erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 8.4

Magyar Levente: a magyar kormány több mint 6200 vajdasági vállalkozót támogatott

– MTI, Kormany.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, OrientPress, Vajdaság.ma, Magyar Szó, Webrádió

A magyar kormány eddig mintegy 9 milliárd forintot helyezett ki a Vajdaságba a gazdaságfejlesztési programján keresztül, és ezzel több mint 6200 vállalkozót támogatott - hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Szabadkán, ahol a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának újabb nyertes pályázóival írtak alá szerződéseket nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztésekről. Az eddig elosztott összeg a teljes keretösszegnek kevesebb mint a negyede, és a következő év során igyekeznek a maradékot is szétosztani - tette hozzá az államtitkár. Magyar Levente aláhúzta: az utóbbi majdnem két évben szinte minden vajdasági magyart elértek, minden magyar lakta településre eljutottak, így aki részt kívánt venni a programban, annak minden lehetősége megvolt erre, az információhiány miatt senki nem maradt ki.

 

 

Soltész: összefogás révén táborozhatnak határon túli magyar fiatalok Magyarországon

– MTI, Kormány.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, hirek.sk, Magyar Szó

Örömtelinek tartja Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, hogy ma már nemcsak a kormány támogatja a határon túli magyar fiatalok táboroztatását Magyarországon, hanem elterjedt és természetes ez az önkormányzatok és a civil szervezetek számára is. Az államtitkár erről Balatonmáriafürdőn beszélt, ahol először szerveztek anyanyelvi tábort délvidéki fiataloknak. A Rákóczi Szövetség és a fővárosi VII. kerület önkormányzatának jóvoltából hatvan gyerek nyaral keddtől szombatig a Balaton-parti településen. Az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az ilyen táborokban a fiatalok olyan élményekhez juthatnak, amelyek segítenek megmaradni magyarnak nehéz gazdasági körülmények között és kisebbségben is.

 

 

Erdély

 

Bírálatok kereszttüzében a román közlekedési miniszter egy Monarchia-kori vasútszakasz "felavatása" miatt

– MTI, Weberádió, origo.hu, maszol.ro, Erdely.ma

Bírálatok kereszttüzébe került Razvan Cuc román közlekedési miniszter, miután részt vett az Osztrák-Magyar Monarchia idején megépített 21 kilométeres erdélyi vasúti szakasz helyreállításának felavatásán, ahol a járatok 35 kilométer/órás sebességgel közlekednek. A szóban forgó szakasz az erdélyi Beszterce-Naszód megyében Kisilvát (Ilva Mica) Óradnával (Rodna Veche) köti össze. A 21 kilométeres pályát az üzembe helyezett, Kék Nyílnak nevezett motorvonat 49 perc alatt teszi meg. A romániai nagyberuházásokat nyomon követő Pro Infrastruktúra Egyesület felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a miniszter részt vett egy ilyen avatóünnepségen, ahol lényegében egy "lepusztult és rossz állapotban" levő vasúti szakaszt nyitottak meg ismét a forgalom előtt.

 

Erdély

 

Uniós pénzből lesz hajózható a Temesvárt a Tiszával összekötő Bega-csatorna

– MTI, Krónika

Az Európai Unió támogatásával teszik újra hajózhatóvá Romániában és Szerbiában is a Temesvárt a Tiszával összekötő Bega-csatornát – közölte szerdán internetes oldalán az Adevărul napilap. A lap híradása szerint a Temes megyei önkormányzat és a Bánsági Vízmedence Vízügyi Igazgatósága (ABAB) szerdán írta alá a szerződést a Bega-csatorna hajózási infrastruktúrájának a helyreállítása elnevezésű projekt finanszírozásáról. A Románia–Szerbia interregionális fejlesztési program keretében megvalósuló projekt értéke csaknem 14 millió euró, melynek felét Romániában, felét pedig Szerbiában használhatják fel.

 

Oltean Csongor Miért-elnök: ha vannak célok, itthon is lehet boldogulni

– Krónika

Tovább növelné a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) súlyát az RMDSZ-szel való együttműködésben az ifjúsági szervezet új elnöke, Oltean Csongor, aki a hagyományos EU-tábor és a Miért-akadémia átalakítását is tervbe vette. Oltean szerint fontos lenne egy politikai „iskola” létrehozása is a Miért keretében. Oltean Csongor hozzátette: a tapasztalat azt mutatja, hogy azokban a régiókban, ahol a magyarság aránya kisebb, ott a helyi ifjúság sokkal tevékenyebb. Hozzátette: nem osztja azt a véleményt, miszerint a szórvánnyal már nem is érdemes annyira foglalkozni, mert ott a magyar közösség folyamatosan zsugorodik.

 

Írásban számol be a lakóknak Sepsiszentgyörgy polgármestere

– szekelyhon.ro

Öt év után újra írásban számol be tevékenységéről Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere nyolc évvel ezelőtt rendszeresen tájékoztatta a lakosságot a hivatal munkájáról, az utolsót 2012-ben küldték ki, de a törvény megszorításai miatt utána nem volt lehetőség hasonló füzetek nyomtatására. „A jogszabály ezt most újra lehetővé teszi, és fontosnak tartom, hogy a város polgárai legalább kétévente kapjanak egy részletes jelentést arról, mit valósított meg, mit nem a polgármester, mi van rendben, és mi nincs. Felleltározzuk, honnan indultunk, hova jutottunk, hol tévedtünk és mit tettünk jól – részletezte Antal.

 

Az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány Magyarország Kormányának partnere a választásokról való tájékoztatásban

– Nyugati Jelen

 

Erdély

Az Eurotrans Alapítvány Arad megyei munkatársai a vidéken megszervezett honosítási/visszahonosítási ügyintézés során a magyarországi választói névjegyzékbe való regisztrálásban is segítenek – közölte Péró Tamás, az RMDSZ Arad megyei szervezetének ügyvezető elnöke. A kampány célja a szavazáshoz szükséges tudnivalók ismertetése, és hogy mindenki, aki élni szeretne szavazati jogával, az előírásoknak megfelelően tehesse meg, és ne ütközzön formai hibákba.

 

Nagy a pörgés a gernyeszegi Teleki-kastélyban

– szekelyhon.ro

Idén második alkalommal szervezték meg a gernyeszegi Teleki-kastélyban a Nyári egyetem a kastélyban elnevezésű diáktábort, amelyen egyetemisták és fiatal szakemberek vettek részt. Ugyanott szerdán megnyitotta kapuit a Nemzetközi Kastélypark Művésztelep, ahol kortárs képzőművészek alkotnak két héten keresztül. Az idei táborban 25 egyetemista és fiatal, – építész, mérnök, művészettörténész, régész és tájépítész képzettségű – szakember vett részt Kolozsvárról, Nagyváradról, Iasi-ból és Bukarestből.

 

Első alkalommal nyert európai uniós pályázati finanszírozást Kányád község

– szekelyhon.ro

Megoldásokat keresnek a fiatalok elvándorlásának megállítására Kányád községben, ennek érdekében hat külföldi partnerrel tart megbeszéléseket a helyi önkormányzat. A polgármester arra számít, hogy az együttműködés mellett sikerül befektetőket is hozni a térségbe, vagy akár közös vállalkozások is létrejöhetnek.

 

Augusztus végéig lehet benyújtani a Nyilas Misi ösztöndíjpályázatokat

– transindex.ro

"A kedvezőtlen környezetben élő és anyagi gondokkal küszködő családok gyermekei hovatovább kiszorulnak az oktatásból, esély és támogatás híján tehetségek kallódnak el nagy számban. Ennek veszélyét, illetve a tehetséges gyermekek támogatásának fontosságát egyre többen megértik, átérzik, így felhívásunkra a világ minden részéről és Erdélyből is sokan csatlakoztak támogatóink körébe" - írja a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület közleménye, amelyben jelzik, hogy a pályázatok benyújtásának határidejét kitolták egy hónappal.

 

Felvidék

 

Daniš szerint Bugár Most–Hídja a süllyesztő felé tart

– Felvidék Ma, hirek.sk, Körkép

Bugár pártja az 5 %-os parlamenti küszöb felé süllyed. És valószínűleg még inkább hanyatlani fog, Žitňanská miniszter asszony ugyanis távozását fontolgatja – fogalmaz az Aktuality.sk portálon közzétett kommentárjában Dag Daniš. Bugár pártjának hanyatlása (a Polis szerint 5,5 %-os a támogatottsága) teljesen megérdemelt. Nemcsak azért, mert példásan támogatja Fico kormányát. A kritika bármilyen jele nélkül. A Most-Híd problémája mélyebb. Elveszítette az értelmét. Pontosabban megfogalmazva: elveszítette az értelmét, amely soha nem volt neki. Csak megjátszotta azt – írja kommentárjában Dag Daniš. A publicista rámutat: a Most-Híd valójában nem a magyarok és szlovákok nagy, egy pártban megtestesülő szövetségeként jött létre. „Ez csak trükk volt. Truccból jött létre. Mert a Magyar Koalíció Pártja meg merte tenni, hogy nem választotta meg Bugárt a párt elnökének.”

 

 Hetvenkét éve hirdették ki a leghírhedtebb Beneš-dekrétumot

– hirek.sk

Hetvenkét éve, 1945. augusztus 2-án jelent meg Csehszlovákiában az Edvard Beneš államfő által kibocsátott 33. számú alkotmányrendelet „a német és magyar nemzetiségű személyek állampolgárságának rendezéséről”. Ez a dekrétum tetőzte be e két, kollektíven háborús bűnösnek nyilvánított nemzetiség jogfosztását, mert vagyonuk után állampolgárságuktól is megfosztotta őket.

 

Magyarok Kenyere program: Gútán tartják a Felvidéki Búzaösszeöntés Ünnepét

– hirek.sk

Pécs város önkormányzata idén immár hetedik alkalommal hirdette meg a Magyarok Kenyere programot, amely az elmúlt öt évben a nemzeti összetartozás jelképévé, az augusztus 20-i ünnepségek egyik központi szimbólumává nőtte ki magát. Augusztus 3-án 14 órától a Gazda Polgári Társulás a Magyar Közösség Pártja aktív szerepvállalásával a gútai tájházban tartja a Felvidéki Búzaösszeöntés Ünnepét, ahol Korinek László professzor, a program ötletgazdája és elindítója is jelen lesz.

 

Vajdaság

 

Magyar Levente: A Prosperitati Alapítvány munkája egyértelmű siker

– Pannon RTV

A magyar kormány azért döntött úgy, hogy elsősorban a mezőgazdaságot fejlesztené Vajdaságban, mert itt van a világ legjobb termőföldje, és ebből az ágazatból sok százezer vajdasági család európai színvonalon tud élni – nyilatkozta Magyar Levente, Magyarország gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerdán Oromhegyesen.

 

Nyolcvan termelő vette át a Prosperitati pályázatán nyert mezőgépet

– Pannon RTV

A szabadkai sajtótájékoztató után Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Oromhegyesre látogatott az AgroTech kft. rendezvényére. A szajáni Zsigovity Tamás traktort nyert a pályázaton. Azt mondja, nagy segítséget jelent nekik az efféle támogatás: „Mi 20 hektárral foglalkozunk a szüleimmel együtt. Mindenre szeretnénk használni, mert jószágtenyésztéssel, földműveléssel is foglalkozunk. Szeretnénk kaszálni vele, kaparni, amit bírunk.”

 

 

Vajdaság

Kirándulás a vajdasági magyar kultúrába

2017. augusztus 3. – Magyar Szó

Mi másról is szólhatna egy, a vajdasági magyarságot bemutató kiállítás és programsorozat (ének, zene, tánc, tudományos értekezés, eszmecsere, mozgókép, szín és íz kavalkádja) mint a „megértésről”, a „megértetésről” és ennek a közösségnek a „megéltetéséről”, de még inkább ezt a „megéltetést” tápláló tájnak és léleknek a színéről és hangulatáról – emelte ki Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke tegnap Belgrádban, a Néprajzi Múzeumban, ahol a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a belgrádi Néprajzi Múzeum a Szabadkai Városi Múzeummal, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézettel és a Híd Kör Arttal együttműködve a vajdasági magyar nemzeti közösség kulturális örökségének és élő kultúrájának sajátosságait mutatja be.

 

Kárpátalja

 

Egán Ede Alapítvány: Megvannak 2017 első nyertes pályázatai

– Kárpátalja

Július 26-án az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány Kuratóriumának felterjesztésére a Budapesten működő Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Stratégia Irányító Testület jóváhagyta a gazdaságfejlesztési stratégia keretében 2017 tavaszán meghirdetett mezőgazdaság pályázatok nyerteseit. A testület döntéséről az alapítvány igazgatóját, Berki Mariannát kérdezte a Kárpátalja hetilap munkatársa.

 

Újabb források a szociális intézményeknek

– Kárpátalja

Július 28-án tartotta soros ülését a Beregszászi Járási Tanács. A tanácsülésen a 34 képviselőből 25 volt jelen, valamint Gulácsy Géza és Tóth Miklós megyei képviselők, Zubánics László, az UMDSZ elnöke, ezenkívül a járási államigazgatási és jogvédő szervek vezetői. A megyei tanács költségvetéséből átutalt újabb források és a helyi megtakarítások felhasználása érdekében a tanács módosította a Beregszászi járás költségvetését, az újabb forrásokat döntően a szociális ellátórendszer megerősítésére csoportosították át, illetve szociális célokat szolgáló épületeket újítanak fel belőle a községekben

 

A határon átnyúló pályázati programról tartottak tájékoztatót Beregszászban

– Kárpátalja

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács szervezésében Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna (HUSKROUA) ENI határon átnyúló együttműködési program 2017–2020 című pályázati programról tartottak tájékoztatót a Rákóczi-főiskolán július 28-án. A szakmai nap elején Tarpai József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért Felelős Kormánybiztosság munkatársa köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a kormánybiztosság segíti azokat a pályázókat, akik szeretnének pályázni a HUSKROUA-ba, úgynevezett mentorprogramot indítottak, amelyben segítenek partnereket találni a résztvevő országok pályázóinak.

 

 

Amit Isten egybeszerkesztett, ember szét ne válassza…

– Kárpátalja

A Magyarok Kenyere program keretében július 28-án, Nevetlenfaluban kárpátaljai, partiumi és magyarországi magyar gazdák búzáját öntötték össze egy közös zsákba, jelezve, hogy ahogy a három különböző országban megérett búzaszemek egy helyre kerülnek, úgy a határok által elválasztott közösségek is összekapcsolódnak egymással. Nevetlenfalu, romániai testvérközsége, Halmi, valamint magyarországi testvértelepülése, Törökszentmiklós búzáját a kárpátaljai helység polgármesteri hivatala előtti téren, a sztálini önkény áldozatainak az emlékművénél öntötték össze. Az ünnepséget dr. Oroszi József, Nevetlenfalu polgármestere nyitotta meg.

 

Muravidék

Vasárnap ismét találkoznak a családok Hodoson

– Muravidéki Magyar Rádió

Találkozás, emlékek felidézése, finom falatok, zene, tánc, ügyességi játékok, gyermekprogramok – egyszóval kikapcsolódás ígérkezik vasárnap délután Hodoson, az ottani Ifjúsági Otthonnál. A Családok őrségi találkozóját immár hagyományosan szervezik meg, és szeretettel várják a környékbeli lakosokat is egy hangulatos délutáni időtöltésre.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog