erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 09.06

 Határok nélkül

2017. szeptember 6. – Kossuth Rádió

 Megszavazta az ukrán parlament az új, kisebbségellenes oktatási törvényt

Elfogadta az ukrán parlament a kisebbségellenes új ukrán oktatási törvényt. Az életbelépéséhez még Petro Porosenko államfőnek is elkel látnia kézjegyével, ami minden bizonnyal meg fog történni, az elnök ugyanis üdvözölte a jogszabály elfogadását, mely kimondja, hogy a középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán lesz. A kárpátaljai magyar szervezetek tiltakoznak, ugyanis veszélybe kerül a magyar iskolák működése.

 

Több ezer embert vártak a ma esti tüntetésre Marosvásárhelyre egész Erdélyből

Civilek és pártok hívására több ezer tüntetőre számítanak a Prefektúra előtt Marosvásárhelyen az ellehetetlenített katolikus líceum megmentése érdekében. A marosvásárhelyi tüntetésre Székelyföld minden részéből indultak résztvevők.

 

A szlovák parlament májusban fogadta el a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozásáról szóló törvényt

A szlovák parlament májusban fogadta el a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozásáról szóló törvényt. Az alap évi 8 millió eurót biztosít a Szlovákiában élő 13 nemzeti kisebbség kulturális identitásának megőrzésére. A nyár folyamán a kulturális miniszter kinevezte az Alap igazgatóját Molnár Norbert személyében és megkezdődött a szakmai döntéshozó testületeket kialakítása.

 

Az elmúlt években nem jutott pénz Szerbiában iskola felújításokra

Az elmúlt években nem jutott pénz Szerbiában iskola felújításokra. A tantermekben télen hideg volt a rossz nyílászárók miatt, a hulló vakolat pedig veszélyeztette a diákok testi épségét. Az idén azonban nagyszabású felújítások kezdődtek, ami számos magyar iskolát is érint. Emellett az iskolák könyvállományát is bővítik – értesült a Határok nélkül tudósítója Nyilas Mihály vajdasági oktatási titkártól és Jerasz Anikótól, a Magyar Nemzeti Tanács illetékesétől.

 

Folytatja a Rákóczi Szövetség Bihar megyei szervezete a Gólyahír programot

Folytatja a Rákóczi Szövetség Bihar megyei szervezete a Gólyahír programot, amelynek során minden magyarul beszélő családba érkező újszülött gyermek megkapja a Szövetség Első könyvem című kötetét, amelybe a szülő bejegyezheti a baba életének eseményeit, de a magyar kultúrára vonatkozóan is tartalmaz információkat: meséket, dalokat.

 

A székelyföldi gazdák is csatlakoztak a Magyarok kenyere programhoz

A székelyföldi gazdák is csatlakoztak a Magyarok kenyere programhoz. Idén 15 ezer kiló búza gyűlt össze, amit erdélyi rászorulók kapnak. A búzát Csíkkszentdomokoson gyűjtötték össze és ma adták át az Izsák malomnak.

 

Megtartották a 760 éves Máriafölde Kisboldogasszony oltalmába ajánlott katolikus templomának búcsúünnepét

Megtartották a 760 éves Máriafölde Kisboldogasszony oltalmába ajánlott katolikus templomának búcsúünnepét, és a templom előtt felszentelték a magyarországi testvértelepülés, Zsombó által adományozott apostoli keresztet.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog