erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 7.28

. – Felvidek.ma, hirek.sk, M1 Híradó, Bumm-sk, Új Szó

Az Ipolynyék melletti Csali-völgyet tíz napra a cserkészek vették birtokukba. Hat altáborban összesen több mint hatszáz cserkész részvételével nyitották meg július 25-én a szövetségi nagytábort. Dr. Szilágyi Péter, a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság helyettes államtitkára a cserkészettel kapcsolatban kiemelte annak közösségépítő erejét. „Bennetek van a jövő, a felvidéki magyarság jövője. Kárpát-medencei értékként megőrzitek a nyelvünket, a kultúránkat, a nemzeti összetartozást, a család erejét” – fogalmazott a helyettes államtitkár. Hozzátette, a cserkészszabályok betartása mellett a találkozások, új baráti kapcsolatok szövődésének a helyszíne is a szövetségi nagytábor.

 

 

Gulyás Gergely: nemzetegyesítés magyar irodalom nélkül nem lehetséges

. – MTI, Magyar Idők, hirado.hu, Magyar Hírlap, Fidesz.hu, karpatalja.ma

A határokon átívelő nemzetegyesítés magyar irodalom nélkül nem lehetséges - jelentette ki az Országgyűlés alelnöke szerdán a Fejér megyei Isztiméren, a Kárpát-medencei irodalomtanárok ötödik találkozóján. Gulyás Gergely megjegyezte: a jövő magyar nemzetpolitikájának legfontosabb kérdése, hogy olyan kormány van-e hatalmon, amely a nemzetegyesítés szempontjából helyes úton jár. Véleménye szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség 2010 után gyakorlati és szimbolikus lépéseket is tett, amelyekkel elindult ebbe az irányba. A fideszes politikus példaként említette a nemzeti összetartozás törvényének elfogadását, a kettős állampolgárságról szóló törvényt és a határon túli területekre szervezett gimnáziumi osztálykirándulások kötelezővé tételét.

 

Magyarország

 

Újabb külhoni diákok kaphatnak lehetőséget a „magyar Erasmus” programmal

. – Magyar Hírlap, hirado.hu, karpatalja.ma

Augusztus végéig lehet jelentkezni a Kárpát-medencei Felsőoktatási Együttműködési Keretprogram folytatására, amelynek első tanéve kilenc külhoni és tizenkilenc hazai egyetem és főiskola együttműködésében 370 hallgató és 40 oktató "vendégeskedésével" zajlott. A kormányzati honlapon közzétett, a 2017-2018-as tanévre vonatkozó dokumentum szerint a “magyar Erasmus” program célja a hazai oktatóknak a határon túli, magyar nyelvű képzést folytató felsőoktatási intézményekben egy éves támogatott munkavállalásával és a hallgatói mobilitás kiszélesítésével elősegíteni a külhoni magyar közösségek értelmiségi utánpótlásának biztosítását.

 

Erdély

. – Erdély Ma, Háromszék

A bukaresti Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéken a „székelyföldi terroristák” ügyében az első fellebbezési tárgyalás időpontját szeptember 15-re tűzték ki. Mint ismert, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság ügyészei azzal vádolták és vették őrizetbe Szőcs Zoltánt és Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi, illetve kézdivásárhelyi szervezetének vezetőjét, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben. Csakhogy a bukaresti táblabíróságon az ügyészek semmilyen konkrét bizonyítékkal nem tudták alátámasztani a képtelen vádakat, amelyek aztán kártyavárként omlottak össze.

 

Új felszereléseket kap a kolozsvári Komutza Flóra iskola

. – transindex.ro, Krónika

A Kolozs megyei tanács szerdai ülésén döntöttek több speciális iskola támogatásáról, a kolozsvári Komutza Flóra iskola is új felszereléseket kaphat. „A speciális oktatást igénylő gyerekek számára is meg kell teremtenünk az egyenlő feltételeket, ahhoz hogy boldoguljanak az életben. A Kolozs Megyei Tanács mai döntésének értelmében több speciális helyzetben lévő gyereknek az oktatását könnyíthetjük meg a támogatások által” – nyilatkozta Balla Ferenc, Kolozs megyei tanácsos.

 

Ősztől támogatható a lelkészképzés: megjelent az oktatási törvény módosítása

. – Krónika, maszol.ro

Érvénybe lépett az egyházi rendszerben szerveződött lelkészképzők állami támogatása, miután megjelent a Hivatalos Közlönyben az oktatási törvény ez irányú, az RMDSZ által kezdeményezett módosítása. Szabó Ödön képviselő szerdán kifejtette: a szövetség olvasatában ez azt jelenti, hogy az érintett intézmények már a következő tanévtől, azaz október elsejétől jogosultak a finanszírozásra. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, az oktatási szakbizottság alelnöke emlékeztetett: a szövetség a történelmi magyar egyházak képviselőivel közösen az elmúlt évben dolgozta ki javaslatát, amelyet a parlamenti procedúrák miatt idén újból iktatnia kellett.

 

A hagyományőrzés jegyében nyitotta meg kapuit az EMI-tábor

. – szekelyhon.ro, Krónika

Szokásos nyitónapi hangulat várta az EMI-táborozókat szerdán. Egyelőre még kevesen érkeztek, de nem valószínű, hogy az erdélyi fiataloknak elmenne a kedve attól, hogy idén kevesebb lesz a politikusi felszólalás. A táborépítés utolsó simításait végezték még az Erdélyi Magyar Ifjak önkéntesei miközben a megnyitó zajlott a szinte teljesen megtelt előadósátorban.

 

 

 

Felvidék

Iskolabezárások a Csallóközben

. – Új Szó

Szeptemberben már nem csöngetnek be két dunaszerdahelyi járásbeli alapiskolában. Bakán a teljes szervezettségű, kilenc osztályos alapiskola, Csiliznyáradon a kisiskola zár be az alacsony diáklétszám és az egyre növekvő kiadások miatt.

 

Nem jutna be a parlamentbe az MKP a FOCUS szerint

. – bumm.sk, hirek.sk, Új Szó, Körkép

Ha július közepén zajlottak volna a parlamenti választások, a Smer-SD nyerte volna meg azokat a szavazatok 26,4%-ával. A Smer-SD a parlamentben 44 mandátumhoz jutott volna. A második helyen a Szabadság és Szolidaritás végzett, a szavazatok 14,2%-át szerezte volna meg, ez az eredmény 24 mandátumot jelent, a harmadik helyre a Szlovák Nemzeti Párt került a szavazatok 10,3%-ával, így a párt a parlamentben 17 mandátumot szerzett volna. Utolsó pártként a nyolcadik helyen a Most-Híd jutott volna be a parlamentbe (6,2% - 10 mandátum). Nem jutott volna be a törvényhozásba a Magyar Közösség Pártja (4%).

 

Vajdaság

 

A Szabadkai Főkonzulátuson is igényelhető az elektronikus magyar személyigazolvány

. – Pannon RTV

A magyarországi külképviseleteken folyamatosan igényelhetik az anyaországi lakcímmel nem rendelkezők az elektronikus magyar személyigazolványt – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Babity János. A szabadkai magyar főkonzul elmondta: az érdeklődés továbbra is óriási, hiszen a dokumentum úti okmányként is szolgálhat az Európai Unió területén. A diplomata kiemelte, naponta csaknem harminc kérelem érkezik be a kormányablakként is működő Főkonzulátusra.

 

Vajdaság 300 iskolájából 90-et bezárhatnak a népességcsökkenés miatt

. – Pannon RTV

Vajdaságban az iskolák csaknem egyharmadát bezárhatnák, mivel a lakosság száma évente öt százalékkal csökken, és semmilyen mutató nem utal arra, hogy a folyamat megállítható lenne – derül ki Mikuska Éva, az angliai Chichester Egyetem tanárának felméréséből. A kutatás adatai szerint Zomborban a meghirdetett 5000 helyre csupán 3000 tanuló jelentkezett, míg a szabadkai általános iskolákban a korábbi hat-hét tagozat helyett ma már alig tudnak kettőt kialakítani, az egyiket szerb, a másikat magyar tannyelven.

 

 

Vajdaság: 15 milliót kapnak foglalkoztatásra a civil szervezetek

. – Vajdaság.ma

Mintegy 15 millió dinárt osztottak szét 45 civil szervezet között, összesen 120 személy foglalkoztatására. A szervezetek szociális és humanitárius tevékenységet végeznek, infrastruktúra felújításával, környezetvédelemmel, valamint kulturális és idegenforgalmi tevékenységgel foglalkoznak. A pénzt a tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárság pályázatán osztották szét.

 

Hálaadó szentmisén emlékeztek meg Ürményháza telepítésének kétszázadik évfordulójáról

. – Pannon RTV, Magyar Szó

Szent Anna Napján hálaadó szentmisén emlékeztek meg Ürményháza telepítésének kétszázadik évfordulójáról. Egyben ma volt a zárónapja a négynapos ünnepségsorozatnak. Ürményházi József temesvári kincstári jószágigazgató 1817-ben 62 családot telepített a faluba, majd 1844-ben még negyven telepes család érkezett. A hálaadó szentmisét celebráló Fiser János atya, általános helynök elmondta, a helyiek hálával tartoznak őseiknek, hogy kitartottak ezen a kietlen vidéken, és kérjék Szent Anna közbenjárását, hogy a meglévő közösség ezt meg tudja őrizni és tovább adni az utókornak.

 

Mégsem lesz az enyészeté a péterrévei Kiszárda épülete

. – Pannon RTV

Mégsem lesz az enyészeté a péterrévei Kiszárda szecessziós épülete, az óbecsei önkormányzat ugyanis hamarosan közbeszerzési pályázatot ír ki a felújításához szükséges tervdokumentáció elkészítésére. Az elképzelések szerint múzeumok és irodák lennének a falu emblematikus épületében.

 

Kárpátalja

 

Ha a gyökér szent, az ágak is azok” - Anyanyelvi Irka-tábor Nagyberegen

. – Kárpátalja, Kárpátinfo

Huszonkettedik alkalommal szerveztük meg a Kár­pátaljai Magyar Pedagógus­szö­vet­ség gyermeklapja, az Irka anyanyelvi táborát szórványvidéken élő és tanuló elemi és általános iskolások számára július 17. és 21. között. A már negyedik éve a Nagyberegi Református Líceumban szervezett tábor fő célja, hogy alkalmat nyújtson a magyar nyelv gyakorlására olyan gyerekek számára, akik nem magyar többségű településen élnek, esetleg nem magyar tannyelvű oktatási intézményben tanulnak, de magyar felmenőkkel rendelkeznek.

 

Tánctábor Aknaszlatinán

. – Kárpátalja

Katolikus közösségi testvérkapcsolat keretében látogatott a Budapesttel szomszédos Csömörről Aknaszlatinára a Csömöri Petőfi Sándor Művelődési Egyesület két tánccsoportja, és valójában egy harmadik is, a szeniorok, akik egy héten keresztül tanították magyar néptáncokra a kárpátaljai sóbányász-település fiataljait. A tánctanulás eredményét a péntek esti szentmise után egy gálaműsor keretében mutatták be a tábor résztvevői a templomkertben felállított színpadon, ahol fellépett az Aknaszlatinai Sóvirág Néptáncegyüttes, a csömöri Csicsörke Néptáncegyüttes, valamint a tábori tánckar, mindazok, akik részt vettek a tánctáborban.

 

Újra megelevenedett a múlt

. – Kárpátalja

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében idén 22. alkalommal került megrendezésre július 10–14. között a Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótábor (korábbi nevén Jurtatábor). Alapkoncepció­ját 22 évvel ezelőtt Kész Barnabás salánki történész álmodta és valósította meg, melynek köszönhetően ezúttal is közel 60 kárpátaljai magyar fiatal vehetett részt a különböző izgalmas történelmi korokat felidéző játékokban és a kézműves-foglakozásokon. Az eseménynek, az elmúlt évekhez hasonlóan, a Karácsfalvi Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum adott otthont.

 

Kilátástalan boldogság Kárpátalján

. – karpatalja.ma

Nem az volt a célom, hogy borzasztó szegény emberekről készítsek szomorú, de látványos fényképeket. Mélyre kellett ásnom, sok mindent meg kellett értenem” – mondta Mohai Balázs, az MTI fotóriportere a Külügyminisztériumban megnyílt, Magyar mindennapok Kárpátalján című kiállításáról. A fotós pályafutásáról, illetve a mostani projektje során átélt élményeiről mesélt.

 

A Fekete-Tisza forrásából visznek vizet a Magyarok Kenyeréhez

. – Kárpátalja

Kárpátalján július 20-tól gyűjtik a búzát a Magyarok Kenyeréhez. A magyar nemzet határok feletti összetartozását és szolidaritását szimbolizáló program lényege, hogy az adományozók által felajánlott búza egy kisebb, jelképes részét ünnepi keretek között összeöntik, s az így összeöntött búzából az őrlést követően liszt készül. Ebből a lisztből sütik meg a Magyarok Kenyerét, amelyet az augusztus 20-i budapesti Szent Jobb-körmeneten Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek áld meg. A 2011-ben Korinek László pécsi jogászprofesszor által meghirdetett akcióhoz mára az egész Kárpát-medencében nagyon sok magyar gazda csatlakozott.

 

 

Őrvidék

Visszatért a Délibáb a néptánc Mekkájából

. - Volksgruppen

Véget ért a Délibáb Kulturegyesület kiscsőszi nyári tábora. Az 5 napos rendezvény rengeteg élménnyel és új kapcsolattal gazdagította a néptáncegyüttest. A Délibáb hosszú évek óta gyakorol Kiscsőszön, idén különösen fontos volt az együtt töltött idő, hiszen a társulat már a novemberi 70-éves gálaműsorára készül.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog