erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 8.24

Pásztor: A magyar kormány támogatása nélkül nagy bajban lenne a vajdasági magyar közösség

– Pannon RTV

A Prosperitati programjai mintegy 40 ezres közösségi réteghez jutottak el – nyilatkozta Pásztor István. A Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint a magyarországi költségvetési támogatás nélkül nagy bajban lenne a vajdasági magyar közösség. Mint Pásztor fogalmazott, a közösség elemi érdeke, hogy folytatni tudják a folyamatot, ennek kapcsán az elkövetkező hónapokban tájékoztató kampányba kezdenek a magyarországi választásokról, és a Fidesz mellett teszik le a garast. A politikus a Vajdasági RTV-nek azt is elmondta, az ősz folyamán napirendre kerülhet a vajdasági hatáskörök és a pénzelés kérdése, és erről már egyeztetett Aleksandar Vučić államfővel. Pásztor azt látná optimálisnak, ha az egyeztetések után a szerbiai kormány terjesztené elő a jogszabályi keretet. Közölte, hogy szeptember 11-én, a zentai csata 320. évfordulójának rendezvényén találkozik egymással Szerbia és Magyarország köztársasági elnöke.

 

 

A magyar kultúra ünnepe: hivatalosan is megkezdődött az 5. Vásárhelyi Forgatag

– maszol.ro

A magyar kultúra ünnepének nevezte köszöntőbeszédében Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Vásárhelyi Forgatag szerda megnyitóján a marosvásárhelyi rendezvénysorozatot. A Kultúrpalota nagytermében úgy fogalmazott, hogy a Forgatag értékekről, értékteremtésről, értékmentésről, újról és régiről, azok szintéziséről szól. A megnyitó ünnepségen jelen voltak a meghívott testvértelepülési küldöttségek mellett a város és a megye előljárói, helyi és országos, romániai és magyarországi politikusok.

 

Magyarország

 

Novák: minden eddiginél több gyermek az idei Erzsébet-táborok programjain

– MTI, kormany.hu

Minden eddiginél több, mintegy százezer gyermek vehet részt idén az Erzsébet-táborok programjain - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán Fonyódligeten, a balatoni Erzsébet-táborok zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatóján. Novák Katalin elmondta: tíz hét után véget érnek az idei nyári Erzsébet-táborok a Balatonnál. Fonyódligeten és Zánkán ezen a nyáron mintegy huszonhatezer gyermek üdülhetett hatnapos, ötéjszakás táborokban napi ötszöri étkezéssel és változatos programokkal.

 

 

Erdély

Minority SafePack: a néppárt csatlakozik az aláírásgyűjtéshez

– Krónika

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is csatlakozik az – RMDSZ-t is soraban tudó – Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által kezdeményezett Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtő kampányához – jelentette be szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke és Zatykó Gyula országos alelnök. Mint rámutattak: szimpatizánsaikat is arra buzdítják, hogy támogassák a kisebbségvédelmet célzó európai kezdeményezést. Érdekünk, hogy az Erdélyben célul kitűzött 250 ezer aláírás meglegyen” – szögezte le Csomortányi, aki ennek nyomatékot adva, Zatykóval együtt aláírta az ívet az újságírók jelenlétében.

 

Helyi termékeket az iskolákba!”

– Krónika

A helyi termelők előnybe részesítését, a térségek hagyományainak figyelembevételét javasolta a Hargita megyei önkormányzat a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének (UNCJR) egy konzultáción lévő sürgősségi kormányrendelet kapcsán, amely a diákok élelmezésére vonatkozik. A rendelet egy kísérleti programra vonatkozik, amelybe a helyi hatóságok és a tanfelügyelőség javaslatára minden megyéből kiválasztanak egy tanintézetet, ahol a gyerekek a projekt keretében meleg ebédet vagy élelmiszercsomagot kapnak.

 

Civil szervezetek és pártok is bírálják az igazságszolgáltatást szabályozó törvények módosítására tett javaslatokat

– transindex.ro, maszol.ro

Több civil szervezet és vezető politikus is bírálta szerdán az igazságügyi miniszternek az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítására tett javaslatát. Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint bizonyos intézkedések megfelelnek az európai gyakorlatnak. Tizenegy civil szervezet (az aradi Civic, a iaşi-i CIVICA , az (#Insist), a Craiova kezdeményezés, a Románia kezdeményezés, a Temesvár kezdeményezés, a közpolitikai intézet, a nagyváradi Civic, a Korrupció öl, a Geeks for Democracy és a #REZISTENŢA egyesületek) közös közleményben kérik, hogy az igazságügyi miniszter vonja vissza a főügyészek kinevezési procedúráját módosító javaslatát, mert ez "veszélybe sodorja a korrupcióellenes harcot és ellentmond azoknak a vállalásoknak, amiket Románia tett az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében".

 

 

Péntektől tüntet Marosvásárhelyen a katolikus iskola szülői közössége

– transidnex.ro

Minden szükséges engedély megvan ahhoz, hogy a város főterére vonuljanak a szülők, ahol egy hétig készülnek követelni gyerekeik helyzetének rendezését. Továbbra sem oldódott meg a Római Katolikus Teológiai Líceum és az oda járó gyerekek sorsa Marosvásárhelyen, ezért a szülők tüntetéssorozatot szerveznek. Csíky Csengele, a Civilek a katolikus iskoláért szülői csoport képviselője szerdán délben a polgármesteri hivatalban egyeztetett a rendőrséggel “Nem volt rövid ez az egyeztetés, de túl vagyok rajta, és megkaptuk az engedélyeket a tüntetéshez” – számolt be a Transindexnek. Csíky Csengelét a tüntetéssorozat részleteiről és az iskolaügy jelenlegi állásáról kérdeztük.

 

Állampolgárság igen, jogok és juttatások nem

– transindex.ro

A határon túliak állampolgárságáról, választójogáról és támogatásairól szóló friss magyarországi közvéleménykutatás tanulságai. Több hírportál ismertette a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek című hetilap megbízásából, a határon túli magyarok választójogának és támogatásának magyarországi megítéléséről készült közvéleménykutatásának eredményeit. A reprezentatív kutatás szerint míg a magyar választókorú népesség kétharmada az állampolgárság megadását továbbra is támogatja, a választójogot és a határon túliak különböző szociális juttatásokban részesítését azonban egyértelműen elutasítja. Megpróbáltunk a számok mögé nézni Pulai Andrással, a kutatást végző Publicus Intézet stratégiai igazgatójával.

 

Ombudsmanhelyettes a medveügyről: várják a székelyföldi elöljárók panaszait

– Krónika

Rücz-Dáné Erzsébet ombuds­manhelyettes a Krónikának nyilatkozva arra kérte a székelyföldi elöljárókat, a medvetámadások ügyében forduljanak átiratban a nép ügyvédjéhez, és ezt követően elindítják a szükséges procedúrát. Amint arról beszámoltunk, a bukaresti ombudsmani hivatal az alkotmány előírásainak vélelmezett megszegése gyanújával hivatalból vizsgálatot indított a sakálok, vaddisznók és rókák Vâlcea megyei túlszaporodása ügyében.

 

Neten szavazhat bárki a centenárium arculatáról

– transindex.ro

Közönségszavazást hirdetett a Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma Erdély és Románia egyesülése 2018-as centenáriuma arculatának a kiválasztására. Az egyesülés centenáriumának 13 arculattervét tették közzé az interneten azzal a felhívással, hogy mindenki tegye le a voksát egy-egy arculatterv mellett. A minisztérium és a reklámszakma szervezeteinek a közös felhívására három reklámügynökség készítette el ingyenesen a terveket.

 

Gyökeresen módosul a tankönyvkiadás Romániában

– maszol.ro

Az oktatási minisztérium a kormány jövő heti ülésén előterjeszt egy törvénytervezetet, amelynek értelmében a Didaktikai és Pedagógiai Könyvkiadó teljes egészében átveszi a tankönyvek nyomtatását - jelentette be szerdán Liviu Pop miniszter. „Ezzel véget vetünk annak a fejetlenségnek, ami az elmúlt öt évben a tankönyvkiadást jellemezte” - mondta a tárcavezető. Hozzátette: a tankönytörvényt szeptember 12-én bocsátják közvitára, és ez tisztázza majd a digitális tankönyvek, a papíralapú tankönyvek és a kiegészítő anyagok helyzetét.  A miniszter szerint szükség van a tantervek „átfésülésére és lerövidítésére”.

 

Két hónapig Maior tanácsai nélkül kell boldogulnia Floreának

– szekelyhon.ro

A Maros Megyei Törvényszék elutasította Marosvásárhely polgármesteri tanácsadójának, Claudiu Maiornak a fellebbezését, és érvényben hagyta az ő jogi felügyeletére vonatkozó, augusztus 10-én kibocsátott rendeletet. Maior tehát két hónapig nem adhat tanácsot Floreának.

 

Újabb bődületes intézkedés: betiltották a segédanyagokat!

– Székely Hírmondó, erdely.ma

A tanügyminiszter betiltott mindenféle iskolai segédanyagot. Az intézkedést azzal indokolta, hogy „rendet kell rakni” az elburjánzott és ellenőrizhetetlen rendszerben. A szakemberek szerint ebben akár igaza is lehet, a gond az, hogy semmit nem tett helyébe, így több osztályban sem tankönyv nincs, sem segédanyagot nem lehet használni. Mindez történik pedig nem egészen egy hónappal az új tanév kezdete előtt.

 

Nem tudta megakadályozni a Néppárt az iskola-összevonást

– szekelyhon.ro

Hiába a sürgősségi eljárás, a brassói táblabíróság csak szeptember 21-re tűzte ki a tárgyalás időpontját a sepsiszentgyörgyi iskola-összevonásról szóló helyi tanácshatározat felfüggesztéséről, közben szeptember elsejétől az összevonás gyakorlatilag megtörténik.

 

Egyhetesre bővült a hagymafesztivál Madéfalván

– szekelyhon.ro

A héten tartják Madéfalván a kilencedik Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivált. Az egyhetes rendezvényt vasárnap ünnepi szentmisével nyitották meg, hétfőn pedig elkezdődött a péntekig tartó Hagyományőrző gyermektábor a helyi menedékházban. Csütörtökön13 órától Székely önkormányzati labdarúgótornát tartanak, ezen Alcsík, Felcsík, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, valamint Hargita és Kovászna megye önkormányzati válogatottja méri össze tudását az Amadé panzió sportpályáján.

 

Felvidék

 

A tanévkezdésre több megyei fenntartású dunaszerdahelyi iskola is megújul

– hirek.sk

Még tart a felújítás a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumban és a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában, a tanévkezdésre azonban a munkálatok nagyobbik részével végeznek. Szeptemberben már csak olyan munkákat végeznek majd, amelyek nem zavarják a tanítást. A felújítási munkák menetét megtekintette Berényi József megyei alelnök. „Szoros kapcsolatban állunk az oktatási intézmények vezetőivel, az ő igényeik alapján próbáljuk megvalósítani az egyes beruházásokat. Idén 363 ezer eurót különítettünk el a Vidékfejlesztési Szakközépiskolára és 260 ezer eurót a Vámbéry Ármin Gimnáziumra. A dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolában is folytatjuk a beruházások sorát, idén a kazán cseréjére több mint 60 ezer eurót fordítunk. A legfontosabb, hogy színvonalas oktatás legyen a magyar középiskoláinkban, mert ez a záloga annak, hogy a magyar fiataljaink érvényesülni tudjanak. Az sem lehet azonban mellékes, hogy milyen környezetben és körülmények között sajátítják el a tudást" – hangsúlyozta a megyei alelnök.

 

Kormányválság: higgadtságra int a Híd

– Új Szó

Sajtóközleményt tett közzé a Híd, melyben több megfontoltságot kér a Smertől és az SNS-től a pénteki koalíciós tanácskozásig. Azt kéri, tartózkodjanak a sajtóban való üzengetéstől, ne a médián keresztül tudassák újabb és újabb javaslataikat a koalíciós partnerekkel. A párt feltehetően Andrej Danko újabb követelésére gondol, aki ma rukkolt elő azzal, hogy részletes, alapos vagyonbevallást fog követelni a miniszterektől.

 

Danko: sok SNS-tag ki akar lépni a kormányból

– Új Szó

Az SNS több tagja is azt akarja, hogy a párt kilépjen a kormánykoalícióból – árulta el Andrej Danko, az SNS elnöke a Plus 7 dní hetilapnak. Danko hangsúlyozta: kötelességének érzi, hogy aszerint cselekedjen, ahogy a tagság vélekedik.

 

Elkezdődtek az új komáromi Duna-híd építkezési munkálatai

– Felvidék Ma

Elkezdődtek az új komáromi Duna-híd építkezési munkálatai. Kedden a kivitelező magyarországi Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. képviselőit, Varga Balázs projektvezetőt és Téglás Zoltán mérnököt Stubendek László polgármester Szabó Ingrid, a fejlesztési osztály vezetője társaságában fogadta a városi hivatalban.

 

Vajdaság

Pásztor: A megbékélés is témája lesz a szeptemberi magyar–szerb államfői találkozónak

2017. augusztus 24. – Vajdaság.ma

Szeptember 11-én Zentán találkozik Aleksandar Vučić szerb és Áder János magyar köztársasági elnök, és ekkor konkrét előrelépés történhet a két nemzet közötti megbékélés folyamatában – közölte Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke az Újvidéki Rádió Hangadó szerda című műsorának vendégeként. Beszámolt a magyar nemzetpolitikához köthető aktualitásokról, és jelezte, hogy az ősszel előrelépésre számít Vajdasági hatásköreinek és pénzelésének kérdésében is.

 

Megoldódik az oromhegyesi iskola gondja

– Magyar Szó

Június elején, néhány nappal a tanév vége előtt, az oromhegyesi Arany János Általános Iskola épületében csőtörés történt és olyan maradandó károsodásokat okozott, hogy emiatt lehetetlenné vált az oktatás. Mivel életveszélyessé vált az épület, a diákokat a fennmaradt pár napban Oromra, a testvériskolába utaztatták, hogy ott fejezzék be a tanévet. A nyár folyamán az iskola vezetői, de a község elöljárói és a tartományi kormány is azon munkálkodott, hogy megtalálja a lehető legjobb megoldást, a probléma kiküszöbölésére. Hogy mire jutottak, arról Nyilas Mihályt, a tartományi kormány alelnökét, Fejsztámer Róbertet, Magyarkanizsa polgármesterét és Vajda Attilát, az iskola igazgatóját kérdeztük.

 

Nemzetközi pedagógustalálkozó Vajdaságban

– Pannon RTV

Kedd este különleges hangulatban és helyszínen, a péterváradi vár teraszán folytatódott az iskolanővérek és a Magyar Nemzeti Tanács közös konferenciája Újvidéken. A nemzetközi pedagógustalálkozó célja, hogy erősítse a tanárokban a hivatástudatot. Kapcsolatépítésre is tökéletes, hiszen a résztvevők Vajdaságból, Magyarországról és Erdélyből érkeztek.

 

Eggyel kevesebb elsős tagozat lesz a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

2017. augusztus 24. – Pannon RTV

Vajdaság

Eggyel kevesebb elsős tagozatot nyitnak a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos kihelyezett tagozatában. Utoljára nyolc évvel ezelőtt fordult elő ilyen. Emiatt azonban egy tanító sem veszíti el a munkahelyét.

 

Az Etnopolisban a Pannon TV mesemondói szórakoztatták a legkisebbeket

2017. augusztus 24. – Pannon RTV

 

Az Interetno második napján, az Etnopolisban a Pannon TV mesemondói szórakoztatták a legkisebbeket a mesesátorban. Megtelt a gasztrofalu és a borutca is. Az esti ünnepélyes megnyitót idén pénzhiány miatt Szabadka város főtere helyett a Népkör nagytermében tartották. Takács Márta, a Népkör MME elnöke az egymás és egymás kultúrája iránti tisztelet fontosságáról beszélt.

 


Kárpátalja

Szeptemberben második olvasatban is elfogadhatják az oktatási törvényt

– Kárpátalja

Alighogy túltettük magunkat a külső független értékelés (ZNO) és a felsőoktatási felvételik problémáktól távolról sem mentes időszakán, máris a nyakunkon szeptember 1., az iskolakezdés napja. Ez az időszak hagyományosan nem múlhat el meglepetések nélkül. Miközben reform reformot ér az oktatásban, amolyan Damoklész kardjaként változatlanul ott lebeg a kárpátaljai magyar oktatási rendszer feje felett a lehetőség, hogy megszülethet az új oktatási törvény, amely jelentősen korlátozná a magyar nyelvű oktatást Kárpátalján.

 

Vigyük tovább Szent István örökségét

– Kárpátalja

Vasárnap, augusztus 20-án harmadik alkalommal rendezték meg a beregszászi járási Mezőkaszonyban az első magyar Árpád-házi királyunknak emléket állító rendezvényt, a Szent István-napot. A fesztivál a kaszonyi református egyház kórusának rövid műsorával kezdődött, majd színpadra vonultak a meghívott vendégek, hogy megosszák ünnepi gondolataikat az egybegyűltekkel.

 

Államalapító királyunkra emlékeztek Szürtében

– Kárpátalja

Szürte közössége idén is megtartotta hagyományos augusztus 20-ai ünnepségét. A rendezvény a római katolikus templom udvarán felállított Szent István szobornál a Himnusz eléneklésével vette kezdetét. A programra szép számmal gyűltek össze a helyiek. Az ünnepség elején Braun Éva, a KMKSZ Szürtei Alapszervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Augusztus 20. az államalapítás ünnepe, az egész nemzet ünnepe, mely összefogja a magyarságot. Hiszen bárhol, ahol magyarok élnek a világban, mindenütt megemlékeznek államalapító királyunkról.

 Első alkalommal tartottak Szent István-napi ünnepséget és családi napot Pallóban

– Kárpátalja

Az ungvári járási Pallóban közel 430-an élnek, 70%-uk magyar ajkú. A kis közösség életében azonban már rég nem történt semmilyen kulturális, közösségi esemény. A helyzetet nehezíti, hogy sem iskolája, sem óvodája nincs a falunak. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezete és a pallói görögkatolikus egyház összefogásával azonban több év után ismét ünnepséget szerveztek, melyen Szent Istvánról emlékeztek meg, valamint családi napot is tartottak.

 

Muravidék

 

Magyarnak születtem, magyarként élek és távozom...”

- Népújság

Augusztus 20-a, a magyar nemzeti ünnep alkalmából Budapesten az országházban Külhoni Magyarságért Díjakat osztottak ki. A kitüntetettek között volt idén Car Anna, a Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (DKMNÖK) Tanácsának elnöke is. A díjakat Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át.

 

Az a magyar, akinek az unokái is magyarok lesznek...”

- Népújság

A muravidéki magyar közösség augusztus 20-án Lendván ünnepi szentmisével és a Szent István-szobor megkoszorúzásával tartott központi megemlékezést a magyar államalapítás és Szent István napja tiszteletére. Ünnepi beszédet Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke mondott, az ünnepi szentmisét Pete Polgár Máté, a Szombathelyi Szent István Király Plébánia kormányzója mutatta be.

 

Minden magyar ünnepe

- Népújság

A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség a magyar államalapítás tiszteletére az ünnep napján, augusztus 20-án megemlékezést rendezett Szent István szobra előtt a Templom-dombon. Ünnepi beszédet Car Anna, a községi magyarság elnöke mondott, a koszorúzást követően Fazekas Zoltán Márton csornai apát tartott szentmisét.

 

Az egykori alsólendvai takarékpénztár épületébe költözik a főkonzulátus

- Népújság

A konzuli feladatok muravidéki ellátására Magyarország konzuli irodát nyitott Lendván 2014 februárjában, amely 2016. szeptember 5-ével főkonzulátusi státuszt kapott. A Fő utca 124. alatt működő főkonzulátus saját helyiségekkel nem rendelkezik, a munkahelyiségeket az MMÖNK-tól bérli. A feladatok ellátása folyamatos, a körülmények viszont nem optimálisak. A helyszűke megoldására ingatlant vásároltak a Fő utca 30. házszám alatt, ahol egykor az Első Alsólendvai Takarékpénztár működött.

 

Őrvidék

 

Erdélyi Napok Kismartonban

- Volksgruppen

Holnaptól augusztus 24-től 27-ig erdélyi napok lesznek Kismartonban. Erdélyi napokat első ízben rendeznek a városban, a helyszín a vásárcsarnok lesz. A Pannonica egyesület az 5 évvel ezelőtt rendezett Magyar Napok után tart újra hasonló rendezvényt Kismartonban.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog