erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 8.11-2

Kitiltotta a DNA a vásárhelyi polgármesteri hivatalból Claudiu Maiort

– transindex.ro, Erdély Ma, maszol.ro, MTI, szekelyhon.ro, Krónika

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) eltiltotta a tanácsadói feladatok ellátásától és kitiltotta a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalból Claudiu Maiort, a város korábbi alpolgármesterét, Dorin Florea polgármester bizalmasát. A DNA csütörtökön a honlapján közölte, hogy bűnügyi vizsgálatot indított Claudiu Maior ellen, akit olyan jogkörök rendszeres bitorlásával vádol, amelyektől a bíróság korábban jogerős ítéletben tiltotta el. A DNA ugyanakkor Dorin Florea polgármester ellen is bűnügyi vizsgálatot indított cinkosság miatt.

 

 Vajdaságban több mint kétezer magyar elsős középiskolás számára van hely

– Vajdaság.ma

Vajdaságban a 2017/2018-as iskolaévben a középiskolák első osztályaiba összesen 19.258 tanuló iratkozhat be, valamint további 564 fogyatékkal élő diák. A tartományi kormány tegnapi ülésén megállapította, hogy ebből 13.730 hely van 75 szakiskolában, 3.826 hely 25 gimnáziumban, 412 hely 10 művészeti középiskolában, és 1.290 hely 11 vegyes iskolában. A kormány külön tervezett 564 helyet összesen 10 középiskolában a fogyatékkal élők számára.

 

 

Erdély

 

A PNL elnöke is nekiment Kelemen Hunornak

– Krónika

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is beszállt azok sorába, akik durván nekitámadtak Kelemen Hunornak, aki egy múlt heti lapinterjúban leszögezte: a magyaroknak nincs ünnepelni valójuk az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumán, és nem is akarnak ünnepelni. Orban a Realitatea hírtelevízióban szerdán este „sértőnek” nevezte a román nemzetre nézve az RMDSZ elnökének kijelentéseit. „Sértés a nemzettel szemben. Másrészt ellenzem, hogy konfliktusokat generáljunk Hunor kijelentései nyomán (sic!), aki áldozatként akarja feltüntetni magát, azt szeretné, ha az egész politikum reagálna, és rászállna, hogy áldozatként állíthassa be magát. Szankcionáljuk, nem vitás, hogy szankcionálni fogjuk. Elsősorban azáltal, hogy sohasem fogadjuk el, amit akarnak, a törvénymódosításokat és a kulturális autonómiát. Állandó játszmáikkal arra számítanak, hogy nyernek majd valamit, és ez általában a sértő magatartásban merül ki" – mondta a PNL elnöke Kelemen kijelentése kapcsán.

 

Megalakult a Kovászna Megyei Ifjúsági Alapítvány

– transindex.ro, maszol.ro

Erdély

Huszonnyolc Kovászna megyében működő ifjúsági szervezet kezdeményezésére alakult meg a Kovászna Megyei Ifjúsági Alapítvány. Az ilyen típusú alapítványokat speciális törvény szabályozza, amely értelmében ezek közhasznú státussal rendelkeznek. Az alakuló ülésen megválasztották a kilenc tagú elnökséget: Kristó Kingát elnöknek, Cătălin Lazărt alelnöknek, Prezsmer Csabát titkárnak, továbbá Erőss Sándort, Buna Mária Magdolnát, Máté Jánost, Fekete-Lovas Zsoltot, Alexandru Andrieseit, valamint Adriana Botát vezetőtanács tagoknak.

 

Július közepe óta nem találják Bardocz Sándort, a TVR kolozsvári munkatársát

– transindex.ro

Egy hónapja nyoma veszett Bardocz Sándor kolozsvári televíziós újságírónak, aki egyébként népzenész is. A rendőrség keresi az újságírót, aki szucsági (Suceag) otthonából távozott ismeretlen helyre. A Ştiri de Cluj szerint Bardocznak nemrégiben volt egy öngyilkossági kísérlete, nemrég tért haza Magyarországról, ahol kezelésen vett részt. Az újságírót 2011-ben leváltották a Román Televízió (RTV) kolozsvári területi stúdiójának magyar szerkesztőségi éléről, azóta az Erdélyi Figyelő műsorban dolgozott.

 

Tájékoztató és segítségnyújtó kampányokat indít az RMDSZ Csíki Területi Szervezete

– szekelyhon.ro

A külhoni magyarok jövő évi magyarországi választásokra történő regisztrációjával kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatót az RMDSZ Csíki Területi Szervezete Csíkszeredában. Az illetékesek azt kérik a lakosságtól, hogy legyenek nyitottak, és fogadják kollégáik megkeresését. Erősített nyári kampányt indított csütörtökön az RMDSZ Csíki Területi Szervezete: a mozgósító akció során a tervek szerint őszig minden csíki háztartásba ellátogatnak, és segítséget nyújtanak a jövő évi magyarországi választásokra történő regisztrációval kapcsolatosan – emelte ki a csütörtöki sajtótájékoztatón Borboly Csaba, a területi szervezet elnöke. Egy nemzeti elkötelezettségű magyar parlamentre és kormányra van szükségünk Székelyföldön, amely egyenlő félként kezeli a határon túli magyarságot is, mint ahogy ezt a jelenlegi kormány is teszi. Egy nemzethez tartozunk közjogilag is, és ez lehetőséget nyújtott arra, hogy az elmúlt években jelentősen megnövekedjenek a magyar-magyar együttműködések. Hargita megye Magyarország határain kívül a legnagyobb magyar többségű megye, és rengeteg program valósult meg itt magyarországi támogatással. A tavaszi választáson való részvétel nagyon fontos, hiszen a mi bőrünkre is megy – mutatott rá Borboly.

 

Korszerű soviniszták koalíciója

– Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „abban a közhangulatban, amelynek előszelét a mostani uszítás máris megelőlegezi – a román sajtó egy részében is elindult a hőbörgés Kelemen kijelentése miatt –, és amelyben a magyarellenesség élharcosait egyre szélesebb körben próbálják igaz hazafiakként beállítani, nagy eséllyel azonnal haza- és nemzetárulónak bélyegzik, és lenullázódik a támogatottsága. Az ellenzéki „liberálisok” elnöke, Ludovic Orban máris beállt a sorba. Itt tartunk most, 2017-ben. És nem úgy néz ki, hogy 2018-ban értelmesebb, a normális párbeszédre fogékony, empatikusabb lesz a romániai közhangulat. Vannak ugyanis, akik tesznek róla, hogy ne lehessen az. Ami persze nem akadályozhat meg abban, hogy amikor szükséges, kimondjuk: 2018-ban nekünk, magyaroknak semmilyen ünnepelnivalónk sem lesz”-

 

Két keréken a Tündérkertben

 

Magyarországról érkezett a XI. Székelyföld Kerékpáros-körversenyre benevezett csapatok egyharmada, s idén anyaországi kiemelt támogatója is van a viadalnak, így ez esetben különösen érvényes a szlogen, miszerint közös pályánk a Kárpát-medence. A négynapos esemény kimondott célja Székelyföld népszerűsítése – persze ez mit sem von le a verseny sportértékéből.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Idők 2017. augusztus 11-i számában olvasható.)

 

 

Felvidék

 

Danko többpontos követeléssel megy a koalíciós tanács ülésére

– bumm.sk, Felvidék Ma, hirek.sk, Új Szó, Körkép

Pénteken folytatja ülését a koalíciós tanács, hogy megoldják a kialakult helyzetet, amit az váltott ki, hogy hétfőn az SNS elnöke váratlanul felmondta a koalíciós szerződést. A válság hátterében az oktatásügyi tárcát ért bírálatok állnak, a több mint 600 millió eurós uniós támogatások szétosztása. Megfigyelők szerint Danko azért robbantotta ki a válságot, hogy erről a botrányról elterelje a figyelmet. A Sita értesülései szerint a béke helyreállításának komoly ára van, Danko ugyanis többpontos követeléssel megy a pénteki találkozóra. A SITA tudomása szerint az SNS a jelenlegi kormány megtartásának a híve, a koalíció megtartásának azonban a jelek szerint komoly ára van, enélkül ugyanis a nemzetiek nem akarnak a kormányban maradni. Az SNS a kompetenciák világosabb megszabásához is ragaszkodik, ugyanakkor úgy vélik, hogy a Smer emberei rendre akadályozzák terveiket minden minisztériumnál.

 

Már a Most-Hídban és a Smerben is előrehozott választásokról beszélnek

– Körkép

Sajtóértesülések szerint már a Most-Hídban és a Smerben is számításba veszik azt az eshetőséget, hogy átszervezik a kormányt és kiszorítják Dankot a koalícióból, sőt, az előrehozott választásokat sem tartják már annyira elképzelhetetlennek. A Denník N szlovák napilap információi szerint (melyeket a Hospodárske Noviny gazdasági napilap is megerősített) sok most-hidas és smeres képviselőnek elege van abból, ahogy Andrej Danko és az SNS viselkedik.

 

Ismertek az MKP Pozsony megyei képviselőjelöltjei

Felvidék

– Körkép

Pozsony megyében a Magyar Közösség Pártja tagja a hét pártból álló koalíciónak. Bárdos Gyula a Pozsonyi Kerületi Tanács elnökeként vezette a koalíciós tárgyalásokat. Az eddigi sikeres, megbízható és olvasható, korrekt megyei politizálásnak köszönhetően az MKP-t az elsők között szólították meg a koalíció legerősebb pártjai, és ennek köszönhető, hogy az MKP tárgyalóbizottsága, ha gyakran kemény harcok árán is, de 4-ről 6-ra tudta növelni az indítható jelöltek számát.

 

Fülöp Attila: a régió országainak összefogását is segítik a nemzetiségi táborok

– hirek.sk

Az identitáserősítés mellett a közép kelet-európai régió egymásra utalt országainak összefogását is segítik a fiataloknak tartott nemzetiségi táborok, amelyek megrendezését az idén a korábbi években adott összeg többszörösével támogatta a magyar kormány – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. A helyettes államtitkár akkor beszélt erről, miután meglátogatta a tárca támogatásával megvalósuló, magyarországi szlovák gyerekeknek szervezett ökomenikus ifjúsági tábort a Pozsonyhoz közeli Máriavölgyben csütörtökön.

 

Vajdaság

 

Belgrádban mutatkozott be a magyar közmédia vajdasági médiapartnere, a Pannon RTV

- MTI

A szabadkai Pannon RTV egyik alapvető feladata, hogy híd legyen a szerb és a magyar kultúra és társadalom, valamint a két ország közszolgálati médiája között - hangsúlyozta Bodzsoni István, a médiaház igazgatója az MTI tudósítójának csütörtökön Belgrádban, ahol a szerb főváros közönsége előtt mutatkozott be a magyar közmédia vajdasági együttműködő partnere. Bodzsoni István rámutatott: a Pannon RTV igyekszik minél közelebb kerülni a szerb és a magyar közösséghez. "Tudjuk, hogy a politikai és gazdasági kapcsolatok kiemelkedően jók Magyarország és Szerbia között, és a Pannon RTV igyekszik ezt a média eszközeivel kiegészíteni, hogy ez a kapcsolat megfelelő nyilvánosságot kapjon mindkét országban" - mondta az igazgató.

 

Ada: 5 éves a Green Future fesztivál

– Vajdaság.ma

Vajdaság legtöbb fiatalját megmozgató ötnapos modern elektronikus zenei rendezvényt a gyönyörű Adica medencéknél tartják. Szerdától vasárnapig várja a vendégeket kibővített kempingben, fürdőzési lehetőséggel és nappali kreatív szórakoztató helyszínekkel. A kis Exit néven is emlegetett nyári kikapcsolódásról a szerdai sajtótájékoztatójukon tájékoztattak a szervezők.

 

Az életszínvonal javulása a cél

– Magyar Szó

Igor Mirović tartományi kormányfő csütörtökön Újvidéken fogadta Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekkel megbízott minisztert. A megbeszélésen mindketten hangsúlyozták, hogy a tartományi kormány és a minisztérium együttes erővel munkálkodik majd az életszínvonal javításán, valamint a foglalkoztatás fellendítésén a tartományi és az állami alapítású intézményekben.

 

Ingyen tankönyvek a három és több gyerekes családoknak

– Pannon RTV

Hamarosan kezdődik az iskola, s egyre időszerűbb a tankönyvvásárlás. Szerbiában a három vagy több gyermeket iskoláztató szülők idén először ingyen tankönyvekre számíthatnak. Részükre ugyanis, valamint a szociálisan veszélyeztetett, a fogyatékos és rokkant diákok részére összesen 86 ezer tankönyvet biztosítottak, amire az államkasszából csaknem 572 millió dinárt különítettek el.

 

Vasárnap helyi közösségi választást tartanak Doroszlón

– Pannon RTV

Helyi közösségi választást tartanak vasárnap a Zombor Községhez tartozó Doroszlón. A 9 tagú helyi közösség tanácsába 18-an jelöltették magukat. Doroszlón, a mintegy 1500 lakosú kis nyugat-bácskai faluban évek óta gondot jelent a rossz minőségű ivóvíz. Lajtoskocsi hozza a vizet a faluba. A doroszlóiak erre a problémára is megoldást várnak a helyi közösségi választásoktól.

 

Kárpátalja

Mától pályázhatnak az egészségügyi dolgozók, művészeti iskolák pedagógusai és a média munkatársai

– karpatalja.ma

Horvátország

Augusztus 10-én megnyílik a pályázási lehetőség az egészségügyi dolgozók, művészeti iskolák pedagógusai, a médiumok munkatársai, a közművelődési dolgozók, könyvtárosok és színészek részére. A pályázatok a “KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány regionális irodáiban nyújthatók be szeptember 10-ig. A pályázati felhívást, amely a szükséges tudnivalókat tartalmazza, a www.kmkszalap.org honlapon olvashatják.

 

– Huncro.hr

A romos épületből tájházzá alakított egykori iskolaépület tovább szépül. Teljesen megújul az utcarész, valamint az udvart is olyan állapotba hozzák, hogy a jövőben rendezvények és összejövetelek megtartására is alkalmas legyen. A felújítási munkák első fázisa 2011-ben kezdődött, szinte az utolsó pillanatban, hiszen olyan rossz állapotban volt az épület, hogy a következő tél már megsemmisítette volna. A munkálatok több fázisban zajlottak, négy év alatt sikerült használható állapotba hozni. A 2015-ös átadóünnepségig – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár avatta fel – a magyar állam (átszámítva) félmillió kúnával járult hozzá a tájházzá való átalakításhoz, amely a településen és környékén élő magyarok kultúráját, hagyományainak ápolását szolgálja. Ahhoz, hogy az épület ne csak tájházként funkcionáljon, hanem rendezvényeket, összejöveteleket is lehessen itt szervezni, szükség volt a mellékhelyiségek, mosdók kialakítására is, ezek tavaly készültek el, szintén a magyar nemzetpolitikai államtitkárság és a HMDK saját forrásainak felhasználásával.

 

Pélmonostoron is koszorúztak a győzelem és hálaadás napja alkalmából

– Huncro.hr

A Vihar hadművelet 22. évfordulója alkalmából Pélmonostoron is tartottak megemlékezést, melyen a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége is képviseltette magát. Pélmonostor város, valamint a Pélmonostori Honvédők Városi Bizottsága háromnapos megemlékezést szervezett a győzelem és hálaadás napja, valamint a horvát honvédők napja alkalmából.

 

A vajdasági Ludasra látogattak a Hegyalja képviselői

– Huncro.hr

A múlt hét végén Ludasra látogatott a Hegyalja Magyar Ifjúsági Egyesület néhány tagja. Részt vettek a program keretében tartott, az Európai Unióval foglalkozó konferencián. Hordósi Dániel, az egyesület elnöke előadást is tartott a témában.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog