erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 08. 18-20.

 

Határok nélkül

 

2017. augusztus 18. – Kossuth Rádió

 Átadtál a Külhoni Magyarságért Díjakat

Elszakíthatatlan az anyaországi és a határokon kívül élő magyarság, a Külhoni agyarságért-díj pedig ennek a jelképe - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes délelőtt az Országház Vadásztermében, ahol augusztus 20. alkalmából átadták az idei kitüntetéseket. Az 1995-ben alapított díj a külhoni magyar közösségek érdekében végzett közéleti, egyházi, oktatási, örökségvédelmi tevékenység elismerése.

 

 

A csíkszeredai magyar főkonzulátuson kiemelt figyelmet fordítanak a külhoni magyar állampolgárok regisztrációjára a jövő évi magyarországi választásokra

A jövő évi magyarországi választásra a külhoni magyar állampolgárok névjegyzékbe vétele az egyik legfontosabb lépés. A csíkszeredai magyar főkonzulátuson kiemelt figyelmet fordítanak erre. A Határok nélkül riproterének összeállítása a csütörtöki sajtótájékoztatón készült.

 

Dicsőszentmártonban utcát neveztek el Ligeti György világhírű magyar zeneszerzőről

Dicsőszentmártonban utcát neveztek el Ligeti György világhírű magyar zeneszerzőről, a város neves szülöttjéről , aki 1923-ban született és 6 éves koráig élt a Kis-Küküllő menti városban.

A több mint 20 ezer lakosú városban a magyar közösség lélekszáma alig haladja meg a 3 ezret. Hosszú idő után ez az első magyar utcanév a városban - mondja Fodor Sándor József, Dicsőszentmárton önkormányzati képviselője, a névadás kezdeményezője, akit A Határok nélkül tudósítója hívott fel telefonon.

 

A felvidéki diákok szívesen jelentkeznek külföldi egyetemekre

A felvidéki diákok szívesen jelentkeznek külföldi egyetemekre. Legnagyobb vonzereje persze a magyarországi felsőoktatási intézményeknek van, de újabban az erdélyi lehetőségek is megszólítják a szlovákiai magyar fiatalokat. Egyikük Renczés Viktória, aki ősztől dramaturgiát tanul Marosvásárhelyen.

 

Beszélgetés egy magyarcsernyei amatőr régésszel

Magyarcsernye, Nagybecskerektől észak-keletre, a szerb-román határ közelében fekszik. A 18. század közepén, az első térképészeti felmérés még nem talált itt semmilyen települést. Majd csak 50 év múlva kezd feluvá rendeződni az a pár házcsoport, amit a 2. térképészeti felmérés már regisztrált. Mégis, ha csak egy kicsit megkapirgálják itt a földet, régi használati

tárgyak fordulnak ki belőle. Ki gondolta volna, hogy az egykor lápos területen, mégiscsak éltek emberek. A régészek megerősítették, valóban a kőkorszakból valók a talált leletek. Beszélgetés egy magyarcsernyei amatőr régésszel beszélgetett.

 

Idén a Szent László Egyesület is kiveszi a részét az augusztus 20-i nagyváradi programok szervezéséből

Évről-évre a nagyváradi és a debreceni önkormányzat által közösen szervezett virágkarnevál az idén az új kenyér és Szent István ünnepévé bővül Nagyváradon. A váradi programok szervezéséből ezúttal a Szent László Egyesület is kiveszi a részét.

 

Határok nélkül

2017. augusztus 19. – Kossuth Rádió

 

Megújul az ipolynyéki katolikus templom

Megújul az ipolynyéki katolikus templom Megújul az ipolynyéki Szent István királyról elnevezett római katolikus plébániatemplom, melynek kertjében a király egész alakos bronzszobra látható. A magyarországi segítséggel és a helyi adományokból megújuló templombelsőben folyó munkálatokról kérdezte Parák József püspöki helynököt a Határok nélkül riportere.

 

Emlékezés Fülöp Lídiára

A lugosi magyarok nemrég búcsúztak el Fülöp Lídiától, aki a térség, a Bánság, egyik kedvelt költője volt az elmúlt évtizedekben, de aki otthagyta kézjegyét a lugosi magyar közösség életének minden területén. A Határok nélkül riporterének interjújában Magyari Sára nyelvész, a Partiumi Keresztény Egyetem magyar szakos oktatója emlékezik a költőre.

 

Az Arany János emlékév egyik fontos nagyszalontai eseményeként a héten bemutatták a Szentivánéji álom című darabot a költő fordításában

Az Arany János emlékév egyik fontos nagyszalontai eseményeként a héten bemutatták a Szentivánéji álom című darabot a költő fordításában a Csonkatorony tövében. Hagyományt kívánnak teremteni a bemutatóval: ezentúl minden évben színházi találkozót terveznek Szent Iván éjjelének napján - tudtam meg Patócs Júliától, az Arany Emlékév nagyszalontai főszervezőjétől, akivel bejártuk a Csonka torony négy szintjét is, de először megvontuk a szűk fél év mérlegét.

 

A Virtuózok komolyzenei vetélkedőn ma már külhoni gyerekek és fiatalok tehetsége is megmérettetik

A Virtuózok komolyzenei vetélkedőn ma már külhoni gyerekek és fiatalok tehetsége is megmérettetik. Természetesen a versenyeken csak egy győztes van, de a Virtuózok csapata nem kívánja elengedni egyetlen tehetség kezét sem. Az erdélyiek nagy mecénása Molnár Levente operaénekes, aki otthon, Csíkszeredában maga is fellépett az erdélyi virtuózok koncertjén.

 

 

Határok nélkül

2017. augusztus 20. – Kossuth Rádió

 

Augusztus 20-át ünnepli a magyarság

Augusztus 20. az egyik legrégebbi magyar ünnep – Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején István augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Ezen a napon ajálotta fel az országot Szűz Máriának és ezen a napon halt meg 1038-ban. Hogy miért ünnepeljük mégis augusztus 20-án Szent Istvánt? A dátumot Szent László király tette át, mert 1083-ban ezen a napon VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette – ami akkor a szentté avatással volt egyenértékű – István relikviáit a székesfehérvári Bazilikában.

 

Székelyföldön nagy kultusza volt Szent Istvánnak

Székelyföldön nagy kultusza volt Szent Istvánnak. A Szentkirály nevű falvak mind mind az államalapító király nvét őrzik. Más kérdés, hogy ma ismerik-e a történelmi eseményeket. Ugyanis az erdélyi fiataloknak kevés lehetőségük volt tanulni Szent Istvánról és koráról. És mit árulnak el erről az időszakról Erdélyben a régészeti leletek?A Határok nélkül riportere Botár István régész-muzeológussal beszélgetett.

 

Székelyszentistván 20 évvel ezelőtt tartottak először 3 napos emlékünnepet augusztus 20-án

Székelyszentistván a Maros megyei Hármasfalu középső települése, ahol 20 évvel ezelőtt tartottak először 3 napos emlékünnepet augusztus 20-án. Mára ünnepi istentiszteletté zsugorodott a közösségi emlékezés, a lelkész szerint a kellő érdeklődő híján. A helybéli Szent István iskola diákjai azonban lelkesen idézik az István királyról olvasottakat.

 

Székelykevén, Szaján még a kommunista érában is megtartották Szent István tiszteletére szentelt templomuk búcsúját

Nagy kultusza volt Szent Istvánnak Székelyföldön, annyira, hogy az onnan elvándorolt, majd a Délvidéken letelpített székelyek vitték magukkal. Székelykevén, Szaján még a kommunista érában is megtartották Szent István tiszteletére szentelt templomuk búcsúját. Beszédes Valéria néprajzkutatóval beszélgetett a Határok nélkül riportere.

 

Délvidéken az első Szent István szobrot 2010-ben állították fel Horgoson

Délvidéken az első Szent István szobrot 2010-ben állították fel Horgoson. A Vajdaság legészakibb települése eredetét a 11. századra datálja. Ma leginkább a határátkelőhelye miatt ismert község központjában áll Szent István mellszobra, melyet Simán Márton fiatal szegedi szobrászművész készített.

 

Kárpát Expressz

2017. augusztus 20. – M1

 

Beszélgetés Ötvös Idával, aki életre hívta Kárpátalján a falusi turizmust

A siker titka a kitartó munka, az összefogás és az alázaz – véli a máramarosi Visk egyik legelhivatottabb asszonya, Ötvös Ida. Ő volt az, aki tizenhét évvel ezelőtt beindította Kárpátalján a falusi turizmust.

 

Atyhán járt a Kárpát Expressz stábja

Atyha gyönyörű tájban, 750 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik az udvarhelyszéki Sóvidéken. Ezért is emelteék többen – ha csak jelképesen is – Csaba királyfi csillagösvényének magasába. Volt, amikor a mainál fényesebb jövő láttak maguk előtt az itt élő, gazdálkodó emberek.

 

Harmadszor szerveztek hagyományőrző katonai tábort Háromszéken

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc katonai hagyományait felidéző fiatalok táborába látogatott el a Kárpát Expressz stábja. Háromszéken harmadik alkalommal szervezték meg a hagyományőrző katonai tábort.

 

Két keréken a Felvidéken!

Két keréken a Felvidéken – több mint 40 éve minden nyáron magyar biciklisek járják be a Felvidék egy-egy régióját, összekötve a sportot a honismerettel. Az idei túrán a Garam és az Ipoly mentén kerekeztek, de a térség eldugottabb településeit is felkeresték.

 

 

Térkép

2017. augusztus 19. - Duna

 

A bodrogközi Örös községben már hagyománya van a nyári művészeti tábornak, amely idén is lehetőséget adott arra, hogy az ifjú művész palánták és a szakmában már elismert képzőművészek, szobrászművészek, grafikusok, és a művészetek után érdeklődők közösen alkossanak.

 

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért felelős Államtitkársága idén a külhoni magyar családi vállalkozásokat támogatja képzések és pályázatok útján. Ez a támogatás segíthet az érintett családoknak, hogy az akár több generációnak is munkát adó céget előbbre vigyék, korszerűsítsék vagy éppen bővítsék. A Térkép hétről hétre bemutat a nézőknek egy-egy jó példát, egy-egy külhoni családi vállalkozást, ezúttal egy vajdasági fafaragó mestert.

 

Akárcsak tavaly, a Térkép stábja idén is Erdélyben forgatott és persze most is ellátogatott a Bálványosi tábor és szabadegyetem helyszínére. A hatnapos diáktábor idén is gazdag kínálattal várta az akár közéleti témák iránt érdeklődőket, akár a tartalmas szórakozásra, minőségi koncertekre vágyókat.

 

Sződemeterre néhány éve csak nagyon ritkán gördült be egy-egy autó látogatókkal, manapság azonban sok százan érkeznek ide, egyfajta zarándokútra, hiszen itt született Himnuszunk írója, Kölcsey Ferenc. A mai adásban a nézők megismerhetik, hogyan sikerült a település hírét újjá éleszteni.

 

Önkéntesek gyűjtik a szemetet a Tiszta Kárpátalja! keretében szerte Kárpátalján. Legutóbb a beregszászi járásban a Borzsa folyó mentét tisztították meg. Kárpátalja a Kárpát-medence egyik legszebb fekvésű, természeti kincsekben gazdag vidéke, amelyre sokkal jobban kellene vigyázni - hangsúlyozzák a szervezők, egy-egy áradáskor a Tisza szinte szeméttengerré változik.

 

Öt kontinens

2017. augusztus 19. - Duna World

 

Akik megőrzik és tovább építik nemzeti sajátosságainkat, kultúránkat, hagyományainkat, az egyetemes magyarságot őrzik meg. Munkájuk elismerésekére alapították 2011-ben a Külhoni Magyarságért díjat, amelyet minden évben Szent István ünnepe közeledtével adnak át. Kunkelné Fényes Ildikó, venezuelai magyar szervezetek koordinációs bizottságának elnökeként a venezuelai közösség nevében vehette át az idei díjak egyikét.

 

A Cseh és Morvaországi Magyarok Szövetsége a csehországi magyar közösség legnagyobb országos szervezete. Fő célja a nagy területi szétszórtságban élő magyarság összefogása, anyanyelvének, nemzeti öntudatának és hagyományának ápolása, a cseh-magyar kapcsolatok fejlesztése és a magyar kultúra megismertetése a cseh lakossággal.

 

Az Egyesül Államokban, ezen is belül a Georgia államban működő magyar közösségű egyház nemcsak anyanyelvű istentiszteleteket tart a kint élő magyaroknak, hitvallásuk az is, hogy fenntartsák és ismertté tegyék és támogassák a magyar kultúrát az ott élő magyarok és amerikaiak körében.

 

Augusztus 20-a a keresztény magyar államalapítás ünnepnapja, a legősibb magyar ünnepünk. Szent István a magyar történelem egyik legkimagaslóbb egyénisége. Nevéhez fűződik a keresztény magyar királyság megalapítása, a független kereszténység kiépítése, és az első törvények kibocsátása. Uralkodása alatt lett Magyarország a keresztény Európa része. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog