erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 8.10

– bumm.sk, Felvidék Ma, hirek.sk, Új Szó, Körkép

Keddre hívta össze a koalíciós tanácsot Robert Fico kormányfő, a Smer-SD elnöke. A kormányfő előzetesen arra számított, hogy Andrej Danko házelnök, az SNS elnöke partnereinek magyarázatot ad a „Szlovák Nemzeti Párt abszurd lépése kapcsán”, amellyel felmondta a koalíciós szerződést. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy nem kíván engedni az SNS követeléseinek. Bő másfél óráig tartott a tárgyalás, amely után Bugár Béla bejelentette, nem olyan komoly a probléma, a pártok készek a folytatásra. Bugár azt állítja, hogy nincsenek viták a három párt között. „Meghallgattuk egymás véleményét, és folytatjuk a tanácskozást” – ismételte meg a Most-Híd elnöke. Úgy véli, hogy „egyetlen levél“ alapján kerekedett vita a koalíción belül. „Danko elnök úr álláspontját is meghallgattuk, pénteken folytatjuk. Mivelhogy folytatjuk, ez nem is annyira súlyos” – zárta tájékoztatását Bugár.

 

 Románia Csillaga érdemrendjétől is megfosztanák Kelemen Hunort

– Krónika, MTI, transindex.ro, maszol.ro

 

Magyarország

A Kelemen Hunornak 2000-ben adományozott Románia Csillaga kitüntetés visszavonását kezdeményezte a Románia Korszerűsítéséért Országos Koalíció (CNMR) a politikus múlt heti nyilatkozata miatt. A román akadémiai, üzleti szférát, szakszervezeteket és szakmai szervezeteket tömörítő társaság kedden újabb közleményben bírálta az RMDSZ elnökének a Nagy-Románia megalakulása jövő évi centenáriumára vonatkozó kijelentéseit. Ezúttal azt kezdeményezte, hogy a Románia Csillaga adományozói indítsák el az érdemrend visszavonásának procedúráját. „Ha ez nem történik meg, a CNMR bírósági úton indítja el a Románia Csillaga érdemrend visszavonását, amiként a CNMR több tagja, mint például Constantin Degeratu és Costin Georgescu Tőkés László kitüntetésének a megvonását is sikerrel kezdeményezte” – áll a keddi közleményben. A CNMR arra emlékeztetett, hogy a román állam legmagasabb rangú kitüntetését „olyan románok” birtokolhatják akik „elismerik, értékelik az országot és a történelmét, és feltétel nélküli lojalitást tanúsítanak a román állam iránt”.

 

Fülöp Attila: az egyházak közösségszervező ereje megismételhetetlen

– MTI, Magyar Idők, Baranya Ma

Az egyházak olyan közösségszervező erővel bírnak - függetlenül bármilyen kormánytól és államtól -, amely évszázadok óta megismételhetetlen - fogalmazott  az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Lakitelek Népfőiskolán zajló Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetemen kedden. Fülöp Attila kiemelte: Európa kimondottan hibás abban, hogy az elmúlt években olyan légüres teret teremtett a keletről nyugat felé igyekvő kultúrának, vallásnak, ahova az benyomulhat. Az a szervezet ugyanis, amely megtartja kereszténynek és magyarnak az embereket, az pontosan az egyház - tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a magyar kormány a Kárpát-medencében három elv alapján nyújt támogatásokat.

 

Erdély

Magyarország

Kulcsár Terza: aggasztó, hogy növekedni látszik a hivatásos feljelentők száma

– transindex.ro

Közleményben reagált Kulcsár Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt Kovászna megyei elnöke arra, hogy Kelemen Hunor román állampolgárságának a megvonását kezdeményezi egy múlt heti nyilatkozata miatt a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR). Kelemen a Szabadság napilapban közölt interjúban kijelentette: "a románságnak pedig el kell fogadnia, hogy mi (az erdélyi magyarság) nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at”. Kulcsár Terza közleményében kijelenti, ha nem is hat már a meglepetés erejével, mégis aggasztónak találja, hogy Romániában a magyarellenesség sorozatos megnyilvánulásai mellett növekedni látszik a "hivatásos feljelentők" száma is. „Azt tapasztalom ugyanis, hogy az utóbbi időben a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) nevet viselő, nyilvánvalóan politikai és egyéb érdekek mentén irányított álcivil szervezet csatlakozott ezek sorához” - áll a közleményben.

 

Hamarosan szeptember, és nem világos, hol kezdik az iskolát a katolikus gimnázium diákjai

– maszol.ro

A kétségbeesés szélén állnak a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum tanulóinak szülei, akik úgy vélik, bár rohamosan közeledik a szeptemberi tanévkezdés, még nem tudják, mi lesz gyermekeikkel, akik a katolikus gimnáziumban tanultak eddig. Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport nevében nyilatkozó édesanya arról tájékoztatta a sajtót, hogy a június 29-i tanácsülésen csak a városi iskolahálózat módosításáról döntött a tanács, a katolikus iskoláról nem született külön határozat. A tanügyminisztérium semmilyen formában nem hajlandó elfogadni, hogy az iskola bekerüljön a hálózatba, mert minden határidőből kifutott. Tehát Csíky Csengele szerint hiába szavaztak, mert az a semmivel egyenlő. Az egyetlen hasznos/használható határozat szerinte az, amely a katolikus gimnáziumot besorolta a Bolyai Líceum alá mint fiókintézményt – mondta a szülő.

 

Vannak még tandíjmentes helyek a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán

– szekelyhon.ro

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 2017. július 28-án tette közzé a felvételi eredményeket. Ezt követően a jelentkezők egy hetet kaptak rá, hogy elfoglalják a felvételt nyert helyeiket. A helyek elfoglalása után maradtak még tandíjmentes helyek is. Szeptember 4-9. között az egyetem helyszínén, naponta 9-15 óráig, szombaton 9-13 óráig lehet jelentkezni az őszi felvételire, melyre azokat várják, akik a nyári szesszió után meggondolták magukat és mégis továbbtanulnának, valamint azokat is, akiknek a pótérettségi hozza meg a sikeres eredményeket. Mind az alapképzésre, mind pedig a mesterképzésre várják az érdeklődőket.

Erdély

 

Első ízben lesz augusztus 20-i ünnep Nagyváradon

– Bihari Napló

A rendszerváltás óta eltelt huszonhét esztendőt követően a váradi polgároknak az idei évben lesz először alkalmuk nyilvánosan is ünnepelni augusztus 20-án.

 
Felvidék

 

Kolozsváron megnyitották a látogatók előtt Mátyás király szülőházát

– MTI, Magyar Idők, parameter.sk

Felvidék

Kolozsváron megnyitották a látogatók előtt Mátyás király szülőházának kapuit - közölte a helyi sajtó. Az épület jelenleg a Kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem könyvtárának és egyes tantermeinek ad otthont. Az egyetem egyelőre a nyári tanítási szünet idejére tette látogathatóvá a történelmi épületet. A Mátyás-ház belépti díj ellenében naponta 12 és 18 óra között fogadja a látogatókat. Amint a Transindex.ro portál írta, az épületben a múlt hét végén nyílt meg a művészeti egyetem tanárainak csoportos kiállítása, az emeleti kiállítóteremben pedig Constantin Brancusi szobrászművésznek az egyetem könyvtárában őrzött fényképeiből látható tárlat.

 

Danko: így nem működhet tovább a koalíció

– Új Szó

Fel kell újítani a kölcsönös, elementáris tiszteletet a koalíciós partnerek között – mondta Andrej Danko, az SNS elnöke a párt elnökségi ülése után. Az elnökséget közvetlenül a Koalíciós Tanács ülése előtt hívták össze. Az SNS elnöke szerint főleg szociális téren kell újraértelmezni a koalíció prioritásait. „Hogy a kormány ne csak azért legyen, hogy kormányozzon, hanem hogy végre elkezdjük hatékonyan oldani a problémákat” – jelentette ki Danko, hozzátéve: ő máshogy képzelte a hatékony államvezetést. Meggyőződése, hogy a koalíciós szerződés teljes mértékű felülvizsgálata nélkül nem működhet tovább a koalíció. 

 

Ellenzék: annál jobb, minél hamarabb végez ez a korrupt koalíció

– hirek.sk

Kínos, gyáva és felelőtlen dolog az állammal és a polgárokkal szemben is – így reagáltak a történtekre az ellenzéki SaS párt képviselői. Richard Sulík elnök szerint két lehetőség van ennek a helyzetnek a rendezésére. Egyrészt, ha a koalíció képtelen kormányozni, akkor mihamarabb be kell fejeznie azt, és előre hozott választásokat kell tartani. Viszont ha meg akarják tartani a hatalmukat, akkor mihamarább meneszteni kell Petra Plavčant (SNS) és Robert Kaliňákot (Smer-SD) és el kell kezdeniük dolgozni.

 

Bugár: nem lesznek előrehozott választások

 

– Felvidék Ma

Ha valaki arra spekulál, hogy akkor most előrehozott választások lesznek – hát nem lesznek”– hűtötte le az ábrándozók kedélyét Bugár Béla ma reggel a Pátriában. A közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában a hétfőn kipattant kormányválság kapcsán többször is leszögezte: nem lesznek Szlovákiában előrehozott választások, legfeljebb az SNS kipottyanása után hivatalnokkormány irányítja majd az országot.

 

MKDSZ: Az előrehozott választás nem magyar érdek!

– bumm.sk

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség szerint az előrehozott választás nem a szlovákiai magyarság, hanem a parlamenti és a parlamenti küszöb alatt táncoló pártok érdeke. „Nem lehet magyar érdek, mivel a szlovákiai magyarság az évek óta folyó árulózás, árokásás következtében beállt mentális állapota miatt, a magyar politikai képviselet pedig – a megyei választásokon történő együttműködési törekvések fiaskóját látva, az őszinte párbeszéd hiánya, a megegyezésre és együttműködésre való képtelensége miatt, nincs felkészülve egy esetleges előrehozott választásokra. Az MKDSZ véleménye az, hogy aki ebben a helyzetben az előrehozott választásokat támogatja, az csupán pártpolitikai célokat követ és a magyar érdek ellenében tör lándzsát.”

 

Menyhárt József a Körképnek a kormányválságról: A bizalom megteremtéséhez új választásokra van szükség

– Körkép

Nem volt minden előzmény nélküli a bejelentés, de az időzítés sok szempontból érdekes. A sorozatos botrányok, amelyek a koalíció munkáját kísérték előre jelezték, a sok egyéni és csoportérdek előbb-utóbb ütközni fog. Ha az SNS elnökének célja pusztán a figyelemelterelés volt, világosság kell tenni, hogy az SNS egy ilyen lépéssel sem menekülhet a felelősségre vonás elől! S mindez vonatkozik a többi pártra is” – nyilatkozta Menyhárt József a koalíciós válság kapcsán. Az MKP elnöke szerint „a koalíciós szerződés felmondása után a kormánypártoknak világossá kell tenniük, hogy újraírt szabályok mellett továbbra is együtt akarnak-e kormányozni, vagy új választások kiírásával kerekednek felül a válságon. A Magyar Közösség Pártja szerint a politikába és a kormányzásba vetett bizalmat új választások kiírásával lehet megteremteni.”

 

Őry Péter a Körképnek a kormányválságról: Ezt a koalíciót csak a pénz tartja egyben

– Körkép

Ne feledjük, hogy az elmúlt időszakban ez már a második kormányválság (az első a Háló-Siet felbomlása, kilépése a kormányból, s a pozíciók újra osztása volt). Most sincs szó egyébről. Andrej Danko a kezdetektől rosszul mérte fel az SNS súlyát, és egyre növekvő egója komoly pofont kapott a strukturális alapok körüli botránnyal. Ugyanakkor Robert Fico képes kezelni a renitens és szolga módon nem engedelmeskedő partnereit. A Most-Híd pedig úgy tesz, mintha meglepetésként érte volna a dolog, pedig a vegyespárt állandóan a koalíciós szerződés szent és sérthetetlen voltával takarózott, ha számára kényelmetlen dolgokat kellett lenyelni. Látjuk, mennyit ér ez a bizonyos szerződés.”

 

Vajdaság

 

Többé nem fordítják le teljes egészében Vajdaság Hivatalos Lapját a nemzeti közösségek nyelvére

– Vajdaság.ma

Nem fordítják le többé teljes egészében Vajdaság Hivatalos Lapját azon nemzeti közösségek nyelvére, azokra a nyelvekre, amelyek hivatalos használatban vannak a tartományban. A Dnevnik azt írja, hogy csak a vajdaságági parlament, a vajdasági kormány és a tartományi igazgatási szervek általános aktusait fordítják le, míg a Hivatalos Lap külön részeit és a hirdetési részét nem.

 

Tejüzem nyílik a topolyai ipari parkban

– Vajdaság.ma

Sikeres egy évet tudhat maga mögött a topolyai önkormányzat. A választópolgároknak beígért projektumokat sikerült megvalósítani, a fejlesztések pedig folytatódnak. Nem csak a városban, hanem a falvakban is fejlesztenek: Bajsán fürdőmedence épül, Pacséron a termálfürdő fedett része készül, Zentagunarason a színház épületét újították fel. Az ipari parkban hamarosan megkezdi működését egy tejüzem, de még idén további új befektetőkre számítanak.

 

Együtt a jobb életminőségért

– Magyar Szó

A tartományi kormány és Nagybecskerek város önkormányzata az idén és jövőre is több közös projektumot készít, melyeknek köszönhetően javulni fog az életminőség Bánát legnagyobb városában – jelentette ki tegnap Nagybecskerekre tett, munka jellegű, látogatásán Igor Mirović tartományi kormányfő. Kíséretében volt Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár és Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúsági titkár is.

 

Nem változott a magyar tankönyvek ára

– Pannon RTV

Alig több mint három hét maradt az új tanév kezdetéig. A szülők többsége már korábban, az iskolákon keresztül megvásárolta a tankönyveket. A magyar nyelvű könyvek ára nem változott az elmúlt évekhez képest. Ezt tapasztalta a Pannon RTV stábja is. Egy- egy általános iskolás tankönyv ára nagyjából 700 dinárba kerül. A magyar nyelvű általános iskolás tankönyvek az idén idejében megérkeztek a könyvesboltokba. A szülők nagy része már meg is vásárolta. Legtöbben az iskolán keresztül szerezték be a teljes tankönyvcsomagot.

 

Kárpátalja

 

Nagyberegi Népzenei és Néptánctábor immár 7. alkalommal

– Kárpátalja, karpatalja.ma

A Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány idén is megszervezhette Nagyberegen népzenei és néptánctáborát, ahol 50 fiatal bővítheti ismereteit. A táborba elsősorban azok jelentkezését várták a szervezők, akik vonzódnak a néptánc és a népzene iránt. A táborba a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vetélkedőin sikeresen szerepelt fiatalok és a Szól a fülemüle! – III. Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutató döntős csapatai kaptak meghívást, akik mellett örömmel fogadott az Alapítvány minden kedves érdeklődőt.

 

Görögkatolikus fiatalok, ha találkoznak – XXIII. Megmaradni Ifjúsági Találkozó

– karpatalja.ma

Huszonharmadik alkalommal rendeztek Megmaradni Ifjúsági Találkozót a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Kerület fiataljai számára. A nagy (17 év felettiek) és kis (14–16. év közöttiek) korosztályra osztott ifjúság programját már jó néhány éve a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet bonyolítja le. Idén először a nagyok találkozóját tartották meg július 10–13. között Nagyberegen. A négynapos együttléten 23-an vettek részt. Ezalatt egyaránt jutott idő a test és a lélek ápolására is.

 

Rendkívüli sorozás kezdődött Ukrajnában

– MTI, Kárpátalja, karpatalja.ma

 

Muravidék

Petro Porosenko elnök rendelete alapján rendkívüli sorozás kezdődött kedden az országban, mert a szokásos tavaszi sorkatonai behívással nem sikerült elegendő újonccal feltölteni a nemzeti gárda állományát – írta a Szohodnyi című ukrán lap internetes oldala. A hírportál értesülései szerint újabb, mintegy ezer fiatalt hívnak be augusztus végéig az ország valamennyi régiójából sorkatonai szolgálatra. Ezt követően legközelebb októberben lesz ismét általános sorozás. A Szohodnyi forrása ismételten biztosított afelől, hogy sorkatonákat nem küldenek a fegyveres konfliktus sújtotta kelet-ukrajnai térségbe.

 


Muravidék

Hétfőn, augusztus 14-én Dobronakon kerül sor a gazdaságfejlesztési pályázatok ünnepélyes aláírására

– Muravidéki Magyar Rádió

165 egyén és vállalat pályázott a magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatására, melynek teljes összege 1 millió 659 ezer euró. A pályázatok gyors és hatékony elbírálásának köszönhetően a szerződések aláírására már hétfőn, augusztus 14-én délután 15 órai kezdettel sor kerül a dobronaki kultúrotthonban. Az eseményen jelen lesz Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának államtitkára is. Horváth Józseffel, a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet igazgatójával Bukovec Éva beszélgetett. Az igazgató a pályázat eredményéről, a hétfői eseményről, valamint az azt követő teendőkről a következőket mondja.

 

Ajándékozz füzetet”

– Muravidéki Magyar Rádió

A Lendvai Kultúregyesületek Szövetsége is társult a Muravidéki Regionális Fejlesztési Fundáció által koordinált nyári jótékonysági akcióhoz, amelynek keretében taneszközöket gyűjtenek a hátrányos szociális helyzetben élő iskolások számára.

 

Őrvidék

 

BMKE: Nyári tábor a magyar nyelv jegyében

- Volksgruppen

Bár már lassan két hete visszajöttek a résztvevők, még mindig érvényes a megállapítás: pazarul sikerült a BMKE nyári tábora. Az idén Balatonszéplakon mulatták az időt a nyári táborozók, akik elsősorban a nyelvápolás céljából mennek el évről évre szűk egy hétre Magyarország és a Balaton szép tájaira.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog