erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 8.22

Semjén: a nemzet akkor maradhat fenn, ha minden része fennmarad

– MTI, kormany.hu, Magyar Hírlap, origo.hu, hirado.hu, mandiner.hu, hvg.hu, Kárpátalja, gondola.hu, Magyar Demokrata

A magyar nemzet akkor maradhat fenn, ha minden nemzetrésze fennmarad, ez a magyar nemzet egyetemességéből következik - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn Budapesten. A politikus a Kőrösi Csoma Sándor Program és a Petőfi Sándor Program fiatal ösztöndíjasai előtt arról beszélt, akkor tud megmaradni a magyar nemzet, ha az erős anyaország anyagilag is támogatja az identitásmegőrzést, a kulturális, oktatási programokat. Semjén Zsolt a nemzetegyesítés kulcsfontosságú őrhelyének nevezte a Kőrösi Csoma- és a Petőfi-program ösztöndíjasainak tisztségét. Emlékeztetett, feladatuk az, hogy a határon túli - a diaszpórában, valamint az egykori monarchia területén élő - magyarságot szólítsák meg a helyi magyar csoportok közösségi és kulturális életének megszervezésével, illetve kapcsolják össze életüket az anyaországgal.

 

 

 

 

Fontos a diaszpóra erősítése

 

– MTI, Kormány.hu, Magyar Idők, mandiner.hu, maszol.ro, Magyar Hírlap, Webrádió, Felvidek.ma, KDNP hírek

 

A magyar identitás megőrzése érdekében fontos a diaszpóra erősítése, az ott élő, magyar nyelvet és kultúrát oktatók segítése – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn Győrben, a nyugati diaszpórában magyar nyelvet tanítók 16. továbbképzésének nyitó napján a Széchenyi István Egyetemen. Világszerte összesen 212, magyar nyelvet és kultúrát vasárnapi iskolában oktató intézményről tud az államtitkárság, a legtöbb Észak-Amerikában és Nyugat-Európában működik. Idén tavasszal az államtitkárság kérdőívet küldött az intézményeknek; ezeket eddig 113 iskola küldte vissza, ahol összesen ötezer gyermekkel foglalkoznak.

 

 

Vendégoktatói konferencia a Balassi Intézetben

 

– MTI, kormany.hu, Magyar Hírlap, Webrádió

 

A kultúra Magyarország egyik legfontosabb "exportcikke" - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára a KKM - Balassi Intézet által szervezett hétfői budapesti vendégoktatói konferencián. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a magyar diaszpóra szerepéről ejtett szót a konferencián. Mint felidézte, 2010-ben úja kellett szervezni a hagyományos nemzetpolitikát: a jogszabályi kereteket frissítették, elfogadták a nemzetpolitikai és diaszpórastratégiát, kialakították az ezeket szolgáló intézményrendszert, újraindították a Magyar Állandó Értekezletet és elindították a Magyar Diaszpóra Tanácsot is. A Kőrösi Csoma Sándor Program során Kárpát-medencei fiatalok - idén 115-en - utaznak a diszpóra magyar közösségeihez, a Mikes Kelemen Program célja pedig a diaszpóra értékes könyvtári örökségének Magyarországra szállítása.

 

 

 

Ezer kárpátaljai magyar vállalkozó írt alá gazdaságfejlesztési pályázati szerződést Beregszászon

 

– MTI, kormany.hu, Kárpátalja, karpatalja.ma, hirado.hu

 

Magyarország

 

Minél több nehézséggel szembesül a kárpátaljai magyarság, vagy minél több nehézséggel szembesítik, az anyaország annál több segítséget és támogatást fog nyújtani neki - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Beregszászon, ahol ezer vállalkozó írt alá támogatási szerződést a magyar kormány által a kárpátaljai magyarságnak idén nyújtott, közel 7,5 milliárd forint keretösszegű gazdaságfejlesztési program keretében. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában tartott aláírási ünnepségen mondott köszöntő beszédében Magyar Levente hangsúlyozta: alighanem történelmi esemény tanúi vagyunk, hiszen a kárpátaljai magyarság életében még nem fordult elő, hogy egyidejűleg ezerötszáz vállalkozó kap a magyar kormánytól gazdaságfejlesztési támogatást mintegy 3,7 milliárd forint értékben. Ezer vállalkozóval már hétfőn aláírjuk a pályázati szerződéseket, további ötszázzal a következő egy-két hét során - tette hozzá.

 

 

 

Csángó gyerekek a Balatonnál

 

 – Magyar Idők

 

A Nemzetközi Gyermekmentő szolgálat szervezésében és a Magyar Nemzeti Bank finanszírozásának köszönhetően idén nyáron 45 hátrányos helyzetű csángó kisiskolás tölthet egy hetet Magyarországon, augusztus 22. és augusztus 29. között. A gyerekek, akik közül sokan még nem jártak hazánkban, Keszthelyen fognak nyaralni hét napig, valamint a főváros fő nevezetességeit is megtekinthetik majd.

 

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Idők 2017. augusztus 22-i számában olvasható.)

 

 

 

Erdély

 

 

 

A BBTE rektora szerint Kelemen Hunornak nem kellene Romániában élnie

 

– transindex.ro

 

Kelemen Hunor kijelentésére, miszerint az Erdélyben élő magyaroknak nincs mit ünnepelniük 2018-ban, reagált Ioan Aurel Pop, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora - írja a bzi.ro A professzor a Realitatea TV-ben adott interjúban reagált Kelemen Hunor pár napja tett kijelentésére, miszerint a romániai magyarságnak nincs mit ünnepelnie 2018-ban. Ioan Aurel Pop professzor szerint, ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke nem ismeri el és nem tartja fontosnak a Centenáriumot, akkor nincs ahogyan és nincs miért ebben az országban élnie.

 

 

 

Tizenegy utcát újítanak fel Kovászna fürdővárosban

 

– Krónika

 

Közel húszmillió lejt fordítanak Kovászna város infrastruktúrájának fejlesztésére, a finanszírozási szerződést már aláírták. A Regionális Operatív Program révén a fürdőváros önkormányzata tizenegy utca, összesen 6,5 kilométernyi szakasz teljes korszerűsítésére nyert európai uniós támogatást. A Központi Fejlesztési Ügynökség közleményben arról tájékoztat: az utak mellett járdákat is kialakítanak, zöldövezeteket hoznak létre, továbbá a vízhálózatot, valamint az esővíz-, a szennyvíz- és a csatornarendszert is felújítják.

 

 

 

Oláh Emese: nem egy hétig tartó öröm Kolozsváron teljes jogú magyarként élni

 

– transindex.ro

 

Azt hiszem, a mi kolozsvári magyar identitásunk legnagyobb értékét az jelentené, ha nem valamiféle egy hétig tartó, pátosszal átitatott elragadtatással tudnánk reflektálni rá, hanem a hétköznapok valóságává tehetnénk. Ha a két, egymást követő év augusztusa közötti időben is ugyanúgy szeretnénk ezt a várost mint az ünnepnapjain, ha ugyanannyira fontosnak éreznénk a szellemiségét, amennyire a családunkat szeretjük, amennyire a kedvenc könyvünket, filmünket, virágunkat, vagy – bár nem esik túl közel hozzám, de – a kedvenc focicsapatunkat szeretjük” – mondta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a 8. Kolozsvári Magyar Napok zárógáláján. 

 

 

 

Megkezdődtek a 16. Partiumi Magyar Napok

 

– maszol.ro

 

A Római Katolikus Székesegyházban tartott ünnepi szentmisével és azt követő koszorúzással kezdetét vette vasárnap a XVI. Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat. Államalapító Szent István király üzenete ma is érvényes, kultúránk és hagyományaink megőrzése ma is fontos feladatunk - ennek szellemében hajtottak főt a Partiumi Magyar Napok szervezői, Szatmárnémeti és a megye elöljárói, parlamenti képviselői és szenátora, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit. Ünnepi köszöntőjében Kereskényi Gábor polgármester elmondta: több, mint ezer évvel ezelőtt Szent István kősziklára építette királyságát, létrehozva ezáltal nemzetünk megmaradásának zálogát. Ma, 2017-ben a mi felelősségünk és feladatunk, hogy megvédjük keresztény értékeinket a „nyitott Európában”

 

 

Még mindig nem világos, hol és hogyan fogják elkezdeni a tanévet a katolikus iskola diákjai

 

– szekelyhon.ro

 

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium szülői közössége tüntetéssorozatot tervez augusztus 28-ától, egyelőre az ehhez szükséges engedélyekre várnak – tudtuk meg Csíky Csengelétől, a Civilek a katolikus iskoláért szülői csoport képviselőjétől. A tüntetésnek egyértelmű üzenete van. Három hét múlva elkezdődik a 2017–2018-as tanév, a felekezeti iskola diákjai és szülői közössége pedig még azt sem tudják, hogy hol és hogyan fogják elkezdeni a tanévet. Bizonytalanságuk fő oka az oktatási minisztérium és a tanfelügyelőség döntéseinek halasztgatásaiból ered, ugyanis a törvény szerint visszaállhat a tanintézet alapítása előtti állapot, azaz visszakerülhet – legalábbis papíron – az Unirea Főgimnáziumba az osztályok egy része, ám erre határozott nemet mondott a szülői közösség.

 

 

 

Erdély sokszínűségét mutatják be a Nemzetiségi Művészeti Fesztiválon

 

– szekelyhon.ro

 

Nemzetiségi Művészeti Fesztivált szervez Gyergyószentmiklóson, a helyi önkormányzat és az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége, szeptember 8–10. között. Puskás Attila, az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnöke beszélt a fesztiválról, melynek célja, hogy kiemelje Erdély sokszínűségét, és megmutassa azt, hogy a székely közösség befogadó és nyitott a sztereotípiák ellenére is.

 

 

 

Szent István nyomában járni Gyergyószentmiklóson

 

– szekelyhon.ro

 

A közösség előtt sokan járnak példamutatással: a gyergyószentmiklósi pékségek, amelyek vasárnap vendégül látták az ünneplőket, és a békésiek, akik a Testvérvárosok kenyeréből vásárolva segítik a Szent Anna-ház lakóit. Szent István oltalmába ajánlották kilenc esztendeje Gyergyószentmiklóson a Bucsin-negyedi templomot és egyházközséget. Keresztes Zoltán plébános szerint azóta is ezért adnak hálát, és imádkoznak azokért, akik még valamilyen okból nem tudják átlépni e templom küszöbét.

 

 

 

Nem csak beszédre van szükség, hanem cselekedetekre! – Szent István ünnep Fehér megyében

 

– erdely.ma

 

A Fehér megyei, Tompaháza községhez tartozó, Lőrincrévén tartották idén, vasárnap augusztus 20-án a Szent István ünnepet. A nagyszámú közönség nem fért be a falu kis református templomába, így a templom előtti téren elhelyezett padokon hallgatták az ökumenikus Istentiszteletet. Gudor Kund Botond, református esperes, Pál apostolnak a Korinthusbeliekhez írt első leveléből idézett, miszerint most is szilárdok és rendíthetetlenek kell maradjunk.

 

 

Felvidék

 

Szili Katalin: augusztus 20. az egyetemes magyarság ünnepe, az egység jelképe

 

– hirek.sk

 

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület a Palatinus Polgári Társulással együtt Szent István-napi kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi megemlékezést tartott vasárnap államalapító királyunk komáromi lovas szobránál. A Kárpát-medence kenyerét Ft. Simek Sándor atya és Nt. Nagy Zsolt lelkipásztor szentelte és áldotta meg. Ünnepi beszédében dr. Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, miniszterelnöki megbízott kiemelte, augusztus huszadika az egyetemes magyarság ünnepe, az egység jelképe.

 

 

 

Gubík: új otthont teremtünk a felvidéki magyarságnak Martoson

 

– Felvidék Ma, hirek.sk

 

Bemutatták Martoson a 2018-ban vélhetően felépülő, helyi kulturális örökségre és természeti környezetre alapuló rendezvényközpont terveit. A beruházás a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program kapcsán Martos és Neszmély község által benyújtott Közös örökség – Őrizzük meg hagyományainkat című nyertes pályázat révén jöhet létre, s majd a falu határain túlmutató, térségi művelődési csomópont alakulhat ki. Gubík László elmondta, hozzávetőleg 1,7 millió euró értékű uniós támogatás érkezik, amiből 1,3 euró a martosi rendezvényközpont kialakítására költhető, a többi pénzből pedig a neszmélyi tájház épülhet fel. Télen kezdődhet a rendezvényközpont első részének, az Esterházy Akadémiának, vagyis a szükséges irodáknak, konferenciatermeknek és kis múzeumnak a martosi községi hivatal emeletén történő kialakítása, valamint a további részek alapozása.

 

 

 

A maradandó értékekre hívta fel a figyelmet az idei Szent István-ünnep Pozsonyban

 

– hirek.sk

 

Augusztus 20-án a Szent Márton Székesegyházban tartották meg a Szent István-napi ünnepi magyar szentmisét Pozsonyban. A magyar hívek százaival megtelt koronázódómba többen népviseletbe öltözve érkeztek, jelen voltak az újraszerveződő helyi cserkészcsapat tagjai is.

 

 

 

Új tulajdonoshoz kerül az Új Szó és a Vasárnap

 

– bumm.sk, hirek.sk, Új Szó

 

Tulajdonosváltás vár az Új Szó napilapra és a Vasárnap hetilapra. A Penta csoport eladja a Petit Press kiadóban birtokolt részvényei egy részét, ugyanakkor a magyar lapok a Penta tulajdonában levő News and Media Holdinghoz kerülnek. Ezzel a Petit Pressnél maradó lapok – például a Sme – függetlensége növekszik, az Új Szóé viszont várhatóan tovább csökken.

 

 

Vajdaság

  

 

 

 

Milyen lesz a tanévkezdés a zentai iskolákban

– Vajdaság.ma

 

A zentai Stevan Sremac Általános Iskolában ősztől egy tagozattal lesz kevesebb, létszámcsökkenés lesz a sajátos nevelési igényű tanulóknál is, de a tanárok elbocsájtására nem kerül sor a zentai általános iskolákban. A kisebb nyári javítások után szeptember elején kezdik a több mint száz éves Thurzó Lajos iskola felújítását. Szeptembertől folytatódik a felnőttoktatás, ahova a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál lehet jelentkezni.

 

 

 

Oromhegyes: Felújítják a júniusban megroggyant iskolaépületet

 

– Vajdaság.ma

 

Az oromi általános iskolában, amely az oromhegyesi Arany János Általános Iskola kihelyezett tagozata, sajtótájékoztató keretében ismertették az oromhegyesi anyaépület felújításának tervét. Mint ismeretes, három nappal az elmúlt tanév vége előtt csőtörés következtében megroggyant az iskola épülete és olyan károk keletkeztek rajta, amelyek miatt életveszélyessé nyilvánították. A tanév utolsó három napján az oromhegyesi diákok az oromi iskolába jártak, ahova autóbusszal szállították őket.

 

 

 

Vajdaság: 50 millió dinár a turizmusfejlesztésre

 

– Vajdaság.ma

 

A tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárság pályázatot írt ki vissza nem térítendő eszközök odaítélésére a Vajdaság területén lévő helyi önkormányzatok számára, írja a Tanjug. A pályázat a tartomány idegenforgalmi potenciáljának fejlesztése szempontjából jelentős projektek 2017. évi társtámogatását célozza.

 

 

 

A nyugat-bácskai magyaroknak Szent István napja az összetartozást is jelenti

 

– Pannon RTV

 

 

Zomborban is megünnepelték Szent István napját. Bár a városban mára már igen kevés magyar ajkú lakos maradt, a környező településekről szép számban érkeztek vendégek, hogy együtt ünnepeljenek ezen a napon. Szentmisén emlékeztek meg Zomborban Szent István államalapító királyunkról. A kenyérszentelés után következett volna a népművészeti felvonulás, amely a rossz idő miatt elmaradt.

 

 


Kárpátalja

 

Szent István-napi kenyérszentelés Beregszászban

 

– karpatalja.ma

Nem csak kenyérrel él az ember…”. Mégis a kenyéré, és persze Szent Istváné volt a főszerep a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség által szervezett augusztus 20-i ünnepségen, melyet az államalapító királyunk szobránál szerveztek meg a vasárnapi szentmise után.

 

Szolnokkal, Sepsiszentgyörggyel, Zentával és Révkomárommal karöltve idén ötödik alkalommal csatlakozott a Kárpát-medence kenyere rendezvényhez Beregszász, hogy a különböző országokban, egymástól több száz kilométerre élő magyarok közös program keretében emlékezzenek meg a szentéletű királyról, együtt ünnepeljenek, együtt fogyasszák el a magyarok cipóját és ezáltal erősítsék nemzeti öntudatukat.

 

 

 

Szent István király napi búcsú Tiszacsomán

 

– Kárpátinfo

 

Tiszacsomán idén is megünnepelték Szent István király búcsúját. Az ünnepi szónok Szűcs Viktor atya volt, aki arról beszélt, hogy igazán jó vezető csak akkor lehet valaki, ha elsősorban Krisztust tekinti példaképének. A templombúcsú körmenettel zárult, majd a további programok sora megemlékezéssel és tűzijátékkal folytatódott.

 

Muravidék

 

 

 

Szent István király ünnepe Lendván

 

– Muravidéki Magyar Rádió

 

A muravidéki magyar közösség augusztus 20-án Lendván ünnepi szentmisével és a Szent István szobor megkoszorúzásával tartott központi megemlékezést a magyar államalapítás és Szent István napja tiszteletére. Ünnepi beszédet Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke mondott. Az ünnepi szentmisét Pete Polgár Máté, a Szombathelyi Szent István Király Plébánia kormányzója mutatta be. A Muravidéki Magyar Rádió az eseményt tegnap délelőtt élő egyenesben közvetítette.

 

 

 

Becsületesnek, nyitottnak, befogadónak kell lennünk”

 

– Muravidéki Magyar Rádió

 

Dobronakon is megemlékeztek a magyar államalapításról, s az alapítóról, Szent Istvánról. A rendezvény a Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a helybeli plébánia szervezésében zajlott. Ünnepi beszédet Cár Anna, a községi nemzeti közösség tanácsának elnöke mondott. Az ünnepi szentmisét Fazekas Zoltán Márton OPraem csornai apát celebrálta mag.

 

 

 

Szent István ünnep Letenyén

 

– Muravidéki Magyar Rádió

 

A napokban zajlott Letenyén a Mura Menti Napok rendezvénysorozata, melynek fő programja Szent István király és az új kenyér ünnepe. A tegnap tartott nemzeti ünnepen a völgyifalusi Pünkösdi Rózsa Citerazenekar is fellépett.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog