erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 8.23

A KDNP támogatja az európai őshonos kisebbségek nyelvhasználatáról szóló kezdeményezést

MTI, Híradó.hu, Magyar Hírlap, Magyar Hírlap, Webrádió

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) képviselői támogatják az Európai Nemzetiségek Föderális Uniója (FUEN) európai polgári kezdeményezését, amely az európai őshonos kisebbségek nyelvhasználatáról szól - közölte Hoffmann Rózsa KDNP-s parlamenti képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta: 2018 áprilisáig 1 millió aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Unió, amely szerinte eddig meglehetősen közömbös volt a kisebbségek, köztük a kisebbségben élő magyarok sorsával, jogi szabályozással biztosítsa az európai őshonos nemzeti kisebbségek helyzetét. A KDNP-s politikus közölte az is: saját előterjesztésére a strasbourgi székhelyű Európa Tanács idén Budapesten a kulturális bizottságban, jövő januárban pedig Strasbourgban egy olyan jelentést tárgyal majd, amely az európai őshonos kisebbségek nyelvhasználatáról szól.

 

 

Az új magyar nagykövettel találkoztak az MKP vezetői

Felvidék Ma, hirek.sk

Pető Tibor, Magyarország új pozsonyi nagykövete kedden a Magyar Közösség Pártja székházába látogatott Szabó József első tanácsos kíséretében. Menyhárt József, az MKP elnöke és Őry Péter, az MKP OT elnöke fogadta a nagykövetet. Pető Tibor nagykövet vázolta jövőbeni terveit, ezen belül az MKP-val való együttműködésre vonatkozó elképzeléseit, támogatásáról biztosította a szlovákiai magyarság előrehaladását. Az MKP képviselői készséggel fogadták a szlovákiai magyarok érdekében kifejtendő együttműködés lehetőségét. Menyhárt József, a párt elnöke elmondta, az új nagykövet fontosnak tartja a Magyar Közösség Pártjával való kapcsolattartást, így aztán aktuálpolitikai kérdésekről, a felvidéki magyarság helyzetéről, a megyei választásokról és a távlati tervekről is szó esett.

 

Magyarország

 

Kampány minden határon túl

 Lukács Csaba – Magyar Nemzet

Elkezdődött a kampány a határon túl is: az elmúlt napokban a Székelyföldet járva több településen láttam plakátot, amelyen arra bíztatják az ott élő magyar állampolgársággal is rendelkező embereket, hogy regisztráljanak a 2018-as választásokra. A téma a magyar társadalmat is megosztja – baráti körben többször volt parázs vitám arról, jó ötlet volt-e a polgári kormánytól, hogy három éve a határon túli magyarok is szavazhatnak, holott nem fizetnek Magyarországon adót. Egy másik fontos, ám kevéssé ismert tény: a határon túli magyarok csak pártlistákra szavazhatnak, egyéni választókerületi jelöltekre nem.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Nemzet 2017. augusztus 23-i számában olvasható)

 

 

Erdély

 

Romániában újabb közbeszerzést hirdetnek az észak-erdélyi autópálya magyar határhoz vezető szakaszának a befejezésére

MTI, transindex.ro, 3szek.ro

Romániában újabb közbeszerzést hirdetnek az észak-erdélyi autópálya magyar határhoz vezető szakaszának a befejezésére - adta hírül kedden a Mediafax hírügynökség a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) híradására hivatkozva. A Mediafax híre szerint a társaság a hatvan kilométeres Bors - Berettyószéplak (Suplacul de Barcau) szakaszt három részre bontotta, és hétfőn adta át az egyes szakaszok megépítésére vonatkozó pályázati kiírásokat a romániai közbeszerzések elektronikus rendszerének. A CNAIR a 26 kilométeres Berettyószéplak - Bisztraterebes (Chiribis), a 29 kilométeres Bisztraterebes - Bihar (Biharia) és az öt kilométeres Bihar - Bors szakasz befejezését más-más útépítő cégre bízza. A 60 kilométeres autópálya befejezésére a román állam áfa nélkül 215 millió eurót (66,65 milliárd forint) szán.

 

Több mint 350 program a Vásárhelyi Forgatagon

MTI, Webrádió, maszol.ro, szekelyhon.ro

Az idei Vásárhelyi Forgatagon összesen 361 program várja a közönséget, egyebek mellett lesznek családi és gasztronómiai rendezvények, bemutatkoznak a civil szervezetek, illetve megszervezik a marosvásárhelyiek világtalálkozóját is. A magyar kulturális városnapokként létrejött rendezvénysorozat a hétvégén a Szféra kortárs művészeti műhely programsorozatával már megkezdődött, a hivatalos megnyitót azonban szerdán este tartják. Az ünnepi beszédek után Zséda és a Kvartett fog koncertet adni.   Mint Molnár Imola programfelelős az MTI-nek kedden elmondta, a fesztivál kilenc napja alatt a 361 programot 51 helyszínen rendezik meg. A fő helyszínek közé tartozik a marosvásárhelyi Kultúrpalota, a Teleki Téka, a Nemzeti Színház, a Liget, a Maros-part, az Aranykakas és a Maros Megyei Múzeum. A programfelelős kiemelte: lesznek kerekasztal-beszélgetések a munkaerőpiaci igényekről, a médiáról, a román-magyar párbeszédről, valamint a sportról is.

 

Tüntetésre készül a marosvásárhelyi katolikus gimnázium szülői közössége

maszol.ro

Tüntetésre készül a marosvásárhelyi katolikus gimnázium szülői közössége, mert még mindig nem világos, hogy mi történik a közeledő új tanévben az iskola diákjaival. Miután a törvényszék megsemmisítette a Maros megyei tanfelügyelőség 70-es számú határozatát, amely megtiltotta a Római Katolikus Teológiai Líceumnak cikluskezdő osztályok indítását, a gimnázium szülői közössége hétfő délután kérvényt iktatott a tanfelügyelőségen, amelyben azt kérte, ne fellebbezze meg a törvényszéki döntést, és tegye lehetővé a tanulók beiratkozását az említett osztályokba.

 Vákár megcáfolja a prefektust: még nem veszélyezteti a kolozsvári terelőutat a pataréti földcsuszamlás

Krónika, maszol.ro

Nincs veszélyben Kolozsvár terelőútja, a pataréti szeméttelep bezárásával megbízott vállalat ugyanis már eltakarította a közeli patakmederből a földcsuszamlás miatt odakerült hulladékot – nyilatkozta Vákár István a Krónikának. Cáfolta lapunknak Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke, hogy a pataréti szeméttározónál nemrég bekövetkezett földcsuszamlás hosszú távon veszélyezteti Kolozsvár terelőútjának Bányabükk és Apahida közötti szakaszát. Aurel Cherecheş prefektus ugyanis kedden, a megyei készenléti bizottság ülésén kijelentette: a júliusban bekövetkezett, mintegy 300 méteres földcsuszamlás nyomán 120 méteres hosszúságban elzáródott a közeli patak medre, így az őszi esőzések miatt megnövekedő vízhozam megrongálhatja a terelőutat.

 

Tanévkezdésre közvitára kerül az új tankönyvtörvény

Krónika, maszo.ro

Szeptember 11-én kerül közvitára a tankönyvtörvény tervezete, jelentette ki Liviu Pop oktatási miniszter. A tárcavezető szerint egyelőre semmi nincs „kőbe vésve” az új jogszabály kapcsán. A tárcavezető a román közszolgálati televízió hétfő esti műsorában arról is beszélt, hogy jövő év folyamán a parlament elé terjesztik az új tanügyi törvényt. Az Agerpres beszámolója szerint a változtatásokkal kapcsolatban a miniszter elmondta: a javaslatban öt nagy fejezet szerepel: a kiértékelések struktúrája és ismérvei, a nemzeti kisebbségek oktatása, a tanulási nehézségekkel küzdők oktatása, a kiemelt képességű gyerekek és fiatalok képzése és a tanintézmények igazgatótanácsának megszervezése.

 

Kelemen Hunor és Andrei Pleșu összekülönböztek a centenáriumi nem-ünneplés miatt

transindex.ro

Még Andrei Pleșu is kiakadt Kelemen Hunor nyilatkozata miatt. Kelemen Hunor és Andrei Pleșu összevesztek amiatt, hogy az RMDSZ elnöke szerint nincs mit ünnepelnünk 1918-ban. A transindex.ro beszámolt az Adevărul lapban futott vitáról.

 

Székelyföld, a kiaknázatlan borvíznagyhatalom

Krónika, maszol.ro, 3szek.ro

A háromszéki borvízforrások megfelelőbb kiaknázása is téma lesz a hétvégén Sepsiszentgyörgyön és Árkoson zajló, A Kárpát-medence ásványvizei című konferencián. Románia ötszáz településén jegyeznek ásványvízforrásokat, ezek egyharmada székelyföldi – a Székelyföld Európa szinten is borvíznagyhatalom – jelentette ki Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke azon a keddi sajtótájékoztatón, amelyen ismertették a hétvégén Háromszéken megszervezendő, A Kárpát-medence ásványvizei című, immár 13. alkalommal tető alá hozott nemzetközi tudományos konferencia programját.

 

Nincs pénz, nincs felnőttképzés Kovászna megyében

szekelyhon.ro

Leállt a felnőttképzés, nem tudnak tanfolyamokat szervezni, bár lenne rá igény a munkanélküliek és az alkalmazók részéről is, mondta el keddi sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója. Az intézményvezető rámutatott, a felnőttképzés problémáinak egyik oka, hogy elenyészően kevés pénzt kaptak erre a célra, a másik egy törvénykezési hiányosság, ugyanis nincs tisztázva, hogy a vizsgabizottságok tagjait a minisztérium, vagy a tanfolyamot megrendelő ügynökség fizeti

 

Visszakerült a Községháza felirat Korondon – de hogyan?

szekelyhon.ro

Furfangos megoldással került vissza a kerámiából készült Községháza felirat a korondi polgármesteri hivatal épületére, miután Dan Tanasă pereskedése nyomán a községvezetés kénytelen volt eltávolítani azt. A település vezetősége a magyar helyett a román megnevezést módosította arra, amit a korábbi bírósági ügyeik végzésében a községháza szó jelentéseként határoztak meg.

 

Itt látsz, itt tapasztalsz, itt segítséget kapsz” - véget ért a háromszéki gazdasági műhelytábor

maszol.ro, szekelyhon.ro

Gazdasági szakemberektől tanulhattak azok a fiatalok, akik részt vettek az augusztus 17-20. között, a sepsiszentgyörgyi Junior Business Club egyesület által nyolcadik alkalommal szervezett gazdasági műhelytáborban. Karácsony Zsolt, a JBC elnöke, több mint 50 résztvevő jelenlétében köszöntötte a jelenlévőket azzal a gondolattal, hogy legyenek nyitottak az újra, ismerkedjenek olyan emberekkel akik motiválják őket, éljenek minden lehetőséggel.

 

Ismétlődnek a régi gondok (Tanévkezdésre készülve)

 3szek.ro

Felvidék

Országos szinten káosz, kapkodás jellemzi a tanévkezdés előtti időszakot, a megyében viszonylag jó mederben haladnak az előkészületek, egyes területeken viszont maradnak a régi gondok – összegezte kérésünkre Kiss Imre főtanfelügyelő a helyzetet. A harmadikosok, a negyedikesek és részben az ötödikesek tankönyv nélkül kezdenek, néhány óvodának, iskolának továbbra sem lesz működési engedélye, de humán erőforrás tekintetében nincs hiány, tizennégy nyugdíjazható címzetes pedagógus is katedrán marad, ugyanakkor frissen végzett fiatalok is érkeztek a rendszerbe – mondotta.

 

Felvidék

Bírósági határozat született az érsekkétyi óvoda ügyében

hirek.sk

Egy hónappal ezelőtt számolt be a sajtó arról, hogy veszélyben van az érsekkétyi egyházi óvoda. Molnár Péter polgármester akkor önkényesen bezárta a fenntartó Érsekkétyi Református Egyházközség által alapító-fenntartóként a községtől bérelt óvodaépületet, mint emlékezetes feszítővassal esett neki az óvoda bejárati ajtajának. Most pozitív fordulat állt be az óvoda ügyében: a Lévai Járásbíróság határozata alapján a polgármester hamarosan az óvoda bejárati kulcsainak átadására, az időközben elkezdett felújítási munkálatok befejezésére és a bérleti szerződés meghosszabbítására kényszerül. A polgármester minderről nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak.

 

 

 

Ezer év múlva is itt leszünk

hirek.sk, Felvidék Ma

A kitüntetés elismerés, de kötelez is, hiszen, aki magyar állami kitüntetéssel rendelkezik, annak felelőssége van az összmagyarsággal szemben” – ezekkel a szavakkal adta át kedden a magyar köztársasági elnök által adományozott kitüntetéseket négy felvidéki magyarnak Pető Tibor, az új pozsonyi magyar nagykövet. Az elismerésben Bárdos Gyula, Zsilka Tibor, Jarábik Gabriella, valamint Jókai Mária részesült.

 

Óvoda és bölcsőde működik majd Zselízen a magyar gimnázium volt épületében

Felvidék Ma

Eldőlt a zselízi gimnázium volt épületének sorsa. Az objektumot a református egyház vásárolta meg, és több funkciót is ellát majd. Egyrészt megoldást kínál a magyar tanítási nyelvű Cimbora óvoda évek óta húzódó helyproblémájára. Köztudott ugyanis, hogy az óvoda az elmúlt években jelentős változáson és fejlődésen ment keresztül, és az oktatási-nevelési folyamat színvonalának köszönhetően megnövekedett a beiratkozó gyermekek száma, az épület kapacitása viszont akadályt jelentett.

 

Most már bye-bye

Új Szó

Hogyan is jártak azok, akik együttműködtek, együtt kormányoztak a Smerrel? A tapasztalatok azt mutatják, hogy (politikai értelemben) nem épp hosszú életű az a párt és vezetője, amely/aki lepaktál Ficóékkal. Ha azonos választói közegben próbálnak szavazatokat szerezni, akkor fennáll a veszély, hogy a Smer kannibalizálja őket, elszívja választóikat. Erről Mečiar és Slota mesélhetne. Meg arról is, hogy hogyan lesznek ők a mértéktelen lopás szimbólumai, akiket az a Fico büntet és oktat ki, aki minden idők legszofisztikáltabb és legátfogóbb korrupciós gépezetét építette ki Szlovákiában. (...) Itt volt az esély az MKP-nak, hogy amennyiben továbbra sem akar a Híddal együttműködni, akkor vele szemben pozicionálja magát. Például úgy, hogy letekeri az árulózást, és inkább jó példával jár elöl, értsd a Híddal szemben nem működik együtt a Smerrel. Pár nappal korábban az MKP beállt a smeres Richard Raši támogatói közé, aki Kassán indul a megyefőnöki posztért a novemberi választásokon. Ezek után nehéz a Hidat bírálni a Smerrel való együttműködésért. Az MKP ezzel újra csak azt üzeni: mi is ugyanazt csinálnánk, mint a Híd, ha bejutottunk volna a parlamentbe.

 

Miközben Fico népszerűsége stabil, Bugár és Danko zuhanórepülésbe kezdett

 

Felvidék

Körkép

A pártvezetők népszerűségét vizsgáló legutóbbi Focus-felmérés nem csak azt mutatta meg, hogy a legtöbben nem Robert Ficot tartják Szlovákia legmegbízhatóbb politikusának, hanem hogy a Smer vezére sikerrel őrizte meg pozícióját a népszerűségi listán, miközben koalíciós partnerei nagyobbat buktak, mint eddig bármikor. A jelenlegi kormányválság összefüggései arra utalnak, hogy a Smer nem minden szándék nélkül gyengíti saját partnereit. Az SNS-szel alapvetően ugyanazokért a választókért harcolnak, a Most-Híd pedig egykor ellenzéki párt volt, egy újabb választás során ugyanúgy hátat fordíthat a Smernek, mint ahogy tette a jobboldallal alig másfél évvel ezelőtt. Még érdekesebb lenne számára az a helyzet, ha Most-Híd nem érné el a parlamenti küszöböt, a jobboldalnak komoly nehézségei támadnának a kormányalakításnál.

 

Vajdaság

 

Átadták a forgalomnak az Y-elágazás egyik szakaszát

Vajdaság.ma, Magyar Szó, Pannon RTV

Zorana Mihajlović kormányalelnök, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, valamint Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke jelenlétében átadták a forgalomnak az Y-elágazás egyik szakaszát Szabadkánál, vagyis a zombori és a topolyai utat összekötő szakaszt. Mihajlović elmondta, hogy az említett útszakasz elkerülő út, ugyanis Szabadka mellett elhaladva köti össze Horgost és Kelebiát, majd pedig bejelentette, hogy a 10-es közúti folyosó Y-elágazása, amely összesen 24 kilométeres lesz, 2019 végéig elkészül.

 

Küldetésem van! - Nevelési konferencia kezdődött Vajdaságban

Vajdaság.ma, Pannon RTV

Küldetéses ember mottóval háromnapos mozgó képzőkonferencia kezdődött ma a Vajdaságban, amelyet a Boldogasszony Iskolanővérek magyarországi rendtartománya szervez közreműködve a Magyar Nemzeti Tanáccsal. A konferencia résztvevői mintegy 400-an vannak, az iskolanővéri intézmények 300 munkatársa és az MNT által meghívott 100 vajdasági magyar pedagógus.

 

Kárpátalja

 

Szent István sziklára épített

Kárpátalja

Kárpátalja magyarsága Aknaszlatinán emlékezett meg az államalapításról Szent István királyunk ünnepén, ahol Majnek Antal római katolikus püspök megáldotta a kárpátaljai magyar gazdák által felajánlott búzából Karácsfalván megsütött Magyarok Kenyerét. Az ünnepi megemlékezés az aknaszlatinai Szent István-templomban szentmisével kezdődött, melyet Majnek Antal, a Kárpátaljai Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Béres István aknaszlatinai plébános celebrált. Kárpátalja püspöke köszöntve az ünneplőket, emlékeztetett arra, hogy szent királyunk megkeresztelkedésével nemcsak a magyar nép, hanem az egész Kárpát-medence, sőt egész Közép-Európa üdvösséges változását elindította.

 

Őrvidék

 

BMKE: nyárzáró nyelvtanfolyam

. - Volksgruppen

Augusztus 28-tól egy héten át a magyar nyelv tanulásáé a főszerep Őriszigeten, ahol szép számú gyerek vesz részt a már hagyományos nyárvégi BMKE nyelvtanfolyamon. A BMKE újítása, hogy szerdán egész napos lesz a foglalkozás és még egy kirándulást a szombathelyi kalandparkba is lehetővé tettek. A Burgenlandi Magyar Kulturegyesület idén is megrendezi nyárvégi nyelvtanfolyamát. Gaal Zita óvodapedagógus a legkisebbekkel fog foglalkozni.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog