erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 8.11

Egyre erősebb a kapocs a határon túli magyarok érdekében tevékenykedők között

– MTI, Magyar Idők, Kormany.hu, Webrádió, Kárpátalja, karpatalja.ma, Vajdaság Ma

Egyre élőbb és erősebb a kapocs a határon túli magyarok érdekében tevékenykedők között: nemcsak a kormányzatok, illetve a politikai szervezetek, de a különböző kutatócsoportok és intézmények között is – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Lakitelek Népfőiskolán zajló Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetemen szerdán. Szilágyi Péter kiemelte: a magyar kormányzat célja a Kárpát-medencére, valamint a diaszpórára ható programok további erősítésével megállítani és megfordítani a népességfogyást. Kitért arra, hogy a nemzetpolitika legfontosabb irányát a 2011-ben elfogadott alaptörvény határozza meg, amelynek szövegét a korábbi Magyarország "felelősséget érez" helyett a "felelősséget visel" formára változtatták a határon túli magyarsággal kapcsolatban, ami mindenkit cselekvésre ösztönöz. Kiemelt jelentőségűnek nevezte az állampolgársági törvény módosítását is. Az egyszerűsített honosításnak köszönhetően ugyanis már egymillió új magyar állampolgár él a határokon túl. Csak Csíkszeredában már 200 ezren kérvényezték a magyar állampolgárságot - jegyezte meg.

 

 Kelemen Hunor: ha a románság betartja ígéreteit, más volna a két közösség viszonya

2017. augusztus 10. – MTI, Kossuth Rádió 180 perc

Ha a románság betartja a magyarságnak 1918-ban tett ígéreteit egészen más volna ma Romániában a két közösség, a magyarság és a románság viszonya - jelentette ki Kelemen Hunor csütörtökön, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke annak apropóján nyilatkozott a rádiónak, hogy a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) párt l akarja vétetni tőle a Románia Csillaga kitüntetést. Erre azután került sor, hogy Kelemen Hunor egy lapinterjúban úgy nyilatkozott: "a románságnak el kell fogadnia, hogy mi, az erdélyi magyarság nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at."

 Súlyos magyarellenes uszítás az ukrán sajtóban

– karpatalja.ma, hirado.hu, Kárpátalja

Az utóbbi évek legélesebb magyarellenes összeállítását adta le augusztus 5-én a 112.ua nevű kereskedelmi hírcsatorna. Az országosan fogható tévéadó közel egyórás dokumentumfilmben foglalkozik az Ukrajna egységét fenyegető állítólagos magyar szeparatizmussal és a kettős állampolgárság veszélyeivel. A messze földről érkezett riporter nem tud napirendre térni afölött, hogy őshonos magyarok élnek a megyében, akik megőrzik identitásukat, és életben tartják hagyományaikat, kultúrájukat. A két világ közötti szürke zónának titulálja a többségében magyarok lakta Beregszászt, ahol szabadon lenghet a piros-fehér-zöld zászló, és szinte nem hallhatunk ukrán szót, hiába képezi Ukrajna részét a város. Az összeállítás alapján konstatálhatjuk, hogy szeparatista kegyhely, már-már istenkáromlás a Vereckei-hágó puszta léte vagy a munkácsi vár fölé emelkedő Turul-emlékmű.

 

Erdély

– Krónika

Bár Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter még a múlt héten megígérte, hogy augusztus 8-án aláírja a veszélyes medvék kilövését lehetővé tevő miniszteri rendeletet, erre kedden mégsem került sor. A Krónika keddi megkeresésére a minisztérium sajtóirodája emlékeztetett, hogy a rendelettervezetet július 5-én közzétették a szaktárca honlapján, 30 nap lejárta után pedig – amely időszak során közvitát is szerveztek – összesítették és kielemezték a hozzászólásokat, megjegyzéseket. Jelenleg folyamatban van a rendelettervezet belső véleményezése – közölte a lappal a környezetvédelmi minisztérium, hozzátéve, hogy amint Graţiela Gavrilescu szakminiszter, kormányfőhelyettes ellátja kézjegyével a rendeletet, közlik azt a sajtóval is.

 

Valóban Transilvanicummá vált a Kolozsvári Magyar Napok

– transindex.ro, maszol.ro, Krónika, Bihari Napló

A Kolozsvári Magyar Napok 2016-os rendezvénye valóban jubileumira sikeredett, de az idei is különlegesnek ígérkezik. Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke a szervezők szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a múlt évi rendezvény egy jubileumi ünnepségsorozat volt, Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulója, ami rendkívül sikeresnek mondható. „Az idén be kellett látnunk, hogy azt a hatásfokot nem tudjuk, és nem is kell elérnünk. Teljesen nyilvánvaló, hogy azzal elértük a teljesítőképességünk határát. Véget ért egy 7 éves ciklus, és úgy döntöttünk, hogy idéntől elkezdjük újragondolni a rendezvényt” – mondta el. Gergely Balázs hozzátette, az idei Kolozsvári Magyar Napok jelszava, a Transilvanicum egy kissé túlmutat Kolozsvár határain, ugyanakkor a rendezvénysorozat maga vált olyan erdélyi értékké, amelyre méltán lehetnek büszkék a kolozsváriak.

 

Szeptemberben tárgyalják Strasbourgban a háromszéki civilek nyelvhasználati petícióját

– transindex.ro, maszol.ro, Krónika

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa hivatalos levélben tájékoztatta Kovászna Megye Tanácsát, hogy a benyújtott, 150 háromszéki civil szervezet és történelmi egyházi képviselő által aláírt petíciót szeptemberben tárgyalja a kongresszus elnöksége. A testület alelnöke Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke a kongresszus által készített Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartájában foglalt előírások megvalósításáról szóló jelentés raportőre, aki már korábban tájékozódott az ügyben Kovászna megyében.

rdély

 MPP: a romániai magyarságnak december elseje nem lehet ünnep

– transindex.ro, maszol.ro

Közleményben reagált a Magyar Polgári Párt a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció elmúlt napokban tett lépései kapcsán. Az MPP közleményében azt írja, bíznak benne, „hogy a többség-kisebbség viszonyát jelentő kérdésekben nem a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) véleménye az irányadó. Ez a „civil szervezet” korábban Kulcsár-Terza Józsefet, a Magyar Polgári Párt politikusát is feljelentette, mert a parlamenti képviselő egyértelművé tette, hogy a romániai magyarságnak december 1-je nem ünnep. Nem lehet ünnep olyan körülmények között, amikor az 1918-ban vállalt ígéretek a mai napig beváltatlanok maradtak, amikor nap, mint nap azzal szembesülünk, hogy másodrendű állampolgárként kezelnek bennünket. A magyarok álláspontja ezzel kapcsolatosan egyértelmű és egységes! Ismerjék el a romániai magyarságot, mint államalkotó tényezőt, és ezt garantálja Románia alaptörvénye. A száz éve tett ígéreteket és az uniós csatlakozáskor vállalt kötelezettségeket pedig maradéktalanul teljesítse a román állam.”

 

Az ortodox egyháznak kellett rendre utasítania a Kelemen Hunort szidalmazó pópát

– transindex.ro, maszol.ro

Tovább gyűrűzik a gyűlöletkampány Kelemen Hunor múlt heti kijelentése kapcsán, amely szerint a romániai magyarok nem tudják ünnepelni a centenáriumot. Vasile Antonie Tămaș előpataki ortodox pap tegnap a Facebookon tett közzé egy gyalázkodó szöveget ennek kapcsán, amelyben többek közt egy senkinek nevezte az RMDSZ elnökét, aki "meggyalázza azt az országot, amely pénzt ad neki azért, hogy kigúnyolja szimbólumait és népét". Az RMDSZ az ortodox egyházhoz fordult az ügyben, amely felelősségre vonta a bejegyzést posztoló papot, aki ezt követően beismerte: írása magánvélemény volt, amelyet nem megfelelő hangnemben fogalmazott meg, és amely nem egyezik meg sem az ortodox egyház, sem a Hargita és Kovászna megyei ortodox püspökség álláspontjával.

 

Magyarellenes hisztériát váltottak ki Kelemen Hunor őszinte szavai

– maszol.ro

Magyarellenes indulatokat korbácsolt fel Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentése arról, hogy a magyaroknak nincs ünnepelnivalójuk 2018-ban. A román sajtóvisszhangot és olvasói véleményeket összegezték, szakértőt is kérdeztek a jövő évi ünnepségekről.

 

Elkezdődött a 2018-as centenáriumi „szoborlicit” Marosvásárhelyen

– szekelyhon.ro

Az 1918-as esemény jövő évi centenáriuma alkalmából irodalmároknak, történészeknek, festőművészeknek és színészeknek állítana szobrot Marosvásárhelyen a Győzelem térre Marius Paşcan. A Népi Mozgalom Pártja helyi politikusa nyolc, kizárólag román személyiséggel venné körül Nicolae Bălcescu büsztjét.

 

Erdély

 

Kortárs művészeti programokkal lendülnek bele a Vásárhelyi Forgatagon

– Krónika, szekelyhon.ro

Kortárs művészeti programokkal kezdődik idén a Vásárhelyi Forgatag, amelyet augusztus 18. és 27. között rendeznek meg Marosvásárhelyen. Mint a fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, a Vásárhelyi Forgatagot idén kilencnaposra bővítették, hogy a Szféra nevet viselő, kortárs művészeteket bemutató programsorozat ne legyen egyszerre más, nagyobb horderejű rendezvényekkel.

 

Mentőakció a Kárpát-medencében

2017. augusztus 10. – Heti Válasz

 

Felvidék

Támogatást ás szaktudást adnak ott, ahol a legnagyobb a szükség: Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója szerint a Kárpát-medence magyar öröksége csak nekünk fontos, ezért a műemlékek megmaradása is rajtunk áll. A Rómer Flóris Terv keretében elsősorban egyházi műemlékekkel foglalkoznak, ezen belül kisebb falusi templomokkal, mert a program pénzügyi nagyságrendjébe ezek férnek bele, másrészt ezek a műemlékek máshonnan nem nagyon jutnának támogatáshoz.

(A cikk teljes terjedelmében a Heti Válasz 2017. augusztus 10-i számában olvadható.)

 

 

– bumm.sk, Új Szó

Bugár Béla, a Híd elnöke felelősségre intette a kormánykoalíció összes tagját, különösen a Szlovák Nemzeti Pártot (SNS). Elmondása szerint Jaroslav Paška (SNS) kijelentései nem arról árulkodnak, hogy ő, vagy a kollégái tisztában lennének a felelősséggel, amit viselnek. „Paška kijelentései felelőtlenek, tisztességtelenek és hamisak“ – mondta Bugár Paška azon kijelentését kommentálva, miszerint a Smer összejátszana az OľaNO-val az SNS elleni támadásokban. Bugár szerint ha valaki azt gondolja, hogy a Smer és Igor Matovič együttműködnek, az valószínűleg napszúrást kapott. A Híd elnöke azt is kijelentette, hogy az előrehozott választások nem jelentenek megoldást Szlovákia számára, mivel az országnak külső és belső stabilitásra van szüksége, főleg most, hogy alakulóban van az EU új magja.

 

Menyhárt József: a kormányt a lobbi tartja össze

– hirek.sk

Szakértők szerint a koalíciós szerződés Szlovák Nemzeti Párt általi felmondása mögött csak figyelemelterelés állhat, miszerint a korrupciós botrányba keveredett oktatási miniszterükről akarják a figyelmet elterelni. Az se igen valószínű, hogy előre hozott választások lesznek - vélekedett Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke. Menyhárt József szerint a Most-Híd pártot nem érhette nagyon meglepetésként a szakítás, de úgy tűnik, azért volt az SNS lépésében meglepetésfaktor, viszont attól nem fél, hogy az érdek ne kötné őket össze a jövőben.

 

 

Az SaS támogatna egy kisebbségi kormányt, ha az SNS kilépne

– Új Szó

Az SaS szerint az előrehozott választásoknak csak akkor van értelme, ha létrejönnek azok a körülmények, melyek lehetővé teszik a jelenlegi koalíció vereségét és egy jobb kormány alakulását. Richard Sulík szerint a spekulációk helyett fontosabb, hogy a koalíció választói megértsék a Danko által megnyitott kérdés valódi mélységét, azt hogy ez a koalíció meglopja Szlovákia polgárait és szégyenbe hozza Szlovákiát.

 

A Szenci járásban négy MKP-s méretteti meg magát a megyei választásokon

– Felvidék Ma

A Magyar Közösség Pártjának szenci járási közgyűlése augusztus 8-án választotta meg képviselő-jelöltjeit. A november 4-ei megyei választásokon a párt színeiben, így a héttagú koalíció színeiben Gujber László, Kenderessy Gábor, Németh Gabriella és Pomichal István indulnak.

 

Koalíciós tanács: 13. fizetést, adócsökkentést, a fürdőturizmus támogatást kéri az SNS a pénteki találkozón

– Felvidék Ma

A Szlovák Nemzeti Párt a pénteki koalíciós tanácsülésére több olyan programtézissel érkezik majd, melyeket mostanáig nem tudott a koalíción belül keresztülvinni, elsősorban a Smeres miniszterek ellenállásának köszönhetően. Ilyen kulcskérdés a nemzetiek számára a 13. fizetés bevezetése, melyet nem sújtanának adóval és járulékelvezetéssel. Andrej Danko ezt a témát már márciustól többször is felvetette a partnereinek. Az alkalmazottak részére további kedvezményeket is szeretnének elérni, mint például az utazási csekkek bevezetését, amit a nyugdíjasok is megkapnának.

 

Vajdaság

 

Szeptember első felében szerb nyelvi intenzív felzárkóztató képzést szervez az MNT

– Vajdaság.ma

A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogamjának szerves részei az intenzív szerb nyelvi felzárkóztató képzések, amelyek abból a célból kerülnek megszervezésre, hogy a szerbiai felsőoktatási intézménybe felvételiző egyetemisták szerb nyelvtudását olyan szintre fejlesszék, hogy a nyelvi hátrányok minél kevésbé befolyásolják a továbbtanulást és a szakválasztást, valamint hogy a már felvételt nyert hallgatók könnyebben vegyék a szerb nyelven történő továbbtanulás jelentette akadályokat.

 

 

Vajdaság

Eredményekről és tervekről

– Magyar Szó

Fremond Árpád parlamenti képviselő, a VMSZ topolyai községi szervezetének elnöke tegnap sajtótájékoztatón értékelte az elmúlt időszak történéseit, és szólt a jövőbeni tervekről, valamint a helyi szervezetekben lezajlott tisztújításokról is. A jelenlegi VMSZ-es többségű topolyai önkormányzat bő egy évvel ezelőtt kezdte meg munkáját. Fremond Árpád az elmúlt egy évet tartalmasnak és sikeresnek értékelte. Elmondta, hogy Kislinder Gábor polgármester és a VMSZ-es tisztségviselők – odaadóan, szorgalmasan és hatékonyan – egy csapatként dolgoztak azon, hogy beváltsák a polgároknak tett ígéreteiket.

 

Vučić: az emberek érezni fogják a gazdasági reformok hatását

– Pannon RTV

Jövő év végére akár az 500 eurót is elérheti a szerbiai átlagbér értéke – nyilatkozta a Pink televíziónak adott interjújában Aleksandar Vučić. Szerbia államfője elmondta: az emberek érezni fogják a gazdasági reformok hatását.

 

Kárpátalja

 

Kárpátalja is érintett a rendkívüli sorozásban

– Kárpátalja, Kossuth Rádió 180 perc, hirado.hu

Elnöki rendelet útján rendkívüli sorozással próbálják feltölteni az ukrán igazságügyi rendszerben keletkezett emberhiányt, állítja egy ukrajnai újság. Az értesülés szerint a lépés ezer fiatalt érinthet, 20–27 év közöttieket főleg, és minden járásból több embert hívnak be. Ukrajnában egyébként 30 ezer fiatalt hívnak be sorkatonai szolgálatra, évente kétszeri sorozás alkalmával. A közmédia kárpátaljai tudósítója szerint járásonként pár fiatal lehet érintett. Mint azt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, a Beregszászi járásból akár négyen is bevonulhatnak.

 

II. Tiszakeresztúri Vadászfesztivál

– Kárpátalja

 

Bár a 2017. augusztus 6-án megrendezett II. Tiszakeresztúri Vadászfesztiválra a hűsítő hidegfront megérkezése előtt uralgó hőhullám utolsó és legforróbb napján került sor, a minden elismerést megérdemlő szervezőket, illetve a résztvevőket még a szinte trópusi hőség sem rettentette el, és a község labdarúgópályáján most is színvonalas rendezvénynek lehettek részesei a kilátogató emberek. A vadászfesztivál megnyitóján elsőként Barta József, a KMKSZ alelnöke, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke és a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese köszöntötte az egybegyűlteket.

 

Muravidék

A tájház az Alvarium nevet kapta

- Népújság

A szentlászlói méhészeti oktató- és látogatóközpont neve Alvarium, azaz kaptár lesz. A Bethlen Gábor Alapkezelő összesen 82,5 millió forintos pályázati támogatásai segítségével készülő tájház – ahol egy méhészeti múzeum is helyet kap – a jövő év végéig készül el. Mint ismeretes, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség pályázati támogatással egy közel százéves ház és pajtája felújítását végzi Szentlászlón. A tájház a muravidéki turisztikai koncepcióhoz illeszkedően tematikájában a méhek, a méhészet, a méz készítése és annak gasztronómiai, egészségmegőrzési és egyéb felhasználási lehetőségei révén kerül kialakításra.

 

Muravidéki katonák első világháborús harctéri kitüntetései

- Népújság

Számos muravidéki családban maradtak fenn történetek a nagyapáknak, dédapáknak az első világháborúban végrehajtott harci cselekedeteiről. A harci hőstetteket az Osztrák–Magyar Monarchia hadvezetése különböző módokon honorálta, a legtöbb esetben hadikitüntetéssel, - éremmel. A világháború alatt a Monarchia hadseregében becslések szerint közel 4 millió kitüntetési javaslattételre került sor.

 

Horvátország

 

A magyar kormánynak és a HMDK-nak köszönhetően az év végéig teljesen újjáépül a szentlászlói református templom

– Huncro.hr

A honvédő háborúban lerombolt szentlászlói református templom felújítását 1999-ben kezdték meg. A helyreállítási munkálatok még ma is tartanak. A magyar kormánynak és a HMDK-nak köszönhetően az év végéig teljesen újjáépül a szentlászlói református templom. Az erről szóló építkezési szerződést a kivitelező cég és a HMDK képviselője stílszerűen a szentlászlói református templom előtt írta alá.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog