erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 08.02.

 Határok nélkül

2017. augusztus 2. – Kossuth Rádió

 Elkezdődtek a Rákóczi Szövetség anyanyelvi táborai négy magyarországi helyszínen

Elkezdődtek a Rákóczi Szövetség anyanyelvi táborai négy magyarországi helyszínen, hogy segítsék 400, szórványban élő magyar fiatal anyanyelvének megőrzését. Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség főtitkárával beszélgetett a Határok nélkül munkatársa.

 

 

Beszélgetés Klement Kornéllal, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének alelnökével

A magyarság megőrzésére tett civil kezdeményezés után hallgassuk meg, hogy mi az igényük a nyugat-európai magyar közösségeknek. Identitásuk megőrzésére milyen támogatást igényelnek. Klement Kornélt, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének alelnökét kérdezte a Határok nélkül riportere.

 

Harmadszor lett magyar állampolgár Zalutchi Margit

A kolozsvári magyar főkonzulátus, a temesvári tiszteletbeli konzulátus és a demokrácia központ valamint a sajtó képviselői jelenlétében, józsefvárosi otthonában tette le az állampolgári esküt Zalutchi Margit, aki ily módon harmadszor lett magyar állampolgár. Bár saját gyermeke nincsen, óvónőként sok gyermeket nevelt magyarságának megőrzésére. Margit néni a Szilágyságban született, és bár fiatalon elkerült a Bánságba, ma is büszke ezer éves szülőfalujára.

 

Oromon idén negyedszer rendezik meg a délvidéki magyar fiatalok összművészeti rendezvényét, a Malom Fesztivált

Oromon idén negyedszer rendezik meg a délvidéki magyar fiatalok összművészeti rendezvényét, a Malom Fesztivált. Nem lesznek világsztárok a fellépők között, mégis ma már szinte ugyanannyi résztvevő érkezik az anyaországból, mint a Vajdaságból, és a magyarországi sajtóban megjelent kritikák szerint az egyik legjobb magyar nyári fesztivál.

Habár az idei rendezvény csak augusztus 17-én kezdődik, már most benépesült a régi malom környéke a már zajló, hisz most szervezik a különféle művészeti táborokat.

 

Csíkcsomortánban immár hetedik alkalommal gyűlnek össze a vers szerelmesei

A nyári táborok sorában ritkaságszámba megy a verstábor. A székelyföldi Csíkcsomortánban, a Csíki-havasok lábánál fekvő településen immár hetedik alkalommal gyűlnek össze a vers szerelmesei. Megálmodója és elindítója a Határok nélkül néhai munkatársa, Varga Sándor volt, ezért viseli az ő nevét.

 

Lengyel dudás zenekar és kalotaszegi hajnali egyaránt hallható volt az I. Kalotaszegi Prímásversenyen

 

Lengyel dudás zenekar és kalotaszegi hajnali egyaránt hallható volt az I. Kalotaszegi Prímásversenyen, a mérai csűrfesztiválon. Kalotaszeg nemcsak a gyönyörű népviseletéről, látványos páros és legényes táncairól híres, hanem e vidék egykori híres zenészeiről, prímásairól is, akik virtuóz előadásmódjukkal Kalotaszeget a Kárpát-medence egyik legközkedveltebb zenei tájegységévé emelték. A versenyt a Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület szervezte. Pál István "Szalonna" prímást, a zsűri tagját kérdezte a Határok nélkül riportere a prímásversenyről és a fesztiválról.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog