erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 08.06

  Határok nélkül

2017. augusztus 6. – Kossuth Rádió

 Kárpátaljai fiatal írok és költők Kárpát-medencei körúton

Nem csak megerősödni látszik a kárpátaljai magyar irodalom, hanem már Kárpát-medence szerte megmutatkoznak. Kárpát-medencei körúton vettek részt fiatal kárpátaljai írók és költők.

 

 

A vajdasági folklórközpontban hímző és szövő képesítést is lehet szerezni

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum által meghirdetett reformáció pályázatra a délvidékiek is elküldték hímzett munkájukat. A vajdasági tájházakban járva több helyen láthatjuk nyomát külön hímző és szövő foglalkozásoknak. A vajdasági folklórközpontban minderre képesítést is lehet kapni.

 

Élet a szórványban – Látogatás Oltszakadáton

Sok mindentől függ, hogy egy szórvány életképes-e vagy elsorvadásra van ítélve. Oltszakadát magyar közösségének legnagyobb gondja ma, hogy sem lelkésze, sem magyar tanítója nincs. Pedig a falu nagyon régóta létezik.

 

Kárpát Expressz

2017. augusztus 6. – M1

 

Kéményseprők parádéja Munkácson

Kárpátalján, a ma már csak szórványban magyarok lakta Munkácson él és dolgozik 44 éve a város már-már legendás kéményseprője, a jókedélyű Tóth Bertalan, akit mindenki csak Berti bácsinak hív.

 

 

 

Széki Vágta

Az udvarhelyszéki lovasgazdák Székelyudvarhely utcáin vonulnak. Ők az ötödször megrendezett Széki Vágta résztvevői, aki ünnepélyes felvonulással hívják meg a város lakóit a rendezvényre.

 

Kárpát-medencei magyar irodalomtanárok találkozója

Előadásra igyekeznek a Kárpát-medence minden szegletéből érkezett magyar nyelv- és irodalomtanárok a Rákóczi Szövetség táborában. Az immár ötödik találkozót igazán méltó helyen, a Fehér megyei Királyszálláson nemrég felújított Nagy-Magyarország Parkban rendezték.

 

A Csali-völgyben tartotta V. nagytáborát a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség

A Csali-völgyben tartotta V. nagytáborát a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, melynek idei témája a Reformkor volt. Az Ipolynyék melletti Csali-völgy zsúfolásig megtelt a tábor minden szegletéből érkezett cserkészekkel.

 

Térkép

2017. augusztus 5. - Duna World

 

Ha szép a környezetünk, rendezettek és tiszták az utcák, amerre járunk akkor a kedvünk is sokkal jobb. Székelyudvarhelyen van egy alapítvány, amelynek önkéntesei mindig találnak valami szépíteni vagy újítani valót a Székelyföldi városban. Kalákában dolgozva rendbe hoztak már kutyafuttatót, de építettek már mesekuckót is az apróságoknak. Nemrégiben Székelyudvarhely szürke betonpadjait festették át az ott élők nagy örömére. 

 

A gimnáziumi évek bizonyára mindenki számára meghatározóak. Nemcsak a megszerzett tudás miatt, hanem olyan barátságok alakulnak itt, amelyek egy életen át elkísérnek. Hogy mennyire nagy és összetartó közösséget képes kovácsolni a magyar nyelvű oktatás? Arra a Szatmárnémeti Magyar Líceum nagyon jó példa. Itt ugyanis nemcsak a kerek évfordulós osztályok gyűlnek össze találkozókra tíz évente, hanem minden évben találkoznak azok a diákok és tanárok, akik itt tanultak és tanítottak.

 

Hat év kihagyás után ismét megszervezték a felvidéki cserkészek Nagytáborát Ipolynyéken. A táborban magyarországi és vajdasági fiatalokat is vendégül láttak. A 650 táborozót a viharos időjárás sem kerülte el, de jó cserkész módjára minden nehézségen felül kerekedtek. 

 

Lovas terápiával is foglalkoznak a Nagyszőlősi Szelíd lovasközpontban. Sérült gyerekekkel úgy bánik a ló, mint a hímes tojással. A lovasközpontban, amelyet egy házaspár hozott létre, gyermekek rehabilitációjával is foglalkoznak.

 

A Reformárus Egyház szervezésében egy Minnesota-i orvos csoport érkezett Kárpátaljára. A helyi orvosokkal és lelkészekkel útra keltek a beregszászi járás falvaiba, ahol ingyenes szemvizsgálatot készítettek, de ha kellett vérnyomást is mértek, sőt még hajat is vágtak. Gyógyszercsomagokat is vittek magukkal, amelyeket az idősek és a rászorulók kaptak meg.

 

Öt kontinens

2017. augusztus 5. - Duna World

 

Még csak 35 éves, de már az egész világot meghódította György Ádám. A fiatal zongoraművész nemcsak a magyar zeneszerzők darabjait ismerteti meg koncertjei során a nagyvilággal, de mesterkurzust is tart a külföldi rangos egyetemek növendékeinek hazánkban.

 

Nincs saját közösségi tér, mégis van közösség a Washingtoni Magyar-Amerikai Szövetség már több mint három évtizede azon dolgozik, hogy a összekovácsolja az ott élő magyarokat. A kultúra, a nyelv és a vallás eszközeinek segítségével rendszeresen lehetőséget teremtenek arra, hogy az Amerikai nyugati partjain szerteszét élő magyarságnak legyen miért találkoznia.

 

Rózsafa nyílott az amerikai fővárosban, Washingtonban, olyan, amelynek gyökerei Magyarországig nyúlnak vissza. Virágai pedig azok a mosolygós gyermek arcok, amelyek a néptánc öröme mellett az óhazáshoz tartozás élményét tükrözik vissza.

 

14 éve létezik Kárpát-medencei összmagyar nemzeti Diákbajnokság. A labdarúgás, kézilabda, asztalitenisz, sakk és birkózás sportágakban rendezett versenyek azon túl, hogy sok tehetség felszínre kerülését is elősegítik, erősítik az ifjúság nemzeti és hazafias érzéseit. A kezdeményezés elsődleges célja a nemzet egyesítése hittel, sporttal és kultúrával.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog