erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 9.6

– karpatalja.ma, Kárpátalja

A Legfelsőbb Tanács második olvasatban elfogadta az új oktatási törvényt – adta hírül az osvita.ua hírportál szeptember 5-én.  A nemzetiségi iskolák oktatási nyelvére vonatkozó rész megvitatása során heves vita alakult ki a délelőtti ülésen a képviselők között, ezért az erről szóló döntést az esti ülésre halasztották. A vgolos.com.ua közlése szerint az esti ülés után az új oktatási törvényt a nyelvi résszel együtt elfogadták, melynek értelmében a középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán, csupán az óvodai nevelést és az elemi osztályokban zajló oktatást garantálja anyanyelven, azaz magyarul.

 

Átadták a Magyar Termék Nagydíj elismeréseket

– MTI, Kormany.hu, M1 Híraód, Echo TV, Határok nélkül, TV2 Tények, 444.hu, Webrádió, Krónika, veol.hu, origo.hu, hvg.hu, hirado.hu, Új Szó

Negyvenhat termékcsoportban ötvennégy cég hatvannégy terméke, szolgáltatása kapta meg az idén a Magyar Termék Nagydíj(MTND) pályázat elismeréseit. A díjakat, különdíjakat kedden adták át az Országházban, a Magyar Gazdaság Ünnepén. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány nemzetpolitikája a szülőföldön boldogulás felé fordult. Példaként említette, hogy egyebek közt szakképző intézmények fejlesztésével, a külhoni vállalkozások támogatásával biztosítják a fiatalok helyben maradását. A MTND Kárpát-medencéért nívódíjban részesült Bárdos Gyula, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség (Csemadok) elnöke, illetve Petry Zalán Endre marosvásárhelyi vállalkozó. A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kárpát-medencéért Életmű díjat Dr. Silling István nyugalmazott egyetemi tanár, nyelvész, néprajzkutató, művelődéstörténész, a nyelvtudományok doktora vehette át.

 

Kelemen Hunor is tüntetni hív Marosvásárhelyre

– transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen, Krónika

Szerdán 18:00 órától tüntetés lesz a Marosvásárhelyi Katolikus Gimnáziumért a város prefektusi hivatal előtt. A tüntetést Jakubinyi György, gyulafehérvári érsek hirdette meg, azóta számos egyház, párt és civil szervezet csatlakozott, kedden pedig, egy közleményben Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is tüntetni hívta az embereket. "2018-hoz közeledve lassan hozzá kell szoknunk a gondolathoz: egyre gyakoribbak lesznek a magyarellenes lépések. A provokációnak, jogaink és javaink ellen elkövetett támadásoknak az a céljuk, hogy megfélemlítsenek. De ezek inkább összezárásra sarkallnak" - írja a közlemény. Kelemen az összefogást és a közös cselekvést javasolja mindenkinek. "Ma, amikor a Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében az adminisztratív és jogi lehetőségek eszköztárát kimerítettük, ismét utcára kell vonulnunk igazunkért. Fel kell mutatnunk, hogy az egy éve tartó forgatókönyv-szerű hadjárat ellenére sem adjuk fel" - írja.

 

Erdély

 

Hatezer vizsgálatot végeztek Székelyföldön a magyarországi gyermekmentők

– Krónika

Közel 6000 vizsgálatot végeztek egy hét alatt, és 32 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) orvosai székelyföldi gyógyító körútjuk során. A szervezet önkéntes orvosai kórházban, iskolákban, óvodákban szűrték, vizsgálták és gyógyították a rászoruló gyermekeket idén májusban Hargita megyében. Az NGYSZ Krónikához eljuttatott összesítése szerint a szemészeti szűrővizsgálatok alapján 40 gyereknek írtak fel szemüveget, ebből a gyermekmentő szolgálat a családok nehéz anyagi helyzete miatt 31 szemüveg elkészíttetését vállalta magára, aminek értéke 600 ezer forint volt.

 

Az Ökumenikus Segélyszervezet 150 erdélyi családnál támogatta a beiskolázást

– Krónika, MTI, szekelyhon.ro

Az Ökumenikus Segélyszervezet 150 erdélyi családot támogat a beiskolázási segélyakciója keretében - közölte kedden a szervezet. Az erdélyi iskolásoknak szánt tanszercsomagokat kedden délelőtt adták át a marosvásárhelyi Lazarenum Alapítvány székhelyén. Az adományból marosvásárhelyi, illetve a környező településeken élő gyermekek, köztük az árvaházak lakói részesülnek. A beérkezett adományokból a segélyszervezet egységcsomagokkal vagy személyre szabott tanulási támogatással segíti azokat a családokat, amelyeknek nagy gondot jelent gyermekeik beiskolázása.

 

RMPSZ: a magyar oktatás ellen szól a vásárhelyi iskola ellehetetlenítése

– Krónika

A romániai magyar kisebbségi közoktatás ellen szól a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum működésének megakadályozása a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) szerint. A szakmai szervezet kedden felhívást tett közzé, melyben a megszűnés határára juttatott marosvásárhelyi katolikus gimnázium jogi helyzetének megoldásáért szervezett szerdai tüntetésen való részvételére hív minden felelősen gondolkodó állampolgárt. Az RMPSZ országos elnöksége nevében Burus-Siklódi Botond elnök által jegyzett állásfoglalás szerint sajnálatos és felháborító, hogy a gimnázium helyzete egy héttel az iskolakezdés előtt még mindig megoldatlan.

 

A vásárhelyieknek ajánlják a Forgatag Magyar Termék Nagydíját

– Krónika, szekelyhon.ro

Negyvenhat termékcsoportban ötvennégy cég hatvannégy terméke, szolgáltatása – köztük a Vásárhelyi Forgatag – kapta meg az idén a Magyar Termék Nagydíj (MTND) pályázat elismeréseit. A díjakat, különdíjakat kedden adták át a budapesti Országházban, a Magyar Gazdaság Ünnepén. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány nemzetpolitikája a szülőföldön boldogulás felé fordult. Példaként említette, hogy egyebek közt szakképző intézmények fejlesztésével, a külhoni vállalkozások támogatásával biztosítják a fiatalok helyben maradását. Ebben az évben a Vásárhelyi Forgatagnak is odaítélte a szakmai zsűri a Magyar Termék Nagydíjat, és ezzel az egyik legrangosabb minősítési rendszer próbáját állta ki a marosvásárhelyi magyarság rendezvénye.

 

Erdély

 

Katolikus gimnázium: megszorításokkal engedélyezték a marosvásárhelyi tüntetést

– maszol.ro, MTI, transindex.ro, Krónika, Erdély Ma, szekelyhon.ro

Csak megszorításokkal engedélyezte a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal a katolikus gimnázium védelmében szerdára meghirdetett tüntetést - tudta meg az MTI Holló Lászlótól, a demonstrációt bejelentő Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatójától. Holló László elmondta: 4-5 ezer résztvevőre számítanak a tiltakozáson, és ennyit is jelentettek be, a polgármesteri hivatal illetékes bizottsága azonban csak a járdán és a prefektusi hivatal előtti téren engedélyezte a gyülekezést, ahol töredéke fér el a bejelentett tömegnek. Hozzátette: közölték vele, hogy a forgalmat nem állítják le a prefektusi hivatal előtti úton.

 

Kaufland-botrány: a Ku Klux Klánhoz hasonlította Tamás Sándor a fogyasztóvédőket

– maszol.ro, Krónika

A fogyasztóvédelem úgy működik, mint száz évvel ezelőtt Amerikában a Ku Klux Klán, állami segédlettel alkalmazza a kettős mércét, és meg akarnak bélyegezni egy népcsoportot”, nyilatkozta keddi sajtótájékoztatóján Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök a Kaufland-botrány kapcsán fogalmazta meg bírálatát a fogyasztóvédők eljárásával szemben.

 

A magyar líceum új épületének átadásával kezdődik a nagybányai Főtér Fesztivál

– maszol.ro

Szeptember 11-én kezdődik a nagybányai Főtér Fesztivál idei kiadása, amelynek első napján a város magyar lakossága számára jelentős esemény lesz, hiszen először nyitja meg kapuit a Németh László Elméleti Líceum új, Híd utcai iskolaépület. Az új szárny átadásán jelen lesz Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Hétfőtől péntekig kevesebb programpont lesz, a hétvégén pedig a hagyományos gazdag programsorral folytatódik a Főtér Fesztivál.

 

Szülőföldön magyarul: ekkor kezdődik a támogatások kifizetése

– maszol.ro, Nyugati Jelen

Szeptember 22-én kezdik a magyarországi oktatási-nevelési támogatások kifizetését a Szülőföldön magyarul program keretében. Ady-Kovács-Ferenczi Noémi programkoordinátor kedden tájékoztatta a maszol.ro-t, hogy az eddigi évekhez hasonlóan kifizetés a családnév szerinti ábécé sorrendben történik. A programiroda ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy ha a jelzett időpontban a támogatás nem érkezik be az igénylő számlájára, ezt azonnal jelezzék az irodának, hogy utánanézhessenek a problémának.

 

Erdély

 

Az egész magyar közösséget meg akarják mozgatni

– Nyugati Jelen

Szeptember 22–24. között második alkalommal szervezik meg a Bánság fővárosában a Temesvári Magyar Napokat, amelyet a szervezők az egész temesvári magyar közösséget (és nem csak) megszólító és megmozgató rendezvényként képzelik el. A három nap alatt a tavalyihoz képest bővített palettájú, színes programokkal – könnyűzenei és dzsesszkoncertekkel, operettel, színházi előadásokkal, népzenével és néptánccal, gasztronómiai élményekkel, kézműves vásárral, gyermekfoglalkozásokkal, a történelmi múlt hétköznapjainak felidézésével, kiemelkedő személyiségek bemutatásával – várják az érdeklődőket.

 

Ahol kétszer olyan hosszú lesz a magyar felirat, mint a román

– szekelyhon.ro

A székelykeresztúriakat sem kímélte Dan Tanasă blogger, aki ezúttal a Városháza megnevezés használata miatt perelt. Első fokon a városvezetés számára kedvezőtlen döntés született a bíróságon, és bár fellebbeztek az ügyben, azt tervezik, hogy Polgármesteri Hivatalra cserélik a település fő épületéről már eltávolított eredeti feliratot.

 

Egyesítenék” Szent Lászlót Nagyváradon

– Krónika

Két háromalakos szoboregyüttessel tisztelegne a román egyesülés centenáriuma előtt a nagyváradi városvezetés. Az Ilie Bolojan vezette önkormányzat azonban nem hajlandó a gyulafehérvári nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó alpontjait is belefoglalni a pályázati kiírásba. Ugyanakkor az RMDSZ a régóta beígért Szent László-szobrot is a román emlékmű részévé tenné.

 

Figyelmetlenség miatt leállt a Rákóczi-vár újjáépítése

– Krónika

Alig egy hónapja láttak hozzá a gyimesbükki Rákóczi-vár újjáépítéséhez, máris szüneteltetik a munkálatokat, a polgármesteri hivatal figyelmetlensége miatt ugyanis lejárt, illetve nem hosszabbították meg időben az építkezési engedélyt – tájékoztatott Deáky András, a beruházást kezdeményező Gyimesbükkért Alapítvány elnöke. A jóváhagyás meghosszabbítására már nincs lehetőség, a munkálatok folytatásához új engedélyt kell kiváltani.

 

Nem elég impozáns” Kossuth szobra

– Krónika

 

Erdély

Hiába várt két évet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) vezetősége, nem sikerült engedélyt szerezniük, hogy kihelyezzék Kossuth Lajos mellszobrát a felsőoktatási intézmény marosvásárhelyi karának épülete elé. Dávid László rektor lapunknak elmondta: az összeállított dokumentáció megjárta a koronkai önkormányzatot, a Maros Megyei Tanácsot, végül a terv az Országos Műemlékvédelmi Bizottságnál bukott el, amelynek illetékesei úgy vélték, az aránylag kis méretű mellszobor nem elég impozáns a kiválasztott helyhez képest. A Sapientia vezetősége nem hagyja annyiban a dolgot: Dávid László elmondta, másodjára is összeállítják a dokumentációt, és ismét elindítják az engedélyeztetési folyamatot.

 

Felvidék

 

Újabb követelése van az SNS-nek - miniszterelnök-helyettest akar

– bumm.sk, hirek.sk, Új Szó

Bár az SNS rosszul jött ki az önmaga gerjesztette koalíciós válságból, és nyilvánvalóan nem jár sikerrel Ján Richter munkaügyi miniszter (Smer-SD) menesztése ügyében sem, most újabb követeléssel fordul koalíciós kollégái felé: miniszterelnök-helyettest szeretne – közölte az Aktuality.sk koalícióhoz közelálló megbízható hírforrásokra hivatkozva. A Smer-SD-nek két, a  Most-Híd vegyespártnak pedig egy miniszterelnök-helyettese van, ám a nemzetiek a koalíció megalakulásakor még nem támasztották feltételül a miniszterelnök-helyettesi posztot.

 

Kisebbségi Kulturális Alap – a hét végéig maradt idő

– hirek.sk

A hét végéig, azaz szeptember 8-ig küldhetik el jelentkezésüket a Kisebbségi Kulturális Alapnak azok a szlovákiai magyar civil szervezetek, amelyek szeretnének részt venni a választásokon, vagy maguk is jelölnének az Alap szakmai tanácsaiba - emlékeztet közleményében a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala.

 

Érsekkétyi óvoda-ügy: szerdától a parókián fogadják a gyerekeket

– hirek.sk, Felvidék Ma

A példaértékű összefogásnak köszönhetően szeptember 6-tól átmeneti helyszínen, a helyi református parókia épületében folytatódhat az érsekkétyi óvodások vallásos szellemiségű nevelése. Mivel Molnár Péter polgármester a Lévai Járásbíróság augusztus 22-én hozott határozata ellenére mindmáig nem adta át az egyházi óvoda bejárati kulcsait az intézmény igazgatójának, gyors pótmegoldásra volt szükség.

 

Tanévkezdő Szepsiben

– Felvidék Ma

Közel kétszáz növendék, két óvodás csoport, hit, reménység, ragyogó szemek…. Mi kell még? Isten áldása nélkül sem az ember, sem a világ nem ér semmit. Ezt is megtudják és megtanulják ebben a közösségben – a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban -, melynek élén Nagy István igazgató áll.

 

Vajdaság

 

A Vajdasági Klinikai Központ Szerbiában elsőként vezette be az alkalmazott étkeztetést az ápoltak számára

– Vajdaság.ma

A Vajdasági Klinikai Központ (KCV) az első intézmény Szerbiában, amely teljesen új, jobb étlapot vezetett be, és amely leginkább megfelel a páciensek szükségleteinek. Február óta a KCV minden klinikáján próbajelleggel bevezették az egészségügyi-táplálkozási terápiát, amely újdonságot jelentett a páciensek táplálkozása szempontjából, hiszen több halfajtát, sajtot és más egészségesebb élelmiszereket kaptak annak érdekében, hogy az étkezés is része legyen a terápiának, és hogy ezzel egyúttal fejlesszék az intézmény szolgáltatásait is.

 

Bűnvádi feljelentést tettek Szabadka polgármestere ellen a fenyegetései miatt

– Vajdaság.ma

Dušan Kliska, Vladimir Polovina védőügyvédje ma bejelentette, hogy reggel bűnvádi feljelentést tettek Bogdan Laban szabadkai polgármester ellen, aki augusztus 26-án sértegette és megfenyegette Polovinát, a belgrádi Építőmérnöki Kar tanársegédjét. Mindketten a Szerb Haladó Párt tagjai.

 

A jó munka elismerése a Magyar Termék Nagydíj

– Pannon RTV

Idén huszadik alkalommal hirdették meg a Magyar Termék Nagydíj pályázatát. Tavaly óta a határon túli szervezetek és vállalkozások is pályázhatnak. A díj jelentőségéről Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyilatkozott Budapesten a Pannon Televíziónak.

 

Kiosztották a Magyar Termék Nagydíj Pályázat elismeréseit Budapesten

– Pannon RTV

A díjazottak között vajdasági kitüntetett is volt, Silling István. A nyugalmazott egyetemi tanár, néprajzkutató Életmű díjban részesült. A Magyar Termék Nagydíj Magyarország legrangosabb elismerése. Oklevéllel és trófeával jutalmazták a nyertes magyarországi és külhoni pályázókat.

 

Anyanyelven (is) tanulni

– Magyar Szó

Az idei tanév újabb lehetőségeket és kihívásokat is jelenthet a szerémségi magyarok központjának számító Maradékon. Elsősorban a szülőknek, a Branko Radičević Általános Iskola igazgatójának, Zvonimir Čauševićnak, valamint a széleskörű összefogásnak; a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásának köszönhetően tegnap, (hétfőn délután) öt kisdiákkal megkezdődött a tanítás a magyar első osztályban.

 

Kárpátalja

 

Elfogadta az új oktatási törvényt az Ukrán Legfelsőbb Tanács

– karpatalja.ma, Kárpátalja

A Legfelsőbb Tanács második olvasatban elfogadta az új oktatási törvényt – adta hírül az osvita.ua hírportál szeptember 5-én. Az új törvényt 255 képviselő szavazta meg. A törvény elfogadása előtt a honatyák között éles vita alakult ki a 12 éves oktatás szükségességéről, az oktatás nyelvéről és a pedagógusok kötelező minősítéséről. A tervezet megvitatása több mint három éve tart. A törvény kimondja, hogy a középiskolai oktatás befejeztével minden diáknak jól kell beszélnie az államnyelvet, és rendelkeznie kell matematikai, általános műveltségi, ökológia, innovációs és gazdasági kompetenciákkal. Az új törvény szerint olyan tudást kell adni a gyerekeknek, melyet a gyakorlatban is tudnak alkalmazni.

 

Stratégiai együttműködést kezdene Sárospatak és a Kárpátok eurorégió négy másik városa

– MTI, Magyar Hírlap, Webrádió

 

Stratégiai együttműködés szándékát jelentette be kedden a krynicai nemzetközi gazdasági fórumon Sárospatak, valamint a Kárpátok eurorégióba tartozó négy másik város polgármestere, az eseményen jelen volt Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke. A lengyelországi Przemysl és Krynica városok, a szlovákiai Ruzomberok (Rózsahegy) és az Ukrajnában fekvő fürdőváros, Truskavec polgármestere, valamint Aros János sárospataki polgármester részvételével szervezett megbeszélésen bejelentették: stratégiai, több projekt megvalósítását célzó együttműködési megállapodást dolgoznak ki, s ezt a jövő évi krynicai fórumon fogják aláírni.


Muravidék

Göntér Endre muravidéki festőművész kiállítása nyílik Budapesten

- MTI

Göntér Endre muravidéki festőművész kiállítása nyílik csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében. A kiállítás szeptember 27-ig tekinthető meg.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog