erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 07. 14.

Határok nélkül

2017. július 14. – Kossuth Rádió

 Nem lett rosszabb az erdélyi magyar érdekképviselet helyzete a június végi magyarellenes kampány után. De jobb sem!

Nem került rosszabb helyzetbe az erdélyi magyar érdekképviselet a június végi magyarellenes kampány után, mint amilyenben addig volt - mondta Kelemen Hunor, egy kolozsvári sajtóbeszélgetésen. Valószínűsítette, hogy folytatódik a baloldali kormánykoalíció parlamenti támogatása. Az RMDSZ elnöke a kormányválságkor kialakult magyarellenes hisztériáról is beszélt.

 

Biró Zsolt: az államelnöki látogatáson hangot kell adni a székelyföldi magyar közösség elvárásainak

Bíró Zsolt parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt elnöke mai marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis román államfő közelgő székelyföldi látogatása kapcsán úgy fogalmazott: az államelnöki látogatáson hangot kell adni a székelyföldi magyar közösség elvárásainak.

 

Az anyaország mindent elszippant. Még a turizmus is munkaerőhiánnyal küszködik Kárpátalján

Kárpátalján sok magyar családnak jelent megélhetést az idegenforgalom, a falusi turizmus. Azonban a három éve tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus miatt a magyarországi vendégek még mindig félnek Kárpátaljára utazni, ez pedig jelentős bevétel kiesést jelent. A magyar turisták helyett egyre több ukrán látogató érkezik Kárpátalja magyarok lakta részeire.

 

Nemcsak Kárpátalján hiányzik a szakképzett munkaerő, de Délvidéken is

Nemcsak Kárpátalján hiányzik a szakképzett munkaerő, de Délvidéken is. Mindkét régióban az anyaországi cégek igyekeznek munkatársakat toborozni a határon túli magyar közösségekből - sikeresen, ám ezzel kiürülnek a határon túli magyar területek. A problémáról Csite András közgazdásszal, szociológussal, a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ alapítójával beszélgetett Szabadkán a Határok nélkül munkatársa.

 

Túljelentkezés volt azokon a magyar középiskolai szakokon, amit a szerb oktatási minisztérium eredetileg meg akart szüntetni

Az élet igazolta, hogy helyes volt a Magyar Nemzeti Tanács döntése: túljelentkezés volt azokon a magyar középiskolai szakokon, amit a szerb oktatási minisztérium eredetileg meg akart szüntetni, de a magyar kisebbségi önkormányzat követelésére utólag mégis engedélyeztek. Minderről Jerasz Anikó végrehajtó bizottsági elnök számolt be a nemzeti tanács mai ülésén, majd tudósítónknak Németh Ernő foglalta össze a fejleményeket

 

A Rákóczi Szövetség Gólyahír Programját ismertette nagyváradi anyukák társaságában a Szövetség Bihar megyei elnöke Nagyváradon

A Rákóczi Szövetség Gólyahír Programját ismertette nagyváradi anyukák társaságában a Szövetség Bihar megyei elnöke Nagyváradon. A program olyan családokat szólít meg, akik gyermekei 2017 január elseje után születtek. Ők kapják az Első könyvemet.

 

Anyanyelvápoló tábor a közép-bánsági szórványból érkező magyar gyermekek számára

Módoson, a közép-bánsági szórványból érkező magyar gyermekeknek anyanyelvápoló tábort szervez immár nyolcadik alkalommal a Református Keresztyén egyház nagybecskereki egyházközsége.

 

A magyar-román határon átnyúló együttműködések részeként valósult meg Aradon az első romániai mammográfiai központ

A magyar-román határon átnyúló együttműködések részeként valósult meg Aradon az első romániai mammográfiai központ, ahol a 45 és 65 év közötti nőket ingyenesen vehetnek részt mellrákszűrésen. Miután az európai finanszírozással létrejött központ uniós megfigyelése lejár, a többi korosztályra is kiterjesztik az ingyenes szűrést. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog