erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 8.9

Semjén veszélyesnek tartja a székelység elismerését nemzetiségként

– Krónika, MTI, hirado.hu, Erdély Ma, Kormány.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, hirek.sk, Index

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint káros és veszélyes az a kezdeményezés, ami a székelységet a magyar nemzettől különböző nemzetiségként akarja meghatározni. Semjén Zsolt az MTI-nek nyilatkozva hétfőn kijelentette: a székelyek magyarok. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kezdeményezéssel összefüggésben kiemelte: a leghatározottabban ellenzi, ez egy káros és veszélyes lépés. A székelyek magyarok, s ilyen alapon a palócoktól kezdve más magyar nemzetrészekkel is meg lehetne osztani a magyarságot. Hozzátette: a kezdeményezés jó szándékú, de teljes hozzá nem értés alapján történt vagy sokkal rosszabb, hiszen a román politikának mindig is célja volt annak elérése, hogy sem a csángók, sem a székelyek nem magyarok.

 

 

Kelemen Hunor román állampolgárságának megvonásával „korszerűsítenének”

– Krónika, MTI, hirado.hu, maszol.ro, transindex.ro, Bihari Napló

Visszavonatná Kelemen Hunor román állampolgárságát a Románia Korszerűsítéséért Országos Koalíció nevű, szakszervezeteket, civil szervezeteket, valamint az akadémiai és üzleti szférát tömörítő szervezet annak nyomán, hogy az RMDSZ elnöke egy múlt heti lapinterjúban többek között arról beszélt: a romániai magyarok nem tudják és nem is akarják megünnepelni az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumát. A koalíció vasárnap délutáni közleménye szerint megdöbbenéssel értesült Kelemen nyilatkozatáról. „Bár teljesen megértjük és feltétel nélkül támogatjuk a tolerancia és az egyazon államban történő etnikumközi együttélés európai értékeit, HIRDETÉS felháborítónak és törvénysértésre buzdítónak tartjuk, ezért elítéljük az RMDSZ elnökének nyilatkozatait” – áll a közleményben.

 

Kormányválság Szlovákiában

– MTI, bumm.sk, Felvidék Ma, Körkép, hirek.sk, Új Szó

Andrej Danko házelnök, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke felmondta a koalíciós szerződést. A lépést azzal indokolta, hogy „abszolút elkerülhetetlen” a koalíción belüli szabályok átértékelése. Robert Fico miniszterelnök keddre összehívta a koalíciós tanácsot, Danko lépését abszurdnak tartja. „A 2017-es jó szociális-gazdasági helyzet azt mutatja, új kihívásokra és prioritásokra kell összpontosítanunk, s ezeknek a koalíciós megállapodásban és a kormány új programnyilatkozatában is meg kell jelenniük. Amikor az állam gazdasága jól működik, ezt maguknak a polgároknak is érezniük kell” – hangsúlyozta Danko. A SITA hírügynökség értesülései szerint a koalíciós konfliktus az oktatási tárca miatt robbant ki. A hírügynökség a Szlovák Nemzeti Párthoz közeli forrásokra hivatkozva arról számolt be, az SNS elutasítja, hogy „Juraj Draxler volt miniszter és Jaroslav Brhel vállalkozó ballépésit takargassa”.

 

– Felvidek.ma

E hét végén került sor immár 28. alkalommal a Bukovinai Találkozások Folklórfesztiválra Bonyhádon, a Völgység fővárosában. A néptánccsoportok fellépése mellett kiállítások megnyitására is sor került, így a Bonyhádtól nem messze lévő Kisdorogon a falu búcsúját, a Szent Lőrinc-napi ünnepséget a Szent László-év alkalmából összekötötték egy emlékkiállítással a Kisdorogért Egyesület szervezésében. A kiállítást Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a Szent László-évnek egyik fontos üzenete, hogy a lovagkirály személyisége Krakkótól, Nyitrán, Nagyváradon át Zágrábig összeköti Közép-Európa népeit.

 

Magyarország

 

Megkezdődött a Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem Lakiteleken

– MTI, hirado.hu, karpatalja.ma

Megkezdődött a Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem Lakiteleken hétfőn. A rendezvény csütörtökig tart. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskolai Alapítvány kuratóriumának elnöke a Lakiteleki Népfőiskolán tartott megnyitón hangsúlyozta: az elmúlt három évben tizennyolc értékfeltáró kollégium működésének feltételeit teremtették meg. Ezek többségükben nem lakiteleki központtal működnek, hanem az adott tájegység, az adott terület központjában. Szervezésükben Kárpátalján, Erdélyben, a csángók között, a Délvidéken, a Felvidéken, az Őrvidéken és a Muravidéken is végeztek kutatásokat.

 

Magyarul tanulnak az Erzsébet-táborban

– Varga Attila – Magyar Idők

Nagyüzem van Zánkán az Erzsébet-tábor százhektáros területén. A magyarországi gyermekek tízezrei mellett ezen a nyáron augusztus végéig hat turnusban ezer kárpátaljai magyar és ötszáz ukrán nemzetiségű gyermek üdülhet itt. És nem is olyan egyszerű dolog kimondani a magyarórán, hogy helikopter, motorcsónak és tengeralattjáró.

 

Erdély

 

Székelyföldről jövet is többnyelvű kolozsvári helységnévtábla fogadja az utazókat

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Kolozsvár Torda felőli bejáratához is kikerült a többnyelvű helységnévtábla hétfőn, így a kincses város hét bejárata közül immár háromnál olvasható magyarul is a város neve. A hírt Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere közösségi oldalán tette közzé. „A helyére került a harmadik helységnévtábla is: az apahidai és a szászfenesi városhatár után ezúttal az erdőfeleki bejáratnál olvasható három nyelven Kolozsvár neve. A civilek elkötelezettsége nélkül ez nem sikerült volna. Együtt erősebbek vagyunk” – írta bejegyzésében az elöljáró.

 Erdély

Megnyitották a nagyközönség előtt a kolozsvári Mátyás-házat

– Krónika, transindex.ro

Bár egyelőre csak a nyári időszakra, megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt Kolozsvár egyik legjelentősebb műemléke, Mátyás király szülőháza. A kincses város legrégebbi emeletes házában kortárs hazai művészek munkáit láthatja a nagyközönség, a tárlatot az ingatlan tulajdonosa és használója, a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem (UAD) szervezte. Nagyon sok turista volt az idők folyamán, akik szerették volna megtekinteni a Mátyás-házat, így arra gondoltunk, hogy megnyitjuk a nagyközönség előtt. Úgy vélem, ezt a galériát Kolozsvár legfontosabbjai közé sorolhatjuk” – jelentette ki Ioan Sbârciu, az egyetem szenátusának elnöke az épületben helyet kapó kiállítás pénteki megnyitóján.

 

Kilőttek egy medvét Hargita megyében, amely előzőleg három juhászt támadott meg

– transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló, szekelyhon.ro

A környezetvédelmi minisztérium engedélyével a hétvégén kilőttek egy nőstény medvét, amely három juhászt támadott meg Csíkmadaras és Csíkdánfalva közelében. A vadászok engedélyt kaptak a környezetvédelmi tárcától, majd a kilövés előtt figyelmesen monitorozták a nagyvadat, hogy meggyőződjenek: valóban a gondokat okozó példányról van szó. János Zsolt, a térség vadászegyesületének igazgatója hétfőn arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a kilőtt medve több mint 20 éves volt, nem voltak bocsai, és egy vele azonos méretű hím kísérte.

 

A kerékpáros körversennyel erősítik Székelyföld turizmusát

- maszol.ro

Az eddigi hagyományokkal szakítva, idén Háromszékről indul Székelyföld Kerékpáros Körversenye. A tizenegyedik versenyt minden eddiginél nagyobb médiafigyelem kíséri, a szervezők nem titkolt célja ezúton is erősíteni Székelyföld turisztikai vonzerejét. A szerdán, augusztus 9-én kezdődő és szombaton, 12-én véget érő verseny főszervezője és anyagi támogatója továbbra is Csíkszereda városa lesz. Az évtizedes múltra visszatekintő körverseny történetében idén először az MTVA-val kötött megállapodásnak köszönhetően, mindennap élő közvetítésben nézhetik a versenyt az érdeklődők az M4 sportcsatornán – számolt be hétfőn a sajtónak Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.

 

Bukovinai székelyek nyomában

– Krónika

A bukovinai székelyek leszármazottai ma már szerte a Kárpát-medencében, sőt még azon is túl, több országban, régióban élnek. Identitásuk megőrzését szolgálja az évente megrendezett találkozó, amelyet az elmúlt hétvégén Magyarországon, Bonyhádon szerveztek meg a 28. alkalommal. Déván, valamint Marosvásárhelyen beszélgettünk a 19. század végén és a 20. század elején Andrásfalváról, Hadikfalváról, Istensegítsről, Radócról az egykori Nagy-Magyarország területére áttelepítettek leszármazottaival.

rdél

Operettkisebbség

– Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „egyszerre volt morbid és szomorú az erdélyi szászok szombati nagyszebeni ünnepe, amely pontos látleletet ad arról, hogyan is viszonyul, illetve viszonyult 19. század végi létrejötte óta Románia a területén élő nem román közösségekhez. A rendezvény a kívülálló számára minden bizonnyal felemelő volt, hiszen a szászok egyik hagyományos központjukban mutathatták meg kultúrájukat, élhették meg identitásukat, ráadásul mindezt közösségük egyik legsikeresebb tagja, az államfővé avanzsált Klaus Johannis jelenlétében tehették. Csakhogy a csillogó felszín mögött ott a szomorú valóság: a rendezvény résztvevőinek többsége Németországból érkezett, hiszen vagy őket, vagy szüleiket a nacionálkommunista román állam a szó szoros értelmében fejpénzért eladta Németországnak, két legyet ütve egy csapásra: feltöltötte a keményvaluta-tartalékokat, egyben pedig hatalmasat lépett előre a valós erdélyi multikulturalizmus felszámolása, a homogén román nemzetállam hagymázas ideáljának megteremtése felé”.

 

Felvidék

MKP: meglepő, de nem váratlan az SNS lépése

– hirek.sk, Felvidék Ma, Körkép

Andrej Danko mai bejelentése, amely a 2016-ban megkötött koalíciós szerződés felmondását jelentette, időzítését tekintve meglepő, de korántsem előzmények nélküli lépés – mutatott rá nyilatkozatában Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke. A kormányválság jelei már látszottak, hiába volt a látszategység, a koalíciós tanácsok utáni sajtótájékoztatókon már látszott, a felek egyre nehezebben viselik el egymás túlkapásait. Hogy a koalíció végét a Szlovák Nemzeti Párt fogja jelenteni, borítékolható volt – vélekedett Menyhárt József. „A választások előtt a legtöbbet a Danko-féle „újvonalas SNS” profitált, ha nem akarja pártját ismét a süllyesztőbe taszítani, kénytelen felrúgni a szabályokat. Ugyanezt a legkisebb koalíciós párt elnöke, bár oka bőven lett volna rá, nem tette meg” – fűzte hozzá.

 

Politológusok: Danko kockáztat

– hirek.sk, Körkép, Új Szó

Ján Baránek úgy véli, Andrej Danko házelnök valószínűleg nem akar időközi választásokat, s kockázatos játékot folytat. Juraj Marušiak szerint mindezzel az SNS el akarja fedni az oktatási tárcánál az uniós alapok elosztása körül kialakult helyzetet. Michal Horský úgy gondolja, őszig elcsitul a vita. Grigorij Mesežnikov szerint Danko tapasztalatlan amatőr.

 

Az ellenzék szerint Danko zsarolja partnereit

– hirek.sk

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke zsarolja partnereit a „korrupciós kormánykoalícióban” – reagált az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás a koalíciós szerződés felbontására. A liberálisok szerint Danko szívesen megszabadulna az oktatásügyi tárcától. „Rájött, hogy ez olyan minisztérium, ahol sok valós munkát kell kifejteni a tanulók, tanítók, a szlovák társadalom érdekében, és nem nagyon lehet lopni” – fogalmaztak. Hozzáteszik, hogy „ha a SNS elnökének ebből az átlátszó augusztusi játékából a kormány szétesése következne”, az SaS készen áll az előre hozott választásokra és arra, hogy átvegye a felelősséget. A SaS az egyetlen alternatívának tartja magát a jelenlegi kormánnyal szemben.

 

Bugár Béla: Hogy tovább működik-e a koalíció, az a holnapi tárgyalás függvénye

– Körkép

Nemrég ért véget a Most-Híd elnökségi ülése, amelyet a kormányválság miatt hívtak össze. Bugár Béla pártelnök az azt követő sajtótájákoztatón elmondta, hogy a körülmények miatt rendkívüli ülést hívtak össze, sok vezetőségi tagot külföldről rendeltek haza. A vegyespárt elnöke nem zárta ki az előrehozott választások lehetőségét.

 

Bugár a kormányválságról: ez most tényleg komoly

– Új Szó

Ez tényleg komoly válság, ma ahelyett, hogy az eltört porckorongommal otthon feküdnék, mást sem teszek, csak hol Dankóval, hol Ficóval tárgyalok. Kezd elegem lenni abból, hogy valaki meg van sértődve, és belövi a sajtóba azt az információt, hogy felmondtam a koalíciós szerződést. Ez nem így működik. Holnap elvárom, hogy az adott koalíciós partner, ebben az esetben az SNS, elmondja, hogy mi a konkrét problémája, és milyen megoldást javasol.”

 

Eddig 1907 személy veszítette el szlovák állampolgárságát

– hirek.sk

Eddig 1907 személyt fosztottak meg szlovák állampolgárságától az állampolgársági törvény alapján. Közülük legtöbben, 503-an cseh állampolgárságot is felvettek a szlovák mellé. A magyar állampolgárság felvétele miatt 97-en veszítették el a szlovákot – derül ki a belügyi tárca statisztikai adataiból.

 

Vajdaság

Két éven belül felépül a Vajdasági Rádió és Televízió új székháza

- Vajdaság.ma, Magyar Szó, Pannon RTV

A Vajdasági Rádió és Televízió új székházának megépülésével a médiaház több mint ezer dolgozója Délkelet-Európa egyik legkorszerűbben felszerelt épületébe költözik, nyilatkozta Igor Mirović, tartományi kormányfő miután ma megtekintette a 18 éve lebombázott épület bontási munkálatait. A kormányfő szerint egy jelentős projektumról van szó, a munkálatok elkészültével a televízió és rádió több nyelvű műsorain dolgozó több mint ezer alkalmazott új otthont kap, ahol minden feltétel adott lesz.

 

Megkezdődött a Szabadkai Nyári Egyetem

- Vajdaság.ma, Pannon RTV

 

A tanítás kihívásairól szól a 21. Szabadkai Nyári Egyetem, amelyre idén is több száz vajdasági pedagógus jelentkezett. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének továbbképzése a Kodály-emlékév jegyében zajlik, a Szabadkai Főkonzulátus szervezésében augusztus 7-én, 8-án és 9-én Durányik László Kodály-módszer oktató külön Kodály-módszer tanfolyamot tart Karének és karvezetés címmel. A háromnapos akkreditált nyári akadémiát hétfőn nyitották meg a szabadkai Városháza dísztermében.

 

Fölényesen nyert a VMSZ a bácskertesi választáson

- Pannon RTV

A Vajdasági Magyar Szövetség fölényesen nyert a bácskertesi helyi közösségi választáson. A megválasztott tanácstagok mindegyike a Falunkért, Kupuszináért elnevezésű polgári csoportból került ki, amelyet a VMSZ támogat. 879-en vettek részt a vasárnapi helyi közösségi választáson, ami 51 százalékos részvételi arányt jelent.

 

Felújítják a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos épületét

- Pannon RTV

Augusztus végén kezdik meg a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos épületének felújítását. A munkálatok 15 millió dinárba kerülnek majd, amelyet a köztársasági költségvetésből támogatnak. A több mint 100 éves iskolának a legnagyobb oldalát, azaz a vasútra néző részét újítják fel. Ez magába foglalja a tetőszerkezet és a homlokzat javítását, valamint a nyílászárók cseréjét. Emellett a címer is visszanyeri egykori kinézetét. A 2017-es évben már történtek felújítások az iskolában.

Kárpátalja

 

Jankovics Mária alkotótábor kezdődött a Rákóczi-főiskolán

– karpatalja.ma

 

A „Genius” Jótékonysági Alapítvány hetedik alkalommal szervezte meg a Jankovics Mária alkotótábort, melynek ünnepi megnyitójára a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RFKMF) átriumában került sor. A résztvevő gyerekeket elsőként Váradi Natália, a „Genius” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója köszöntötte, aki örömét fejezte ki aziránt, hogy 44 diákkal kezdődik meg az augusztus 12-ig tartó tábor. Orosz Ildikó, a II. RFKMF rektora beszédében Jankovics Mária képzőművész munkásságát méltatta, majd köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és a „Genius” Jótékonysági Alapítványnak, hogy lehetőséget biztosítottak a művészetek iránt érdeklődő gyerekek számára.

Muravidék 

Lendva várja a látogatókat a 3. Vinárium Fesztivál rendezvényeire

- Muravidéki Magyar Rádió

Sajtótájékoztatót tartott Mag. Anton Balažek, Lendva Község polgármestere és Igor Kolenko, a Vinarium Fesztivál szervező bizottságának az elnöke. A 3. Vinarium Fesztivál eseményeit, a Bográcsfesztet és a Lendvai szüretet mutatták be, valamint érintették a két eseményt megelőző szakmai tanácskozást, melynek során a testvérvárosok és a gyógyfürdők képviselőinek eszmecseréje zajlik majd az EKF 2025 cím elnyerésére irányuló előkészületek keretében.

 

Családok Őrségi Találkozója Hodoson

- Muravidéki Magyar Rádió

Tegnap tartották Hodoson a Családok Őrségi Találkozóját, amely már 19. alkalommal került megrendezésre. A hagyományossá vált rendezvény célja ezúttal is a helybéli és a környékbeli családok, ismerősök kapcsolatainak mélyítése, a szórakozás és egy kellemes, közös vasárnap délután eltöltése volt.

Őrvidék

A csapat fele magyarul kommunikál

- Volksgruppen

Az őriszigetiek nagy örömére elkezdődnek az osztrák labdarúgóbajnokság hetedosztályának küzdelmei is. A nagyrészt magyar vagy magyarul-beszélő játékosokból álló őriszigeti futballklub az első fordulóban vasárnap Hidasrákosdra azaz Kroiseggre látogat.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog