erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 08.22

Határok nélkül

2017. augusztus 22. – Kossuth Rádió

 Elkezdődött Felvidéken az aláírásgyűjtés az őshonos kisebbségek védelmében

Elkezdődött Felvidéken az aláírásgyűjtés az őshonos kisebbségek védelmében. Az európai nemzetiségek föderatív uniója, a FUEN indította el az Európai Polgári Kezdeményezést, amellyel azt szeretné elérni, hogy az Európai Unió kötelezze tagállamait - így Szlovákiát is - a kisebbségi jogok betartására. Hét tagállamból egymillió polgár aláírására van szükség ahhoz, hogy az akció sikeres legyen. Benkei Ildikó a Magyar Közösség Pártjának elnökét, Menyhárt Józsefet kérdezte a várható eredményekről.

 

 

A marosvásárhelyi római katolikus líceum vezetősége hétfőn beadvánnyal fordult a megyei tanfelügyelőséghez

A marosvásárhelyi római katolikus líceum vezetősége hétfőn beadvánnyal fordult a megyei tanfelügyelőséghez, kérve, hogy engedélyezze a cikluskezdő osztályokba való beiratkozást. A magyar tannyelvű felekezeti iskola 2015-ben nyerte vissza önálló státusát, de tavaly a román vádhatóság korrupcióellenes eljárást indított vezetői ellen, mondván, hogy a szükséges tanügyminiszétriumi engedélyek nélkül kezdte meg működését az intézmény. Az ügy folytatásaként a líceum nemrégiben alapfokon pert nyert a Maros megyei tanfelügyelőséggel szemben: a bíróság érvénytelenítette a tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amely megtiltotta a cikluskezdő osztályokba való beiratkozást.

 

 

Hétfőn írták alá Beregszászon a magyar kormány által támogatott Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program idei első nyertes pályázóinak szerződéseit

Hétfőn írták alá Beregszászon a magyar kormány által támogatott Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program idei első nyertes pályázóinak szerződéseit. 2017-ben 20 milliárd forintos keretösszeg áll a kárpátaljai magyar vállalkozók, mezőgazdászok, és nagyberuházók rendelkezésére vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes hitel formájában. Aláírták Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program idei első nyertes pályázóinak szerződéseit. Magyar Levente államtitkárt hallottuk.

 

A külhoni magyaroknak 2-3 képviselőt van lehetőségük bejuttatni az Országgyűlésbe a jövő évi parlamenti választásokon

A külhoni magyaroknak 2-3 képviselőt van lehetőségük bejuttatni az Országgyűlésbe a jövő évi parlamenti választásokon. A szavazáshoz azonban előzetes regisztráció szükséges. Ebben, és a szavazatok eljuttatásában is segítenek az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Demokrácia Központjai. Lehőcz László a temesvári irodában érdeklődött.

 

Felvidéken emlékművet avattak Esterházy Jánosnak a felső-gömöri Várhosszúréten

Felvidéken emlékművet avattak Esterházy Jánosnak a felső-gömöri Várhosszúréten, a mártír gróf halálának 60. évfordulója alkalmából. A rendezvény a Szent György tiszteletére felszentelt templomban szentmisével kezdődött, majd az ünnepség a templomkertben folytatódott, ahol leplezték Ulman István és László Ottó alkotását.

 

Küldetéses ember mottóval háromnapos konferencia kezdődött Vajdaságban

Küldetéses ember mottóval háromnapos konferencia kezdődött ma Vajdaságban a Boldogasszony Iskolanővérek magyarországi rendtartománya rendezésében. Koncz Mária Julianna nővér fő szervezővel, a nagybecskereki leánykollégium vezetőjével Kónya-Kovács Otília beszélgetett a rendhagyó programról.

 

Hivatalosan csak szerda este nyílik meg a 5. Vásárhelyi forgatag, de már múlt péntek óta zajlanak a marosvásárhelyi magyar kulturális napok rendezvényei

Hivatalosan csak szerda este nyílik meg a 5. Vásárhelyi forgatag, de már múlt péntek óta zajlanak a marosvásárhelyi magyar kulturális napok rendezvényei. Színes népviselet címmel kiállítás nyílt a Kultúrpalota előcsarnokában, melynek rendezőjét a Maros Művészegyüttes vezetőjét, BarabásiAttilát halljuk elsőként Erdei Edit Zsuzsánnak összeállításában.

 

A hétvégén rendezték meg az Oromiak első világtalálkozóját

A hétvégén rendezték meg az Oromiak első világtalálkozóját. A bácskai falu lakosságának a száma 100 év alatt megfeleződött, a szervezőknek az volt a céljuk, hogy hazacsalogassák az elszármazottakat, illetve azok leszármazottait. Elsőként Pósa Mária szervezőt halljuk Németh Ernő riportjában.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog