erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében

 Határok nélkül

2017. szeptember 4. – Kossuth Rádió

 Újabb tüntetésre készülnek a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében az érintett szülők és az iskoláért aggódó hívők

Újabb tüntetésre készülnek a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében az érintett szülők és az iskoláért aggódó hívők. A demonstráció oka ismert, hiszen hónapok óta nem sikerül elérni, hogy az állítólag szabálytalanul létesített intézmény ügyében a diákok, a szülők és a tanárok számára is elfogadható döntés szülessen. Jakubinyi György érsek, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke ezért felhívást tett közzé, amelyben tiltakozó tüntetésre hívja nem csupán a saját, de az erdélyi történelmi egyházak híveit és papságát is. A szerdai, a Maros megyei Prefektusi hivatal elé tervezett megmozdulás közvetlen indokairól Holló László, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány Igazgatótanácsának  elnöke beszélt.

 

 

Szeptember közepén szavazhat a kijevi parlament az új ukrán oktatási törvénytervezetről

Nem sokkal kisebb gondokkal küzdenek, és ezek a bajok még tovább növekedhetnek Kárpátalján. Szeptember közepén szavazhat a kijevi parlament arról az új ukrán oktatási törvénytervezetről, amely elfogadása esetén veszélybe sodorná a több mint 100 intézményből álló kárpátaljai magyar oktatási hálózat működését. Míg a jelenlegi törvények és az alkotmány garantálja a kisebbségek számára az anyanyelven történő oktatást, addig az új tervezet csak a lehetőségét kínálná fel az ukrán nyelv mellett, és csak azokon a területeken, ahol a kisebbség tömbben él.

 

A dél-bánáti Székelykevén az elmúlt 60 évben éppen tizedére csökkent a magyar diákok létszáma

Van, ahol a politikai akarat, de van, ahol a gyermeklétszám csökkenése akadályozza a magyar nyelvű oktatást. Például a dél-bánáti Székelykevén az elmúlt 60 évben éppen tizedére csökkent a magyar diákok létszáma. Ennek a negatív folyamatnak is gátat próbál szabni az anyaország kormánya, például azzal, hogy eddig nem tapasztalt mértékben támogatja a külhoni magyarság gazdasági, kulturális és demográfiai felemelkedését. Erről beszélt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

 

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli ebben az évben a rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája

Természetesen akadnak olyan határon túli magyar iskolák is, ahol öröm, sőt kettős öröm a tanévkezdés. Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli ebben az évben a rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája, amelyet a városból érkező diákok mellett még 19 környező település tanulói látogatnak. Az új iskola évet 169 diák kezdi meg,köztük olyanok is,akik más iskolából iratkoztak át oda.

 

Több, mint tanévnyitó - ezt mondhatjuk el arról, ami a felső-csallóközi Nagymagyaron történt

Több, mint tanévnyitó - ezt mondhatjuk el arról, ami a felső-csallóközi Nagymagyaron történt. Ugyanis a tanévnyitó ünnepség keretében avatták fel a magyar kormány támogatásával épült új közösségi teret Az iskola udvarán álló 50 négyzetméteres kerti pavilon tanórák megtartására is alkalmas.

 

A hétvégén hetedik alkalommal szervezte meg konferenciáját az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet

A hétvégén hetedik alkalommal szervezte meg konferenciáját az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet - rövidítve AMISZ - ezúttal "A jövő a kezünkben van" címmel. A rendezvény általában amolyan továbbtanulási és pályaválasztási tanácsadó programsorozat, s most az érdeklődőknek a civil szervezeti életről és vállalkozási lehetőségekről tartottak előadásokat. Az idei konferencia az AMISZ 25 éves fennállásának jegyében telt, a péntek délutáni megnyitón a volt elnököket hűségdíjjal jutalmazták.

 

Nagybodófalva falunapa egy település ünnepéhez képest némileg szomorkásra sikeredett

Nagybodófalva falunapa egy település ünnepéhez képest némileg szomorkásra sikeredett. A telepes falut a Bega völgyében, kisperegi és makói református családok alapították a XIX. század utolsó évtizedében.  Mára az elöregedő település csak nevében maradt nagy, a legutóbbi népszámláláskor 481 lakosa volt, többségükben még mindig magyar reformátusok.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog