erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 8.29 : Tractatio a határon túliak szavazati jogáró

Tractatio a határon túliak szavazati jogáról

 – Orbán János Dénes – Magyar Idők

A választások vészesen közelegnek, és az ellenzék szénája nem áll valami jól, bele is kapaszkodnak minden szalmaszálba, hiszen már nem is a győzelem a tét, hanem a parlamenti küszöb elérése. A megszokott toposzok (korrupció, migráció, a demokráciát fenyegető szörnyű veszedelmek) mellé újabb témákat keresnek, amelyekkel ingerelni lehet a szavazókat, az egyik ilyen téma a határon túli magyarok szavazati joga.

 

Potápi: nem mindegy, hogy a magyarságot megőrizzük vagy lemondunk róla

. – MTI, Magyar Idők, hirek.sk, szegedma.hu, gondola.hu, fidesz.hu, Vajdaság Ma, Webrádió, M1 Híradó

Tizenöt-tizenhatmillió magyar él a világban, ezért nem mindegy, hogy megőrizzük vagy lemondunk a magyarságról – hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Győrben, a nyugati diaszpórában magyar nyelvet tanítók 16. továbbképzésének záró napján a Széchenyi István Egyetemen. Emlékeztetett arra, hogy a világban 212, magyar nyelvet és kultúrát vasárnapi iskolában oktató intézmény működik. A cél az lenne, hogy ezeket az iskolákat egy rendszerbe tömörítsék. Egy elképzelés szerint azokat a hétvégi iskolákat, ahol nagyobb létszámban tanulnak gyermekek, olyan módon erősítenék meg, hogy az a magyar és az adott ország törvényeinek is megfeleljen, akkreditált általános vagy középiskolai formában. Ezek az iskolák egyfajta centrumként működnének majd: magyarul vagy két nyelven tanítanák a gyermekeket, s olyan bizonyítványt adnának ki, amelyekkel Magyarországon is folytatni lehetne a tanulmányokat. Ezekbe a centrumokba kapcsolnák be a kisebb, alacsonyabb létszámú hétvégi iskolákat.

 

Hazánk: anyanyelvünk

. – Présház Hírportál

A magyarság megmaradásának záloga a magas színvonalú anyanyelvi oktatás - hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Szilágyi Péter. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál. A helyettes államtitkár kiemelte: A Magyar Kormány nemzetpolitikájának kiemelt célja a külhoni magyar oktatás megőrzése és minden lehetséges eszközzel való támogatása. Hozzátette: A Nemzetpolitikai Államtitkárság évek óta jelentős anyagi támogatásban részesíti a külhoni magyar oktatási intézményeket a kisiskoláktól az egyetemekig: támogatjuk ezen intézmények működését, korszerűsítését, felújítását, sok esetben pedig mi magunk tartjuk fenn azokat. Egyes külhoni magyar iskolák, egyetemek működése gyakorlatilag ellehetetlenülne az anyaország segítsége nélkül.

 

Sikeres a muravidéki gazdaságfejlesztési program

– MTI, Magyar Hírlap, Kormány.hu, Magyar Idők

A magyar kormány elkötelezett a határainkon kívül élő honfitársaink boldogulásának támogatása mellett - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) vezetőivel folytatott megbeszélésekor. Horváth Ferenc, a közösség elnöke beszámolt arról, hogy Muravidék Szlovénia legfejletlenebb régiója. A helyi magyarság számára az eddigi egyetlen komoly előrelépési lehetőséget idén a Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program keretében az anyaország által rendelkezésükre bocsátott mintegy 500 millió forintos támogatás jelentette. A program forrásainak jelentős részét mezőgazdasági fejlesztések megvalósítására pályázták meg, amely felhasználása nagyban hozzájárul a térség magyar gazdáinak és családjaik helyben maradásához, életkörülményeik javulásához. A magyar közösség tervei közt szerepel a mezőgazdasági termelés és borászat falusi turizmussal való kibővítése, amelyre kiváló lehetőséget nyújt a lendvai vár és környéke, a térségben megvalósuló színvonalas kulturális események, illetve a térség értékes gyógy- és termálvizekben való gazdagsága.

ő hírek 

Megkezdődött a beiratkozás a katolikus gimnáziumba, a tüntetés folytatódik

– maszol.ro, szekelyhon.ro, Krónika

Magyarország

Szombat délelőtt a Vásárhelyi Forgatagon, a Ligetben felállított sátornál megkezdődött a beiratkozás a marosvásárhelyi katolikus gimnázium előkészítő-, ötödik és kilencedik osztályaiba. Ugyanott a pénteken elkezdődődött tüntetéssorozaton felolvasott petíciót is alá lehet írni, amelyet a szülői közösség átnyújtani készül a bukaresti illetékeseknek.

 

Erdély

Tüntetésbe kezdett a marosvásárhelyi katolikus iskola szülői közössége

. – Krónika, szekelyhon.ro

Tüntetésbe kezdtek pénteken a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumban tanuló gyermekek szülei amiatt, hogy három héttel a tanévkezdés előtt továbbra is rendezetlen az iskola helyzete. A szülők azt tervezik, hogy augusztus 31-ig minden délután 16 és 17 óra között összegyűlnek Marosvásárhely főterén, és tiltakoznak amiatt, hogy a hatóságok bizonytalanságban tartják őket. A pénteki tüntetés kezdetén Csíky Csengele, a szülők szóvivője az MTI-nek elmondta, tiltakozásaikra várják mindazokat a marosvásárhelyieket, akik támogatják a magyar iskola ügyét.

 

Mit szeretnénk a következő száz évben? Markó Béla próbálta megfejteni

. – maszol.ro

A természet lágy ölén, darazsakkal küszködve és megígérve, hogy nem bocsátkozik jóslásokba, előadást tartott pénteken a Kárpát-medence jövőjéről a zeteváraljai Edzőtáborban Markó Béla. A volt szövetségi elnök arra adott feleletet mindenekelőtt, hogy miért nem akarunk ünnepelni a centenáriumon: túl az együttélés nehézségein, az eltérő jövőképek miatt. Az ünneplők egy bizonyos típusú államot akarnak, az etnikai kisebbségek azonban másfélét – még akkor is, ha Klaus Johannis a szászok nevében kijelentette, hogy együtt ünnepelnek a románokkal. Johannis szintén olyan államot képvisel, amelyben mindannyian románok vagyunk, ezt azonban a magyar kisebbség nem így látja – magyarázta a politikus.

 

Erdély

 

Kelemen Hunor: „Ha elveszik a kitüntetésem, nem fogok sírni, el is felejtettem, hogy van”

. – maszol.ro, transindex.ro, Bihari Napló, szekelyhon.ro, Krónika

Jól fog aludni, ha elveszik a kitüntetését, sőt el is felejtette, hogy van neki – tudtuk meg Kelemen Hunortól az Edzőtáborban. Az RMDSZ elnöke pénteken a centenárium és a mély állam összefüggéseiről beszélt Zeteváralján. Kelemen Hunor a centenárium és a deep state, azaz mély állam összefüggéseiről beszélt – ez utóbbi minden államra jellemző, a kérdés az ellensúlyozása és az ellenőrzése. Az RMDSZ-elnök emlékeztetett a Szabadság napilapban megjelenő interjúra, amelyben a centenáriumról elmondta, a magyarságnak nincs ünnepelnivalója Ennek az oka, hogy 1918 óta folyamatosan asszimilációs törekvések jellemezték az államot, különösen a Ceauşescu-diktatúrában, amelyben mindent fel akartak számolni, ami nem román. Ezek a törekvések a zsidókat, németeket is érintették.

 

Huszonhét év után kihelyezték a többnyelvű helységnévtáblákat Zilahon

. – maszol.ro, transindex.ro, Krónika, Bihari Napló

Kihelyezték Zilahon a háromnyelvű (román, magyar, német) helységnévtáblákat és a hatnyelvű üdvözlőtáblákat a város kolozsvári és haraklányi bejáratainál – közölte pénteken Fazakas Miklós alpolgármester. „Történelmi pillanat ez számunkra, 27 év munkájával sikerült megvalósítsuk célkitűzésünket. Az RMDSZ tanácsosai, az RMDSZ Szilágy megyei és zilahi szervezete kitartottak e cél mellett, és ennek köszönhetően május 25-én egyöntetűen elfogadta Zilah Város Tanácsa az RMDSZ tanácsosai által benyújtott határozattervezetet” – idézte az elöljárót az RMDSZ közleménye.

 

Az autonómia nem kisebbségspecifikus

– Krónika

Az autonómia nem kisebbség-specifikus dolog, politikai és közigazgatási értelemben ugyanis azt jelenti, hogy egy államon belül egyes embercsoportok önállóan dönthetnek és járhatnak el meghatározott, kizárólag őket magukat érintő ügyekben – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Bognár Zoltán. A kolozsvári autonómia-szakértő szerint akkor nyílik esély politikai támogatást kapni a román többség részéről az erdélyi, székelyföldi önrendelkezésre, ha az emberek már nem hiszik el, hogy ez kiválást vagy az egységes államszerkezet elleni támadást jelent.

 

Winkler Gyula szerint nemigen értik a magyar ügyet a nagyvilágban

– maszol.ro, transindex.ro

 

Erdély

Mennyire ismerik a magyar ügyet a világban? - ez volt a témája Winkler Gyula RMDSZ-es EP- képviselő és Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökének szombat délelőtti előadásának az RMDSZ és a MIÉRT zeteváraljai Edzőtáborában - tájékoztat az RMDSZ hírlevele. „Erdélyi magyarként romániai magyarok, román állampolgárok, a magyar nemzet tagjai vagyunk, része az Európai Unió polgári közösségének, ugyanakkor egyre többen magyar állampolgárok is. Célunk nemzeti identitásunk, anyanyelvünk és hagyományaink megőrzése szülőföldünkön. Nem akarunk sem elvándorolni, sem beolvadni a román nemzetbe. Összetett identitásunka szülőföldünk és Európa számára többletet jelent, olyan gazdagságot, amelyet nem megszüntetni, beolvasztani kell, hanem megőrizni és fenntartani” - idézte a közlemény Winkler Gyulát.

 

Kik a magyarok, és mit gondolnak róluk a románok? Megtudtuk az Edzőtáborban

– maszol.ro

A román-magyar együttélésről, párbeszédről, sztereotípiákról beszélgetett a zeteváraljai Edzőtáborban Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke és Alexandru Giboi, az Agerpres hírügynökség vezérigazgatója.

 

Bővítenék a lovagkirály kultuszát bemutató Szent László-utat

– Krónika

A jelenlegi 44 helyszínen kívül újabb 15 települést szeretnének bevonni a Szent László-örökségút projektbe, egy újabb pályázat keretében – jelentette be Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke egy, a témában a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott beszélgetésen. „Egy olyan személyiséget kerestünk, aki össze tud minket fogni, és akinek a neve hallatán mindenkinek mi, Kárpát-medencei magyarok jutunk eszébe” – mondta az illetékes az Iskola Alapítvány által indított, az RMDSZ szakmai és a magyar kormány anyagi támogatásával zajló projektről.

 

Generációkat egyesítő koncertek a Partiumi Magyar Napokon

– Krónika

Nagyszínpadi koncerteken, főzőversenyen, kulturális programokon vehettek részt az érdeklődők Szatmárnémetiben a vasárnap záruló, tizenhatodik alkalommal szervezett Partiumi Magyar Napokon.

 

Felvidék

 

Megegyeztek a koalíciós pártok vezetői – Kiegészítik a koalíciós szerződést

. – MTI, hirek.sk, Felvidék Ma, Körkép, bumm.sk, Új Szó

A koalíciós pártok vezetői, Robert Fico, Bugár Béla és Andrej Danko megállapodtak abban, hogy a koalíciós szerződést egy függelékkel egészítik ki. A kormányfő szerint a koalíciós szerződés kiegészítését remélhetőleg szeptember 1-jén alá is írhatják. Megismételte, miszerint a jelenlegi koalíciónak nincs alternatívája. „Jobban meg kell értenünk egymást, erről szólnak a koalíciók. Szlovákia egy olyan állam, ahol az országot mindig koalíciós kormányok fogják vezetni” – hangoztatta.

 

Felvidék

 

Politológus: a visegrádi négyeknek vége, Fico szétverte. – hirek.sk

Nem kellett hozzá sok és a visegrádi négyek látszólagos egysége máris düledezőben van. Mindez Robert Fico szlovák kormányfő érdeme, aki kijelentette, Szlovákiának az Európai Unió magjában a helye, még ha ez a V4 országokkal való további együttműködés rovására is megy – olvasható Jiří Pehe cseh politológusnak a Cseh Rádió weboldalán megjelent kommentárjában.

 

Az MKP célja a régiók megerősítése

– hirek.sk, Felvidék Ma, Körkép, Új Szó

Nagyszombat és Nyitra megyében biztosan indít megyeelnök-jelöltet a Magyar Közösség Pártja, hangzott el a párt országos tanácsának ülésén. A Szímőn megtartott tanácskozáson Menyhárt József, az MKP elnöke hangsúlyozta, hogy a dél-szlovákiai régiók további erősödését szeretnék segíteni Berényi József és Farkas Iván jelölésével. Menyhárt József.  A Magyar Közösség Pártjának elnöke rámutatott, az MKP elsődleges célja a magyarlakta régiók gazdasági megszilárdítása, míg a nemzetiség, a nemzetpolitika más értelmezést kap. „Iskola megtartás, kultúra megtartás csak akkor lehetséges, ha vannak az iskolában gyermekek. Ha a térség kiüresedik, ha az asszimiláció és a belső migráció is sújt bennünket, amikor Gömörben, Nógrádban, vagy akár Kassán túl nem talál a fiatal munkát, akkor nagyon nehéz megtartani az iskolát, akkor nagyon nehéz kultúráról, értékmentésről beszélni.“ 

 

A Most-Híd Rigót és Patakyt indítja a megyei választásokon

– bumm.sk, Felvidék Ma, hirek.sk, Új Szó

Pozsonyban ülésezett a Most-Híd Országos Tanácsa. A testület határozatot fogadott el, amelyben megállapítja, azért lépett be a koalícióba és vált a kormány tagjává, hogy teljesíthesse programját. Szlovákia proatlanti és proeurópai irányvonala, a jogállamiság erősítése, a vidékfejlesztés és a vállalkozói környezet fejlesztése, a kisebbségi jogok érvényesítése – ezek mind hosszútávú prioritásaink, amelyeket a Híd megalakulása óta igyekszik teljesíteni, állapítja meg a határozat. Saját megyeelnök-jelölteket indít Nagyszombat és Kassa megyében a Most-Híd a novemberi megyei választásokon, derült ki a párt tegnapi országos tanácsának ülése után. A párt Rigó Konrádot, a kulturális minisztérium jelenlegi államtitkárát jelöli Nagyszombat megye elnöki posztjára. Kassa megyében pedig Pataky Károlyt, Királyhelmec polgármesterét indítja.

 

Pont kerül végre a Malina Hedvig-ügy végére?

– Felvidék Ma

A legújabb fejlemény az ügyben, hogy ez év januárjában a budapesti Legfőbb Ügyészség átvette az ügyet, ami a Győri Nyomozó Ügyészséghez kerülve érhet véget, két módon. Vagy leállítják Hedvig ellen a büntető eljárást, vagy pedig az a győri bírósághoz kerül, amelyiknek újra le kell folytatnia a bizonyítási eljárást. Talán mondanunk sem kell, hogy ez utóbbi mennyire nehézkes lenne, tizenegy év távlatából, amikor az emlékezet és bizonyítékok is kopnak. Csak abban bízhatunk, hogy a magyar igazságszolgáltatásnak jóval kevesebb idő is elég lesz ahhoz, hogy pontot tegyen az ügy végére, mint a szlováknak. Az ottani döntés szerencsére azt is jelentené, hogy Szlovákiában többé már nem foglalkozhatnak vele a hatóságok.

 

Felvidék

 

Családok Háza Lekenyében

– Felvidék Ma, hirek.sk

Átadták a Családok Házát Lekenyében. Az alig háromszáz lelket számláló gömöri településen az egykori óvoda épületét alakították át, illetve a hozzá tartozó udvart tették szebbé, otthonosabbá egy pályázatnak köszönhetően. A községben immár tíz éve működő Pro Le-Ti Polgári Társulás a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségéhez nyújtott be sikeres pályázatot.

 

Kétnapos Szent István Ünnepség Deákin

– Felvidék Ma

Augusztus 26-án történelmi konferenciával vette kezdetét az Országos Szent István Ünnepség Deákin a helyi kultúrházban. A kétnapos rendezvényt első alkalommal szervezte meg a Csemadok Országos Elnöksége, azzal a szándékkal, hogy a jövőben rendszeressé tegye azt.

 

Berényi József: Galántán az Esterházy-kultusznak is helye van

– Felvidék Ma

A regényes galántai Esterházy-kastély udvarán elevenedett meg a török elleni nagyvezekényi csata. A nagyszabású rendezvényt meghívott vendégeként Berényi József megyei alelnök is köszöntötte a több száz érdeklődőből álló közönséget. Berényi beszédében emlékeztetett arra, hogy Galánta számára rendkívül fontos az Esterházy-kastély helyrehozatala. Úgy látja, Galánta vonzerejének három alapja van, mégpedig a mátyusföldi régió szépsége, Kodály Zoltán kultusza, és létjogosultsága van az Esterházy-kultusznak is. A mostani rendezvény is ezt erősíti. Üdvözölte, hogy ezzel az imázzsal a város szlovák lakosai is azonosulni tudnak. Reményét fejezte ki, hogy jövőre már a felújított bástya várja az idelátogatókat.

 

Vajdaság

 

Erkölcsi kötelesség a határon túl élő magyarok segítése

– kormany.hu, hirado.hu

Erkölcsi kötelesség a határon túl élő magyarok segítése és támogatása - mondta a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára szombat reggel az MTI-nek. Latorcai Csaba a szerbiai Maradék nevű településen részt vett a reformáció 500. évfordulója kapcsán tartott istentiszteleten. Nem szabad elfelejteni, hogy a határon túl élő magyarok az identitásukat sokkal nehezebb környezetben kell, hogy megéljék. Ők ebben a nehezebb helyzetben vállalják minden nap magyarságukat - tette hozzá.

 

Vajdaság

 

Várady Tibor: Koszovó elválásának módja számos kérdést vet fel

– Pannon RTV

A szerb államfő nemzeti konzultációra való felhívása indította el újra a Koszovóval kapcsolatos kérdéseket, továbbá azt, hogy a szerb közvélemény ismét mélyrehatóbban foglalkozik a témakörrel. Koszovó emellett pedig semmiképpen sem képezi Szerbia részét, annak az országtól való elválásának módja azonban számos kérdést vet fel – nyilatkozta Várady Tibor akadémikus, jogtudós a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában.

 

Nemzetközi Néptánc és Népzenei Fesztivál Magyarkanizsán

– Pannon RTV

A magyarkanizsai Szent Száva Szerb Amatőr Művelődési Egyesület szervezésében tegnap este tizenkét magyarországi, horvátországi, bosznia-hercegovinai, görögországi, valamint szerbiai művelődési egyesület részvételével rendezték meg a Nemzetközi Néptánc és Népzenei Fesztivált. Igazi népművészeti hangulat várta az érdeklődőket.

 

Befejeződött a 16. Interetno

– Pannon RTV

Szombaton Palicson, a Szabadtéri Színpadon tartották meg a 16. Interetno fesztivál záróceremóniáját. Az idei rendezvénysorozaton több helyszínen zajlottak az események, a tűzijáték viszont elmaradt, de a külföldi táncosok így is fergeteges hangulatot teremtettek.

 

Vajdasági lovasok a Nemzeti Vágtán

– Magyar Szó

A Nemzeti Vágta több, mint egy évente megrendezendő lovasverseny: a lovashagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe, ugyanakkor a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. A Vágta fő célja a magyarok újbóli felemelése a lovasnemzetek sorába, és a nemzeti lovashagyományok ápolása. Továbbá a kapcsolatteremtés, hídépítés az egyes települések és lakosaik, valamint a Magyarország határain belül és kívül élő magyarság között.

 

Kárpátalja

 

Európai színvonalú óvodát avattak Munkácson

. – karpatalja.ma, mukachevo.net

Augusztus 24-én Munkácson megnyitottak egy új, európai színvonalú óvodát, melyben három nyelven – ukránul, magyarul és angolul – folyik majd az oktatás – írja a mukachevo.net hírportál. Az óvodát Andrij Baloga helyi polgármester nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy ez az oktatási intézmény az első része a városban tervezett nagyobb projekteknek.

 

 

 

Kárpátalja

Dobó Fesztivál 2017

– Kárpátalja

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet szeretettel vár minden érdeklődőt a Dobó Fesztiválra, mely az idén két naposra bővült és két különböző helyszínen kerül megrendezésre. Helyszín: Császlóc. Időpont: 2017. szeptember 9., 13.00 óra (közép-európai i.sz.).

 

Muravidék

 

Kézfogások az EKF 2025 felé vezető úton

– Muravidéki Magyar Rádió

Lendva továbbra is komolyan gondolja: a cél, hogy 2025 európai kulturális fővárosa legyen a muravidéki település. Az áhított eredmény érdekében szélesebb körben gondolkodik a városvezetés, ezért minden lehetséges együttműködő partnert igyekezett megszólítani a Bogračfest előestéjén. A nemzetközi tanácskozást a lendvai városházán tartották meg ennek érdekében.

 

Őrvidék

 

BMKE: nyárzáró nyelvtanfolyam

– Volksgruppen

Augusztus 28-tól egy héten át a magyar nyelv tanulásáé a főszerep Őriszigeten, ahol szép számú gyerek vesz részt a már hagyományos nyárvégi BMKE nyelvtanfolyamon. A BMKE újítása, hogy szerdán egész napos lesz a foglalkozás és még egy kirándulást a szombathelyi kalandparkba is lehetővé tettek.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog