erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 8.1

Korszerű tanműhely szolgálja a tanulók felkészítését

– szekelyhon.ro, Marosvásárhelyi Rádió

A Nyárádmenti Napok rendezvénysorozat az egész folyóvölgyet egyesítette azáltal, hogy az ünnepség helyszínén, Nyárádszeredában jelen volt a régió csaknem valamennyi településének képviselete a hagyományos termékek vásárán. Backamadaras község is ekkorra időzítette a községi napot, amelyet az idén Szentgericén rendeztek meg. Mindkét helyszínen jelen volt Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is. Pénteken délután a Bocskai István Középiskola dísztermében autószerelő tanműhelyt adtak át, amelynek megvalósításához a magyar kormány 35 millió forinttal, a helyi önkormányzat 30 ezer euróval járult hozzá. Potápi Árpád államtitkár elmondta, Magyarországon megújult a szakképzési rendszer, s ebbe bevonták a gazdasági élet képviselőit is, hiszen ők a legérdekeltebbek abban, hogy a vállalkozásokat jól képzett szakemberekkel töltsék fel.

 

 

Minden magyar felelős a magyarság egészéért

– MTI, Krónika, Magyar Hírlap, karpatalja.ma

A magyarság egésze minden magyar emberért felelős, de minden magyar ember felelős a magyarság egészéért is – hangoztatta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szombaton a székelyföldi Nyergestetőn tartott megemlékezésen. “A magyarság egészét ma Magyarország testesíti meg, hiszen 2010 óta nem egy határok által körbezárt terület, hanem minden magyar közössége, hiszen minden magyar megkaphatja a magyar állampolgárságot. Magyarország immár nemcsak erkölcsileg, hanem jogilag is felelős minden magyar emberért” – jelentette ki az államtitkár. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi csatájának helyszínére a történelmi esemény 168. évfordulója alkalmából a csíkkozmási önkormányzat szervezett zarándoklatot.

 

Krónika: az erdélyi magyar vezetők többsége elítéli a székelyek magyarországi honos népcsoporttá nyilvánítását

– MTI, Krónika, maszol.ro, Erdely.ma, pestisracok.hu, Webrádió

Természetellenesnek, meggondolatlannak és nevetségesnek tartja a romániai magyar pártok és szervezetek vezetőinek többsége azt a polgári kezdeményezést, miszerint a székelységnek külön népcsoportot kellene alkotnia Magyarországon - írta pénteki számában a Kolozsváron megjelenő Krónika. Az erdélyi lap arra reagáltatott több pártvezetőt és közéleti személyiséget, hogy a budapesti Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén hitelesítette a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezést. "Székely vagyok, de a magyar nemzeten belül nem vagyok kisebbség. A kezdeményezést nem támogatom" - hangsúlyozta a Krónika érdeklődésére Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Az RMDSZ minden egyes népszámlálás alkalmával arra kérte a magyarokat, így a székelyföldieket is: vállalják magyarságukat "székely öntudatuk" mellett, hiszen a magyar közösség valós létszámától függ több olyan alapvető jog is, amely például az anyanyelv-használathoz kapcsolódik - részletezte a szövetség sajtószolgálata a lap megkeresésére

 

Magyarország

 

Rétvári: az egységes táborozásban is megmutatkozik a magyar nemzet összetartozása

– MTI, hirado.hu, kormany.hu, karpatalja.ma

Az egységes oktatási térben és nyári táboroztatásban is megmutatkozik a magyar nemzet összetartozása - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken, kárpátaljai magyar és magyarul tanuló Erzsébet-táboros gyerekek fogadásakor az Országházban. A kormány képviselője úgy fogalmazott, a kárpátaljai gyermekek magyarországi táborozása megerősítése annak, hogy minden magyar számíthat egymásra éljen bárhol a világban.

 

 

Erdély

Polgári és néppárti elnökök egy asztalnál

– szekelyhon.ro

Biró Zsolt MPP-elnök és Szilágyi Zsolt EMNP-elnök foglalt helyet szombat délben az előadók asztalánál az EMI-táborban. A beszélgetés során többször is barátjának szólította Biró Szilágyit – e megszólítás viszonzatlan maradt. Számos kérdésben nem értettek egyet az elnökök, ám azt egyformán gondolják, hogy az autonómiatervezetet be kell nyújtani. A tavaly decemberi választások voltak elsőként terítéken. Erre reflektálva Biró Zsolt – az RMDSZ és az MPP választási megállapodásának eredményeként a szövetség jelöltlistáján bejutott parlamenti képviselő – kifejtette, a választópolgárok őket igazolták, és a negatív spirált sikerült megfordítani.

 

Izsák Balázs szerint kétség nem fér ahhoz, hogy lesz-e autonómia Székelyföldön

– szekeyhon.ro

Egy közösség, amelyik kitart a céljai mellett, annak a sikere garantált. Lesz székely autonómia” – fogalmazott Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke az EMI-tábor meghívottjaként. A feltett kérdésekre válaszolva kitért az autonómiatörekvés száz évére, a romániai viszonyulás változásának szükségszerűségére is. Szintén a kerek évforduló során beszélni kell arról, hogy meddig jutott, mit ért el a székely autonómiaküzdelem, az önrendelkezési jog fejlődése is téma kell legyen, illetve megoldást kell találni, ellenlépést a székely zászló kiszorításával szemben – emelte ki.

 

Ingyenes honosítás Kászon községben

– szekelyhon.ro

 

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete az Eurotrans Alapítvánnyal együttműködve honosítási kiszállást szervez Kászon községbe. Az érdeklődők július 31-én, augusztus 3-án és augusztus 7-én 10 és 12 óra között a kászonaltízi Miklós Márton könyvtárban, míg 12 és 14 óra között a kászonújfalvi kultúrotthonban adhatják le a különböző eljárásokhoz szükséges irataikat

 

Beke István és Szőcs Zoltán: terroristának bélyegezve

– szekelyhon.ro

A román hatalom kriminalizálni akarja az autonómiaügyet. Erről szól a Beke–Szőcs-történet” – így látszik ez kívülről, Szilágyi Zsolt szemével. Akik benne vannak, megfélemlítésről, meghurcoltatásról beszélnek, és arról, hogy a hatalom elérte célját: ők terroristák lettek. Az EMI-táborban Beke István és Szőcs Zoltán mellett jelen volt Kiss Júlia ügyvéd is.

 

Kulcsár-Terza József ősszel benyújtja az autonómiatervezetet

– szekelyhon.ro

Ha más nem is, ő benyújtja szeptemberben az autonómiastatútumot – ígérte az RMDSZ és az MPP választási megállapodásának eredményeként a szövetség jelöltlistáján bejutott MPP-s parlamenti képviselő, Kulcsár-Terza József. Hozzátette, „nem fogják napirendre tűzni, de ország-világ tudja meg, van akaratunk, mert amelyik gyerek nem sír, nem kap enni”.

 

Építkezhet a margittai magyar iskola: megszavazták a telekkisajátítást

– Krónika

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciójának rég várt támogatása révén harmadik nekifutásra elfogadta a margittai tanács a Horváth János Gimnázium fejlesztéséhez szükséges telekkisajátítást. Harmadik nekifutásra megszavazta a margittai Horváth János Gimnáziumnak szánt telek kisajátítását a Bihar megyei város helyi tanácsa, a csütörtöki ülésen már a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is támogatta az erre vonatkozó határozattervezetet, mondta a Krónikának Árkosi Antal, az RMDSZ-frakció vezetője.

 

Elhelyezték az Apáczai líceum új szárnyának alapkövét

– maszol.ro, transindex.ro

Új szárnnyal bővül a valamikori Kolozsvári Református Leánygimnáziumnak, ma az Apáczai Csere János Elméleti Líceumnak helyet adó épület. Az Erdélyi Református Egyházkerület által visszaigényelt és visszakapott ingatlan bővítését, valamint a régi épület felújítását a közelmúltban kezdték el, az új szárny alapkövét szombat délelőtt helyezte el Kató Béla erdélyi református püspök és Vörös Alpár, az iskola igazgatója.

 

Megbírságolták az Orbán Viktort kifütyülő nőt és a hajhúzó fotóst

– Krónika, maszol.ro

Ötszáz lejre büntette a Hargita megyei csendőrség az Orbán Viktor miniszterelnököt kisípoló lövétei nőt rendzavarásért. Hasonló bírságot kapott bántalmazásért a tiltakozót a hajánál fogva a földre rángató fotós is. A budapesti Hír TV beszámolója szerint a román hatóságok 500 lejre büntették a nőt, amiért a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor últ szombati zárónapján a sípjába fújva nyilvánított politikai véleményt a miniszterelnök beszéde alatt. A csatorna információi szerint ugyanennyit kell fizetnie az őt földre rántó fotósnak is.

 

A Maros megyei prefektus a magánterületekről is eltávolítaná a székely zászlót

– Erdely.ma

Az elmúlt hetekben Lucian Goga prefektus valóságos hadjáratot folytatott a székely zászló ellen, és akaratának a legtöbb esetben sikerült érvényt szereznie, hiszen megyeszerte számos város- és községházáról levették a zászlót. Úgy tűnik azonban, hogy a prefektus nem éri be ennyivel, és most már egyházakat és pártszervezeteket is a székely zászló eltávolítására szólít fel. Ezek viszont magánterületek, a prefektusnak pedig nincs hatásköre eljárni ilyen ügyekben. Többek között a makfalvi református egyházközséget is célba vette Lucian Goga, de a lelkész úgy nyilatkozott, esze ágában sincs eltávolítani a székely zászlót a templom udvaráról, hiszen az az egyház magántulajdona.

 

Huszárok vonták magasba a magyar országzászlót

– szekelyhon.ro

Hagyományőrző huszárok vonták fel hétvégén a magyar országzászlót a városfalvi világháborús emlékműveknél, ahogyan azt a második bécsi döntés után az anyaországi honvédek is megtették 1940-ben. A falunapok részeként megtartott ünnepségen egy turulszobrot is felavattak. „A határőr székelyek mindig ott voltak a harctéren, ha szükség volt rájuk, és eleget tettek kötelezettségeiknek. Nemcsak az életüket feláldozó katonák emléke, de szelleme is kiirthatatlanul megmaradt az emberekben” – fogalmazott az I. és II. világháborús emlékműveknél mondott beszédében Jakab Lázár városfalvi falubíró, a helyi közbirtokosság elnöke.

 

Vajdasági szakmunkásokkal pótolnák a munkaerőhiányt

– Nyugati Jelen

 

A Temes Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara keresi a megoldásokat a Temes megyében hiányzó szakképzett munkaerő pótlására. Egy ilyen kezdemányezés a Románia–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program (Interreg – IPA CBC) forrásaiból megvalósuló LaborNet pályázat, amelynek célja a munkaerőmobilitás elősegítése a határ menti térségben.

 

 

Felvidék

Súlyos gondok az Új Szónál – Hidas pártpropagandára tartós példányszámcsökkenéssel reagálnak az olvasók

– Új Szó

Akkora mértékű példányszámcsökkenés van az Új Szónál, melyre nem volt még példa a napilap történetében. A zuhanás ráadásul az elmúlt 7 hónapban folyamatosan tart, amire szintén nem volt még példa az Új Szó történetében.

 

Smer–SNS–Híd- koalíció is lehet Nyitra megyében

– Új Szó

Várhatóan a Smerrel és az SNS-szel köt koalíciót a Híd Nyitra megyében, a tárgyalásokat várhatóan augusztus első felében fejezik be, állítja Tibor Glenda, a Smer nyitrai kerületi szervezetének elnöke. „Még mindig folynak a tárgyalások, mi Nyitra megyében a kormánykoalíció pártjaival tartjuk a legfontosabbnak az együttműködést” – jelentette ki Tibor Glenda. A koalíció azonban még nem olyan biztos. Bastrnák Tibor, a Híd megyei elnöke elismerte, hogy tárgyalnak a Smerrel, és az SNS-sel, de mellettük más pártokkal is. „Egyelőre még azt sem tudom kizárni, hogy egyedül indulunk a választásokon” – mondta Bastrnák. Szerinte a legfontosabb, hogy a ĽSNS előretörését megállítsák a megyében.

 

Másodszor hirdet felvételt a Pozsonyi Magyar Szakkollégium

– bumm.sk, Felvidék Ma, hirek.sk, Új Szó

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium felvételt hirdet a 2017/2018-as akadémiai évre. A szakkollégiumba az intézmény honlapján található online kérdőív kitöltésével lehet jelentkezni augusztus 14-ig.

 

Tiszta hittel, erős kézzel – Szent Lászlóra emlékeztek a Zoboralján

– Felvidék Ma, hirek.sk

A felvidéki magyar családokért imádkoztak a hívek a Nyitrán megrendezett Szent László Emlékmisén. Lovagkirályunk halálának évfordulóján minden évben összegyűlik a zoboraljai magyarság, de távolabbi régiókból is érkeznek hívek, hogy leróják tiszteletüket az egykor Nyitrán elhunyt László király előtt.

 

Szent László életműve a bátor kiállásra emlékeztet

– hirek.sk

Csillagok között fényességes csillag címmel zajlott ünnepi megemlékezés Szent László királyról trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából július 29-én, halálának napján Komáromban, az Újvár felújított Lőporos-termében.

 

Megyerendszer: senkinek sem tetszik

– Új Szó

Robert Fico hármat akar belőle. Simon Zsolt egyenesen 18-at. Miroslav Beblavý pedig egyetlen egyet sem. A megyerendszer kérdése tipikusan olyan téma, amelybe minél mélyebbre merülünk, annál több kérdés merül fel, és annál kevesebb válasz születik. A jelenleg érvényes megyerendszer tulajdonképpen senkinek sem felel meg, mindenki megváltoztatná, de az elmúlt évtizedben mégsem nyúlt hozzá az egyik kormány sem.

 

 

Fennállásának 800. évfordulóját ünnepli Csallóközcsütörtök

– hirek.sk

Fennállásának 800. évfordulóját ünnepli Csallóközcsütörtök. A település polgármestere, Őry Péter kiemelte, nemcsak házakat, hanem közösséget is kell építeni, amelyet őrizni és tartani kell. Csallóközcsütörtök az utolsó magyar település az ország fővárosa előtt, így nincs könnyű helyzetben a Pozsonyból történő kivándorlást illetően. „Ez egy érdekes helyzet, hiszen mást jelent mondjuk Komárom környékén lakóparkot nyitni, és megint mást jelent nálunk. Ez nemcsak a fejlődés-nem fejlődés kérdése, hanem annak is a kérdése, hogy megtartjuk-e a helyi közösséget abban a formában, amelyben az előző száz évben – vagy akár nyolcszáz évben – működött, vagy módosítunk ennek a közösségnek a mibenlétén. Én úgy gondolom, hogy ezt a közösséget őrizni és tartani kell“ – vallja a település polgármestere, Őry Péter.

 

Vajdaság

 

Ösztöndíj 270 elsőévesnek

– Magyar Szó, Pannon RTV

270 ösztöndíjat oszt ki az elsőévesek között a 2017/18-as tanévben a Magyar Nemzeti Tanács. Az ösztöndíjat 10 hónapon keresztül folyósítják, havi 90–től 150 euró dinár ellenértékében. Pályázni szeptember 15-ig lehet. Az első kör után a második pályázati körben a felsőbb évesek, illetve azok az elsőévesek jelentkezhetnek ösztöndíjra, akik a második felvételi körben jutottak be egy felsőoktatási intézménybe. Az újvidéki Európa Kollégiumban az elsőévesek számára 150 helyet biztosítanak. Ide augusztus hónap folyamán lehet pályázni.

 

Látványos és tömeges Anna-napi felvonulás Kishegyesen

– Vajdaság Ma, Pannon RTV

A falu legjelentősebb eseményének számít Kishegyesen a búcsú, amit a templom névadója, Szent Anna napjához (július 26-a) legközelebb eső vasárnap tartanak. Ilyenkor hagyományosan hazatérnek azok, akik itt születtek, de már nem itt élnek. A Szent Anna templomban celebrált tízórai szentmisét és az annak keretében megtartott kenyérszentelőt követően igazi népünnepély alakult ki a falu központjában, amikor elindult a lovas felvonulás. Korábban még soha nem vonultak fel ilyen sokan lóháton és a fogatos járműveken.

 

Hogyan kell regisztrálni ahhoz, hogy szavazhassunk a magyarországi választásokon?

– Pannon RTV

Továbbra is kérhetik a magyarországi választási névjegyzékbe való felvételüket a külhoni magyar állampolgárok. Ezt megtehetik elektronikus úton, elküldhetik postán, vagy akár személyesen is lehet kérni a konzulátus munkatársainál. A vajdasági kettős állampolgároknak Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a munkatársai is segítenek. Arról, hogy miként kérvényezhetik a regisztrációt, és hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük az igénylőknek, Magyarország szabadkai főkonzulja, Babity János nyilatkozott.

 

Vajdaság

 

25 millió dinár támogatás a vajdasági önkormányzatoknak

– Pannon RTV

Vissza nem térítendő támogatást ítélt meg összesen 25 millió dinár értékben vajdasági önkormányzatoknak a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság. A pénzt községi urbanisztikai és védett övezetek rendezésének tervdokumentációira kapják. Többek között Topolya és Szabadka is támogatásban részesült.

 

Emléknap az aracsi pusztatemplomnál

– Pannon RTV, Magyar Szó

A tordai Aracs Hagyományápoló Társaság szervezésében tegnap 19. alkalommal tartottak emléknapot a zarándékhellyé vált aracsi pusztatemplomnál. A program szentmisével kezdődött, majd Vajda János, az Aracs Hagyományápoló Társaság elnöke mondott köszöntőt. Ünnepi beszédet Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke mondott, aki többek között arról szólt, hogy az egyetemes magyarság egyik kiemelt jelentőségű műemlékének a sorsa olyan, mint népének a sorsa: megmaradt a küzdelmek ellenére is. Az ünnepségen a Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselői, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői és a szabadkai magyar konzulátus munkatársai is részt vettek.

 

Kiállítással zárták a Művészet és műemlékvédelmi művésztelepet Zentán

– Pannon RTV

Rendkívüli kiállításmegnyitóval zárták a hatodik alkalommal megtartott, 10 napos Művészet és műemlékvédelmi művésztelepet Zentán. Augusztus 4-ig tekinthető meg az alkotási folyamat eredményeként létrejött tárlat. A kiállításmegnyitó két helyszínen zajlott.

 

 

Kárpátalja

 

Megelevenedett történelem: Bercsényi Miklós ad ünnepséget az ungvári várban

– karpatalja.ma

Kivételes névnapi ünnepélyre invitálja Önöket a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet augusztus 5-én, a megyeszékhelyen. Gróf Bercsényi Miklós, Ung vármegye főispánja felesége, Csáky Krisztina tiszteletére rendez mulatságot az ungvári várban. A rendezvény közép-európai idő szerint 14.00 órától ökumenikus ifjúsági istentisztelettel veszi kezdetét, majd 15.00 órától a gróf és bájos felesége invitálja a résztvevőket a hivatalos megnyitóra.

 

Ülésezett a Kárpátaljai Megyei Tanács

– karpatalja.ma

Csütörtökön, július 27-én Mihajlo Rivisz, a tanács elnöke ismét szomorú hírrel kezdte a Kárpátaljai Megyei Tanács hetedik ülésszakának harmadik plenáris ülését: az elmúlt időszakban megyénk négy derék szülöttje – Volodimir Bricsak, Balázs Zoltán, Szerhij Hladkij, Olekszij Kalabiska – vesztette életét az ATO-ban. Ezután a testület gyors ütemben megvizsgálta a több mint 40 napirendi kérdést, köztük a képviselői beadványokat is.

 

Őrvidék

Az idén is népszerű a Ferenczi alkotótábor

– volksgruppen.orf.at

Július 27. és augusztus 5. között közel 80 amatőr és képzett művész vesz részt a 26. Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztáborban Sarródon. A 10 napos workshopra Magyarország különböző részeiről, Ausztriából, Németországból és Szlovéniából is érkeztek alkotni vágyók.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog