erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 07.24

Határok nélkül

2017. július 24.

 A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor záró napján Tőkés László európai parlamenti képviselő foglalta össze a rendezvény tanulságait

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor záró napján Tőkés László európai parlamenti képviselő foglalta össze a rendezvény tanulságait. Értékelvű politizálásra van szükség; a magyar közösségek számára az önrendelkezés jeleneti az egyetlen felemelkedési lehetőséget, ezért az eddigi kudarcok ellenére sem szabad feladni a küzdelmet.

 

 

Tusványoson nem csupán a politika, de kulturális kérdések is bőséggel szerepeltek a megvitatandók között

Tusványoson nem csupán a politika, de kulturális kérdések is bőséggel szerepeltek a megvitatandók között. Magyarország Európa és Ázsia közti kulturális hídépítő szerepéről, az államalkotó nemzeti kisebbségek és a magyarság kulturális együttéléséről, az európai kettős mércéről és az autonómia kérdéséről is beszélt Hoppál Péter kulturáért felelős államtitkár.

 

Beszélgetés Székely Szilárddal, a marosvásárhelyi líceum megbízott igazgatójával

A magyar kultúra nyelve természetszerűleg magyar, de tudjuk jól, hogy nem minden többségi állam nézi jó szemmel az anyanyelvünkön oktató intézmények létezését. A marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum VIII. osztályos tanulói például saját iskolájukban nem folytathatják tanulmányaikat, mivel - a katolikus líceum bizonytalan jogi helyzetére hivatkozva – a tanfelügyelőség nem engedélyezte a cikluskezdő osztályok, így a IX. osztályok indítását sem. Jelenről és jövőről is beszélt Székely Szilárd, a felekezeti iskola megbízott igazgatója.

 

Július 24-e és 26-a között zárulnak a jelentkezési határidők a beregszászi magyar főiskola különböző képzéseire

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán nyugodtan készülhetnek az új tanévre. Július 24.-e és 26-a között zárulnak a jelentkezési határidők a különböző képzésekre, s Ukrajnában egyedülálló módon minden nappali tagozatos képzés ingyenes, mi több, a hallgatók ösztöndíjban is részesülnek.

 

Vasárnapi iskola kárpátaljai gyerekeknek

A Vasárnapi Iskola lehetőséget kínált a kárpátaljai gyermekeknek, hogy a nyári szünidőben több napos kirándulás keretében gyakorolják a magyar nyelvet, ismerkedjenek természeti és kulturális értékeinkkel.

 

Közösségi összefogással épült fel a Siculicidium-kápolna

Szinte már közhely, hogy a nemzeti identitás megtartásának, egyáltalán a kisebbségben élő magyar közösségeknek az anyanyelven tanulás, vagyis az iskola, és a magyarul imádkozás, vagyis a templom léte a továbbélés záloga. Ezért is tesznek meg mindent a magyarságukhoz ragaszkodó közösségek e kettő fenntartásáért, s ha nincs, építéséért. Közösségi összefogással épült fel a Siculicidium-kápolna, részeként a madéfalvi veszedelem emlékműve körül tervezett történelmi-szakrális központnak. A templomszentelésről számolt be a Határok nélkül.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog