erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 7.14: Elégedetlenséget váltott ki Kolozsváron Ioan Vasile Tene osztályvezetői kinevezése

 Elégedetlenséget váltott ki Kolozsváron Ioan Vasile Tene osztályvezetői kinevezése

– Erdély Ma, MTI, maszol.ro, Nyugati Jelen

Elégedetlenséget váltott ki Kolozsváron a szélsőségesen nacionalista publicisztikáiról és közszerepléseiről ismert Ioan Vasile Tene városházi hivatalnok kinevezése a polgármesteri hivatal oktatási, kulturális, vallásügyi, civil társadalom-ügyi és sportért felelős osztályvezetői tisztségére. Az ügy kapcsán az RMDSZ Mikó Imre Jogvédő Szolgálata a Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult, és peres úton is próbálkozik a kinevezés hatálytalanításával, civil kezdeményezők pedig petíciót címeztek Emil Boc polgármesternek, és ehhez internetes aláírásgyűjtést indítottak.

 

 

Újra kinevezte a VMSZ államtitkárait a kormány

– Pannon RTV

Újra kinevezte a Vajdasági Magyar Szövetség államtitkárait a szerb kormány csütörtöki ülésén. Ez azt jelenti, hogy Kern Imre az Építésügyi, Közlekedési és Infrastruktúrafejlesztési Minisztériumban folytatja munkáját államtitkárként, Vicsek Annamária az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Minisztérium államtitkára maradt, Vickó Ferenc ezentúl is az Egészségügyi Minisztériumban tölti be ezt a tisztséget és Juhász Attila is a Mezőgazdasági Minisztériumban folytatja munkáját.

 

Bővül a külföldi magyar vendégoktatói hálózat

– MTI, Magyar Idők, szon.hu

A Keleti és a Déli nyitás programjához kapcsolódóan újabb 24 stratégiailag jelentős helyszínnel bővül a magyar nyelvet külföldi egyetemeken tanító vendégoktatók hálózata a kormány hétfőn elfogadott határozata értelmében, így három év múlva már 70 oktató munkája járul hozzá Magyarország és a magyar kultúra népszerűsítéséhez - mondta el az MTI-nek Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. A 2019/2020-as tanévben újabb állomáshelyek létesülhetnek Horvátországban (Fiume), Romániában (Nagyvárad), Szlovákiában (Kassa, Pozsony), az Egyesült Államokban (Cleveland), Egyiptomban (Kairó), Indiában (Újdelhi), Törökországban (Isztambul) és Ukrajnában (Kijev). A 2020/2021-es tanévben várhatóan Japánban (Tokió), Finnországban (Tampere), Németországban (Regensburg), Tajvanon (Tajpej), Olaszországban (Róma, Nápoly), Belgiumban (Leuven), Spanyolországban (Huelva), Tunéziában (Tunisz), Ukrajnában (Lemberg), Horvátországban (Eszék) és Oroszországban (Hanti-Manszijszk, Szamara, Ufa) indul el az oktatás.

 

 

Magyarország

 

Nehézségből előny – A magyarság gravitációs ereje

- Mandiner

Ritkán merül fel, hogy a határon túli magyar közösség helyzetét gazdasági összefüggésekben is vizsgálni kellene. A megmaradás és az identitás megőrzése gazdasági kérdés is. A magyar kisebbségi lét nem csak a nyelvhasználat, az oktatás vagy a népi hagyományok őrzésében támaszt kihívásokat, hanem ugyanúgy jelenthet versenyhátrányt munkavállaláskor, vállalkozás indításakor vagy éppen karrierépítés során is. Az MTA és az MCC közösen folytatott reprezentatív vizsgálatokat a külhoni magyar fiatalok társadalmáról és kihívásairól, az erről szóló kötet hamarosan megjelenik. A vizsgálat a tusványosi fesztivál egyik beszélgetésének is témája lesz.

 

Újraindult Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna együttműködési programja

– MTI, karpatalja.ma, Kárpátalja

Újraindult Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna határon átnyúló, Huskroua elnevezésű együttműködési programja, amelynek nyitókonferenciáját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben, a L’Huillier-Coburg-kastélyban tartották csütörtökön. A rendezvényen Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára mint a program irányítóhatóságának vezetője azt mondta: a négy ország együttműködésének új fejezetét nyitják meg, valamennyi félnek fontos ez az esemény és a kooperáció.

 

Erdély

 

Kulcsár-Terza őszig kapott haladékot az autonómia-tervezet beterjesztésére

– Krónika, szekelyhon.ro

Számon kérte Kulcsár-Terza József parlamenti képviselőn a Székely Nemzeti Tanács (SZKT) az autonómiastatútum parlamenti beterjesztését. A sepsiszéki SZNT-küldöttként tevékenykedő honatya őszig kapott haladékot a szervezettől. Az RMDSZ színeiben képviselői mandátumot szerzett Kulcsár-Terza legutóbb egy májusi sajtóértekezleten jelentette ki, hogy az autonómiastatútumot még az idén be kell terjeszteni a bukaresti parlamentbe. Szerinte ugyanis ha jövőre, a román egyesülés centenáriumának évfordulójára halasztják, szerinte a románok heccként értelmezhetik. A politikus úgy nyilatkozott, prioritás a területi autonómiát célzó dokumentum beterjesztése, ugyanakkor szerinte a magyar szervezetek egyetlen, közösen elfogadott tervezet mellett kellene kiálljanak.

 

 

Alelnököket keres a marosvásárhelyi RMDSZ

– transindex.ro

Erdély

A Marosvásárhelyi RMDSZ, az átláthatóság és a nyitottság jegyében, nyílt pályázatot hirdet az ifjúságért felelős, illetve turizmus és kultúra népszerűsítéséért és interetnikus kapcsolatokért felelős alelnöki tisztségek betöltésére. Mindkét esetben önkéntes munkára keresnek jelentkezőket, akik a marosvásárhelyi magyar közösségért szeretnének dolgozni és tevékenységükkel aktív szerepet vállalnának a közéletben.

 

Erdélyi Magyar Érték lett a Csíksomlyói Búcsú

– transindex.ro

Az Erdélyi Magyar Értéktár bizottságának mai gyűlésén 37 értéket javasoltak az értéktárba, a bizottság a tanácskozást követően a csíksomlyói búcsút valamint további hat erdélyi magyar érték felvételét javasolta a Nemzeti Értéktárba, amelyek következő lépésként Hungarikummá válhatnak. „Továbbra is arra törekszünk, hogy erdélyi értékeink védnökei legyünk, megőrizzük és felújítsuk azon értékeinket, amelyek nem csak az erdélyi magyarok, de az egész nemzet számára reprezentatívak. A csíksomlyói búcsú az egész Kárpát-medencei magyarság közös értéke, ezért reméljük a következőkben a Nemzeti Értéktár után Hungarikummá válhat” – összegzett a gyűlés után Hegedüs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke.

 

A Partium sem marad ki a magyar óvodaépítési programból

– maszol.ro

Több településen óvodát korszerűsít vagy újat épít a Királyhágómelléki Református Egyházkerület a magyar állam támogatásával. A 2016 novemberében meghirdetett Kárpát-medencei óvodafejlesztési programból 1,4 milliárd lej jut a nagyváradi székhelyű egyházkerületnek. A KREK tervei szerint Nagykárolyban, Nagyváradon, Mezőtelkiben, Resicabányán, Szatmárnémeti és Kraszna látja majd a projekt előnyét.

 

Évértékelő sajtótájékoztatón számolt be a fejlesztésekről Szatmárnémeti vezetősége

– maszol.ro

Szatmárnémeti elindult a fejlődés útján, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint azok a megvalósítások amelyekről Kereskényi Gábor polgármester beszámolt csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján, Doina Feher és Albu Adrian alpolgármesterek, valamint Maskulik Csaba városmenedzser jelenlétében.

 

Korábban szervezik az EMI-tábort

– szekelyhon.ro

Nemzeti identitásunkat csak akkor tudjuk igazából megőrizni, ha ismerjük történelmünket, múltunkat – fogalmaz Sorbán Attila Örs, a közelgő EMI-tábor főszervezője. A július 26–30. között Gyergyószentmiklóson megtartandó fesztiválon ezúttal erőteljesebben jelennek meg a nemzeti hagyományok, az ősmagyar időszak felelevenítése.

 

Erdély

A jövő startupjai születhetnek meg Tusványoson

– szekelyhon.ro

Magyarországi és nemzetközi startup vállalkozói tapasztalatokat vitat meg erdélyi tehetségekkel a Startup Caffé csoport és a The Connect East Incubator közös kezdeményezése a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. A startup vállalkozói találkozót az erdélyi ötletgazdáknak szánják, személyesen is találkozhatnak, aki eddig csak a világhálón keresztül vitatták a startupok jövőjét. A kezdeményezők közleményükben emlékeztetnek, hogy a Tusványosi startup workshopon az elmúlt években olyan fiatalok fordultak meg, akik jórészt ma már a saját vállalkozásukat építik.

 

Mandátuma egy évét értékelte a sepsiszentgyörgyi EMNP: kaptak hideget is, meleget is

– szekelyhon.ro

Bár a sepsiszentgyörgyi önkormányzat nem gördít akadályokat a munkájuk elé, még mindig vannak olyan kezdeményezéseik, melyeket nehezen fogadnak el – mondták el az Erdélyi Magyar Néppárt helyi politikusai a mandátum első évét értékelő sajtótájékoztatón.

 

Ünnepel Segesvár magyarsága

– szekelyhon.ro

Pénteken kezdődik, és vasárnapig tart a helyi Homo Novus Egyesület által első alkalommal megszervezett Segesvári Magyar Napok, amelyet „Magyar hangulat! Magyar kultúra! Magyar ízek! Jelen vagyunk!” mottóval hirdettek meg. Az eseménysorozat pénteken 20 órakor Bojtorján-koncerttel rajtol a piactéren felállított várszínpadon.

 

Biró váltást sürget a tanfelügyelőségen

– Krónika

Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelőnek és helyettesének, Illés Ildikónak is le kellene mondania az intézmény éléről – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Biró Zsolt. A Magyar Polgári Párt (MPP) országos elnöke a volt oktatási miniszter álláspontjára hivatkozva azt állítja: egyértelmű, hogy a tanfelügyelőség diszkriminálja a magyar diákokat.

 

Johannis, a magyarok és a hála

 – Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „Ne várjuk tehát, hogy Johannis keddi, székelyföldi látogatása során bármilyen, a magyar jogkövetelésekkel kapcsolatos ígéretekkel érkezzen – egyrészt ezzel kissé elkésett, másrészt olyan helyzetben, amikor politikai társbérlet áll fenn, és nincs ráhatása a kormányra, hiába és kevés hitelességgel is tenné. Szét is szednék őt, illetve volt pártját, az ellenzéki liberális pártot, ha most, egy évvel a román történeti mitológiában „nagy egyesülésként” számon tartott gyulafehérvári nagygyűlés századik évfordulója előtt bármi ilyesmit tenne. A látogatás inkább amolyan tessék-lássék gesztus annak demonstrálására, hogy tudomásul veszi: az országban jelentős számú, ráadásul egy adott régióban többséget is alkotó magyar közösség is él, és hajlandó is ellátogatni hozzájuk, hogy esetleg még a panaszaikat is meghallgassa, de érdemi előrelépést ettől a gesztustól nem érdemes remélni”.

 

Felvidék

 

Az MKP nem sieti el a döntést Kassa megyében

– Felvidek.ma

Kassa megyében saját megyeelnök-jelöltet állít Most-Híd vegyes párt Pataky Károly, Királyhelmec jelenlegi polgármestere személyében. Bugárék pártja tárgyalásokat kezdeményez a többi párttal a jelöltjük támogatásáról – számolt be július 13-án a párt sajtóosztálya.

 

Gombaszög: Roma közösségeink, a Vasgróf, terrorizmus, Tokaji, freskók

– Felvidek.ma, Hírek.sk

A Gombaszögi Nyári Tábor harmadik napján is kinn vannak tudósítóink. A tábor félidőhöz érkezett, de ennek ellenére a táborozók száma még mindig növekszik. A program színes, a Labirintus udvarban reggel már a harmaton jártak a nők az önismeret érdekében. A Nagysátorban reggel újra megvitatták a tegnapi fórumot a gazdasági fejlődésről. Népszerűek a Koronasátor, az Olvasósátor és a Pajtaszínház programjai is.

 

Jászón egy szellemi műhely alakult ki

– Felvidek.ma

A Mécs László Szabadegyetem csütörtöki, július 13-i programja a Szent László-forráshoz és növénytemplomhoz vezető gyalogtúrával kezdődött. Majd a táborban Köteles Gusztáv, okleveles agrármérnök, a Gulág Kutató- és Erőszakkal Elhurcoltak Szlovákiai Asszociációjának alelnöke; Máté László, tanár, népművelő, kultúrdiplomata, pedagógiai író, meseíró és Batta György, szlovákiai magyar költő, író, műfordító, újságíró, publicista tartott előadást.

 

Vajdaság

 

Számos iskolában kényszerülnek 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű tagozat megnyitására

– MagyarSzó, Vajma.info

Tegnap megtartott huszonhetedik rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács szinte kizárólag oktatáshoz kapcsolódó beterjesztéseket tűzött napirendre. Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának dékánválasztási eljárása kapcsán a tanács támogatta dr. Josip Ivanović szabadkai lakosnak, a pedagógiai tudományok doktorának kinevezését. A kérelmet az Oktatási Bizottság is véleményezte, és szintén támogatásáról biztosította a jelöltet. Mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint az intézmény jövőjének és fejlődésének szempontjából fontos, hogy megteremtődtek a feltételek egy dékán kinevezéséhez.

 

Kárpátalja

Porosenko ismét Kárpátaljára látogat

– karpatalja.ma

A tervezett látogatásról maga az elnök tett említést Szumi megyében egy olasz befektető által indított gyár, a Guala Pack Group megnyitóján – adta hírül a mukachevo.net internetes hírportál július 12-i bejegyzésében. Porosenko a megnyitón elmondta, hogy a keleti országrészben zajló háborús cselekmények óta hatvan új gyár nyílt Ukrajnában, és ez további befektetőket bátorít üzleti lépésre. Hozzátette, hogy hasonló, gazdasági célú látogatásokra készül Ternopilba, Lembergbe, illetve jövő héten Kárpátaljára. – Sokfelé nyílnak még az országban új gyárak – jegyezte meg az elnök.

 

Kettős népzenei alkalom Tiszapéterfalván

– MTI

Negyedik alkalommal szervezték meg idén a népzene, a néptánc és a népi ének mesterképzést Kárpátalján. A képzést Pál István „Szalonna” a Hagyományok Házával és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezettel karöltve hívta életre. A tanfolyamot havi rendszerességgel tartották népi ének, néptánc, vonós hangszerek (hegedű, brácsa, nagybőgő), fúvós hangszerek (népi furulya, tárogató, klarinét) és citeraoktatás kategóriában.


Horvátország

Kihelyezett ülést tartott Eszéken a szábor nemzeti kisebbségi frakciója

– Huncro.hr

Parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert kezdeményezésére a horvát szábor nemzeti kisebbségi frakciója július 10-én kihelyezett ülést tartott Eszéken. A tanácskozáson az elkövetkező eseményeket vitatták meg, ami pedig a horvátországi magyarság fontos ügyeit illeti, a többi nemzeti kisebbségi képviselő támogatásáról biztosította az ezek érdekében kifejtett tevékenységet.

 

Vukovári magyarok Zágrábban

– Huncro.hr

A Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai múlt hét csütörtökön Zágrábban jártak. A horvát szábor épületében Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője fogadta őket, az Ady Kultúrkörbe pedig egy kis műsorral érkeztek.

 

Hatékonyabb a testvér-települési kapcsolat

– Huncro.hr

A Nagypiszanicai Magyarok Közössége és a Nagypiszanicai járás képviselői részt vettek a kiskorpádi (Magyarország) falunapon. A testvértelepülési kapcsolatokat a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően minden korábbinál hatékonyabban tudják ápolni.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog