erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 8.3

 Grezsa István: jelentősen nőtt a magyar nyelv iránti érdeklődés Kárpátalján

– MTI, hirado.hu, kormany.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Kárpátalja, karpatalja.ma, Vajdaság.ma, gondola.hu

Jelentősen nőtt Kárpátalján a magyar nyelv iránti érdeklődés - mondta a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa kedden a zánkai Erzsébet-táborban, ahol magyarul tanuló ukrán gyerekekkel találkozott. Grezsa István elmondta: a magyar nyelv iránti érdeklődés még a világnyelvnek számító angol nyelv irántit is megelőzi Kárpátalján. A most zárult tanévben 1235 ukrán gyermek tanult kárpátaljai ukrán iskolákban magyarul - tette hozzá. A kormánybiztos arról is beszélt: a hatályos ukrán törvények szerint ha öt szülő kéri, hogy gyermeke magyarul tanulhasson, Kárpátalja bármelyik iskolájában kötelesek megszervezni a magyarórákat. Egyre több helyen igénylik ezt a szülők, olyan helyeken is, ahol a közösségben már nem vagy alig beszélnek magyarul - tette hozzá.

 

 

Jó befektetés a határon túli magyarokra költeni

– orgio.hu

A határon túli magyar közösségeket a magyarság "aranytartalékának" lehet immár tekinteni, a nekik nyújtott támogatás pedig nem kidobott pénz, hanem jó befektetés - nyilatkozta az Origónak Grezsa István. A kormánybiztos elmondta, hogy több tízmilliárd forintot fordított a magyar állam a határon túli területek gazdaságfejlesztésére az elmúlt években. A határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos elmondta, 100 évvel a trianoni békediktátum után az érdekek közösségét is meg kell teremteni a Kárpát-medencében. Szólt arról is, hogy egyfajta verseny alakult ki a Kárpát-medencében a munkaerőrért, így a gazdaságfejlesztésre elköltött pénzek kiváló befektetések is egyben.

 

Nem engedték Magyarországra kiutazni Horváth Annát

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro

A román legfelsőbb bíróság végzése értelmében nem utazhat Magyarországra a korrupcióval vádolt, és ezért hatósági felügyelet alá helyezett Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere. Horváth Anna az MTI-nek elmondta, balatoni pihenésre szeretett volna utazni augusztus végén a családjával. Ehhez kérte az engedélyt a bíróságtól. A vádló korrupcióellenes ügyészség (DNA) képviselője nem kifogásolta a kérést, így ezt az alapfokon eljáró kolozsvári táblabíróság jóvá is hagyta. A DNA mégis fellebbezett a végzés ellen, és a legfelsőbb bíróság elfogadta a fellebbezést.

 

 

Magyarország

Magyarország barátai

– Német Dániel – Demokrata

Négyszeres túljelentkezés mellett a világ számos pontjáról érkezett másod-, sőt harmadgenerációs magyar fiatalok sokasága kezdte meg tanulmányait a Balassi Intézet nyári egyetemén, hogy a magyar nyelv mellett hazánk kultúrájáról, történelméről és gasztronómiájáról tanuljanak. Az oktatás szervezőinek reményei szerint nyár végére mindannyian Magyarország barátai lesznek.

(A cikk teljes terjedelmében a Demokrata 2017. augusztus 1-i számában olvasható)

 

Erdély

 

Hat erdélyi megyeszékhely 177 millió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhat

– Krónika, maszol.ro

Összesen több mint 177 millió euró vissza nem térítendő európai uniós támogatásra pályázhat a központi fejlesztési régióhoz tartozó hat megyeszékhely, azaz Gyulafehérvár, Brassó, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Nagyszeben és Marosvásárhely – tájékoztat a központi fejlesztési régió ügynöksége.

 

Magyar diákokra szabott román tanterv: nagy lehetőség, de felelősség is egyben

– szekelyhon.ro

Az új, kimondottan magyar tanulók számára összeállított román tanterv megértését és gyakorlati alkalmazását elősegítő kézikönyvet szerkesztett a pedagógusok számára nemrég Tódor Erika Mária. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának oktatója szerint a tanterv lehetőséget kínál, hiszen új szemléleten alapszik, amely új gondolkodásmódot feltételez mind a nyelvet oktató pedagógusok, mind az iskolások részéről.

 

Mi baj azzal, ahogyan Tamás Sándor és a háromszéki RMDSZ a regisztrációs kampányt kezeli?

– transindex.ro

Bár a magyarországi választásokig még több mint 8 hónap van hátra, Tamás Sándor már egy pártnak kampányol. Ezzel pedig pont a választások lényegét, magát a választást minősíti le szavazássá” – Balázsi-Pál Előd írása.

 

Kevesen pályáztak az iskolaigazgatói tisztségekre Hargita megyében

– szekelyhon.ro

Véglegesítették az igazgatói és aligazgatói tisztségekre kiírt országos versenyvizsga nyári szessziójának eredményeit. Hargita megyében 44 iskolavezetői tisztségre pályáztak, ebből 38 jelölt vizsgázott sikeresen. A júliusban tartott iskolavezetői megmérettetés a tavaly őszi versenyvizsga után szabadon maradt – jelenleg ideiglenes mandátumokkal betöltött – igazgatói és aligazgatói állásokat hivatott hosszabb időre lefedni. Azonban a legutóbbi versenyvizsgához hasonlóan most is csak a megpályázható tisztségek alig felére jelentkeztek pedagógusok: mindössze 44-en jelentkeztek a megpályázható 95 igazgatói és aligazgatói beosztásra.

 

Sokszínű színházi kínálattal készül a Partiumi Magyar Napok

– maszol.ro

A Partiumi Magyar Napok nem csak a felhőtlen szórakozás, a bulik és koncertek helye, hanem a minőségi szórakozás, a nívós színházi előadások ideje is. Ahogyan azt már a PMN közönsége megszokhatta, a rendezvény ideje alatt neves külföldi és hazai színházi előadók szórakoztatják majd a nagyérdemüt nyolc napon át.

 

Új elnökség a Háromszéki Ifjúsági Tanács élén

– Erdély Ma

Pénteken, július 28-án tartotta tisztújító küldöttgyűlését a Háromszéki Ifjúsági Tanács, amelyre a kézdivásárhelyi Atrium Hotel dísztermében került sor. Az új elnökséget számos megmérettetés, kemény munka és elköteleződés várja.

 

Felidézték Petőfi utolsó vacsoráját Székelykeresztúron

– szekelyhon.ro

Közös vacsorával indították a szervezők a Petőfi-hét eseményeit és a kistérségi napokat Székelykeresztúron. Hétfőn este, a költő halálának emléknapján utolsó feljegyzett vacsoráját idézték fel az esemény részvevői a Gyárfás-kúria udvarán. A Gyárfás-kúria udvarán gyűltek össze a székelykeresztúriak, hogy a helyi önkormányzat által szervezett közös vacsorán emlékezzenek meg Petőfi Sándor százhatvannyolc évvel ezelőtti, utolsónak vélt estéjéről.

 

 

Felvidék

 

Nyolcpárti parlamentet mért júliusban a Polis Slovakia

– bumm.sk, hirek.sk, Új Szó, Körkép

Ha júliusban lettek volna a parlamenti választások, a Polis Slovakia ügynökség felmérése alapján nyolc párt és politikai mozgalom jelöltjei ülhetnének a képviselői padokban. Az első három helyen végzett politikai szubjektum sorrendje: Smer-SD 27,8%, SaS 15,8%, a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt 11,2%. A Hídnak 5,5%-os támogatást mértek, míg az MKP kicsivel a parlamenti küszöb alatt végzett volna (4,7%).

 

A magyar kormány 6 millió euróval támogatja a komáromi focit

– hirek.sk

Magyarország kormánya 6 millió eurót áldoz a komáromi focira, melyet a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül folyósít. Közvetlenül a futballpályát működtető, városi járulékos szervezet örülhet a támogatásnak, közvetve pedig a KFC kisebb és nagyobb focistái. Az anyagi támogatás egy 21. századi körülményeknek teljes mértékben megfelelő futballstadiont eredményez majd, és Komáromot az utánpótlásképzés központjává teheti.

 

Felvidék

 

Az ifjúságkutatás a nemzeti identitást is vizsgálta

– Felvidék Ma

Szomorú eredményeket hozott a 2016-os Magyar Ifjúságkutatás, legalábbis, ami a felvidéki eredményeket illeti. A felmérésben a magyarországi és a határon túli nagyrégiók 15-29 éves korosztályát kérdezték. Nyolcezer magyarországi és négyezer külhoni magyar fiatal vett részt a felmérésben, Szlovákiában ezer fiatalt kérdeztek meg. A nemzeti identitás kutatásában arra a megállapításra jutottak a felmérés készítői, hogy a megkérdezett fiatalok túlnyomó része szerint a külhonban élő magyarok a magyar nemzet részei. A legkisebb arányban a felvidékiek vélekedtek így, mindössze 67 százalék, míg a kárpátaljai fiatalok 90 százaléka van ezen a véleményen. A felvidéki magyar fiatalok mintegy negyede szkeptikus a nemzethez tartozás vonatkozásában, míg a többi régióban ez az arány tíz százalék alatt van.

 

Vajdaság

 

Csepurin: Fontos a közös történelmi örökség megőrzése

– Magyar Szó

Újvidékre látogatott kedden Alekszandr Csepurin, az Orosz Föderáció belgrádi nagykövete, akit Igor Mirović tartományi kormányfő és Đorđe Milićević, a kabinet alelnöke fogadott. Az intenzívebb gazdasági és régióközi, valamint kulturális együttműködés lehetőségeit vették számba. Mirović hangsúlyozta, hogy a két ország hagyományosan jó kapcsolatait regionális szinten, Vajdaság AT, valamint az oroszországi Arhangelszki és Nyizsnyij Novgorod-i terület közötti, most készülő együttműködési megállapodások alapján lehet továbbfejleszteni.

 

A mezőgazdaság számára is fontos a hagyományőrzés

– Magyar Szó

Kedden 174 civil szervezet, önkormányzat, oktatási intézmény képviselője írt alá támogatási szerződést a Tartományi Képviselőházban. A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság ilyen módon különböző hagyományos rendezvények megszervezését támogatja. A szerződéseket Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes, valamint Mladen Petković illetékes segédtitkár adta át a sikeresen pályázóknak.

 

Egyetértéssel a jövő szolgálatában

– Magyar Szó

Tegnap, az egyenjogúság napján ünnepelték a község napját Óbecsén: 1774-ben Mária Terézia ezen a napon erősítette meg a kiváltságokról szóló második rendeletével a Tisza menti koronakerület lakosságának adott kiváltságokat, és azokat a nem szerb lakosságra is kiterjesztette. Dragan Tošić polgármester felszólalásában arra tért ki, hogy Óbecsén példaértékű egyetértésben dolgoznak az emberek, többek között ennek is köszönhető az, hogy az elmúlt egy évben egymilliárd dinár érkezett felsőbb szintekről a községi kasszába, amivel sikerült megduplázni a költségvetést.

 

Kárpátalja

 

Újabb bajor–magyar segély érkezett Ungvárra

– Kárpátalja

Pénteken, július 28-án került sor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért Felelős Kormánybiztosság által küldött segélyszállítmány átadására. – Magyarország immáron sokadik alkalommal ismét segítő kezet nyújt Ukrajnának, ezen belül is Kárpátaljának, de természetszerűen a Kárpátaljára érkező adományok nem csak az itt élő magyarságot támogatják – emelte ki Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja a helyszínen.

 

Kiállítás a deportáltak emlékére

– Kárpátalja

Deportálások… Gyűjtőtábor Szolyván… Erőltetett menetek a behavazott Kárpátokon át… Ilyen képek kavarognak lelki szemeink előtt, ha felidézzük a kárpátaljai magyar és német férfiak, valamint megannyi német nő 1944 őszén megkezdődő kálváriáját, melynek emlékét híven őrzik a lágerversek, az emlékművek, köztük Matl Péter munkácsi képzőművész öt emlékműve, s ugyancsak Matl Péter jóvoltából már egy hatvanöt pasztellgrafikából álló rajzsorozat is. Az utóbbit magába foglaló, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával 2016-ra elkészült, Po pjaty – Ötösével c. vándorkiállítás pedig ezen a nyáron Nagyszőlősre is megérkezett, ahol a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezete és Nagyszőlősi Alapszervezete szervezésében, július 27. és július 30. között kiállították a műalkotásokat.

 

Muravidék

 

Névrokonok és most már testvértelepülések is

– Muravidéki Magyar Rádió

A Gyertyános nevű települések találkozóján tavaly a Vas megyei Bejcgyertyános is képviseltette magát. A gyertyánosiak azóta már második alkalommal jártak Bejcgyertyánosban, és a hétvégén a Bejcgyertyánosi Falunapok 2017 elnevezésű eseményen is részt vettek. Mivel a két település kapcsolata dinamikusan fejlődik, ezért ezt a kapcsolatot testvértelepülési megállapodás aláírásával emelte magasabb szintre a két falu helyi közössége.

 


Őrvidék

Együttműködne a két Óvár

- Volksgruppen

Az elmúlt héten Bad Deutsch-Altenburg/Németóvár vezetésének meghívására Árvay István polgármester vezetésével mosonmagyaróvári küldöttség egyeztetett a két Óvár közötti együttműködés lehetőségeiről.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog