erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 09.01-02-03

Határok nélkül

2017. szeptember 3. – Kossuth Rádió

 Beszélgetés Ambrus Irénnel, a rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájának alsó tagozatos módszertani csoportvezetőjével

A rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájába a környező magyarlakta falvakból jár be a tanulók zöme. A 2017/2018-as  tanévben 58 alsó és 102 felső tagozatos diák kezdi el tanulmányait. Ambrus Irén az alsó tagozatos módszertani csoport vezetője azt mondja, minden tanulás alapja a szövegértés, ezért egy olyan programot vezetnek be, amely nagy hangsúlyt fektet az olvasásra nevelésre.

 

Tőzsér Kinga: egy könyves üzletnek ma már kulturális térnek is kell lennie

A csíkszeredai Tőzsér-család meséskönyveket keresett három gyerekének. Mivel a kínálat nem volt megfelelő, inkább saját kiadásba fogtak. A Gutenberg kiadó pedig sorra nyeri a szép könyv díjakat itt, Magyarországon is. A könyveket azonban el is kell juttatni az olvasókhoz, de egy könyves üzletnek ma már kulturális térnek is kell lennie - mondja Tőzsér Kinga.

 

Nemrég a reformátor Szegedi Kis Istvánnak szobrot állított a temesvár-belvárosi református egyházközség

Nemrég a reformátor Szegedi Kis Istvánnak szobrot állított a temesvár-belvárosi református egyházközség. A gyülekezet szándéka az volt, hogy a reformáció emlékévében egy olyan személyiségnek állítsanak emléket, aki nem csak a vallás és a hit terén, hanem az anyanyelvhasználat, az oktatás és az irodalom terén is hozzájárult a város szellemiségének fejlődéséhez. Emellett teljesülni látszik a gyülekezet azon törekvése is, hogy a Mária-téri református templom és közvetlen környéke kis magyar sziget legyen a bánsági nagyváros központjában - mondta el Fazakas Csaba lelkipásztor.

 

Interjú Beszédes Mária torontálvásárhelyi lelkésznővel

Szegedi Kiss István reformátori munkássága után igen hamar kialakultak a református gyülekezetek Bánátban is, Bácskában is. Olykor több száz kilométerről érzetek a hívek, hogy egy-egy gyülekezetet benépesítsenek. Így Torontálvásárhelyre is, ahol az óriási templomot azért még mindig meg tudja tölteni a magyar gyülekezet. Beszédes Mária lelkésznőt hallják.

 

Kárpátaljai gyűjtéseiről mesél Gál Adél néprajzkutató

Egy-egy gyülekezet kántora, ha egy kis íráskészséggel is rendelkezik, már nemcsak az énekeskönyvből diktálja az énekeket mondjuk egy temetésen, hanem személyre szabott szöveggel búcsúztatja az elhunytat. Vagy ha maga nem is gyarapítja ezeket a szövegeket, lemásolja a régi szövegeket, amelyeket gondosan őriz. Az írásbeliségnek ezt a formáját kutatja a kárpátaljai néprajzkutató Gál Adél, aki előbb a mai gyűjtésekről beszél.

Határok nélkül

2017. szeptember 2. – Kossuth Rádió

 Az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai a napokban készítik elő Nagyszalontán az Arany-hagyaték dokumentálását

Az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai a napokban készítik elő Nagyszalontán az Arany-hagyaték dokumentálását: kéziratokat, levelezéseket és a költőhöz köthető egyéb iratokat. Az eredeti anyagok restaurálását Budapesten, az OSZK-ban végzik majd. Az Arany Múzeum berendezését pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak tervei alapján készítik el.

 

Újszentesen az elmúlt hétvégén tartották meg a falunapokat

A Temesvár melletti Újszentesen az elmúlt hétvégén tartották meg a falunapokat. A képzőművészeti tárlatnyitó mellett a háziasszonyok tánccsoportja megható módon ünnepelte fennállásának 10 szül. Vasárnap a helyiek és környékbeliek mellett a magyarországi és szerbiai testvér települések képviselői mutattak be színes műsort a község központjában.

 

Beszélgetés Wurst Erzsébettel a diaszpórában élő magyarság oktatási helyzetéről

Beszélgetés Wurst Erzsébettel, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének kulturális felelősével. Wurst Erzsébetet először a diaszpórában élők oktatási helyzetéről kérdezte a Határok nélkül munkatársa.

 

Ismét megrendezik a Tranzit – Fesztivál a határon című színházfesztivált

A Szatmárnémeti Északi Színház magyar és román tagozata ismét megrendezi az utóbbi nyolc évben kényszerpihenőre kárhoztatott színházi fesztiválját. A Tranzit – Fesztivál a határon szeptember 14-e és 24-e között várja az érdeklődőket.

 

Fohász a hazáért címmel nagyszabású gálakoncertet adott a hétvégén Beregszászon a kárpátaljai Credo verséneklő együttes

Fohász a hazáért címmel nagyszabású gálakoncertet adott a hétvégén Beregszászon a kárpátaljai Credo verséneklő együttes, amely a rendszerváltozás után alakult első magyar verséneklő együttes a magyarok által lakott ukrajnai megyében.

  

Határok nélkül

2017. szeptember 1. – Kossuth Rádió

 A délbánáti magyar elsősök tanévnyitó ünnepségén vett részt Potápi Árpád János államtitkár

A magyar kormány eltökélt szándéka, hogy minden külhoni magyar gyermek magyar oktatási intézményben tanuljon - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Székelykevén, a délbánáti magyar elsősök tanévnyitó ünnepségén.

 

Hónapok óta folyik a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum kálváriája
Hosszú hónapok óta folyik a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum kálváriája, ami lehet, hogy most az utolsó felvonásához érkezett. Székely Szilárd, az iskola megbízott igazgatója arról számolt be, hogy tudomása szerint a megyei tanfelügyelőség kész azonnal elrendelni az iskola megszüntetését, osztályainak szétosztását. A  marosvásárhelyi katolikus iskola szülői közössége egy héten át tüntetett a város főterén, a prefektusi hivatal épülete előtt, az iskola megmaradásáért, jogi helyzetének mielőbbi rendezéséért. Demonstrációjuk nem vezetett eredményre. A tegnap délutáni tiltakozó tüntetésen jelen voltak RMDSZ-es politikusok is.

 

Kárpátalján a tanév levélírással kezdődött

Kárpátalján a tanév  levélírással kezdődött. Nem, nem a diákok első házi feladata volt, hanem a kárpátaljai magyar szervezetek és a történelmi egyházak fordultak közös levélben az ukrán állam vezetőihez, azt kérve, hogy a közoktatási törvény szeptemberben tervezett módosítása során vegyék figyelembe a kisebbségek jogait, és továbbra is garantálják a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati, azon belül az anyanyelvű oktatásra vonatkozó jogokat.

 

A szatmárnémeti Árva Bethlen Kata Református óvoda alapkőletételén vett részt Grezsa István kormánybiztos

Szatmárnémetiben az Árva Bethlen Kata Református óvoda jelenleg 20 gyermeket tud fogadni, de a magyar kormány segítségével egy év múlva akár 40-50 gyermek is befogadhat majd az intézmény. A mai alapkő letételen készült a Határok nélkül riporterének összeállítása, melyben először Grezsa István kormánybiztost halljuk.

 

Újabb támadások és újabb ígéretek a székelyföldi medvetámadások ügyében

Újabb támadások és újabb ígéretek a székelyföldi medvetámadások ügyében. A helyi elöljárók szerint a túlszaporodás és a vadászati tilalom miatt már az emberi életeket veszélyezteti a nagyvad, miközben a környezetvédelmi tárca - nem tudni miért, de halogatja a kilövési, vagy saját megfogalmazása szerint - eltávolítási engedély kibocsátását.

 

A premontrei szerzetesrend 800 éve telepedett meg a felvidéki Jászón

A premontrei szerzetesrend 800 éve telepedett meg a felvidéki Jászón. A ma is látható hatalmas rendházuk 1740-től épült 26 éven át. A szebb napokat látott barokk épületben egykor 100 szerzetes lakott, és gimnázium működött. Ma az idős apáton kívül 1 novicius éli mindennapjait. A műemlék épület igen rossz állapotban van, ám a szlovák kormány nem mutat egyenlőre hajlandóságot a rendbetételére.

 

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog