erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 07.25

 Határok nélkül

2017. július 25. – Kossuth Rádió

 Negyvenöt éve készült az a dokumentum, amely 72-es beadványként vonult be a kárpátaljai magyarság történetébe

Negyvenöt éve készült az a dokumentum, amely 72-es beadványként vonult be a kárpátaljai magyarság történetébe. Ez volt az első olyan – több ezer kárpátaljai magyar értelmiségi által aláírt, és a Szovjetunió Kommunista Pártjához benyújtott – kérvény, mely 1945 után először, a kárpátaljai magyarság alapvető jogainak biztosítását kérte a hatalomtól. Ez – a kárpátaljai magyar polgárjogi mozgalom kezdetének meghatározó dokumentuma – a közelmúltban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tulajdonába került.

 

Gábrity Molnár Irén szociológus: Szerbiában csak a kis- és középvállalkozások fejlesztésével lehet gazdasági fejlődést elérni

Szerbiában csak a kis- és középvállalkozások fejlesztésével lehet gazdasági fejlődést elérni.

Az anyaország támogatásán túl, a délvidéki magyar vállalkozóknak – ha sikeresek szeretnének lenni – képezniük kell magukat, és szövetkezniük kell – mondja Gábrity Molnár Irén szociológus, a Magyarságkutató Tudományos Társaság elnöke.

 

A Prosperitati Alapítvány által kiírt vajdasági gazdaság- és térségfejlesztési program keretében a temeriniek közül eddig 219 sikeres pályázó volt

A Prosperitati Alapítvány által kiírt vajdasági gazdaság- és térségfejlesztési program keretében a temeriniek közül eddig 219 sikeres pályázó 134 millió dinár támogatásban részesült - hangzott el település Illés-napi fogadalmi ünnepén, ahol bemutatták az új gépeiket azok a földművesek, akik a magyar kormány támogatásával fejleszthették gazdaságukat. A Határok nélkül riporterének összeállításában elsőként Nagy Imre egyetemi tanár, a program kidolgozója szólal meg.

 

Új székházba költözött Beregszászon a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete

Új székházba költözött Beregszászon a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete. Az öt éve alakult szervezet mindenki számára izgalmas programokat szervez egész év folyamán. A Határok nélkül riporterének mikrofonja előtt Török Dénest, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnökét halljuk.

 

Az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet megalakulásának 25. évfordulóját ünnepli idén.

Az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet megalakulásának 25. évfordulóját ünnepli idén. A negyed évszázad alatt a szórakoztató programok szervezésén kívül, nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltsék a közügyek iránt. Az aradi magyar közösség mai közéleti szereplői közül sokan az ifjúsági szervezetben kezdték tevékenységüket. Hogy milyen jelentősége van az aradi magyarság életében az AMISZ-nak, arról a Határok nélkül riportere kérdezte Pál Norbertet, a szervezett újabb két évre megválasztott elnökét.

 

A temesvári START Tanácsadó és Továbbképző Iroda az idén 14. alkalommal szervezett napközis kézműves tábort a Gerhardinum líceumban

A temesvári START Tanácsadó és Továbbképző Iroda az idén 14. alkalommal szervezett napközis kézműves tábort a Gerhardinum líceumban. 5 és 9 és közötti gyerekek öt napon át ismerkedtek a hagyományos kézműves tevékenységekkel, de emellett a tábor fontos célja a magyar nyelv ápolása, esetleg az utánpótlás nevelése is. A kézműves táborban járt a Határok nélkül munkatársa.

 

Kastélynapot tartottak Gernyeszegen

A Marosvásárhely és Szászrégen között fekvő Maros parti település híres szülötte gróf Teleki Sámuel, Erdély kancellárja és a Teleki téka alapítója. Gernyeszeg egyik látványossága a 18. századi Teleki kastély, amit Májerhoffer András tervei alapján építettek. Ezt a csodálatos barokk épületegyüttest, és a hozzá tartozó birtokot 1949-ig bírta a Teleki család, amikor a kommunista hatalom államosította, a családot pedig kényszerlakhelyre telepítette. A rendszerváltás után az örökösök Nyugat-Európából tértek vissza Gernyeszegre, megmenteni, amit lehet, és funkciót találni az épületnek. A múlt hét végén kastélynapot tartottak. Az egész napos rendezvényen színes programok várták az érdeklődőket: kastélytúrán vehettek részt, előadásokat, dokumentumfilmeket nézhettek meg, a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat, szabadtéri játékokat szerveztek.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog