erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 7.12

Potápi: a felvidéki magyarság jövőjét a fiatalok szülőföldön való boldogulása jelenti

– MTI, bumm.sk, Felvidék Ma, hirek.sk, Új Szó, Híradó.hu, Kormany.hu, Kárpátalja, OrientPress, Magyar Idők, Vajdaság Ma, Webrádió

A Gombaszögi Nyári Tábor zászlófelvonással egybekötött ünnepélyes megnyitóján Potápi Árpád János és Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, illetve a tábor főszervezője, Orosz Örs üdvözölte a táborlakókat. A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára köszöntőjében a nemzetpolitika legfőbb célkitűzéseiről, illetve a felvidéki magyarság megmaradásának és megerősödésének lehetőségeiről és eszközeiről beszélt. Hangsúlyozta: a legfőbb célkitűzés a Felvidéken a helyi magyar fiatalok elvándorlásának megállítása, annak a lehetőségnek megteremtése, hogy szülőföldjükön tudjanak boldogulni és családot alapítani, mert ezzel lehet jövőt biztosítani a helyi magyarságnak a következő évtizedekre, évszázadokra. Hozzátette: ennek a jövőnek megteremtéséhez az említettek mellett a már meglévő intézményrendszer erősödésére is szükség van, illetve arra is, hogy a felvidéki magyarság egyházaiban és politikai képviseletében is megerősödjön. El kell érni, hogy újra legyen magyar párt a szlovák törvényhozásban, de még mielőtt az ehhez vezető megmérettetésre sor kerül, a felvidéki magyarságra idén ősszel megyei választás vár, amelyen a közösségnek össze kell szednie az erejét - fűzte hozzá Potápi Árpád János, aki egyúttal a Magyar Közösség Pártjának (MKP) jelöltjeinek támogatását kérte a táborozóktól.

 

 

Cél a külhoni magyar jogászképzés megerősítése

– MTI, Kormány.hu, Magyar Idők, Híradó.hu, Webrádió, Pannon RTV

A külhoni magyar jogászképzés megerősítésének fontosságát hangsúlyozta a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kedden a fővárosban. Szilágyi Péter azokat a határon túli magyar fiatalokat köszöntötte, akik a Szász Pál ösztöndíjprogram keretében szakmai gyakorlatukat kezdték meg a Budapesti Ügyvédi Kamaránál. A helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte: a múlt században élt erdélyi magyar jogászról elnevezett, immár ötödik alkalommal meghirdetett ösztöndíjprogram létrehozásával az volt a nemzetpolitikai államtitkárság célja, hogy megerősítse a külhoni magyar jogászképzést és olyan szakértői gárdát hozzon létre, amely a nemzet iránt elkötelezetten, magabiztosan jár el a szakmai kérdésekben, és versenyképes tudásával hozzájárul a magyar jogász szakma nemzetközi megbecsültségéhez.

 

A határon túli magyar hallgatókat segíti a Makovecz-program

– MTI, Kormány.hu, hirado.hu, bumm.sk, hirek.sk, Magyar Hírlap, karpatalja.ma

Csaknem négyszáz külhoni magyar hallgató részesülhet a Makovecz-ösztöndíjban, amelyre a kormány 234 millió forintot fordít - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden, Budapesten. Rétvári Bence az ELTE Kárpát-medencei magyar nyári egyetemének megnyitóján kifejtette: a Kárpát-medencei program célja, hogy “bárki, bárhonnan, bárhová el tudjon menni” pár hónapra vagy félévre tanulmányokat folytatni, illetve oktatni. A „magyar Erasmus” a hallgatókat és oktatókat egyaránt segíteni akarja ebben – jelezte. A program támogatási kerete a hallgatók számára 234 millió forint, míg magyarországi oktatók kiküldésére az oktatói ösztöndíjprogram keretében 140 millió forintot különítettek el. A régiós megoszlásban Erdély áll első helyen, amelyet Felvidék, Kárpátalja és a Vajdaság követ.

 

Székelyföldre látogat Klaus Johannis, Csíksomlyót is felkeresi

 – maszol.ro, Krónika, transindex.ro, Nyugati Jelen

Egy napos látogatást tesz július 18-án Székelyföldre Klaus Johannis államfő – jelentette be kedden Mădălina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.„Sok éve eltelt már az utolsó elnöki látogatás óta a két megyében. A látogatás célja jobban megismerni a helyi problémákat, tájékozódni a helyi közösségek mindennapjairól és azonosítani a régió fejlesztésének lehetőségeit” – fogalmazott Dobrovolschi.

 

Erdély

 

Johannis látogatása: Băsescu visszajáró vendégnek számított Székelyföldön

2017. július 11 – Krónika,

Kétszer ötéves elnöki mandátuma idején Traian Băsescu előszeretettel látogatott Székelyföldre, ahol adott pillanatban visszajáró vendégnek számított. A volt államfő hivatalos és magánúton egyaránt megfordult a többségében magyarok lakta régióban, ahol a 2004-es és 2009-es elnökválasztás idején is sikerült megszereznie a szavazatok többségét. Elnöki minőségében először az Udvarhelyszéken 2005 augusztusában pusztító árvíz idején járt a régióban, ahol bevallottan feltűnt neki, hogy a Kárpátokon túli régiók katasztrófa sújtotta lakosaitól eltérően a székelyek nem várják ölbe tett kézzel a segítséget. 2007-ben tett magánlátogatása után arra a következtetésre jutott, hogy a székelyföldi lakosokat nem az autonómia, hanem az életszínvonal, a román nyelv elsajátításának nehézségei és a rossz állapotban lévő infrastruktúra foglalkoztatja.

 

Porcsalmi: Johannis nem egyeztette székelyföldi programját az RMDSZ-szel

2017. július 11 – transindex.ro

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke szerint nem volt politikai egyeztetés az RMDSZ és az elnöki hivatal között Klaus Johannis államfő jövő keddre tervezett székelyföldi látogatásáról. Porcsalmi Bálint az MTI-nek elmondta: az RMDSZ-t sem az államelnök, sem a hivatala nem kereste meg programegyeztetés céljából. Hozzátette: a hivatal a két megye önkormányzati vezetőivel egyeztette a látogatás technikai részleteit. Mindkét megyét az RMDSZ színeiben megválasztott politikusok vezetik.


 

Novák Csaba Zoltán: a pedagógusokkal és a szülőkkel közösen kell megoldásokat találni az oktatási intézményrendszert érintő változásokra

2017. július 11 – transindex.ro

Az idei parlamenti ülésszak egyik legnagyobb megvalósítása, hogy ezentúl sajátos tanterv alapján készített speciális, könnyebb tételekből tanulhatnak és vizsgázhatnak román nyelvből a képességvizsgázók és érettségizők. Továbbá megoldottuk a történelmi magyar egyházak lelkészképzőinek állami finanszírozását, és újból állami támogatásban részesül a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet. Az elkövetkezendőkben is az a célunk, hogy a készülő új tanügyi törvényben megőrizzük az idén elért eredményeket, és ezeket a minőségi oktatást garantáló módosításokkal egészítsük ki” – mutatott rá Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátora a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezett Bolyai Nyári Akadémia keretében zajló pedagógus továbbképzőn.

 

Fokozatosan javult a Hargita megyei érettségizők teljesítménye az elmúlt években

2017. július 11 – maszol.ro, szekelyhon.ro

Hargita megye országos viszonylatban évek óta sereghajtó az érettségi eredmények terén, de a sikeresen vizsgázók aránya folyamatosan nő. Szakemberek szerint a régió gyenge gazdasági fejlettsége, valamint a nagyvárosok hiánya is közrejátszik abban, hogy a térségben nem teljesítenek olyan jól a diákok. Ha azonban az érettségizők, valamint a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának eredményeit évről évre összehasonlítjuk javuló tendenciát fedezünk fel.

 

Van jövő, de óvni kell: újabb magyar óvodai csoportot kérnek Györgyfalván

– Krónika

Szeptember elején vitatja meg a Kolozs megyei tanfelügyelőség, hogy van-e lehetőség a Kolozsvár melletti Györgyfalván egy második magyar nyelvű óvodai csoport létrehozására. Ennek érdekében a szülők több kérvényt is benyújtottak. Közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a faluba az utóbbi időben rengeteg fiatal, kisgyerekes család költözött ki, a tendencia pedig folytatódik, a demográfiai mutatók tehát egyértelműen pozitívak, ezért nagy szükség lenne még egy csoportra, a Kolozs megyei tanfelügyelőségtől azonban egyelőre csak szóbeli ígéretet kaptak.

 

Vádalkut kötött Para Lóránt

– Krónika

Vádalkut kötött az Országos Korrupcióellenes Ügyosztállyal (DNA) Para Lóránt, a környezetvédelmi minisztérium korrupcióval vádolt volt RMDSZ-es főtitkárhelyettese. A megállapodás értelmében Para elismeri a DNA által megfogalmazott, vesztegetés elfogadására vonatkozó vádakat, cserében pedig a vádhatóság csupán három év felfüggesztett szabadságvesztést javasol számára.


 

Sztráda épül Várad határában

– Krónika

Már csak kevesebb, mint három évet kell várni, és Nagyváradtól alig néhány kilométerre fel lehet lépni a Nyugatra tartó autópályára, miután tegnap ünnepélyes keretek között lerakták az M4-es autópálya Berettyóújfalu–Nagykereki közti szakaszának alapkövét. A mintegy 100 milliárd forintos beruházás gazdasági fellendülést hoz a Partium számára is – vallja Cseke Attila Bihar megyei szenátor.

 

Levédik az Érmelléki Minőségi Terméket

– Krónika

Védett márka lesz az Érmelléki Minőségi Termék, miután az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) a négyezer lejes illetéket kifizetve iktatta a szükséges iratokat az illetékes hivatalban – jelentette be tegnap a szervezetet elnöklő Csomortányi István. Megjegyezte, az elkövetkező harminc napban még megtámadható a név és az embléma, utána viszont már hivatalosan is biztosított lesz a térség kistermelőinek támogatására szánt brand.

 

Új tankönyv magyaroknak

– Krónika

Kifejezetten a magyar anyanyelvű ötödikesek számára, az ősztől életbe lépő új tanterv alapján írt és szerkesztett román nyelv és irodalom tankönyvet Bartolf Hedvig. A Hargita megyei tanfelügyelő kiadványa az egyik a kettő közül, amelynek pályázatát az oktatási minisztérium elfogadta a márciusban hirdetett tankönyvlicit nyomán – az iskolák majd e kettő közül választhatnak, amikor megrendelik a segédeszközöket a szeptemberben az ötödik osztályt kezdő gyermekek számára.

 

Felvidék

 

Három jelölt van a Kisebbségi Kulturális Alap vezetői tisztségére

– bumm.sk, hirek.sk

Kedden tartották a Kisebbségi Kulturális Alap vezetői tisztségére pályázó jelöltek nyilvános meghallgatását. A június elején a kulturális tárca által meghirdetett pályázati kiírásba három személy jelentkezett: Molnár Norbert, Vladimír Marušin és Marta Richterová. Molnár Norbert szerint az alapnak négy pillérre kellene támaszkodnia. „Az alapnak működőképesnek, függetlennek, átláthatónak és hasznosnak kellene lennie” – mondta a 47 éves újságíró, aki korábban 11 évig az egyetlen szlovákiai magyar napilap főszerkesztői tisztségét is betöltötte, s jelenleg a lap online felületéért felel. „Az alap létrejötte mérföldkő a nemzeti kisebbségek kulturális életében. A jelenlegi kormányzati hatalomnak nem lehet beleszólása a döntéshozatalba” – jelentette ki.

 

Az oktatásügyi minisztérium is elismeri a cserkészek képzését

– hirek.s.k

 

Felvidék

2017. július 3-13. között Palást község mellett rendezi meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség vezetőképző táborait. A táborokban idén összesen 171-en vesznek részt. A jelöltek korosztályukhoz mérten olyan tudást sajátíthatnak el ez alatt a közel két hét alatt, amelyet hazatérve saját cserkészcsapatukban, sőt, tágabb közösségükben is hasznosítani tudnak.

 

Vajdaság

 

Kilenc magyar filmet mutatnak be a palicsi filmfesztiválon

– MTI

Kilenc magyar filmet mutatnak be az Európai Filmek 24. Nemzetközi Fesztiválján a Szabadka melletti Palicson, a szemlét Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című drámája nyitja meg szombaton. A fesztivál versenyprogramjában tizenkét film szerepel. Enyedi Ildikó alkotása mellett a legjobb filmnek járó Arany Torony díjért indul Mundruczó Kornél Jupiter holdja című drámája is, amely egy provokatív, politikai film egy menekülő szír fiúról.

 

 

Kárpátalja

 

Lezárult az EU és Ukrajna közötti társulási szerződés ratifikációja

– MTI, Magyar Idők, origo.hu, Kitekintő, Kárpátalja, karpatalja.ma

Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződést kedden az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács, és ezzel lezárult az egyezmény régóta húzódó ratifikációs folyamata. A tanácsi sajtószolgálat tájékoztatása szerint a szerződés szeptember 1-jén lép hatályba teljes körűen. A társulási egyezményben, illetve az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodásban foglalt rendelkezések többsége már ideiglenes életbe lépett, a mostani döntéstől azt várják a szakértők, hogy új lendületet ad az együttműködésnek például a kül- és biztonságpolitika, az igazságügy, az oktatás vagy a tudomány területén.

 

Kezdetét vette a 22. Kárpátaljai Népzenei, Néptánc- és Kézművestábor

– Kárpátalja, karpatalja.ma, M1 Híradó

Közel 200 fővel nyitotta meg kapuit immáron 22. alkalommal a Péterfalván évente megrendezésre kerülő hagyományőrző tábor. Az egyhetes komoly képzés során a fiatalok és a szépkorúak is találhatnak kedvüknek megfelelő szórakozási lehetőséget. A táborral évtizedek óta párhuzamosan működik a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia, melyen a Hagyományok Háza szakemberei, dr. Sándor Ildikó és Szabad Boglárka tartanak képzést az óvodapedagógusok számára. A tábor keretein belül a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltsége első alkalommal hirdette meg a Kárpátaljai Táncházzenészek Találkozóját, mely július 12-én kezdődik 16:00 órától a Péterfalvai Kultúrházban.

 

Ő lesz Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja

 

Kárpátalja

– karpatalja.ma

Szilágyi Mátyás rendkívüli és meghatalmazott kisinyovi nagykövet veszi át Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezetését – tudatta a goloskarpat hírportál július 11-én. A Szalipszki Endre főkonzult váltó diplomata – aki kiválóan beszél oroszul és románul – szeptembertől foglalja el hivatalát. A főkonzuli feladatokat jelenleg Mélykuti Ferenc vezető konzul látja el.

 

Őrvidék

 

Székely János: Építsünk hidakat!

- Volksgruppen

Az ORF magyar nyelvű adásának nyilatkozott az új szombathelyi megyéspüspök. Székely János azt üzente a burgenlandi magyaroknak, hogy „imádkozzanak érte, működjenek együtt az egész térség lelki megújulásának szolgálatában és hogy építsék együtt azokat a hidakat amelyek Burgenlandot a szombathelyi egyházmegyével összekötik.“

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog