erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 07. 18

Határok nélkül

2017. július 18.

Székelyföldre látogatott Klaus Johannis román államfő

A helyi vezetők szerint Székelyföldre látogatott, a hivatalos közlés szerint Hargita és Kovászna megyét látogatta meg Klaus Johannis. A román államelnök találkozott önkormányzati vezetőkkel és képviselőkkel, valamint a gazdasági élet szereplőivel. Felkereste a csíksomlyói kegyhelyet, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent István kollégiumát, megkóstolhatta a székely termékeket, meglátogatta a csíkszentkirályi borvíztöltödét, majd az Ojtuzi szoroson átkelve a Kárpát-kanyarban egy első világháborús román emlékműnél tisztelgett.

 

A kezdetekre emlékeztek a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor alapítói

Megkezdődött. Bár a hivatalos megnyitó ünnepség csak szerda reggel 10 órakor lesz, már kedden, a nulladik napon birtokba vették a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor területét az érdeklődő vendégek. Mi több, a nulladik napot megelőzően, vagyis már hétfőn érdekes eseménynek adott otthont a Lőrincz Csaba sátor. Mintegy félszázan gyűltek össze azok közül, akik jelentős szerepet vállaltak a nagy eseménysorozat elindításában. A táboralapításban jeleskedő Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége, azaz a MISZSZ aktivistái közül nem kevesen ma is aktív résztvevői az erdélyi magyar közéletnek.

 

Beszélgetés a 28. Tusványos tervezett programjairól Kristály Lehel sajtófőnökkel

Múltidézés után vissza a jelenbe. Az előttünk álló napok eseményeiről Kristály Lehel sajtófőnököt kérdeztük, és azt is megtudjuk, mi történt a renitens medvékkel.

 

A sátorverés nem csak átvitt, de valódi értelemben is javában tart

A sátorverés nem csak átvitt, de valódi értelemben is javában tart. Az eseményre készülők hangulatáról is képet kaphatunk a következő percekben – Lehőcz László segítségével.

 

Tíz éve épülnie kellene az észak-erdélyi autópálya bihari szakaszának

10 év alatt – aktív semmi. Ennyi ideje építik – bár az építés kifejezés ebben az esetben költői túlzás -, tehát 10 éve épülnie kellene az észak-erdélyi autópálya bihari szakaszának, ám a jelek szerint ezt nem nagyon szorgalmazzák azok, akiknek dolguk lenne. Ezt a semmittevést unta meg az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete és szeptember 9.-re tiltakozó akciót hirdettek, valamint aláírás gyűjtésbe kezdenek.

 

Első lépés néven hirdetett szociális programot a Pro Agricultura Carpathica Alapítvány

A kárpátaljai magyarok körében nem a közlekedés minősége, hanem a napi betevő falatok előteremtése a legégetőbb gond. A mintegy 150 000 magyar többsége falvakban él és egyetlen lehetőségük a földművelés. Annak érdekében, hogy a rászoruló szegény családok képesek legyenek eredményesen gazdálkodni, a Pro Agricultura Carpathica Alapítvány folytatja Első lépés elnevezésű szociális programját. A cél: életképes családi vállalkozások létrehozásának és működtetésének segítése.

 

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége immár hetedik éve vesz részt a Magyarok Kenyere programban

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a kezdetektől, immár hetedik éve vesz részt a Magyarok Kenyere programban. Megszervezi a búza adományok átvételét és az ebből készült lisztből rászoruló gyermekeknek sütnek kenyeret. Természetesen a délvidéki liszt egy része a Kárpát-medence magyarságának közös kenyerébe is belekerül.

 

A magyar kormány támogatásával idén hat turnusban 1500 kárpátaljai gyermek pihenhet az Erzsébet-táborokban

Ismét jön a kánikula, bizonyos tehát, hogy azoknak a kárpátaljai magyar és magyarul tanuló ukrán gyermekeknek, akik ma indultak balatoni táborozásra, bőséggel lesz lehetőségük a fürdőzésre. A magyar kormány támogatásával idén hat turnusban 1500 kárpátaljai gyermek pihenhet az Erzsébet-táborban.

 

 

Öt kontinens

2017. július 22. - Duna World

 

Nyolc éves kora óta táncol, és 35 éve segít mindenkinek, aki szeretné az anyaországtól tizenötezer kilométerre is ápolni a magyar hagyományokat. Schäffer Frigyes az ausztráliai Perthi Magyar Egyesület elnöke. A néptánc élete minden fontos állomását átszőtte. 50 éve ennek köszönhetően hagyta el Magyarországot, a néptánc által találta meg a szerelmet, és a néptánc segített neki abban is, hogy több száz lelkes tanítvány által egy olyan közösséget kovácsoljon össze, akik több generáción keresztül is büszkén őrzik magyarságukat.

 

Argentínában is élénken él az öntudat és kultúra ápolása a magyarok körében. Az 1953-ban alakult Hungária Klub a magyarság egyik legnagyobb intézménye. Itt működik a nyugati magyarság egyik leggazdagabb könyv és levéltára, de cserkészek is itt találnak otthonra, ahogy a magyarság nemzeti ünnepeit is a klubban ünnepli a közösség.

 

Angliában több mint 200 ezer magyar él, őket fogja össze az Magyarok Angliai Országos Szövetsége. Fő céljuk a magyar nyelv és kultúra átadása, valamint a hagyományok ápolása. A magyar értékek őrzésén túl, az angliai magyarság érdek képviseletével is foglalkoznak, így a szigetországba érkező magyarok közül egyre többen keresik fel a szervezetet.

 

Eszterhai Katalin Kanadában élő írónőt nézőink már megismerhették egy korábbi adásunkban. Az Akaratunk gyógyereje című könyvében a régi és mai kutatási eredményeken túl a személyes történeteit is megismerhetjük. A fűszerek varázsáról, a szavak erejéről, a magyar nyelv különleges szépségéről is beszélgettünk vele. Az exkluzív interjúból mutatunk most újabb részleteket.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog