erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 07.30 - 31

Határok nélkül

2017. július 30. – Kossuth rádió

 Nagyvára, Bécs, Sopron, Bukarest, csak pár helyszín, ahol a Bánffy Miklós emlékkiállítás megfordult

Nagyvára, Bécs, Sopron, Bukarest, csak pár helyszín, ahol a Bánffy Miklós emlékkiállítás megfordult. A 140 esztendeje Kolozsváron született művész-politikusra, mint a 20.

századi Erdély kultúrtörténetének főszereplőjére tekintünk. A vándorkiállítás Bánffy Miklós művészpályáját állítja középpontba, de a politikus, a diplomata, az arisztokrata Bánffyra is ráirányítja a figyelmet. a figyelmet.

 

 

Felsőszeli községben egy családi házban működik a felvidék egyik különleges könyvtára, a Bibliotheca Pro Patria

Felsőszeli községben egy családi házban működik a felvidék egyik különleges könyvtára, a Bibliotheca Pro Patria. Oros László 40 évvel ezelőtt kezdte gyűjteni a dedikált magyar könyveket, illetve olyan dokumentumokat, amelyekvalamilyen módon kapcsolódnak a Felvidék múltjához és jelenéhez. Munkásságát a napokban a Szlovákiai Magyar Írók Szövetsége is díjjal jutalmazta.

 

A következő történet főhőse Putnik Tibor, aki Magyarországon szerb kisebbségben élő gazdálkodó családba született

A következő történet főhőse Putnik Tibor, aki Magyarországon szerb kisebbségben élő gazdálkodó családba született. Életéről szóló könyv előszavában Putnik Lázár ezt írja: a Putnik család Magyarországon nem lehetett megbecsült magyar, Jugoszláviába kényszerítve viszont nem találta otthonát.

 

Beszélgetés a fehértemplomi papköltővel, Bogdán József plébánossal

Fehértemplom bánsági kisváros a Kárpátok déli lejtőinél, a Nera folyó völgyében a szerb-román határtól 2 km-re. Valamikor Temes megye része volt, most Szerbiához tartozik. Magyar már nem él itt, az utolsót nemrégiben temette el Bogdán József plébános. A papköltőt a magány kínozza sokszor. A déli végek hétköznapjairól beszélt a Határok nélkül munkatársának.

 

Kárpát Expressz

2017. július 31.

 

Látogatás a felvidéki Várhosszúréten

Az Andrássyak ősi fészkének, Krasznahorka várának lábánál fekszik a festői szépségű Várhosszúrét. A falu egykor a grófi család birtoka volt. Lakói ma is magyarok, akik hűen őrzik hagyományaikat és történelmüket. Erről tanúskodik – többek között – a templomkertben álló emlékmű, ami az itt elesett magyar katonáknak állít emléket.

 

Beszélgetés Kovács Zsuzsával, aki Anglia helyett szülőföldjét, Székelyvarsádot válaszotta

Székelyvarság Udvarhelyszék legnagyobb tanyatelepülése. Pár évvel ezelőtt erről a gyönyörű tájról indult el szerencsét próbálni Kovács Zsuzsa. Úgy gondolta, Angliában több pénzt kereshet. Reményei azonban nem váltak valóra, ezért úgy döntött, hazatér: édesapja mellé áll és kistermelővé válik.

 

Illés-napi menet Temerinben

Mint oly sok délvidéki települést, Temerint sem kerülték el a történelem viharai. A középkori eredetű város a török időkben teljesen elnéptelenedett, majd a 18. sz. végén tért vissza fokozatosan a magyar élet. A településen idén is megrendezték az Illés-napi menetet.

 

25. születésnapját ünnepelte a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség

Nem akármilyen rendezvénnyel ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség. Az első kárpátaljai Erzsébet-tábor keretében szervezték meg a cserkészek jubileumi nagytáborát.

 

Térkép

2017. július 29. - Duna World

 

A Tusnádfürdői szabadegyetem már 28 éve biztos pont, egyfajta origó, ahol megfordul szinte az egész világ, pontosabban a Kárpát-medencében és a nagy világban élő magyarság. A Térkép Tusványos különkiadása a 2017. július 29-i adásban tekinthető meg, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral készült interjú 16:25 perctől látható.

 

Öt kontinens

2017. július 29. - Duna World

 

Az élethez szerencse is kell, de az embernek azt magának kell alakítania - állítja az agykutatás máig élő professzora. Szent-Györgyi Albert egyetlen, még élő tanítványa, az Magyar Tudományos Akadémia külső tagja mindmáig dolgozik. Gyakran látogat haza, szülőföldjére és a mai napig tökéletesen beszél magyarul.

 

Fodor-Lengyel Zoltán Gábor nemzetközi Goya-nagydíjat és számtalan művészeti-díjat kapott Európa-szerte. A magyar képzőművészt még a cádizi Királyi Szépművészeti Akadémia Akadémikusnak is megválasztották és Arany Érdemrenddel is kitüntették. Jelenleg Spanyolországban él és dolgozik, ám időnként hazajár. Legutóbb a Magyarország Barátai Alapítvány meghívására érkezett Budapestre.

 

Otthon az iskolapadban. Dóczy Ilona férje hat évvel ezelőtt kapott állást Brüsszelben, lányuk akkor 10 éves volt. Pedagógusként úgy gondolta attól, hogy más országban élnek lányuk beszélje az anyanyelvét is, így otthon tanította. Rájött, hogy nincs ezzel egyedül, elhatározta, hogy segít a hasonló helyzetben lévő családoknak és házhoz jár tanítani.

 

Rendkívül aktív a mintegy 100 fős macedóniai magyar közösség. A Macedóniai Magyarok Teleházát hivatalosan 2003-ban jegyezték be. Az Egyesület tagjai azóta is rendszeresen összejárnak, mert fontosnak tartják, hogy beszélgessenek, vagy magyar filmeket nézzenek közösen. Sokan sok helyről érkeztek, egy dolog azonban közös bennük, megdobban a szívük, ha meghallják a magyar himnuszt.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog