erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 8.2

– MTI, Magyar Idők, Híradó.hu, hirek.sk, Felvidék Ma, Vajdaság.ma, Lokál, Gondola.hu, karpatalja.ma

Fontos, hogy minél több külhoni magyar állampolgár regisztráljon a jövő évi országgyűlési választásokon való részvételhez - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Gödöllőn, a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetem megnyitóján. Már mintegy 350 ezren regisztráltak, és minthogy eddig egymillió magyar állampolgársági kérvény érkezett be, a regisztráltak száma elérheti akár a félmilliót is – ismertette az államtitkár. Történelmi lehetőség a szavazati joggal élni, és nemcsak regisztrálni kell, hanem részt is venni a választásokon – emelte ki. Hozzátette: fontos, hogy a határon túli magyarság érdekképviselete jelen legyen a magyar Országgyűlésben, és a mindenkori magyar kormány számoljon azzal, hogy legitimitását az összmagyarságtól kapta.

 

 

Potápi: Esztergom jelentőségét a felvidékiek ismerik a legjobban

– MTI, Magyar Idők, Híradó, Magyar Hírlap, bumm.sk, Vajdaság.ma

Esztergom igazi jelentőségét a felvidékiek ismerik a legjobban, hiszen 1918-1919 után a Felvidék elkerült Magyarországtól és ők évtizedeken keresztül csak a távolból nézhették a bazilika épületegyüttesét – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki egyházközségek VII. nyári táborának megnyitóján hétfőn Esztergomban. Potápi Árpád János hozzátette, bízik abban, hogy a tábor mintegy kétszáz fiatal résztvevője hitben, magyarságtudatban és identitásban megerősödve tér majd haza. A tábor résztvevőit köszöntötte Völner Pál (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, aki elmondta, 2010 után születtek törvények a nemzeti összetartozásról, és következetesen dolgozik a kormányzat azon, hogy a magyar fiatalok jussanak el a határon túli magyarlakta területekre, a külhoni magyarok pedig Magyarországra.

 

Erdély

 

Új önkormányzati platformon gyűjtenék össze a jó gyakorlatokat

– maszol.ro

Az Országos Önkormányzati Tanács (OÖT) keretében egyeztettek a jövőbeni tervekről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és az OÖT elnöke, Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője, Horváth Anna, az RMDSZ Önkormányzati Főosztályának ügyvezető alelnöke, az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakcióinak munkacsoportjának képviselői, valamint Barabás Csaba, Borboly Csaba kabinetjének vezetője hétfőn a csíkszeredai megyeházán.

Erdély

Uniós forrásokból felújítják a paszmosi Teleki-kastélyt

– MTI, Krónika, maszol.ro, Erdély Ma

Beszterce-Naszód megye önkormányzata 4,8 millió eurós európai uniós finanszírozással felújítja a paszmosi Teleki-kastélyt – közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség. Az önkormányzat hétfőn hagyta jóvá az épület felújításának utolsó műszaki részleteit. Radu Moldovan, a testület elnöke elmondta, harminc napon belül aláírják a finanszírozási szerződést és meghirdetik a közbeszerzést a kivitelező kiválasztására. Az önkormányzat kulturális központtá szándékszik alakítani és meg akarja nyitni a látogatók előtt az épületegyüttest.

 

Jövőre is lesz „hiánypótló” EMI-tábor

– szekelyhon.ro

Elérte a célját a vasárnap Gyergyószentmiklóson befejeződött 13. EMI-tábor: a rendezvény sikeres volt, fiatalok alkották az előadások közönségének a többségét – közölte kiértékelő sajtótájékoztatóján Sorbán Attila Örs főszervező. A szervezők sajnálatosnak nevezték, hogy az RMDSZ – bár idén is meghívást kapott a rendezvényre – nem képviseltette magát az EMI-táborban, a szövetség képviselőit azonban változatlanul jövőre is várják a gyergyószentmiklósi rendezvényre.

 

Felvidék

 

MKP: az R2-es megépítése nem tűr halasztást

– hirek.sk

A Magyar Közösség Pártja teljes mértékben megérti a gömöriek felháborodását, amelyet az R2-es gyorsforgalmi út megépítésének újabb tervezett elodázása miatt éreznek. „Támogatjuk a helyiek követelését: az R2-es gyorsforgalmi út a térség számára stratégiai kérdés, ezért annak a lehető legkorábban el kell készülnie” – hangsúlyozta nyilatkozatában Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke. Mint rámutatott, ahhoz, hogy a gazdaságilag erős Pozsony környéki és a leszakadó térségek közti szakadék ne mélyüljön tovább, elengedhetetlen a közlekedési infrastruktúra fejlesztése.

 

Nyitrán a hagyományos Szent László-misével emlékeztek lovagkirályunkra

– Felvidék Ma

Szent László lovagkirályunk 1095. július 29-én, Nyitrán adta vissza lelkét Teremtőjének. Égi születésnapja alkalmából ebben az évben már 14. alkalommal került sor a hagyománnyá vált nyitrai ünnepi Szent László-emlékmise bemutatására, melynek fővédnöke idén Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos volt. Veres András püspök szentbeszéde elején arról szólt, hogy a mai világban az evangéliumi értékeket intézményesen próbálják megkérdőjelezni. Ezzel ellentétben Szent László a királysága idején mindent megtett azért, hogy országát az evangélium szellemében vezesse. S az evangéliumi értékekre épített országa helytállt az ellenségekkel szemben és belső virágzásnak indult.

 

Vajdaság

 

Hainan tartomány delegációját fogadta ma Pásztor István

– Pannon RTV

A Kínai Népköztársasághoz tartozó Hainan tartomány delegációját fogadta ma Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke Újvidéken. Az egyeztetés fő témája a két régió közötti kapcsolatok fejlesztése volt, amelyhez stabil alapul szolgál Szerbia és Kína baráti kapcsolata. A két delegáció tagjai főként a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, illetve a turizmus területén látnak jó esélyt a jövőbeni virágzó együttműködésre.

 

Emlékünnepet tartottak az aracsi Pusztatemplomnál

– Vajdaság.ma, Magyar Szó, Pannon RTV

A tordai Aracs Hagyományőrző Társaság vasárnap 19. alkalommal szervezte meg az aracsi Pusztatemplom emlékünnepét. Ünnepi szentmisét szolgáltattak, amelyet Ft. Mellár József esperes celebrált Király Tiborral, kisoroszi és tóbai plébánossal, valamint Mészáros Attila állandó diakónussal. A szentmisét követően Orosz Attila, bácskai református esperes is Igét hirdetett.

 

Kishomok élni akar

– Magyar Szó

Szombaton tartották Kishomok falunapját, így a mintegy százhúsz lakost számláló közösség megháromszorozódott. Legalábbis a becslések szerint háromszázra tehető azoknak a száma, akik aznap megjelentek a közösségi téren, hogy ünnepeljenek.

 

Kárpátalja

 

Petőfi Sándor-szobrot avattak Ivano-Frankivszk városában

– MTI, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Kárpátalja

Petőfi Sándor-mellszobrot avattak a költő halálának 168. évfordulója tiszteletére hétfőn a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városában – közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az MTI-vel. Kiemelte: Nyugat-Ukrajna egyik legjelentősebb gazdasági és kulturális centruma 1962-ben, fennállásának háromszázadik évfordulója alkalmából vette fel az ukrán költő nevét. Ivan Franko és Petőfi Sándor között nagyon sok rokon vonás figyelhető meg, elég csak forradalmi költészetükre gondolni – fogalmazott. Mint mondta: Petőfi jelenléte és életműve a jószomszédi kapcsolatokat is szolgálja. Magyarország érdeke ugyanis a politikailag stabil, demokratikus, a gazdaságilag erős és a nemzeti kisebbségek – így az itt élő magyarok – jogait tiszteletben tartó Ukrajna – hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke, hozzátéve, hogy a két ország közötti kapcsolat stabilizálódásáért és erősödéséért Magyarország kijevi nagykövete és főkonzulja is nagyon sokat tesz.

 

a

Porosenkótól kéri a határátkelőkön kialakult helyzet orvoslását a Kárpátalja megyei tanács

– MTI, Kárpátalja, Webrádió, karpatalja.ma

Petro Porosenko ukrán elnöktől kéri a határátkelőhelyeken uralkodó aggasztó helyzet orvoslását a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés), amely szerint az ottani kaotikus állapotok hiteltelenítik az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentességét, elriasztják a befektetőket, és fékezik az ország idegenforgalmának fejlesztését - adta hírül hétfőn a megyei tanács sajtószolgálata. A közlemény szerint a megyei tanács múlt heti ülésén az ukrán elnöknek címzett beadványt fogadott el, amelyben a képviselők - utalva a határátkelőkön kialakult aggasztó helyzetre - azonnali lépéseket sürgetnek az európai uniós vízummentesség életbe lépésével kapcsolatos elnöki rendelet haladéktalan teljesítése érdekében.

 

Idén is megszervezték a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémiát

– karpatalja.ma

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) 2002 óta minden évben megrendezi a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémiát. Az idén július 24–29. között tartott eseményen óvoda- és zenepedagógusok, tanítók, biológia, kémia, matematika, magyar és angol szakos tanárok találkozhattak és gazdagodhattak új ismeretekkel. A továbbképzés foglalkozásaira ezúttal is Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán került sor. A szakmai előadások mellett kulturális programokon is részt vehettek a pedagógusok. Július 25-én, kedden táncházat tartott a Sodró együttes, csütörtökön pedig a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című Móricz-darabot láthatták a résztvevők a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulatának előadásában.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog