erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 08.08.

Határok nélkül

2017. augusztus 8. – Kossuth Rádió

Kelemen Hunor: Nagy-Románia megalakulásán a magyaroknak nincs mit ünnepelniük

Csak az nem érti, aki nem akarja: a magyarlakta területek Romániához csatolásának napja, vagyis az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat kihirdetése a kisebbségbe kényszerült magyarság számára nem lehet ünnep. Ám ha értik is ezt a román nacionalisták, úgy tesznek, mintha nem értenék, annak pedig, aki kimondja, a fejét követelik. Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke egy lapinterjúban ezt az álláspontot vázolta, mondván, Nagy-Románia megalakulásán a magyaroknak nincs mit ünnepelniük. Ezt a kijelentését a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció nevezetű, állítólag civil szervezet uszításként értékelte és a magyar párt elnökének román állampolgárságát szeretnék elvétetni.

 

A legutóbbi szlovákiai választáson ismét nem sikerült elérnie a Magyar Közösség Pártjának a parlamentbe jutási küszöböt

A legutóbbi szlovákiai választáson ismét nem sikerült elérnie a Magyar Közösség Pártjának a parlamentbe jutási küszöböt, míg a Híd-Most magyar-szlovák vegyes pártnak igen. Ezután sok elemző úgy vélte, a felvidéki magyarság elfordult az MKP-től és a Hídnak szavazott bizalmat. Ám a látszat csal, mint ahogy azt a Kisebbségi szemlében most megjelent elemzés is bizonyítja.

Miklós Péter történész a trianoni országcsonkítás előtti Magyarországról

Csongrád, Csanád, Torontál. A trianoni országcsonkítás előtti Magyarország területi, közigazgatási felosztását éppen a diktátum következtében kellett újra gondolni, ám az elnevezés változtatása enyhén szólva helytelennek bizonyult. Hiszen például a mai Csongrád megye területe harmadrészben Csanád vármegyét is magában foglalja, ám a régi megnevezést szorgalmazók véleményét a kommunista rezsim revizionistának bélyegezte. Csak a rendszerváltozás után lehetett újra beszélni a megye nevének változtatásáról, s ez is csak a közelmúltban került terítékre. Az erről szóló vitában Miklós Péter történész mondott szakvéleményt.

Idén is sokan keresték fel a tekiai kegyhelyet

301 évvel ezelőtt Havas Boldogasszony napján a Szavojai Jenő vezette keresztény sereg a mai Tekiánál fényes győzelmet aratott a török hadak felett. A néphit szerint Szűz Mária csodatételének köszönhető a győzelem, mert az augusztusi sűrű havazás harcképtelenné tette a törököket. A tekiai kegyhelyet azóta a csodatétel napján minden évben zarándokok sokasága keresi fel, s így történt ez ebben az esztendőben is.

Az iskolaszünet a külhoni magyar szülők számára sem könnyű időszak

Az iskolaszünet a külhoni magyar szülők számára sem könnyű időszak, hiszen gondoskodniuk kell gyermekeik biztonságos felügyeletéről. Ezt a gondot próbálják enyhíteni a nyári táborok, foglalkozások szervezői. Elsőként a kis bánáti fauba, Szentmihályra látogatunk, ahol a Határok nélkül riporterének segítségével megismerhetjük a kicsik és nagyok műhelyét.

Tegnap kezdődött és egy héten át tart a VI. kalotaszegi Vándor Néptánc Tábor Mérában

Tegnap kezdődött és egy héten át tart a VI. kalotaszegi Vándor Néptánc Tábor Mérában. A táncos lábú fiatalok idén is több országból, köztük az anyaországból, de a tengeren túlról is érkeztek, s a tánctanulás mellett most is színes, sőt meglepetés-programok is gazdagítják együttlétüket. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog