erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő

 

Szijjártó: Románia nem kifogásolja a magyarországi pártok erdélyi kampánytevékenységét

– Krónika, MTI, hirado.hu, maszol.ro

Románia nem emelt kifogást az ellen, hogy a jövő évi magyarországi országgyűlési választás kampányában a magyar pártok megkeressék az erdélyi választóikat – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a román közszolgálati televízió (TVR) bukaresti magyar adása által hétfő délután sugárzott interjúban. A politikus a múlt héten készített interjúban elmondta: Teodor Meleșcanu román külügyminiszter bukaresti megbeszéléseik során racionálisan közelített a témához. „Azt mondta: a ti dolgotok, hogy a magyarországi kampányban milyen sikerrel szólítjátok meg a Romániában élő magyar nemzeti közösség tagjait, és majd ők hogy szavaznak. Nagyon remélem, hogy ez a racionális megközelítés megmarad” – tette hozzá Szijjártó Péter.

 

 

Marosvásárhelyi iskolaügy: tüntetésre hívnak a magyar politikai alakulatok

– MTI maszol.ro, Krónika, transindex.ro, Nyugati Jelen

Az RMDSZ, az EMNP és az MPP is közleményben kérte hétfőn szimpatizánsait, hogy vegyenek részt azon a szerda délutáni marosvásárhelyi tiltakozó megmozduláson, amelyet a Római Katolikus Státus Alapítvány hirdetett a megszűnés határára juttatott Római Katolikus Gimnázium védelmében. "A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzete egy héttel az iskolakezdés előtt is tisztázatlan. Egy éven keresztül csúfot űztek a szülőkből, semmibe vették a diákok jövőjét, végveszélybe sodorták az iskolát. Helyi szinten minden próbálkozást elgáncsoltak. A diákok jövője a tanügyminiszter kezében van. Nyomást kell gyakorolnunk a minisztériumra, hogy biztosítsa az iskola működését. Ezért tüntetünk!" - olvasható az RMDSZ felhívásában.

 

Feljelentést tesz a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a székelyudvarhelyi áruházi ügyben

– MTI, maszol.ro, szekelyhon.ro, transindex.ro

Feljelentést tesz az etnikai alapú megkülönböztetéssel vádolt székelyudvarhelyi áruház ügyében a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a román Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság brassói regionális főfelügyelője, Sorin Claudiu Susanu és a B1 tévé újságírója, Radu Banciu ellen - közölte hétfőn a szolgálat. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jogvédő szolgálata szerint Sorin Claudiu Susanu részrehajlóan járt el a székelyudvarhelyi ügyben, Radu Banciu újságíró pedig diszkriminatív, nacionalista, idegengyűlölő nyilatkozatokat tett az áruházi incidens kapcsán.

 

Magyarország

 

Hatezer elismerő kézfogás a magyar iskolaválasztásért

– MTI, hirado.hu, korkep.sk, Felvidek.ma, parameter.sk, KárpátHír, Nyugati Jelen

A szeptemberi iskolakezdést követően 250 helyszínen mintegy 6 000 határon túli, gyermekét magyar iskolába írató családnak fejezi ki elismerését ösztöndíjával a Rákóczi Szövetség. Az ösztöndíjakat szeptember és december között adja át a szervezet. A program érinti a teljes Felvidéket, ahol 3 550 diák részesül az ösztöndíjban, a teljes partiumi Bihar és Máramaros megyéket, Temesvárt, Szilágyságot, Tordát, Dést és a dél-erdélyi Fehér megye szórványtelepüléseit, ahol 2 000 iskolakezdőhöz jut el a támogatás, része a programnak a kárpátaljai Felső-Tisza vidék 200 iskolakezdője, továbbá 40 délvidéki szórványtelepülés 400 elsőosztályosa, Horvátországot is beleértve.

 

 

Erdély

Készülnek a centenáriumra Háromszéken

– Krónika

Bár nem kötelező, munkacsoportot alakít a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a román egyesülés centenáriumára készülve, melynek keretében magyar vonatkozású rendezvényeket is szerveznének. Antal Árpád polgármester pénteken azt mondta, a testület feladata az lesz, hogy feltérképezze a városban azokat a helyszíneket, intézményeket, ahol rendezvényeket tudnak majd szervezni. A munkacsoport tagjai összeírják javaslataikat, majd az elkészült „lajstromot” közvitára bocsátják – tette hozzá a polgármester. Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke korábban bejelentette, a centenárium évében nemzetközi konferenciát szerveznek Keöpeczi Sebestyén József munkásságáról, hiszen a háromszéki származású, 1964-ben Kolozsváron elhunyt heraldikus készítette Románia ma is használatos címerét. A tanácselnök megfogalmazta, a centenáriumból nem maradhatnak ki, így a megyei önkormányzat is készül „a maga módján”. Emlékeztetett: Háromszéken is fontos események történtek 1916 és 1918 között, ezekre fontos felhívni a figyelmet, és az emlékműveket is fel kell újítani.

 

Mentegetőzik a fogyasztóvédelem – átfogó vizsgálat indult Székelyföldön a „miccses nyelvlecke” után

– Krónika, maszol.ro

Bár az etnikai diszkriminációt kiáltó vlogger állításai hamisnak bizonyultak, átfogó ellenőrzésbe fogott a fogyasztóvédelem a székelyföldi vendéglátóipari egységekben. Claudiu Susanu a Krónikának elmondta, a mostani eset nyomán átfogó akciót rendelt el Hargita, Kovászna és Maros megyében annak felderítésére, hogy a kereskedelmi szolgáltatók eleget tesznek-e a termékek megfelelő címkézésére, a tájékoztatásra, reklámozásra, továbbá a román nyelvű kiszolgálásra vonatkozó előírásoknak. A regionális igazgató hozzátette, az utóbbi időben több tucat esettel szembesültek Székelyföldön, amikor az elárusítók nem beszéltek románul, ugyanakkor állítása szerinte fordított esetekben is büntettek Hargita és Kovászna megyében, mégpedig amiért különböző kereskedelmi egységeknél nem létezett magyar nyelvű tájékoztatás is.

 

 

A Hargita megyei prefektus is megszólalt miccsügyben

– transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro, Krónika

A Hargita megyei prefektus, Adrian Jean Andrei arra kéri a székelyudvarhelyi Kauflandot, hogy hozza nyilvánosságra azokat az intézkedésket, amelyeket annak érdekében hoz, hogy ne fordulhasson elő többé olyan incidens, mint ami pénteken történt, hogy valakit azért nem szolgálnak ki, mert román. A hivatalos kérésben a prefektus azt írja, aggodalommal vette tudomásul, ami az elárusító és a vásárló között történt, és kíváncsi a Kaufland álláspontjára az ügyben, de arra is, hogy milyen intézkedéseket fognak tenni az üggyel kapcsolatban. A prefektus az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, a megyében nem látják szívesen az ilyen incidenseket, ugyanakkor be kell tartani az törvényt, hiszen az Alkotmánynak van olyan cikkelye, amely kimondja, hogy Romániában a hivatalos nyelv a román.

 

Ötezer tüntetőre számítanak

– szekelyhon.ro

A szerdai tüntetéshez a szóbeli engedélyeket már megkapták a szervezők, folyamatban van az írásbeli engedélyek megszerzése, amelyet mintegy ötezer fős megmozdulásra kértek – tudta meg a szekelyhon.ro a marosvásárhelyi katolikus iskola szülői közösségének egyik képviselőjétől, Csíky Csengelétől. A tüntetést az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány hirdette meg a megszűnés határára juttatott felekezeti gimnázium védelmében.

 

Kaufland-botrány: letiltotta a Facebook a „Magyarverő Olimpiát”

– maszol.ro

Nem tudjuk, hogy humorosnak szánta-e, de nagyon ízetlenre sikeredett egy román Facebook-felhasználó által meghirdetett „esemény”, a „Magyarverő Olimpia”. Olyannyira, hogy le is tiltotta a Facebook. A felhasználó a székelyudvarhelyi Kauflandnál történtek után hirdette meg szeptember 11-12-re a „Magyarverő Olimpiát”. Frenetikus sikere volt, rövid idő alatt több mint 3 ezren jelezték "részvételüket", és közel 5 ezren mutattak érdeklődés iránta, 753-an meg is osztották.

 

Felvidék

 

Bugár: A koalíció végét jelentené, ha az SNS tagjai együtt szavaznának az ellenzékkel

– bumm.sk, Felvidék Ma, Körkép, Új Szó

Amennyiben Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter bizalmatlansági indítványát megszavazza a parlament, s ehhez az SNS is hozzájárul, az a koalíció széteséséhez vezethet. Ezt Bugár Béla, a Híd elnöke mondta a Hospodárske noviny-nak adott interjúban. Szavai szerint a koalíciós szerződésben egyértelműen meg van fogalmazva, hogy az ellenzékkel történő közös szavazás a koalíció végét jelentené. „Ehhez nem kell hozzákapcsolni a kormánnyal kapcsolatos bizalmi szavazást” – jegyezte meg.

elvidék

 

Danko: nem akarom, hogy megbukjon a kormány

– Körkép, Új Szó

Andrej Danko nem akarja, hogy megbukjon a kormány, de azt nem árulta el, hogyan fognak szavazni az SNS képviselői a Ján Richter munkaügyi miniszter leváltását célzó csütörtöki rendkívüli ülésen. Az SNS és a parlament elnöke a Rádio Expres műsorában adott interjút.

 

Gútai iskolaügy: Kitárta kapuit a Rákóczi

– bumm.sk

Összetartozásra, összefogásra és az egymásra találásra buzdított tanévnyitó beszédében Kacz Jenő igazgató. Szükség is lesz rá, mutatott rá az intézményvezető, hogy visszaállítsák az iskola régi jó hírnevét. Kiemelte, hogy az alkotó, kreatív ember képes befogadni az új dolgokat. Az idei tanévben az intézmény immár kilencvenéves évfordulóját ünnepli, ennek jegyében kívánnak emlékezetesnek ható eseményeknek teret adni.

 

Krajcer lesz a Híd megyeelnökjelöltje Pozsony megyében

– Új Szó

Daniel Krajcert jelöli a Híd Pozsony megye elnöki posztjára. Krajcer a Radičová kormány idején a kulturális miniszteri posztot töltötte be az SaS színeiben.

 

A rimaszombati alapiskola 110 éves

– Felvidék Ma

Rimaszombatban a város egyik legnagyobb iskolájában, a Tompa Mihály Alapiskola két épületében összesen 507 tanuló kezdte meg a 2017/2018-as tanévet. Köztük a 49 kiselsős, akik három osztályban tanulnak majd.

 

Rozsnyón ötszázhetven gyermek kezdte a tanévet magyar tanítási nyelven

– Felvidék Ma

Rozsnyón tizennégy óvodás, a két alapiskolában mintegy ötven elsős, a P. J. Šafárik Gimnáziumban pedig tizennégy első osztályos diák kezdte meg tanulmányait. A nagy múlttal rendelkező Egészségügyi Középiskolában azonban idén nem indítottak magyar tannyelvű osztályt.

 

 

Vajdaság

VMDK: Anyanyelvükön kapják meg a vajdasági képviselők a parlamenti anyagokat!

– Vajdaság.ma, Pannon RTV

Új irodájában tartott ma sajtótájékoztatót a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Zentán. Csonka Áron, a VMDK elnöke az egyenrangú nyelvhasználatra tett javaslatuk visszautasítása miatt tartott sajtótájékoztatót. A tartományi parlament csütörtöki ülésén vitatták meg az ezzel kapcsolatos napirendi pontot.

 

Megkezdődött a szerb nyelvi képzés az Európa Kollégiumban

– Pannon RTV

35 elsőéves egyetemista fejlesztheti szerb nyelvtudását az MNT intenzív szerb nyelvi képzésének köszönhetően. A diákok két hétig az újvidéki Európa Kollégium vendégei, itt zajlanak a nyelvórák. Megkezdődött az újvidéki Európa Kollégiumban az MNT által szervezett intenzív szerb nyelvi felzárkóztató képzés.

 

Nem győzi a munkát a tartományi fordítószolgálat

– Pannon RTV

Korábban is jelentek meg információk arról, hogy a tartományi fordítószolgálat nem győzi a munkát. Ennek egyik példája, hogy augusztusban bejelentették: nem fordítják le többé teljes egészében Vajdaság Hivatalos Lapját azon nemzeti közösségek nyelvére, amelyek hivatalos használatban vannak a tartományban.

 

Kevesebb a diák a magyarkanizsai községben

– Pannon RTV

Magyarkanizsa Községben 1806 diák kezdte meg szeptember elsején az iskolát. A községhez tartozó három iskolában csak Horgoson nőtt a tanuló száma. A Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban tartott sajtótájékoztató az illetékesek elmondták, 5,9 millió dinárt fektet a tartomány az iskola felszerelésének fejlesztésébe, valamint az 52 éves épület vizes gócát is újjáépítik.

 

Kárpátalja

 

A diák számukra érték – Az Ungvári Nemzeti Egyetemen is megkezdődött az új tanév

– karpatalja.ma

Ünnepi misét tartottak a tanévkezdés alkalmából pénteken, szeptember elsején a kárpátaljai megyeszékhely több templomában, majd a hagyományokhoz híven az egyetem központi épülete előtti téren gyűltek össze a felsőfokú tanintézmény diákjai és tanárai, ahol Nagyija Maljovana és Tudor Kilaru, az egyetem két karizmatikus tanára köszöntötte az elsősöket. Idén több mint 4300 hallgatót vettek fel az egyetemre. Ez 250-nel több mint tavaly volt, de a felvételi kampány még nem zárult le, szeptember 15-ig tart.

 

 

Kárpátalja

Hrinevics tájékoztatja a képviselőket az oktatási reformról

– Kárpátalja, karpatalja.ma

Lilija Hrinevics oktatási miniszter szeptember 4-én személyesen tájékoztatja az érdeklődő parlamenti képviselőket az oktatási reformról, amelyet a honatyák akár már szeptember 5-én megszavazhatnak – közölte Andrij Parubij, a Legfelső Tanács elnöke a törvényhozás egyeztető tanácsának hétfői ülésén, amelyről az Ukrajinszka Pravda számol be.

 

Az ungvári magyar konzulátus tájékoztatója az afrikai sertéspestis terjedése kapcsán

– karpatalja.ma

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei valamennyi ukrán-magyar határállomáson szigorúan ellenőrizhetnek minden személyt és járművet az afrikai sertéspestis (ASP) Magyarországra történő behurcolásának megelőzése érdekében. Az ellenőrzésekkel összhangban a határátkelésnél a megszokottnál hosszabb várakozási idő fordulhat elő.

 

Őrvidék

 

Elkezdődött a tanév

– Volksgruppen

Elkezdődött az iskolaév Burgenlandban. A kéttannyelvű gimnáziumon kívül az őriszigeti és az alsóőri népiskolában is többosztályos magyaroktatás folyik idén is. Nagyhöflányban a helyi népiskolában is bevezették a magyar nyelv oktatását. A magyar oktatás helyzete nem nagyon változott. A kétnyelvű népiskolákban ugyanannyi maradt a magyar osztályok száma, mint az elmúlt évben, miközben általánosságban Burgenlandban kevesebb a népiskolás diák, mint tavaly. Arról, hogy idén hány diák tanul magyarul, pontos statisztikai adatokat csak a későbbiek folyamán közölnek az iskolák.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog