erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 08.27-26-25

Határok nélkül

2017. augusztus 27. – Kossuth Rádió

  Márton Áron életpéldájának megismertetését tűzték ki célul a Márton Áron zarándoklat szervezői

 Márton Áron püspök élete és tanítása ma is példaértékű. Ennek az életpéldának a megismerését tűzték ki célul a Márton Áron zarándoklat szervezői is. A 13. zarándoklaton idén nyáron a Határok nélkül munkatársa is jelen volt.

 

 

Határok nélkül

2017. augusztus 26. – Kossuth Rádió

 

 

 

Bronzba dermedt jelenésnek érzi Batta György író, költő Rieger Tibor Királyfiakarcsán felszentelt szobrát

 

Bronzba dermedt jelenésnek érzi Batta György író, költő Rieger Tibor Királyfiakarcsán felszentelt szobrát. Idézem: "A Magyarok Nagyasszonya eljött közénk, Tündér Ilona földjére, hogy megsegítsen most is, amikor a világ ismét tele van hazugságokkal és fegyverekkel, amikor egymásra özönlenek a népek." A szobor a Petőfi Baráti Társulás kezdeményezésére született. Erdős Pétert, a társulás elnökét halljuk.

 

 

 

15 éve hunyt el Szegeden a neves délvidéki író, újságíró és tanár, az újvidéki rádió magyar főszerkesztője, Gion Nándor

 

15 éve hunyt el Szegeden a neves délvidéki író, újságíró és tanár, az újvidéki rádió magyar főszerkesztője, Gion Nándor, akinek jelentősége túlnőtt a térség határain. Nem régiben könyv jelent meg munkásságáról számos új felfedezéssel Kurcz Ádám István tollából. A szerzővel beszélgetett a Határok nélkül riportere.

 

 

 

Doroszló-Szentkutat délvidéki Csíksomlyóként szokták emlegetni a zarándokok

 

Doroszló-Szentkutat délvidéki Csíksomlyóként szokták emlegetni a zarándokok. Kisboldogasszony napján, szeptember elején megtelik hívekkel a kegyhely és környéke. De ha már ott vagyunk, érdemes ellátogatni a település Szent Imréről elnevezett templomába is, amely 1803-ban épült Doroszló hívő közösségének épülésére. Itt beszélgetett a Határok nélkül munkatársa Verebélyi Árpáddal, Doroszló plébánosával először természetesen a híres búcsújáró hely templomának történetéről, amelyhez a XII. századba kell visszanyúlni.

 

 

 

Határok nélkül

2017. augusztus 25. – Kossuth Rádió

 

Ismét tüntet a marosvásárhelyi római katolikus líceum szülői közössége

Ma kezdett el tüntetni a marosvásárhelyi római katolikus líceum szülői közössége az intézmény önálló jogi státuszának megszűntetése ellen. Követeléseiket eljuttatják valamennyi döntéshozó szervnek - mondta a szülőket képviselő Csíky Csengele.

 

A szlovák kormánypártok elvesztették a választók bizalmát a közvéleménykutatók szerint

Két szlovákiai közvéleménykutató ügynökség felmérése jelent meg csütörtökön. Mind a kettő azt mutatja, hogy a szlovák kormánypártok elvesztették a választók bizalmát, azaz, ha most lennének a választások, az egyébként győztes Szociáldemokrata SMER nem tudna kormányt alakítani Bugár Béla Most-Híd pártjával és a nemzetiekkel.

 

Megyei választásokra készül az MKP

Most pedig folytassuk azzal, hogy hogyan készül a szlovákiai megyei választásokra a Magyar Közösség Pártja. Pozsony megyében megszületett a jobbközép koalíció. Hat szlovák párt és a Magyar Közösség Pártjának vezetői csütörtökön írták alá a megállapodást, aminek értelmében az MKP összesen hat jelöltet indít a korábbi négy helyett.

 

Már nem teljes terjedelmében fordítják magyarra a szerbiai Hivatalos lapot

Ami Magyarországon a Magyar Közlöny, az Szerbiában a Hivatalos lap. A Vajdaságban eddig teljes egészében lefordították a kisebbségi nyelvekre, köztük a magyarra is. Ezen változtatva, most már nem teljes terjedelmében fordítják le a Hivatalos lapot, az ellenzék bírálja a határozat kezdeményezőjét, Nyilas Mihályt, a tartományi kormány alelnökét, a kormány oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárát.

 

Péntek délelőtt nyílt meg a Vásárhelyi Forgatag kézműves vására

Délelőtt nyílt meg a Vásárhelyi Forgatag kézműves vására. Hatvannál is több kiállító érkezett Marosvásárhelyre, a többségük Székelyföldről, de jöttek Kolozs és Bihar megyéből is. A kézművesekkel, de mindenekelőtt a díszvendég Nyíregyháza elöljárójával beszélgetett a forgatagban a Határok nélkül riportere. A Vásárhelyi Forgatag kézműves vásárának néhány résztvevője, illetve a díszvendég Nyíregyháza polgármestere, Kovács Ferenc nyilatkozott a marosvásárhelyi magyarság idei kulturális-hagyományőrző rendezvénysorozatáról.

 

A közelmúltban ért véget a Vajdasági Tanyaszínház 40. turnéja

A közelmúltban ért véget a Vajdasági Tanyaszínház 40. turnéja, és jövőre lesz 40 éves a vándortársulat. A Tanyaszínház egyik megálmodója Kovács Frigyes színművész, akivel a Határok nélkül tudósítója beszélgetett.

 

Szeptember 21-én helyezik el Kodály Zoltán emléktábláját Nagyszombatban a zenei múzeum bejáratánál

Szeptember 21-én helyezik el Kodály Zoltán emléktábláját Nagyszombatban a zenei múzeum bejáratánál, egy kapulajban. A szlovák műemlékvédelmi hivatal nem engedi ugyanis, hogy a magyar és szlovák nyelvű táblát az épület homlokzatára, Mikulás Schneider-Trnavsky zeneszerző emléktáblája mellé tegyék. Miközben a pozsonyi kormánykoalíciónak tagja a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt, a kulturális államtitkár pedig magyar nemzetiségű.

 

Székelyföldön méltóképp emlékeznek Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulójára

Csíkszereda főterén Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című műve és Tolcsvay László Magyar mise c. rockoratóriuma csendül fel szombat este. Az erdélyi és magyarországi kórusokat Hollerung Gábor érdemes művész vezényli. A rendkívüli hangversenyt a Kodály-év jegyében szervezik meg.

 

 

Kárpát Expressz

2017. augusztus 27. – M1

 

I. Bercsényi Feszt Ungváron

Kárpátalja talán leghíresebb műemléképülete az Ungvári Vár adott otthont az I. Bercsényi Fesztnek. Egy napra ismét visszafoglalta az Ung-vidéki magyarság azt az épületet, melynek első írásos említése a Gesta Hungarorumban található és ahol a legenda szerint Árpád vezért fejedelemmé választották.

 

32-es határvadász túra

Kirándulók gyülekeznek a világháborús regényeiről ismert Cseres Tibor író szülőfalujában, Gyergyóremete főterén. A Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület 2010-ben indította el a 32-es határvadász túrát, amely néhány éve egyhetes sorozattá vált.

 

Látogatás a felvidéki Paláston

Csendes kis felvidéki falucska Palást. A település központjában az egykori birtokos, Palásthy család barokk kastélya hirdeti a dicső múlt emlékét, amely ma már egyházi iskolaként biztosítja a palásti magyar jövőt. De itt van a közelben az Ivánka kúria is, ami a cserkészeknek ad otthont.

 

12. halászléfőző-verseny Lendván

Tiszai, dunai és balatoni halászlé – több, mint harminc bográcsban rotyogott ez az igazi magyar étel a lendvai 12. nemzetközi halászléfőző-versenyen.

Térkép

2017. augusztus 26. – Duna

 

Bözödújfalu egy alig 700 fős település volt Maros megyében, egészen addig, amíg az egykori Ceausescu rezsim falu romboló politikájának következtében víz alá nem került, mert az akkori vezetők úgy döntöttek, hogy a helyére egy víztározót kell építeni. Az erdőszentgyörgyi önkormányzat most adománygyűjtési akcióba kezdett azért, hogy újjá építhessék a vízbe omlott katolikus templomot.

Felvidéken, a Csallóköz szívében fekvő Királyfiakarcsán az államalapításhoz kapcsolódó ünnepség részeként felavatták a magyarok Nagyasszonya szobrát. Az alkotóművész királyfiakarcsán élte gyermekkorát, ahonnan családjával a benesi jogfosztások időszakában kitelepítették Magyarországra. Két éve ajánlotta fel a szobrot a községnek, amelynek bronzba öntését köz adakozásból fedezték.

Államalapító királyunk előtt szinte minden Kárpát-medence lakta magyar településen tisztelegtek augusztus 20-án. Ünnepségekkel, megemlékezésekkel, város vagy falu napokkal. Szatmárnémetiben egész napos programsorozat várta az érdeklődőket, élettel teltek meg a város kulturális intézményei.

Hatalmas népszerűségnek örvend Kárpát-medence szerte az Arany 200 busz. A Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó kiállítása nemcsak a híres zenei fesztiválok, hanem a csendes külhoni kisvárosok hangulatát is színesebbé teszi. Már több mint 200 település jelezte, hogy szívesen látná vendégül a különleges és egyedi tárlatot.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai államtitkársága idén a külhoni magyar családi vállalkozásokat támogatja képzések és pályázatok útján is. Ez a támogatás segíthet, hogy az akár több generációnak munkát adó céget előbbre vigyék, korszerűsítsék. Ezúttal egy úgynevezett okos játékokat gyártó vajdasági céget mutatnak be a Térképben.

Muravidéki Magyar Napok, ez a gyűjtőneve annak a hagyományőrző, gasztronómiai és szórakoztató rendezvényeknek, melyek hagyományosan Szent István király ünnepünk közeledtével egy hónapon keresztül várják a látogatókat a Muravidék magyar lakta településein, programkínálatban idén sincs hiány.

Öt kontinens

2017. augusztus 26. – Duna World

 

Negyed évszázada, minden vasárnap magyar szignállal jelentkezik be a Sydney Mozaik Rádió. Az állomást egy magyar házaspár működteti, akik huszonöt éve tájékoztatják a diaszpórában élőket a legfontosabb hírekről, nemcsak Ausztráliáról, hanem Magyarországról is. A rádió célja a szórakoztatás mellett az, hogy műsorával ápolja a magyar nyelvet, és megtartsa szoros kapcsolatát az anyaországgal is.

Az állam nyelvét meg kell tanulni, és édesanyátok nyelvét nem szabad elfelejteni”. – mondta Benedek Elek, és ezt vallják a Bécsi Magyar Iskola oktatói is, Lengyel Ferenc és Lengyel Melinda. A házaspár nemrég az ausztriai magyar gyermekek oktatásáért, anyanyelvük megtartásának segítéséért, valamint a magyar irodalom és kultúra területén végzett kitartó és áldozatos munkájukért Külhoni Magyarságért Díjat vehették át.

Az öt kontinens valamennyi pontján megemlékeztek a magyar állam alapító atyjáról, Szent István királyról, erről készült egy rövid összeállítás.

Németországban nem rég tartották a Kárpát-medencén kívüli cserkész szövetségek két évente megrendezett vezető képző táborát. A helyszín az egykoron legendás magyar gimnáziumnak otthont adó Castlban, a Németországi Magyar Cserkészszervezet saját tulajdonú Hárshegy cserkészparkja volt, ahol a 170 cserkész találkozott egymással.

A több mint 80 éve alapított francia magyar egyesület máig a magyar kultúra erősítésének elkötelezett híve. Az egyesület elnöke Reményi György fizikus, a Magyarország Barátai Alapítvány tagja, magyarországi tartózkodása alatt mesélt a szervezet múltjáról és jövőbeni terveikről.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog