erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 09.05

Határok nélkül

2017. szeptember 5. – Határok nélkül

 Átadták a Magyar Termék Nagydíj pályázat Kárpát-medencéért Nívódíjakat az Országház Felsőházi Termében

Átadták a Magyar Termék Nagydíj pályázat Kárpát-medencéért Nívódíjakat az Országház Felsőházi Termében. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntötte a díjazottakat.

 

Közösen hálaadó istentisztelettel indították a tanévet a kárpátaljai református líceumok Mezőváriban, a Beregszászi járásban

Közösen hálaadó istentisztelettel indították a tanévet a kárpátaljai református líceumok Mezőváriban, a Beregszászi járásban. Kárpátalján négy református líceum működik: Péterfalván, Nagydobronyban, Nagyberegen és Técsőn, összesen ötszáznál több tanulóval. Az oktatás színvonalát jelzi, hogy az elmúlt tanévben végzett diákok több mint 90 százaléka tanult tovább felsőoktatási intézményekben. Az ukrán állam semmilyen formában nem támogatja a református líceumok működését, még a tanárok fizetését sem fedezi. Működésüket a magyar állam biztosítja: nemzeti jelentőségű intézménnyé nyilvánította és normatív támogatásban részesítette ezeket.

 

Romániában jövő hétfőn kezdődik a tanév

Új tanévet kezdenek a moldvai csángómagyarok anyanyelvi oktatási programjában is. A pedagógusok Lészpeden gyűltek össze szakmai megbeszélésre, felkészítőre. A Határok nélkül riporterének összeállítása a helyszínen készült. Első megszólalója Márton Attila, az oktatási program koordinátora.

 

Marosvásárhelyen kedden adták át az Ökumenikus Segélyszervezet több mint 1 millió forint értékű tanszeradományát

Marosvásárhelyen, a LazarenumAlapítvány székhelyén ma adták át az Ökumenikus Segélyszervezet több mint 1 millió forint értékű tanszeradományát, amely 150 nehéz sorsú erdélyi nagycsalád számára könnyíti meg a tanévkezdést.

 

Csantavér a délvidéki magyarok egyik legnagyobb falva

Csantavér a délvidéki magyarok egyik legnagyobb falva. Az elvándorlás itt a település vezetői szerint kisebb, mint máshol talán annak is köszönhetően, hogy Csantavéren működik Szerbia egyik legnagyobb, magántulajdonú takarmánykeverője, s a gazdák a megtermelt terményt biztosan el tudják adni. A mezőgépek azonban elöregedtek, 20-30 évesek, ezek cseréje is megkezdődött azonban a Prosperitati pályázatoknak köszönhetően. A nyertesek az új munkaeszközeiket szombaton, egy családi nap keretében mutatták be, amit a helyi Termelők Klubja szervezett.

 

Ünnepséget tartottak a Fekete Körös völgyi Köröstárkányban

Ünnepséget tartottak a Fekete Körös völgyi Köröstárkányban. A szórvány egyetlen színmagyar településén új harangot áldottak meg, amelyet a hívek és testvérgyülekezetek adományaiból készítettek el. Az ünnepi igehirdetés után átadták az egykori református leányiskola felújított épületét is. A korszerűsítést a magyar kormány támogatta 2.1 millió forinttal. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog