erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 9.8

 Tiltakozik a kormány az új ukrán oktatási törvény ellen

– MTI, Kormány.hu, Magyar Demokrata, InfoRádió, Kárpátalja.ma, Vajdaság.ma, Petőfi Népe, mno.hu, KDNP hírek, kormany.hu, Felvidek.ma, Webrádió

A magyar kormány a leghatározottabb tiltakozását fejezte ki az Ukrán Legfelsőbb Tanács által elfogadott új oktatási törvény ellen – közölte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint az új ukrán szabályozás megfosztja az országban élő nemzeti kisebbségeket az anyanyelven tanulás lehetőségétől, alapjaiban veszélyeztetve ezáltal a szülőföldön való megmaradásukat. A törvény értelmében a középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán, a kisebbségek nyelvén való oktatás pedig kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban engedélyezett. Ez példátlan módon sérti az országban élő nemzetiségek, köztük a mintegy 150 ezres magyarság jogait és teljes mértékben ellentétes Ukrajna alkotmányával – tette hozzá az államtitkár. Mint írta, Ukrajna a nemzetközi kötelezettségeiben és a magyar-ukrán alapszerződésben is vállalta, hogy tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat, a szabadságjogokat és a kisebbségi jogokat. A magyar-ukrán jó szomszédság erősítése jegyében megvalósult legmagasabb szintű egyeztetéseken szintén vállalta, hogy a magyar közösség jogai nem szűkülnek; az új oktatási törvény elfogadása viszont mindezen ígéreteknek és vállalásoknak ellentmond – hangsúlyozta.

 

 

– MTI, hirado.hu, Magyar Idők, gondola.hu, 444.hu, karpatalja.ma

A kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sérti az ukrán parlament által egy napja elfogadott, a nemzetiségek anyanyelvű oktatását ellehetetlenítő oktatási törvény, ezért a kárpátaljai magyarok minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében - jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke szerdán Beregszászon. Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa az MTI-nek Beregszászon nyilatkozva kijelentette: "Sajnálatosnak és elfogadhatatlannak tartjuk a kisebbségek jogait csorbító oktatási törvény megszavazását, annál is inkább, mert több magas rangú ukrán politikus ígéretét bírtuk, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség anyanyelvű oktatáshoz fűződő jogait sértő törvényt nem fogadnak el a Legfelső Tanácsban". Kedden ez mégis megtörtént, ezért alapos vizsgálatot igényel, hogy milyen következményekkel jár ez a barátságtalan gesztus - emelte ki a kormánybiztos. 

 

A román külügy a vásárhelyi iskolaügyről: nem sérülnek a magyar kisebbség jogai

– Krónika, MTI, maszol.ro

A bukaresti külügyminisztérium szerint Romániában nem sérülnek a magyar kisebbség vagy a római katolikus közösség oktatási jogai, a marosvásárhelyi magyar katolikus gimnázium ügyében született magyar kormányzati állásfoglalást ezért a magyarországi választási kampány megnyilvánulásának tekintik. A külügyi kommüniké szerint számos más oktatási intézmény léte példázza, hogy a román állam a legmagasabb elvárások szintjén érvényesíti a magyar kisebbség jogát az anyanyelvű oktatásra, amit az is bizonyít, hogy „milyen elterjedt a magyar nyelv használata a magyar kisebbséghez tartozó személyek között”.

 

Magyarország

 

Erdélyi mesterekről és Márai Sándor feleségéről szóló estek a Várkert Bazárban

. – MTI

Két nagy erdélyi mestert, Tamási Áront és Dzsida Jenőt, valamint Mária Sándor felesége, Lola alakját is megidézi a Várkert Bazár irodalmi sorozatának őszi programja. A 120 éve Farkaslakán született Kossuth-díjas íróra, Tamási Áronra és a 110 éve, Szatmárnémetiben született Dsida Jenő erdélyi magyar költőre szeptember 14-én emlékeznek irodalmi esttel, amelynek vendége Sipos Lajos, Láng Gusztáv és Fűzfa Balázs irodalomtörténészek és Basilides Alíz, Tamási Áron volt felesége lesz, a szerzők műveit Mátyássy Bence színművész tolmácsolja a közönségnek.

 

Megdolgozom a béremért

. – Lampé Ágnes – 168Óra

Az egykori MSZP-s házelnök 2015 óta Semjén Zsolt munkatársaként miniszterelnöki megbízott, feladata a közreműködés a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban. Tusnádfürdőn, a kettős állampolgárságról szóló nyilvános beszélgetésen azt mondta, hogy a 2004. december 5-i népszavazás bukása „a nemzet gerincét törte ketté”. Szili Katalin kiemelte: olyan feladatot vállaltam el, amiben ma a nemzet egészét illetően egyetértés van: ez az európai szubszidiaritás elvéből fakadóan a magyar közösségeket illető autonómia.

(A cikk teljes terjedelmében a 168 Óra -i számában olvasható)

 

 

Nem a házi feladat nincs meg, hanem az iskola” – tüntetés Marosvásárhelyen

– Krónika, MTI, Magyar Idők, Magyar Hírlap, hirado.hu, transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro

A Románia alkotmányában garantált, illetve a római katolikus egyházi törvénykönyvben is megfogalmazott szabad iskolaválasztási jogra hivatkozott Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke szerdán a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium megmentéséért tartott tüntetésen. Jakubinyi a több ezres tömeg előtt magyar és román nyelven is felolvasott beszédében úgy fogalmazott: az anyaszentegyház „az igazságot rendszerint nem az utcákon és tereken, hanem templomaiban és – ha szükséges – a törvényszéken keresi”, most azonban kénytelenek utcai megmozdulás formájában felhívni a figyelmet a kialakult helyzetre. Az érsek rámutatott: az egyházi iskola alapítása kiemelt fontossággal bír számukra, az ország alkotmánya értelmében ugyanakkor Románia is értéknek tekinti a felekezeti tanintézetek újraindulását, két évvel a vásárhelyi katolikus gimnázium ismételt létrehozása után mégis akadályozza annak működését. „Mi csak azt kérjük, amit 2014 elején is megfogalmaztunk: a törvényes keretek betartásával működhessen egyházi iskolánk. Az az iskola, amelyet szabadon választottak, választanak a szülők, amely iskolában biztosítva látják gyerekeik megfelelő nevelését” – hangsúlyozta Jakubinyi.

 

Budapest megoldást vár a román tanügyminisztériumtól a gimnázium kálváriájára

– Krónika, MTI, Nyugati Jelen

A magyar kormány változatlanul kiáll a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium diákjai, tanárai, szülői közössége, s a „meghurcoltak” mellett – közölte szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel. Kiemelték: felszólították az illetékes intézményeket, a román tanügyminisztériumot, hogy haladéktalanul hárítsanak el minden akadályt az iskola működése elől. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ügyében írt – Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett – állásfoglalásban azt írták: most, amikor már csak napok vannak hátra az iskolakezdésig, és az iskola helyzete még mindig megoldatlan, a magyar kormánynak ismét fel kell emelnie szavát az ott tanuló diákok, az ott tanító pedagógusok, a szülők és az egész a marosvásárhelyi és erdélyi magyar közösség védelmében.

 

– Krónika, MTI, Erdély Ma, transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro

A Fidesz a leghatározottabban tiltakozik a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum működésének ellehetetlenítése ellen és felszólítja a román kormányt és az azt alkotó pártokat, hogy haladéktalanul tegyék lehetővé az iskola működését, és vessenek véget az erdélyi magyarság elleni támadásoknak – közölte a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-vel. Hidvéghi Balázs közleményében azt írta, a Fidesz egyetért mindazon egyházi, szülői és tanulói törekvésekkel, amelyek az iskolában zajló oktatási munka folytatására irányulnak. Hangsúlyozta, a marosvásárhelyi katolikus iskola hiánypótló, régen várt intézménye a marosvásárhelyi magyar közösségnek.

 

Németh Zsolt: keresztényüldözés zajlik a marosvásárhelyi iskolaügyben

– Krónika, MTI

Tiltakozik a Fidesz „a keresztényüldözés román hatósági változata" ellen – közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti elnöke szerdán Budapesten, a megszűnés határára juttatott marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyében tartott sajtótájékoztatóján. „Az a fajta hatósági vegzatúra, amellyel egy egyházi intézményt sújt a román állam, kimeríti a keresztényüldözés szofisztikált formájának kategóriáját” – fogalmazott Németh Zsolt, aki üdvözölte, hogy szerda délután Marosvásárhelyen tüntetést tartanak az iskola védelmében. Elismerően szólt arról is, hogy a szülők és a diákok kitartóan lépnek fel alapvető jogaik védelmében, a történelmi egyházak, az érdekképviseleti és politikai szervezetek, az erdélyi magyarság pedig egységesen tiltakozik.

 

Tőkés: sem Bukarestre, sem Brüsszelre nem számíthatunk iskolaügyben

– Krónika

Tőkés László szerint a magyar nyelvű felekezeti oktatással és a magyar történelmi egyházakkal szembeni kisebbségellenes román tilalmi politika folytatását példázza a marosvásárhelyi római katolikus iskola botrányos esete. Az európai parlamenti képviselő szerdán kibocsátott brüsszeli nyilatkozatában beszédesnek tartja, hogy közel három évtized elteltével, az 1990-es könyves-gyertyás tüntetéshez hasonlóan Marosvásárhely népe újból arra kényszerül, hogy az utcára vonulva keresse igazát, ezúttal a megszűnés küszöbére taszított római katolikus iskolája ügyében. „Huszonnyolc évvel a Ceauşescu-diktatúra bukása és tíz évvel Romániának az Európai Unióba való felvétele után jogos felháborodással állapíthatjuk meg, hogy erdélyi magyar közösségünk sem Bukarestre, sem Brüsszelre nem számíthat. Uniós tagállamunk és maga az Európai Unió is semmibe veszi saját demokratikus alapelveit és törvényeit, és – közvetlenül vagy közvetve – cinikus módon egyaránt diszkriminálja magyarságunkat” – állapítja meg Tőkés László.

 

 

– Krónika, transindex.ro

Két háromalakos szoboregyüttessel tisztelegne a román egyesülés centenáriuma előtt a nagyváradi városvezetés. Az Ilie Bolojan vezette önkormányzat azonban nem hajlandó a gyulafehérvári nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó alpontjait is belefoglalni a pályázati kiírásba. Ilie Bolojan nagyváradi polgármester egyenesen tiszteletlenségnek titulálta az RMDSZ ezen javaslatát.

 

CNCD: nem diszkriminálta a román vloggert a magyar elárusító

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Erdély Ma

Nem érte hátrányos megkülönböztetés az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerint azt a román vloggert, aki azt próbálta bizonygatni a székelyudvarhelyi Kauflandnál készített filmjével, hogy a nemzetisége miatt nem szolgálják ki.Az Asztalos Csaba vezette testület hivatalból indított eljárást azután, hogy a Milițianul nevű videoblogger egy héttel ezelőtt kisfilmet tett közzé arról, hogy azért nem szolgálták ki az áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének kültéri grillezőjében, mert román nyelven szólította meg az elárusítót. A kisfilm megtekintése után a CNCD igazgatótanácsa szerdai ülésén arra a következtetésre jutott, hogy a film készítője nem tartotta be az etikai szabályokat a feltételezett diszkrimináció bizonyítására hivatott teszt során.

 

Nyomuk veszett a magyarzászló-égetőknek – Feljelentés a kolozsvári kosár-Eb-meccs után

– Krónika

Marius Ardelean, a Kolozs megyei csendőrség szóvivője a Krónikának elmondta: ha a helyszínen nem tudták azonosítani a magyar zászlót égető tetteseket – akik a kedd esti kolozsvári magyar–román kosárlabda-Európa-bajnoki mérkőzés előtt gyalázták meg a piros-fehér-zöld lobogót a sportcsarnokon kívül –, akkor már reménytelen vállalkozás megtalálni őket. A házigazdák szélsőséges szimpatizánsai a beléptetéskor, a sportcsarnok előtt gyújtottak meg egy magyar zászlót, amit a csendőröknek kellett kioltaniuk. Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári szervezetének elnöke ugyanakkor panaszt emelt a sportág világszövetségénél (FIBA), mert Facebook-bejegyzése szerint „elegánsan” kell válaszolni a történtekre. A mérkőzést megelőzően a Neuer Weg Alapítvány sportszerű szurkolásra kérte a közönséget, ám a transzilvanista aktivista, Mircea Dăian által kezdeményezett, és a szurkolók Facebook-csoportjában is megosztott felhívás ellenére a nacionalista, sértő megnyilvánulások nem maradtak ki az ultrák repertoárjából.

 

Előkészítősök kapnak tanszercsomagot Hunyad megyében

– transindex.ro

A magyar nyelven tanuló előkészítő osztályosoknak második alkalommal biztosít tanszercsomagot az RMDSZ Hunyad megyei szervezete közösen a pedagógusszövetséggel. A program célja ösztönözni a magyar és etnikailag vegyes családokat, hogy a magyar oktatást válasszák. „Nemcsak a gyermekek és pedagógusok számára jeles pillanat a tanévkezdés, szórványban a teljes közösség számára kiemelt nap, hiszen az anyanyelvű oktatás a megmaradásunkat jelenti. A pedagógusszövetséggel közösen indított programunkkal a családok vállára nehezedő anyagi teherből szeretnénk átvállalni. Mindent meg kell tennünk, hogy a Hunyad megyei magyarságnak legyen jövője. – fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke.

 

Márton Árpád: sajnálatos, hogy ma is a felekezeti oktatás biztosításáért kell küzdenünk

– maszol.ro

Látszólag megszűnt a kommunizmus Romániában, azonban annak szelleme különböző formákban tovább kísért. Sajnálatos az a tény, hogy 70 éve azt követően, hogy Márton Áron a felekezeti oktatás megteremtéséért szállt síkra, ma ott tartunk, hogy újból és újból harcolnunk kell az anyanyelvű oktatás biztosításáért” – fogalmazott Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője kedden, szeptember 5-én napirend előtti politikai nyilatkozatában a képviselőház plénuma előtt. A székelyföldi törvényhozó a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügyében szólalt fel, nehezményezte azt, hogy egy héttel az iskolakezdés előtt még mindig bizonytalan azoknak a diákoknak a helyzete, akik ebbe az iskolába iratkoztak.

 

Hargita megye is hozzájárult a Magyarok kenyeréhez

– maszol.ro, szekelyhon.ro

Hargita megyében is összegyűjtötték a Magyarok kenyerébe szánt lisztnek való búzát, mintegy 15 tonnát. Az lisztet öt erdélyi alapítvány rászorulói kapják meg. A csíkszentdomokosi ünnepélyes összeöntésen és őrlésen a történelmi magyar egyházak képviselői megáldották és megtörték az új kenyeret is. A Magyarok kenyere mozgalmat idén a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete bonyolította le a székelyföldi megyében. Mivel a hidegebb éghajlat miatt a térségben később érik be a termés, így nem a hagyományos augusztus 20-i új kenyér ünnepén, hanem szeptember 6-án történt meg a búza ünnepélyes összeöntése és őrlése Csíkszentdomokoson.

 

Miniszter: a beavatkozási kvótáról szóló rendelet nem a medvék kilövését írja elő

– maszol.ro, szekelyhon.ro

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint a nagyvadak úgynevezett beavatkozási kvótájáról szóló rendelet nem a medvék kilövését írja elő, hanem ezek áthelyezését olyan területekre, ahol nincs medvepopuláció. A tárcavezető nem zárta ki az állatok "exportálásának" lehetőségét sem, amennyiben lesz ilyen kérés.

 

 Maros megye főtanfelügyelője a szülőket hibáztatja

– Nyugati Jelen

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium diákjainak szüleit hibáztatja Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő amiatt, hogy az iskola több mint 300 diákja még mindig nem tudja, hol kezdi hétfőn a tanévet. Ioan Macarie az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott az iskola védelmében szerda délutánra meghirdetett marosvásárhelyi tüntetésről. Kijelentette: a tanfelügyelőség június vége óta folyamatosan kéri a szülőket, hogy találják meg közösen azokat a megoldásokat, amelyekkel meg lehet védeni a gyermekeket, de a szülők a tanfelügyelőség valamennyi javaslatát elutasították.

 

Feljelenti a Kauflandban provokáló vloggert az EMNP

– szekelyhon.ro

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az udvarhelyi Kauflandnál történt incidens ügyében az Erdélyi Magyar Néppárt helyi és Hargita megyei szervezete, arra hivatkozva, hogy a Btk. 369. cikkelye értelmében a Facebook közösségi hálón közzétett videóval gyűlöletre szított készítője. Az iratot tegnap iktatták az ügyészségen.

 

Ahol egyetlen magyar felirat sincs, és ebből nem is csinálnak problémát a hatóságok

– szekelyhon.ro

A Carrefour üzlethálózat Marosvásárhelyen kizárólag egy nyelven kommunikál, ezért annak vezetőihez fordul a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO), és arra biztat minden vásárhelyi magyar vásárlót, hogy a hivatalosan feltüntetett elérhetőségeken, honlapon, Facebook-oldalon, illetve e-mailben jelezze észrevételeit, nemtetszését az egynyelvűség miatt. A CEMO a székelyudvarhelyi miccsbotrány kapcsán fontosnak tartja szóvá tenni, hogy Marosvásárhelyen a Carrefour üzletlánc még mindig semmibe veszi magyar anyanyelvű vásárlóit – ezáltal a város lakosságának majdnem felét alkotó magyar közösség tagjait –, az üzleteikben ugyanis egyetlen magyar felirat sincs, a Carrefour szigorúan egy nyelven kommunikál – olvasható a szervezet Facebook-oldalán.

 

Furfanggal faragott táblák Marosban

 – Krónika

Furfangos megoldással helyezték vissza a Hármasfalut alkotó három település – Csókfalva, Székelyszentistván és Atosfalva – határaiba a helységnévtáblákat, amelyeket néhány hónappal ezelőtt Lucian Goga Maros megyei prefektus távolíttatott el. Mivel a kormánymegbízott közlekedésbiztonsági okokra hivatkozva szereltette le a táblákat, Vass Imre polgármester fából faragott táblákat rendelt.

 

 Székelyudvarhelyt is célba vette Tanasă

 – Krónika

Csíkszereda és Gyergyószentmiklós után Székelyudvarhelyt is célkeresztbe vette a magyarellenes feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă, aki – a másik két Hargita megyei város ügyéhez hasonlóan – ezúttal is a székely és a városzászló eltávolítása érdekében perelte be a helyi önkormányzatot. Orbán Balázs, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) alkotta frakció vezetője elmondta: a hivatásos feljelentő szerint a polgármesteri hivatal épületének homlokzatára és az ülésteremben is törvénytelenül helyezték ki a lobogókat. Hozzátette: a per első tárgyalását még ebben a hónapban megtartják.

 

Felvidék

 

Fico: Orbán Viktor megtette azt, ami elvárt volt, megvédte a schengeni határt

– hirek.sk, Új Szó

Magyarország a schengeni határra vonatkozó intézkedéseivel nagyon jó munkát végzett. Ezt nyilatkozta Robert Fico (Smer-SD) szlovák kormányfő, így reagált Orbán Viktor magyar miniszterelnök lépésére. Orbán levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Jean-Claude Junckerhez, hogy az Európai Unió az európai szolidaritás keretein belül fizesse ki a déli határ menekültekkel szembeni védelmére fordított költségek felét.

 

Az MKP továbbra is elutasítja a kvótákat, az Európai Bíróság döntésével nem ért egyet

– bumm.sk, hirek.sk, Új Szó

Az Európai Bíróság elutasította Szlovákia és Magyarország azon keresetét, amellyel a két ország a migránsok tagállamok közötti elosztásáról szóló uniós döntést támadta meg. Az EU bel- és igazságügyi tanácsának 2015 szeptemberi döntése alapján 120 ezer migránst kellene szétosztani a tagállamok között, kötelező kvóták alapján. A Magyar Közösség Pártja tudomásul veszi az Európai Bíróság elutasító döntését, de nem ért vele egyet - fogalmaz a párt közleményében.

 

A Híd szerint nem a menekültkvóta a megoldás a krízisre

– bumm.sk, Új Szó

Az Európai Bíróság mai határozata nem volt meglepő a Híd számára. Már a kereset beadása után kifejeztük egyet nem értésünket a lépés iránt.  Partnereinkkel már a kormányba való belépés előtt tárgyaltunk annak visszavonásáról, de ez nem történt meg. A Híd szerint a döntés várható volt, mert az európai közösség működésének alapja a szolidaritás, amely nemcsak a menekültekkel, hanem más, nehézségekkel szemben álló államokkal való szolidaritást is jelenti. A migráció miatt leginkább leterhelt uniós tagállamoknak közös, mindenekelőtt hatékony megoldásra van szükségük” – áll a Híd közleményében.

 

Magyar Termék Nagydíj Kárpát-medencéért Nívódíjat kapott a Csemadok

– hirek.sk

Negyvenhat termékcsoportban ötvennégy cég hatvannégy terméke, szolgáltatása kapta meg az idén a Magyar Termék Nagydíj pályázat elismeréseit. A díjakat, különdíjakat 2017. szeptember 5-én, kedden adták át Budapesten az Országházban, a Magyar Gazdaság Ünnepén. Magyar Termék Nagydíj Kárpát-medencéért Nívódíjat kapott a Csemadok is, a díjat Bárdos Gyula vette át.

 

Esterházy-Malfatti Alice is jelen lesz az Esterházy Akadémia nyitóünnepségén

– hirek.sk

A 18-30 év közti, közéletben tevékenykedni kívánó felvidéki fiatalok augusztus 27-ig jelentkezhettek a Martoson létesülő Esterházy Akadémiára. Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke portálunknak elmondta, minden várakozást felülmúlt a kezdeti felhozatal, a 30 érdeklődő között egyetemisták, frissdiplomások, doktoranduszok is találhatók. Bár a legtöbben Komárom környékiek, ám minden régióból akadtak jelentkezők.

 

Pályázati pénzekből épülhet iparművészeti műhely az izsai múzeum udvarán

– hirek.sk

Tágas iparművészeti műhely épülhet az izsai Római Kori és Néprajzi Múzeum udvarán, a túlparti Almásfüzitő Azaum római tábora pedig egyebek mellett egy cölöpkapuval gazdagodhat. Sikeresnek bizonyult ugyanis a két község INTERREG 2R Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Programja keretében közösen benyújtott pályázata, amely a testvértelepülések számára a hozzávetőleg 1,7 millió eurós összköltségű terveik megvalósulását eredményezheti. A két község polgármestere ma írta alá a vonatkozó partnerségi nyilatkozatot.

 

Vajdaság

 

Horgos: Harminckét új számítógépet kapott az általános iskola

– Vajdaság.ma

Jelentős informatikai fejlesztést valósított meg az új tanév kezdetén a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola. A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Szerbiai Telekom Tudást teremtünk elnevezésű projektje révén újra cserélhette elavult és elhasználódott informatikai rendszerét. A harminckét új számítógépet, egy nyomtatót, egy kivetítőt, fülhallgatókat és egyéb informatikai eszközöket alkalmi ünnepség keretében szerda délben adta át az iskolának Predrag Ćulibrk, a Szerbiai Telekom vezérigazgatója és Mladen Šarčević oktatási miniszter.

 

Vajdaság

Több mint egymilliárd dinár új vajdasági projektekre

– Vajdaság.ma

A Vajdasági Nagyberuházási Igazgatóság három pályázatot hirdetett meg tartományi projektek pénzelésére és társfinanszírozására, mégpedig a közlekedési infrastruktúra, a vízgazdálkodás és vízvédelem, valamint a helyi és regionális gazdasági fejlesztések területén. A projektekre 1 milliárd 63 millió dinárt biztosítottak. A vajdasági helyi önkormányzatok támogatására a közlekedési infrastruktúra fejlesztése terén 602 millió dinárt fordított a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság.

 

Idén is megszervezik az Expót Topolyán

– Pannon RTV

A rendezvény szeptember 8-tól 10-ig várja a látogatókat színes programokkal. Az esemény keretében a Prosperitati Alapítvány által szervezett mezőgépbemutatót is megtekinthetik az érdeklődők.

 

Szabadkára látogatott Mladen Šarčević

– Pannon RTV

Az oktatási miniszter a városvezetéssel folytatott rövid egyeztetés után olyan oktatási intézményekbe is ellátogatott, amelyekben az elmúlt időszakban több tízmillió dináros fejlesztések és felújítások történtek. Kézfogással köszöntette egymást Bogdan Laban és Mladen Šarčević szerda délelőtt a szabadkai Városházán. A polgármester és az oktatási miniszter rövid megbeszélést tartott a Városháza Zöld termében.

 

Három tartományi pályázat a vajdasági önkormányzatok fejlesztésére

– Pannon RTV

Három pályázatot írt ki több mint egymilliárd dinár értékben a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság. Önkormányzatok közlekedési infrastruktúra fejlesztésére pályázhatnak 602 milliós keretre. A pénzt új utak építésére, illetve meglévő utak felújítására, megerősítésére, és a közlekedésbiztonság javítására költhetik. A vízellátás javítására és a vizek védelmére 252 millió dinár értékben, illetve a helyi és regionális gazdaságfejlesztésére 209 millió dinár értékben pályázhatnak az önkormányzatok, szeptember 20-ig.

 

111 millió dinár a Szabadkai Népszínház építési munkálatainak folytatására

– Pannon RTV

111 millió dinárt utalt át a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium a Szabadkai Népszínház építési munkálatainak folytatására. A támogatásról szóló szerződést Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter és Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke ma írta alá Újvidéken. Az aláírást követően a két tárcavezető a Vajdasági RTV új székházának építkezésére is ellátogatott.

 

 

Kárpátalja

Tiltakoznak a kárpátaljai magyar szervezetek az ukrán oktatási törvény kisebbségellenes módosítása ellen

– MTI, hirado.hu, 888.hu, karpatalja.ma, Kárpátalja, 444.hu, foter.ro, maszol.ro, Krónika, Kárpátinfo

A kárpátaljai magyar szervezetek nyilatkozatban tiltakoznak az ukrán parlament által kedden elfogadott oktatási törvény ellen, amely három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől. Az MTI-hez szerdán eljuttatott nyilatkozat szerint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) tiltakozását fejezi ki az ukrán parlament által elfogadott oktatási törvény ellen. "A törvény az ország alkotmányát és nemzetközi vállalásait semmibe véve megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, amivel létalapjukat szünteti meg" - olvasható a dokumentumban. 

 

Bocskor Andrea: kisebbségellenes az oktatási törvény Ukrajnában

– MTI, Magyar Idők, Kárpátalja, karpatalja.ma, Demokrata, Webrádió, gondola.hu

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) delegációja tiltakozik az ukrán parlament által kedden elfogadott oktatási törvény kisebbségellenes intézkedései ellen és arra kéri Ukrajna elnökét, Petro Porosenkót, hogy ne írja alá azt - tájékoztatott Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán. A képviselő  leszögezte a módosított oktatási törvény -  semmibe véve az ország alkotmányát és nemzetközi vállalásait -  megfosztja a nemzeti kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, ami súlyos visszalépést jelent az eddig, de még a korábbi  szovjet rendszerben is, érvényben lévő jogszabályokhoz képest.

 

Porosenko üdvözli a kisebbségellenes oktatási törvényt

– karpatalja.ma

 

Petro Porosenko ukrán államfő kedd éjjel üdvözölte, hogy a Legfelsőbb Tanács második olvasatban is elfogadta az új oktatási törvényt, mely kimondja, hogy a középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán lesz. Az elnök szerint a törvény kulcs az oktatás jövőjéhez, s általa kompetens, patrióta, s a világ felé nyitott generációkat nevelhetnek ki az országban.

 

Muravidék

A muravidéki magyar színházi mozgalomnak nem szabadna megszűnni

– nepujsag.net

A 2005-ben Lendván megalakult ifjúsági DiáXínpadból kinőtt Egy&Más Vándorszínház komoly műkedvelői színházi tevékenységet indított el a Muravidéken, az eredményei vitathatatlanok. Ernyőintézetük, az MNMI mély pénzügyi és káderválságából eredően az utolsó évben feltört nézeteltérések a társulat vezetősége és a szanálás alatt álló intézet alapítója (MMÖNK) és tanácsa között azt „eredményezték”, hogy a társulat felfüggesztette működését.

Nyitva már a tudás vára, gyere velem iskolába...

– nepujsag.net

Szeptember 1-jén zökkenőmentesen, a kis elsősöknek alkalmi ünnepi programokkal elkezdődött a 2017/2018-as tanév a Muravidék nemzetiségileg vegyesen lakott területén is. Az öt kétnyelvű általános iskolában összesen 768 tanulót, közülük 84 kis elsőst köszöntöttek. Dobronakon, Göntérházán és Pártosfalván délelőtt, míg Lendván hagyományosan délután fogadták a legkisebb tanulókat és szüleiket.

 

Diaszpóra

 

Magyarország különleges értékként tekint a határain belül élő nemzetiségekre

– kormany.hu

Magyarország különleges értékként tekint a határain belül élő nemzetiségekre – köztük a német nemzetiségre – és mindent megtesz, hogy identitásukat ne csak megtartsák, hanem erősítsék és növeljék – mondta Fülöp Attila a Magyarország Berlini Nagykövetségén szeptember 4-én megnyílt „In Zwei Welten – 25 Deutsche Geschichten” című kiállítás megnyitóján. Az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint szimbolikus, hogy a kiállítás a magyar nagykövetségről indul több mint három éves és húsz országot érintő útjára.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog