erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 08.01

 Határok nélkül

2017. augusztus 1. – Kossuth Rádió

 Megfordult Romániában a kivándorlási szándék: külföld helyett kétszer annyian inkább belföldön keresik a jobb megélhetést

Megfordult Romániában a kivándorlási szándék: külföld helyett kétszer annyian inkább belföldön keresik a jobb megélhetést. A legvonzóbb város Kolozsvár, csak utána következik a főváros és Temesvár. A jelenségről Kádár Magor egyetemi oktatót kérdezte a Határok nélkül riportere.

 

 

Beszélgetés Segesvár magyar polgármesterével

Segesváron - ahol a magyar közösség részaránya alig éri el a 17 százalékot - magyar alpolgármester tölti be a tisztet a tavalyi önkormányzati választások óta. Tóth Tivadar szerint a helyi magyar közösség így "helyzetbe került", hiszen a magyarokat is érintő döntések már az előkészítés szakaszában kedvező irányban befolyásolhatók.

 

214 ezer eurót nyert egy közös uniós pályázaton sportlétesítményeik fejlesztésére két bánsági település

214 ezer eurót nyert egy közös uniós pályázaton sportlétesítményeik fejlesztésére két bánsági település: a romániai oldalról Igazfalva, a szerbiairól pedig Tóthfalu, egészen pontosan a Nyers István Akadémia. Természetesen arra is alkalmuk lesz a fiatal sportolóknak, hogy egymással ismerkedjenek a közös edzések, kirándulások, közös táborozások alkalmával. A Határok nélkül munkatársának összeállításában előbb Ihász Jánost, Igazfalva polgármesterét hallják, majd Utasi Jenő atyát, az tóthfalui akadémia vezetőjét, végül két fiatal sportolót.

 

Petőfi Sándor utolsó vacsorájára emlékeztek Székelykeresztúron

Petőfi Sándor utolsó vacsorájára emlékeztek Székelykeresztúron, ahol a Gyárfás-kúria kertjében álló körtefa alatt írta talán utolsó versét. Keresztúron összefonódik a történelmi igazság és a legenda, az irodalomtörténeti tény és a helyi hagyomány. A keresztúriak idén rendhagyó módon emlékeztek a költő utolsó estéjére.

 

A fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület idén is megszervezte a Petőfi ünnepélyt

Utolsó vacsora után az utolsó csata. A fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület idén is megszervezte a Petőfi ünnepélyt, amelynek keretében megkoszorúzzák az Ispán kúti emlékművet (ezen a helyen látták utoljára Petőfit a fehéregyházi csatában, 1849. július 31-én), majd istentiszteletet tartanak a helyi unitárius templomban, végül a Petőfi múzeum-kertben ünnepi műsorral tisztelegnek a költő emléke előtt.

 

Emlékünnepet tartottak az aracsi Pusztatemplomnál

Emlékünnepet tartottak az aracsi Pusztatemplomnál. A tordai Aracs Hagyományőrző Társaság 19. alkalommal szervezte meg az összejövetelt, amelynek része volt a szentmise. A társaság tagjai idestova két évtizede azon fáradoztak, hogy az aracsi Pusztatemlomot kiemeljék az ismeretlenség homályából. Törekvésüket siker koronázta, hiszen az elmúlt évek során nemcsak a délvidéki, de az összmagyarság zarándokhelyévé vált.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog