erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 7.25

 Huszadszor táboroznak a magyartanárok

– Magyar Idők

Huszadik alkalommal rendezi meg a Rákóczi Szövetség a Kárpát-medence országaiban magyar nyelvet és irodalmat oktatót tanárok találkozóját. A szakmai előadások mellett a tábor célja személyes és intézményi kapcsolatok kialakítása, erősítése. Az idei találkozónak külön érdekessége, hogy elkészült az öt évvel ezelőtt megálmodott egységes irodalomtörténeti kézikönyv és szöveggyűjtemény.

 

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Idők 2017. július 25-i számában olvasható)

 

Én magyarul beszélek, neked mi a szupererőd?

– Pataki Tamás – Magyar Idők

Rengeteg fiatal igyekszik a Balassi Intézet somlói úti épületének könyvtártermébe, piros és zöld pólóikon a címbeli szöveg, angolul. A Magyar nyelv különlegességét, misztikumát mindannyian érzik, kíváncsiak, lelkesek és jókedvűek, hisz ma kezdődik a négyhetes, augusztus 18-ig tartó nyári egyetem, amelyen nemcsak intenzív nyelvi képzésben vesznek részt, hanem vérükké válik a magyar kultúra és a magyarországi életérzés is. 67 diák kezdi el a képzést, akik a világ minden tájáról – Dél-Amerikától Svájcon át Új-Zélandig – érkeztek.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Idők 2017. július 25-i számában olvasható)

 

Alig ért véget Tusványos, máris kezdődik az EMI-tábor

– szekelyhon.ro, Krónika

Kedden délben immár 13. alkalommal kezdődik el az EMI-tábor. Idén nagyobb hangsúlyt kap a hagyományőrzés és kisebbet a politika. Az EMI-tábor célja, hogy az erdélyi és a Kárpát-medence más régióiból származó magyar fiataloknak évről évre legyen egy találkozási helye, ahol megismerkedhetnek, kapcsolatokat alakíthatnak ki – jelentette ki Sorbán Attila Örs főszervező, a programismertető sajtótájékoztatón. A politikának, a sokakat érintő közéleti kérdéseknek fontos szerepe volt itt, igyekeztek mindig reális párbeszéd-keretet teremteni a különböző erdélyi magyar szervezetek között, illetve a magyarországi nemzeti oldalon állók számára. Most szándékosan nem hívtak egyetlen magyarországi politikust sem, hogy teljesen távol tudják magukat tartani a 2018-as parlamenti választások előtti politikai harcoktól.

 Erdély

Elkezdték hétfőn közös járőrözésüket a román és a magyar rendőrök

– maszol.ro, Bihari Napló, Krónika

 

Hétfőtől augusztus 21-ig ismét együtt járőröznek a magyarországi és rendőrök Bihar és Hajdú-Bihar megyében. Két-két romániai illetve magyarországi rendőr teljesít majd szolgálatot a turisztikai főidényben a szomszédos országban Hajdúszoboszlón, Romániában pedig a pádisi fennsíkon és a Boga völgyében találkozhatnak majd a turisták a közös járőrcsapatokkal. A Bihar, illetve a Hajdú-Bihar megyei rendőrség egyébként kilencedik éve szervezi meg a közös járőrözést, az idei megállapodást július 13-án írta alá Alin Antoniu Haniş Bihar megyei rendőrfőkapitány és dr. Gyurosovics József rendőrtábornok.

 

Nyugdíjasként vállalta az alpolgármesterséget

– szekelyhon.ro, Krónika

Van irodája és feladatköre Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármesternek, akit csaknem egy hónapja választottak meg, és két hét szabadságolás után múlt héten „esett kenyérbe”. A hétfői oldott hangulatú sajtótájékoztatóján bemutatkozott, és elmondta, elégedett a leosztott feladatokkal.

 

Sorin Grindeanu: azinte mindenki úgy érzi, hogy a PSD a szakadék felé tart

– maszol.ro

Aggasztja Sorin Grindeanut a Szociáldemokrata Párt (PSD) jövője, a volt miniszterelnök szerint „szinte mindenki” úgy ítéli meg, hogy a párt „a szakadék felé tart”. A Román Televízió hétfő esti műsorában Grindeanu azt mondta, tárgyalt az elmúlt napokban a PSD-ből szintén kizárt Victor Pontával és Cătălin Ivannal, illetve más párttagokkal is. „Őket kettejüket is, és a párt több vezető tisztségviselőjét is aggasztja, hogy milyen irányba halad a PSD, és szinte mindenki azt érzi, hogy a szakadék felé tartunk, hogy fejjel megyünk a falnak. Ez engem is aggodalommal tölt el” - fogalmazott Grindeanu. A bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott kormány vezetője azt is elmondta, valószínűleg csatlakozni fog Victor Pontának egy új politikai formáció létrehozására irányuló kezdeményezéséhez.

 

Hét város pályázik a Románia ifjúsági fővárosa címre

– maszol.ro

Hét város, Szatmárnémeti, Nagybánya, Gyulafehérvár, Galac, Iaşi, Ploieşti és Suceava pályázik idén a Románia ifjúsági fővárosa címre; a nyertes település 50 ezer eurós díjban részesül. Az Európa ifjúsági fővárosa program mintájára elindított kezdeményezés koordinátora a Romániai Ifjúsági Tanács, a Kolozs Megyei Fiatalok Szövetsége, a Pont csoport és a Román Nemzeti Bank - derül ki az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményből. Jelenleg Bákó viseli a Románia ifjúsági fővárosa címet, és 2018. május 2-án adja át a stafétabotot a jelenlegi kiírás győztesének.

 

Nyári munkálatok a csíki iskolákban

– szekelyhon.ro

Elkezdték az előkészületeket az új tanévre a csíkszéki iskolákban: meszelnek, javítanak, néhol pedig nagyobb horderejű átalakításokat is terveznek az elkövetkezőkben. Ezeket a tanintézetek fenntartói, az önkormányzatok finanszírozzák. A csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskola épületeiben a kötelező nyári munkálatok mellett leparkettáznak néhány osztálytermet, illetve hamarosan elkészülhet a tanintézet udvarán lévő óvoda, amely építéséhez tavaly májusban fogtak hozzá – tudtuk meg Csillag Ottó iskolaigazgatótól.

Felvidék

Felvidék

Kétyi polgármester: Ebben a történetben sokféle érdek van, de a gyerekekét nem nagyon nézi senki

– bumm.sk

Nemrégiben napvilágra került egy videofelvétel arról, hogy a település polgármestere az ajtókat betörve behatolt az óvoda épületébe. Molnár Péterrel, Kéty polgármesterével a múlt héten történt esetről, érdekekről és érdekellentétekről, valamint az önkormányzati óvoda esetleges létesítéséről beszélgetett a bumm.sk. Szerinte itt az ideje, hogy gyermekbaráttá varázsolják a „lerobbant” épületet és úgy véli, az esetleges „versenyhelyzet” a gyermekek érdekét szolgálná. Szerinte „a volt bérlőnek arra megy ki a játék, hogy megtartsa az épületet, ezáltal az intézményt és a munkahelyeket, de hogy a gyerekek a 21. században ilyen körülmények között járnak óvodába, az senkit sem érdekel”. „15 éven keresztül senkit sem zavart, hogy lerobbantak a szociális helyiségek, nem megfelelő konyha, mállik a vakolat és huzatosak a nyílászárók, vagyis rettenetes az egész épület. Ingyen használták a község épületét és mindeddig nem is akarták felújítani, s amikor a polgármester hozzálát ahhoz, hogy egy gyermekbarát intézményt alakítson ki, hátráltatják a munkálatokat.”

 

Megnyílt a budapesti Kodolányi János Főiskola Konzultációs Központja Dunaszerdahelyen

– hirek.sk

 

A dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola ad otthont a budapesti Kodolányi János Főiskola felvidéki Konzultációs Központjának. Az alapfokú képzések négy szakon már idén szeptembertől indulnak. Szabó Péter, a főiskola rektora és Vida Aranka, a szakközépiskola igazgatója a két intézmény közti együttműködési szerződést írtak alá. Ezzel a jövőben közös erővel biztosítják a felvidéki magyarság főiskolai, illetve egyetemi továbbtanulási lehetőségeit a turizmus, idegenforgalom, szociális munka és nemzetközi tanulmányok terén, anyanyelven.

Vajdaság

Összesen 800 millió dináros támogatást kaptak a vajdasági községek és intézmények

– Vajma.info

A tartományi kormány összesen mintegy 800 millió dinárral támogatja a vajdasági városok, községek, egészségügyi és szociális intézmények beruházásait és karbantartási munkálatait. Azok kaptak támogatást, akik sikeresen szerepeltek a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság nyilvános pályázatán. A tartományi kormány ma 791,6 millió dinárt osztott ki 22 helyi közösség összesen 25 projektje számára. Az eszközöket a közlekedési infrastruktúra, a vízgazdálkodás és vízvédelem, a helyi és regionális gazdasági fejlesztés, az oktatás, az egészségügy és a szociális védelem terén megvalósuló projektek pénzelésére és tárfinanszírozására ítélték oda.

 

Vučić: A Koszovóról folytatott belső párbeszéd döntő Szerbia jövőjére nézve

– Pannon RTV

Az országnak egy Koszovóval kapcsolatos belső dialógusra van szüksége – véli Aleksandar Vučić államfő a Blicben megjelent szerzői cikkében. A Koszovóról folytatott párbeszéd döntő Szerbia és a szerb nép jövőjére nézve, véli a szerb elnök. “Itt az ideje, hogy nemzetként felhagyjunk azzal, hogy strucc módjára homokba dugjuk a fejünket, próbáljunk meg reálisak lenni, ne engedjük meg azt, hogy elveszítsük vagy átadjuk valakinek azt, amink van, de ne várjuk azt sem, hogy az ölünkbe pottyanjon az, amit rég elveszítettünk”, írja Vučić a Blicben megjelent szerzői írásában, amelyben azt taglalja, miért van szüksége Szerbiának belső párbeszédre Koszovóról.

 

Kezdődik a Doroszlói Nyári Napok programsorozat

– Magyar Szó

A doroszlói helyi közösség és a falu civil szervezeteinek közös szervezésében, a Kuckó Gyermeksarok fővédnökségével kezdődik és egészen szeptemberig zajlik a hagyományos Doroszlói Nyári Napok programsorozat. Július 25-én 18 órakor a Junaković-fürdőben VIII. Doroszlói Egyéni Tekebajnokságot, július 27-én 18 órakor ugyanott IV. Doroszlói Nyílt Egyéni Tekebajnokságot tartanak.

 

Kevesebb pénz van a kasszában

– Magyar Szó

A tervezettnél kevesebb pénz folyik be a községi kasszába Törökbecsén, de az önkormányzat szakít a korábbi gyakorlattal, és csak annyi pénzt fog elkölteni, amennyi a rendelkezésére áll – ezt állította a községi tanács legutóbbi ülésén Saša Maksimović törökbecsei polgármester. Az első hat hónap költségvetési teljesítéséről szóló jelentés javaslatát a testület 42. ülésének a napirendjén szerepelt, a polgármester ez alkalomból leszögezte: a költségvetési felhasználók közül egy sem lépte túl az idei évre tervezett költségvetésének az 50 százalékát. Mivel a vártnál kevesebb pénz folyt be ezidáig a közös kasszába, a jövőben a kiadásokat is ehhez kell majd igazítani.

 

Kárpátalya

Hazaárulással vádolják a magyar nyelvű „agitációs sztélék” kihelyezőit

– Kárpátalja

Lezárult a két ukrán polgár ellen hazaárulás gyanújával indított bírósági szakasz előtti eljárás. Az ügyet továbbították az Ungvári Városi és Járási Bíróságra – jelentette a Zakarpattya Online. Az ügyben eljáró Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megyei főosztálya, a Kárpátaljai Megyei Ügyészség eljárási felügyelete mellett, két ukrán polgárt meggyanúsított hazaárulással, „azaz Ukrajna információs biztonságának kárára szándékosan elkövetett cselekménnyel más országnak, külföldi szervezetnek, avagy ezek képviselőinek Ukrajna elleni aknamunkájához nyújtott segítséggel”. A portál emlékeztet, hogy a Beregszászi és Nagyszőlősi járások területén májusban „agitációs sztéléket” állítottak fel, majd semmisítettek meg röviddel később olyan magyar nyelvű feliratokkal, mint például „A magyar nyelv földje”.

Elhalasztotta kárpátaljai látogatását Petro Porosenko

– karpatalja.ma

A Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal munkatársai megerősítették, hogy az ukrán elnök július 17-re tervezett, majd július 24-re halasztott kárpátaljai vizitjét meghatározatlan időre ismét elnapolták – tudatta a mukachevo.net hírportál július 21-én.

Előzetes információk szerint Petro Porosenko a Borzsa-völgyi kisvasútnál tett volna látogatást, ahová egy korabeli, HR-280-as gőzmozdonyt szállítanak Kirovohrad megyéből, hogy ezáltal fellendítsék és népszerűvé tegyék a vasutat a kirándulók számára. Ezenkívül az államfő ellátogatott volna Nagypaládra is, ahol a jövőbeli ukrán–magyar határátkelőhöz vezető útszakasz építésének menetét tekintette volna meg.

 

 

Muravidék

Jótékonysági koncertet tartottak Dobronakon

– Muravidéki Magyar Rádió

Igen mozgalmas hét és hétvége van a Dobronaki Plébánia mögött. A Jakab-napi rendezvénysorozat egyik eseménye a plébánia keretében működő ifjúsági énekkar jótékonysági koncertje volt. A kárpátaljai keresztények megsegítésére gyűjtöttek adományokat.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog