erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 07. 31

 Határok nélkül

2017. július 31. – Kossuth Rádió  

 Minority Safe Pack – megkezdődött az internetes petíciós kérdőívek kitöltése

Minority Safe Pack – nyers fordításban: Kisebbségmentő csomag, javaslat. Ezt a nevet viseli az az aláírásgyűjtési kezdeményezés, melynek célja, hogy rávegyék az európai törvényhozókat, alkossanak törvényt az európai kisebbségek védelméről. Az eredeti kezdeményezést, bár összegyűlt a szükséges 1 millió aláírás, az Európai Bizottság elutasította, azzal az ürüggyel, hogy a kérdés nem tartozik az Unió hatáskörébe. Döntésüket bíróságon támadták meg a kezdeményezők, s a pert 2017 februárjában meg is nyerték. Most ismét össze kell gyűjteni az 1 millió aláírást, melynek első lépéseként megkezdődött az internetes petíciós kérdőívek kitöltése.

 

 

Nem csak Magyarországon, de Európa-szerte, így Romániában is egyre jelentősebb a hiány szakmunkásokból

Nem csak Magyarországon, de Európa-szerte, így Romániában is egyre jelentősebb a hiány szakmunkásokból, de míg hazánk ezt a gondot a szakképzés erősítésével kívánja orvosolni, a nyugati országok pedig a szakemberek importjával, keleti szomszédunknál még nem érzékelhető, hogy komoly figyelmet kapna a kérdés. A magyar kormány ellenben lehetőségeihez mérten nem csak az itthoni, de a Kárpát-medencei magyarság képzését is segíti. Ennek újabb állomása volt nemrégiben, hogy a nyárádszeredai Bocskai István középiskola autószerelő tanműhellyel gazdagodhatott.

 

Közeledik Szent István ünnepe – gyűlik a búza a Magyarok Kenyeréhez

Közeledik Szent István ünnepe – gyűlik a búza a Magyarok Kenyeréhez. A Kárpát-medence magyar gazdáitól érkező gabona egy része az augusztus 20.-ra készülő kenyérnek szolgál alapanyagul, másik hányada helyben marad, hogy abból is kenyér sülhessen, nehéz sorsú gyermekek tápláléka lehessen. Ezt a szép hagyományt követik Kárpátalja földművelői is, idén azonban kicsit másként, mint az előző években. Nevetlanfaluban nem csak a helybéli, de a testvér településeken gyűjtött búza is a zsákokba került, ebből készül majd a Testvérek kenyere.

 

 

Programot indítottak a vajdasági kézműves termékek népszerűsítésére

Bár sokszor hallani ennek ellenkezőjét, a tények mégis azt mutatják, hogy a kisvállalkozások nagyon sok családnak nyújthatnak biztos megélhetést. Erre lassanként a Délvidéken is egyre többen jönnek rá, ezért programot indítottak a vajdasági kézműves termékek népszerűsítésére. Ennek egyik lehetősége a vásárokon való megjelenés, s ezt szolgálta az is, hogy újra indították a magyarkanizsai vásárt. Remélve, hogy így könnyebben megtalálja egymást a termelő és a vásárló. Németh Ernő is ott járt, megszólaltatva néhány kistermelőt.

 

Anna-bált szervezett az RMDSZ

Magyarkanizsán a vásár hagyományát élesztették újjá, Aradon az Anna-bál eseményét. Néhány esztendővel ezelőtt az egykori bálozók kérésére szervezte meg ismét ezt az ünnepet az RMDSZ, az elmúlt pénteken székházuk látta vendégül az ifjabb és kicsit idősebb Annákat. Az ünnep nem mellékesen alkalmat kínál arra is, hogy régen látott ismerősök, barátok találkozzanak újra, erősítve egymást magyarságukban, így nem csoda, hogy a rendezvény ma már fontos szerepet tölt be a kisebbségben élő magyarság életében.

 

Csíkszeredában most kezdődik a Városnapok egész hétre szóló programsorozat

Csíkszeredában most kezdődik a Városnapok egész hétre szóló programsorozat. Előzetes a gazdag programkínálatból.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog