, a rendezvénysorozat vendége.

 

Menet közben kell a pedagógusoknak lefordítaniuk az ötödikesek kiadványát

– Krónika

Kizárólag román nyelven elérhetőek az ötödik osztályosok számára az ismét jócskán megkésett tankönyveket helyettesítő, az oktatási minisztérium által kiadott úgynevezett útmutatók, így a pedagógusok feladata lesz, hogy menetközben lefordítsák ezeket. Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő közölte: az általános iskolát most kezdő magyar diákok is román nyelvű útmutatót fognak kapni. „Pontos nyilvántartásunk van arról, hogy melyik tanintézetben hány kiadványra van szükség, így ezeket már jövő héten kézbe kapják a gyerekek” – tette hozzá. Kiss Imre ugyanakkor úgy véli: függetlenül attól, hogy a tankönyvek többségét ideiglenesen helyettesíteni kell, a legfontosabb, hogy tanévkezdésre elkészült a magyar gyermekek számára az új tanterv alapján összeállított speciális román nyelv és irodalom tankönyv, így az ötödikesek gyakorlatiasabban, a hangsúlyt a kommunikációra fektetve tanulhatják a nyelvet.

 

Erdély

 

Diplomáciai „iskolapélda”

 – Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „egyszerre nevetséges és felháborító a román külügy és a miniszterelnök reakciója, amelyben egyrészt a romániai magyar közösség nyelvi és oktatási jogainak példaértékű mivoltát hangoztatják, másrészt választási kampányfogásnak minősítik a magyar külügy lépését. Az pedig külön mulattató, hogy éppen az igazságszolgáltatást lépten-nyomon szapuló, annak függetlenségét kétségbe vonó kormány takarózik a független román bíróságokkal. A román illetékesek egészen más mozit néznek: annyi történt, hogy Budapest határozottan fellépett egy, a román hatóságok által következetesen ellehetetlenített magyar oktatási intézmény érdekében. Ezzel nemzetközi szintre terelte az ügyet, hiszen a diplomáciai pengeváltás és a nemzetközi szervezetekbe való felvétel megvétózása sem Brüsszelben, sem Washingtonban nem marad észrevétlen”.

 

Felvidék

 

Magyar Levente: Jól halad a három új fő magyar-szlovák közlekedési tengely előkészítése

– hirek.sk, Felvidék Ma

Infrastrukturális fejlesztésekről tárgyalt Pozsonyban Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár. A látogatás során a határon átnyúló programokról Peter Pellegrini beruházásért felelős miniszterelnök-helyettessel, Érsek Árpád közlekedési és Peter Žiga gazdasági miniszterrel, valamint a mezőgazdasági tárca tisztségviselőivel egyeztetett. A tárgyalásokon szlovák és magyar részről is egyetértettek abban, hogy a fő fejlesztési tervek megvalósítása, vagyis a komáromi Duna-híd, illetve a Kassa–Miskolc és Rajka–Pozsony autópálya-szakasz megépítésének előkészítése jól halad.

 

Marad a munkaügyi miniszteri poszton Ján Richter

– bumm.sk, Felvidék Ma, hirek.sk, Új Szó, Körkép

Véget ért a Ján Richter munkaügyi miniszter menesztését célzó, az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés. Richter marad a posztján, ugyanis a jelen lévő 139 képviselőből csak 61-en szavaztak a tárcavezető menesztése mellett. Ez azt jelenti, hogy nem bukik meg a koalíció.

 

MKP: Kiállunk a kárpátaljai magyarság alapvető jogai mellett

– bumm.sk, hirek.sk

A Magyar Közösség Pártja határozottan elítéli az ukrán közoktatási törvény módosításával kialakult helyzetet. Az anyanyelvű oktatás durva, drasztikus csorbítása a legrosszabb pártállami időket idézi – hangsúlyozta Kiss Beáta, az MKP alelnöke. Azzal, hogy iskoláinak jelentős részében az ukrán nyelv válik az oktatás nyelvévé, az amúgy is nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarság számára ez a döntés életbevágó, alapjaiban rengeti meg jelenét és jövőjét egyaránt – hangsúlyozta az MKP oktatási és kulturális alelnöke.

 

Felvidék

 

Csáky: „Magyarország a Balkánra sodródik”

– bumm.sk

Magyarország a Balkánra sodródik, ha folytatja különutas Európa-politikáját – nyilatkozta Csáky Pál a Hír TV-nek az Európai Bíróság kvótaperrel kapcsolatos döntését értékelve. Csáky szerint nem volt szerencsés lépés a magyar és a szlovák kormány részéről az európai bírósághoz fordulni a kvóták ügyében, mert várható volt a szerdán ismertetett döntés. Ami az ítélettel kapcsolatos reakciókat illeti, Csáky szerint a szlovák kormány racionálisabban viselkedik, mint Orbán Viktor kormánya. Ehhez hozzátette azt is: „Az az álom, amiről Budapesten gyakran beszélnek, hogy van egy visegrádi négyek, amely az életünket és vérünket egymásért elven működik, ez soha nem volt és soha nem lesz. A szlovák kormány és a cseh kormány mindig a német elvárásoknak megfelelően fog viselkedni. És ha az elkövetkezendő időszakban egy ilyen kérdés az élére áll, akkor biztos, hogy a visegrádi négyek néhány perc alatt nagyon komoly sérelmet szenvednek.”

 

Nyitra megye: Az MKP elnökjelöltje Farkas Iván, míg a Most-Híd Belica mögé sorakozott

– Felvidék Ma

A Pátria Rádió szerdai élő adásának vendége volt Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja Nyitra megyei elnökjelöltje. Vitapartnere Bastrnák Tibor, a Most-Híd kerületi elnöke volt, aki azt próbálta elmagyarázni, hogy miért volt jó a Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal közösen Milan Belica jelenlegi megyeelnök mögé besorakozniuk.

 

Egy lépéssel közelebb a helembai Ipoly-híd felé

– hirek.sk, Felvidék Ma

A Nyitra Megyei önkormányzat szeptember elején megtartott képviselő-testületi ülésen többek között a Helemba és a magyarországi Ipolydamásd közti Ipoly-híd megépítéséhez kapcsolódó ingatlanok megvásárlásáról is döntöttek.

 

A Csemadok Kárpát-medencében és nemzetben gondolkodik

– Felvidék Ma

A Magyar Gazdaság Ünnepén, szeptember 5-én, Budapesten, az Országházban vette át a Csemadok elnöke, Bárdos Gyula a Magyar Termék Nagydíj Kárpát-medencéért nívódíját. Az átadón Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár azt mondta: vannak olyan teljesítmények, amelyek nem mérhetőek gazdasági mutatókkal, nélkülük viszont elképzelhetetlen a magyarság életerejének a fenntartása. A Csemadok elnökét a Felvidék Ma kérdezte.

 

Felvidék

 

Oktatásügyünk és pedagógusképzésünk megreformálása égető feladat

– Felvidék Ma

Albert Sándor oktatásügyi szakember, a Selye János Egyetem alapító rektora több mint ötven évet töltött már el a katedrán, rendszeresen publikál honlapunkon is. Egyike azoknak, akik jól átlátják felvidéki magyar oktatásügyünk helyzetét és mivel külföldi tapasztalatokat is jócskán szerzett, azt is tudja, milyennek kell lennie a jövő iskolájának. A Tanuló Szlovákia oktatásireform-tervezetről és a pedagógusképzés megváltoztatásának szükségességéről is beszélgettünk vele.

 

Gubík: „Lévaiként megtanultam, hogy közösségben gondolkodjak“

– Felvidék Ma

Megálmodta, formába öntötte, asztalra tette. Holnap és holnapután szóbeliznek az Esterházy Akadémia leendő hallgatói. Gubík Lászlót kérdeztük az általa megálmodott és megvalósított akadémiáról, mely reményei szerint a jövő közéleti személyiségeit, újságíróit, politikusait neveli ki négy félév alatt. 

Vajdaság

 

Heves vita a kis létszámú tagozatokról

– Magyar Szó, Vajdaság.ma

A tizenöt főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű tagozatok megnyitására vonatkozó döntések jóváhagyása váltotta ki a legnagyobb vitát a Magyar Nemzeti Tanács tegnapi, sorrendben huszonnyolcadik rendes ülésén, amelyet a zentai városháza dísztermében tartottak meg. A testület azonban végül minden esetben jóváhagyta a végrehajtó bizottság döntését, és az ülésen emellett számos egyéb kérdésben is döntés született.

 

2018-tól támogatásra számíthatnak a gazdaságban dolgozó vagy alkalmi- illetve idénymunkát vállaló nők

– Pannon RTV

A jövő évtől támogatásra számíthatnak a gazdaságban dolgozó vagy alkalmi- illetve idénymunkát vállaló nők a családokról szóló új törvény értelmében. A tervezet hamarosan napirendre kerülhet a köztársasági parlamentben, és 2018-tól léphet hatályba. A gyermekvállalás serkentése céljából jelentősen megnövelnék az első gyermek születése után járó támogatást is, míg a második, harmadik és a negyedik gyermek után járó juttatás kisebb mértékben nőhet.

 

Tízezer hívőt várnak Doroszlóra

– Pannon RTV

Mintegy tízezer hívőt várnak Vajdaság legnagyobb zarándokhelyére Kisboldogasszony napjára. A doroszlói szentkútnál a Fatimai jelenés 100. évfordulójáról is megemlékeznek. A zarándokok egy része már ma délután megérkezett a nyugat-bácskai településre, hogy bűnbánaton, közös imádságokon és különféle előadásokon vehessen részt. 

Megkezdődött a 65. Kanizsai Írótábor

– Vajdaság.ma

A hagyományokhoz híven az írótábor népkerti emlékművének, majd a városháza előtti parkban álló szoborpáros, Koncz István költő és Dobó Tihamér festőművész szobrának megkoszorúzásával pénteken délután megkezdődött a Kárpát-medence legnagyobb múltra visszatekintő irodalmi rendezvénye, a Kanizsai Írótábor.

 

Kárpátalja

 

Magyar főkonzul: hosszabb várakozásra számítsanak az Ukrajnából gépkocsival Magyarországra utazók

– Kárpátalja

Hosszabb várakozási idővel kell számolniuk a határon az Ukrajnából Magyarországra érkező autósoknak a Kárpátalján megjelent afrikai sertéspestis (ASP) miatt megszigorított poggyászvizsgálat és az ukrán állampolgárok uniós vízummentességével megnőtt utasforgalom következtében – mondta az MTI-nek szerdán Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja. Az ukrán–magyar közúti határátkelőhelyek ukrán oldalán az utóbbi hetekben állandósult gépkocsisorok okairól Buhajla József elmondta, a probléma többrétű, hiszen lassítja a határátkelőhelyek forgalmát, hogy Kárpátalján, így Tiszaújlakon, a magyar államhatár közvetlen közelében felütötte a fejét az ASP, ami miatt a magyar hatóságoknak szigorítaniuk kellett az Ukrajnából érkező utasok poggyászainak vizsgálatát.

 

A tudás az egyik legerősebb fegyver”

– Kárpátalja

Most, amikor az összes, Magyarországtól Trianonban elrabolt területen megmaradni igyekvő magyar nemzetrész közül mi, kárpátaljaiak vagyunk kitéve a legagresszívabb, leggonoszabb asszimilációs nyomásnak, különösen fontos, hogy minél több elsős kisdiák lépje át iskoláink küszöbét. Épp ezért örvendetes tény, hogy idén, szeptember 1-jén 19 kis elsős nebuló kezdte meg tanulmányait az óvodát és iskolát magába foglaló Aklihegyi Oktatási-Nevelési Központban, hattal több, mint az elmúlt esztendőben. S ráadásul egy megújult tanintézetben kezdhetik meg iskoláséveiket. Aklihegy Kárpátalja egyetlen magyarlakta szórt hegyi települése, ráadásul zsákfalu, ahol az ösvény véget ér.

 

A kőrösmezői magyar iskolások tanévnyitója

– Kárpátalja

Az ünnepség a himnuszok eléneklésével kezdődött. A 18 első osztályos tanulót, szülőket, nagyszülőket elsőként Mikulyák László esperes-plébános köszöntötte. Többek között felhívta a gyerekek és a szülők figyelmét nemzeti értékeink, nyelvünk megőrzésének fontosságára. Megtisztelte jelenlétével és köszöntötte a jelenlevőket Okszana Szevcs, a Rahói járás tanügyi osztályának vezetője, Halina Danyiv, az 1. sz. középiskola igazgatónője, Eduárd Zelinszki polgármester.

 

Kárpátalja

 

41 elsős kisdiák kezdte meg a tanévet idén Váriban

– Kárpátalja

A Vári II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Középiskola tanévnyitó ünnepsége keretében 41 elsős kisdiák kezdte meg az idei tanévet. Az ünnepi esemény alkalmával felavatták a magyar kormány által támogatott Keleti Partnerség program emléktábláját is az iskola falán.

 

Aki a gyerekekre áldoz, a jövőbe fektet be

– Kárpátalja

Szeptember elsején, pénteken a Nagygejőci Általános Iskola tanulói, pedagógusai és az odalátogató vendégek ünnepélyes keretek között megkezdték az új, 2017/2018-as tanévet. Györke Róbert iskolaigazgató örömmel jegyezte meg, hogy az Ungvári járás iskolái között a tantárgyi vetélkedőkön elért eredmények alapján az intézmény a második helyen végzett.

 

Horvátország

 

Fontos ösztönöznünk a szülőket, hogy gyerekeiket magyar iskolába járassák”

– kepesujsag.net

Múlt csütörtökön a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) beiskolázási programja keretében a magyar tanintézményekbe iratkozó 51 diák kapott taneszközcsomagot és egyszeri pénzbeli támogatást. A csomagokat dr. Szilágyi Péter, a budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyújtotta át az általános iskola elsős és ötödikes, valamint a középiskola elsős diákjainak. A horvátországi magyarság megmaradása szempontjából nagyon fontos az anyanyelvi oktatás, ezt szorgalmazza a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának pár évvel ezelőtt indított, A horvátországi magyar oktatásért elnevezésű programja is, amellyel többek között a magyar iskolákba iratkozókat támogatja.

 

Támogatás a magyar kisdiákoknak

– kepesujsag.net

A Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat idén is megvásárolta a kórógyi általános iskola első osztályba iratkozó kisdiákjainak a szükséges tankönyvcsomagot. A 2017-18-as tanévben öten iratkoztak a szlavóniai magyar település iskolájába. A Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat egyik kiemelt feladatának tekinti a magyar oktatás támogatását a megye területén. Cserepes Zoltán, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat tagja elmondta, különösen fontos az önkormányzat számára a megye egyetlen magyar nyelvű oktatási intézményének a sorsa.

 

 

Őrvidék

Az ősz aranya“ Kismartonban

– volksgruppen.orf.at

Herbstgold-Festival néven zenei és gasztronómiai fesztivál nyitotta meg kapuit szerdán a kismartoni Esterházy-kastélyban. A tíznapos esemény alatt a komolyzene mellett dzsessz, balkáni és roma zenei koncertek is lesznek. A nyitónapon a kastély rezidens zenekara, a Haydn Filharmónia adott koncertet.

 

 

Diaszpóra

Mesterségek Ünnepe lesz New Yorkban a hétvégén

- Mandiner

New Yorkban is megrendezi a Mesterségek Ünnepét a hétvégén a New York-i Magyar Ház és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. A programban szerepel Dresch Mihály és Chris Potter, híres néptáncosok és népzenészek, népművészek, divatbemutató és borkóstoló is. Másodszorra rendezik meg 2017. szeptember 8-9-10-én New Yorkban a Magyar Örökség Fesztivált, amelynek idei alcíme Mesterségek Ünnepe New Yorkban lesz. A New York-i Magyar Ház és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által rendezett szabadtéri fesztivál a vásári hangulat mellett 23 magyar művészt is bemutat az amerikai közönség számára.

 

Magyar est Salzburgban

– volksgruppen.orf.at

Magyar estre és kiállítás megnyitóra hív az Osztrák-Magyar Társaság szeptember 8-án Eugendorf bei Salzburg-ban. A magyar kultúrprogramot megtiszteli többek között a bécsi Magyar Nagykövetség és az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége is.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog