erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 07.26

Határok nélkül

2017. július 26. – Kossuth Rádió

  Első alkalommal rendeztek oklevélátadó ünnepséget a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetében

A sikeres záróvizsgák után, első alkalommal rendeztek oklevélátadó ünnepséget a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetében, amely  2014-ben kezdte meg működését 100 diákkal, öt szakirányban: óvodapedagógia, szociálpedagógia, matematika, turisztika és könyvvitel szakon. Az oktatás nyelve magyar, a képzés térítésmentes. Interjú Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, Bocskor Andrea európai parlamenti képviselővel és Orosz Ildikóval, a II Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorával.

 

 Már az ukrán parlament előtt van az új oktatási törvénytervezet

Miközben a kárpátaljai magyar oktatási intézmények gőzerővel készülnek a következő tanévre, már az ukrán parlament előtt van az új oktatási törvénytervezet, amely rendkívül hátrányosan érintené a kárpátaljai magyar oktatási hálózatot. Ugyanis a tervezet szerint az oktatásnak nagyobb részben az államnyelven, vagyis ukránul kellene folynia.

 

Öt hely, öt jelölt egy csapatban! Így készül az őszi szlovákiai megyei önkormányzati választásokra az MKP a losonci járásban

Öt hely, öt jelölt egy csapatban! Így készül az őszi szlovákiai megyei önkormányzati választásokra a Magyar Közösség Pártja a  losonci járásban, ahol az elmúlt évek sajnálatosan igazolták, hogy ha a magyar politikusok kimaradnak a döntéshozatalokból, akkor a magyarlakta falvak ellehetetlenülnek. Interjú Csúsz Péter önkormányzati képviselővel és Marczinkó Zoltán tanárral. Mindkettőjük az MKP jelöltje az őszi megyei önkormányzati választáson.

 

Ötödik Vásárhelyi Forgatag

Nyíregyháza lesz az idei, 5. Vásárhelyi Forgatag díszvendége - jelentették be a szervezők a marosvásárhelyi sajtótájékoztatón, ahol jelen volt Nyíregyháza polgármestere Kovács Ferenc is. A marosvásárhelyi magyarok idei kulturális seregszemléjét augusztus 18 és 27 -e között rendezik.

 

A budapesti székhelyű Bocskai István Társaság nyolcadik alkalommal adta át az általuk alapított Bocskai díjat

A budapesti székhelyű Bocskai István Társaság nyolcadik alkalommal adta át az általuk alapított Bocskai díjat. Idén ünnepségük helyszínéül a partiumi Bihardiószeget választották, hiszen a  település határában zajlott a Bocskai szabadságharc első győztes csatája, az Álmosd-Bihardiószegi ütközet. amely visszaadta a magyarság győzelembe és jövőbe vetett hitét.

 

Mobil játszóteret adtak át Nagybecskereken

 Egy mozgatható, mobil játszóteret adtak át  Nagybecskereken, a Boldogasszony Iskolanővérek otthonának udvarán. A nagybecskereki Familia Nagycsaládosok Egyesülete pályázott  a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségénél a játékokra, és nyertek.

 

A felvidéki Szőgyén községből, a szikvíz "hazájából" indul pénteken a 43. Honismereti Kerékpártúra

A felvidéki Szőgyén községből, a szikvíz "hazájából" indul pénteken a 43. Honismereti Kerékpártúra és augusztus 6-án, Ipolybalogon fejeződik be, ahol 1304-ben egy éjszakán át a helyi templomban őrizték a Szent Koronát. A két pont között nagyon sok magyar emlékhelyet keresnek fel a túrázók, hiszen a hon megismerése a cél immár 43. éve. A túra egyik oszlopos tagjával, a ma már nyugdíjas Pál Sándorral beszélget a Határok nélkül riportere a túra kezdeteiről és jelenéről.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog