Nemzeti sajtófigyelő 2018. 04. 24.

Kövér: az aláírások reményt adnak az őshonos nemzeti kisebbségeknek 

– MTI, Origo.hu, Híradó.hu, Mandiner, Magyar Idők, Pesti Srácok, 888.hu, Kárpátalja.ma

A Minority SafePack támogatására összegyűjtött egymillió európai aláírás reményt ad 50 millió őshonos európai nemzeti kisebbségi polgárnak arra, hogy saját szülőföldjén jogkorlátozások nélkül élhesse meg nyelvi és kulturális önazonosságát – mondta Kövér László házelnök pénteken a kezdeményezésről tartott budapesti tanácskozáson. Az Országgyűlés elnöke úgy ítélte meg: az aláírások összegyűjtésével csatát nyertek, a háború azonban akkor nyerhető meg, ha az Európai Bizottság az unió szintjén kötelező érvénnyel kezdeményezi az egyenlő méltósággal élhető élet jogi biztosítékának megteremtését Európa minden őshonos nemzeti kisebbsége részére.

 

 

Dragnea ismét megígérte a vásárhelyi iskolaügy rendezését Orbán Viktornak

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló

Liviu Dragnea, a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke újabb ismét megígérte Orbán Viktornak, hogy rendezik a marosvásárhelyi magyar tannyelvű Római Katolikus Gimnázium ügyét - jelentette pénteken az Agerpres hírügynökség a pártelnök előző esti televíziós nyilatkozatát ismertetve. Dragnea az Antena 3 hírtelevízióban azt mondta: többször is beszélt telefonon a magyar miniszterelnökkel Románia felvételéről a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), aminek támogatásához a magyar fél a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi tanintézet újraalapítását szabta feltételül.

 

MOGYE-ügy - Potápi: gondolkodni kell azon, hogy radikálisan más utat kezdjünk

– MTI, Magyar Idők, Kormany.hu, Híradó.hu, Webrádió, Transindex.ro

Nem szabad a fejünket a homokba dugnunk, gondolkodni kell azon, hogy radikálisan más utat kezdjünk az erdélyi magyar orvosképzést illetően - jelentette ki pénteken Marosvásárhelyen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A politikus részt vett az Erdélyi Múzeum Egyesület orvos- és gyógyszerésztudományi szakosztálya tudományos ülésszakának díszvacsoráján, ahol köszöntőbeszédet mondott. Ezt megelőzően újságíróknak elmondta: a magyar kormány mindenképpen megoldást fog találni a kialakult új helyzetre, nem fogja magára hagyni a magyar orvosképzést Erdélyben, és mindent megtesz az erdélyi nemzettársakkal, hogy új struktúrát alakítsanak ki, amelyben folytatódhat a magyar nyelvű orvosképzés. 

Van jogi megoldás a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraindítására

– MTI, maszol.ro, transindex.ro, Krónika

Van jogi megoldás arra, hogy már ősztől ismét megnyithassa kapuit a marosvásárhelyi katolikus gimnázium – erősítette meg a Maszolnak pénteken Kelemen Hunor. A szövetségi elnök tájékoztatása szerint az oktatási miniszter kezében van a döntés. Az RMDSZ elnöke elmondta, az alkotmánybíróság döntését követően egyeztettek a koalíció vezetőivel az oktatási miniszter jelenlétében, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenlegi tanügyi törvény is lehetővé teszi az iskola újraalapítását. Tájékoztatása szerint a jogszabály 62-ik paragrafusának negyedik bekezdéséhez tett kiegészítés a megoldás kulcsa.

 

A Nemzetpolitikával foglalkozó kötetet mutattak be

– MTI, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Kormany.hu, Felvidek.ma

Fontos, hiánypótló munkaként méltatta Gecse Gézának a Püski Kiadónál megjelent, Nemzetpolitika - szorítóban című kötetét annak szombati bemutatóján Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Hangsúlyozta: jelentős változás állt be ezen a területen 2010-ben, amikor „egyértelművé tette a kormányzat, hogy nemcsak szavakban, hanem tettekben is részt kíván venni a nemzetpolitikában”. Megjegyezte, míg korábban a magyar költségvetés 0,2, addig most 0,7 százalékát, mintegy évi száz milliárd forintot fordítanak erre a célra.

 

Leleplezték Erdélyi János költő domborművét a felvidéki Nagykaposon

– MTI, Webrádió, Felvidék Ma

Leleplezték Erdélyi János (1814-1868) domborművét a költő, esztéta és népdalgyűjtő halálának 150. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen szülőhelyén a szlovákiai Nagykaposon (Vel'ké Kapusany) pénteken. A Magyar Közösségi Ház homlokzatán elhelyezett, Túri Török Tibor szobrászművész által készített dombormű előtt megtartott beszédében Szili Katalin miniszterelnöki megbízott azt mondta, Erdélyi János a 19. századi magyar szellemi élet kimagasló egyénisége volt, akinek hitvallása szerint a népből származhat mindaz, ami a magyar irodalom és a műköltészet alapját alkothatja.

 

Szili: hitvállalással, közösségi kiállással lehet tenni a szabadságért és a függetlenségért

– MTI, Híradó.hu, beol.hu, epoc.hu, friss-hirek.hu, hirvonal.hu

A hétköznapokban hitvállalással és közösségi kiállással lehet tenni a közösség szabadságáért és függetlenségéért – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott vasárnap a felvidéki Léván (Levice), ahol beszédet mondott a nagysallói csata 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. A megemlékezést a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok helyi alapszervezete rendezte a lévai temetőben, az 1848-49-es szabadságharc győztes ütközete és az elesett katonák tiszteletére állított emlékművénél.

 

 

Magyarország

 

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője az országgyűlési választás külhoni vonzatairól

2018. április 23. – Krónika

Maximálisan sikeresnek tekinthető a határon túli magyar szavazópolgárok mozgósítása az idei országgyűlési választáson – jelentette ki a Krónikának Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője. A politikus úgy véli, a külhoniak részéről leadott érvénytelen szavazatok száma csökkenthető a választási eljárás egyszerűsítése által, szerinte például az azonosításra akkor is teljes egészében lehetőség van, ha eltekintenek az édesanya nevének feltüntetésétől, emellett öt nappal megnövelnék a kampányidőszakot. Gulyás Gergely elmondta azt is: nem lehet kérdéses, hogy a külhoni magyaroknak biztosítani kell a beleszólást a nemzet sorskérdéseibe.

 

Erdély

 

Leadták a Minority SafePack magyarországi aláírásait, 643 ezren támogatták a kezdeményezést

– MTI, Krónika, maszol.ro, Körkép

Magyarországon 643 791 ember írta alá a Minority Safe Pack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést - közölte az aláírásgyűjtést Magyarországon szervező Rákóczi Szövetség főtitkára Budapesten, miután az aláírásokat átadták a Nemzeti Választási Irodának. Csáky Csongor elmondta: 385 623 aláírás érkezett papíron, 258 168 pedig elektronikus formában. A főtitkár kiemelte: Magyarország össznemzeti ügyként kezelte a kezdeményezést, az aláírásgyűjtésben részt vettek az egyházak, valamennyi frakcióval rendelkező párt, a települési önkormányzatok és az egyetemisták, valamint sok jóérzésű magyar ember.

 

600 diák gyújtott gyertyát csütörtök este a MOGYE épülete előtt

– transindex.ro, Nyugati Jelen

Csütörtök este 600 diák gyújtott gyertyát a MOGYE főépülete előtt kifejezve csalódottságukat az egyetemek egyesülése kapcsán - derül ki az egyetem magyar hallgatói önkormányzatának Facebook-bejegyzéséből. A diákok által kezdeményezett spontán összejövetelen a magyar oktatók, számos politikus és a város vezetőségének egyes tagjai is megjelentek. A kezdeményezéshez csatlakozott a Budapesten és Debrecenben tartózkodó diákok csapata is.

 

Zavaros és helyenként már-már nevetséges a közigazgatási törvénykönyv tervezete

– maszol.ro

A közigazgatási törvénykönyv tervezetének szövege pontatlan, zavaros, javaslataiban inkább a centralizációra törekszik és egyes pontjai már-már nevetségesek – értékelte a tervezetet Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő. Az új közigazgatási törvénykönyv megvitatására külön, képviselőkből és szenátorokból álló vegyes bizottságot hoztak létre, ugyanis az eddig elkészült dokumentumban foglaltakkal még a kormányzó pártok tagjai sem értenek egyet. Korodi Attila képviselő rámutatott, sajnos messze nem elég az, ha az RMDSZ jelzi, hogy elfogadhatatlan, hogy kifejezetten a centralizáció irányába mutató jogszabályokat foglalnak bele a közigazgatási törvénykönyvbe.

 

Feszültség és aggodalom Marosvásárhelyen az egyetemegyesítés miatt

– maszol.ro

Csendes gyertyás tüntetéssel tiltakoztak csütörtök este a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar diákjai a MOGYE és a Petru Maior Egyetem egyesülése ellen. Álláspontjuk szerint az intézmény vezetősége nem tájékoztatta őket érdemben a készülő döntésről. A fúziót a MOGYE román diákjainak jelentős hányada is ellenzi.

 

MOGYE-ügy: garanciákat kér a MIÉRT

– maszol.ro

Tiltakozik a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem egyesüléséről szóló határozat ellen.

 

Quo vadis, vásárhelyi magyar orvos­képzés?

– Krónika

Oktatótársaim és a magyar hallgatók nevében ma is azt vallom: mi szinte minden lehetségeset megtettünk a demokrácia keretei között, szűkösnek bizonyuló eszköztárunkból ennyire tellett. A helyzet meghaladott bennünket. Mi, tanárok és diákok elsősorban a magyar oktatás lehetőségének a megteremtésében vagyunk, lehetünk felelősek. A kisebbség számára az oktatás, kiemelten a felsőoktatás legfontosabb igényeinek a teljesítése elsősorban politikai kérdés” - írja elemzésében dr. Ábrám Zoltán, a MOGYE professzora.

 

Székelyföldi nagyprodukció nyitotta a Szent György Napok kulturális hetét

– Krónika, transindex.ro, szekelyhon.ro

Három zenekar, öt kórus és három szólista szólaltatta meg Carl Orff Carmina Burana című szcenikus kantátáját a Szent György Napok szombati nyitóhangversenyén, amelynek a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templom adott otthont. Az előadás az egyik legnagyobb zenei produkció volt, amelyet Székelyföldön valaha létrehoztak. Az orgonistaként világhírnévre szert tett, németországi egyetemeken karmesteri diplomát szerző Steffen Schlandt brassói karnagy vezényletével az 50 tagú zenekar és több mint 150 tagú egyesített kórus mutatta be a világi élvezeteket dicsőítő költők verseire komponált, a tavasz, a bor és a szerelem himnuszaként ismert művet.

 

Felvidék

 

Gyógyszerészeti konferenciát rendeznek a Selye János Egyetemen

– Ma7.sk

A klinikai gyógyszerészet VII. tavaszi konferenciájának főtémája a véralvadást befolyásoló gyógyszerek problémái lesznek. A konferencia május 25-én valósul meg, a komáromi Selye János Egyetem szervezésében. A gyógyszerészek és orvosok szakmai találkozójának előadásaiban a főtémát többféleképpen is megközelítik: a klinikai gyógyszerész, a neurológus, a hematológus, a kórházi gyógyszerész, a farmakológus és a farmakogenetikus szemszögéből.

 

Kedvező hitelprogrammal segítené a fiatal családosokat a Most-Híd

– Ma7.sk

Startkölcsönnel segítené a fiatal családosokat a Most-Híd, javaslatukat a kormány új szociális csomagjába is átültetnék. A SITA hírügynökség információi szerint a legkisebb kormánypárt által kidolgozott javaslatban szereplő ún. startkölcsön lényege, hogy fiatal házasok kedvező kamatok mellett jussanak kölcsönhöz. Úgy tudni, egy fiatal házaspár legfeljebb 1500 eurós kölcsönhöz juthatna, a később visszaviszetendő összeg azonban minden születendő gyermek után csökkenne.

 

Őry Péter: Jelentés, vagy feljelentés?

– Ma7.sk

A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma árgus szemmel őrködik az államnyelvről szóló törvény betartása fölött, teszi ezt úgy, hogy nem egész egy éve azzal kampányoltak a kartársak, hogy biza, itt most majd mi magyarként kézbe vesszük eme témát.

Bizonyára napi szintű elfoglaltságot ad az államnyelv használatának felügyelete, hiszen a több mint 5144 azt jelenti, hogy egy munkanapon 21 szabálysértésre „derít fényt” az egyébként nem létező nyelvrendőrség. Igaz, „mi mással is foglalkozhatna” a kultúra hivatala, mint hogy a többség nyelvét védje a kisebbségekkel szemben?!

 

Elhunyt Keszegh Pál

– Körkép.sk, Új Szó, Felvidék Ma, Ma7.sk

Életének 70. évében elhunyt Keszegh Pál, MKP-s politikus, a Nagyszombati Kerületi Hivatal egykori elöljárója. A kulcsodi születésű, vegyészmérnök végzettségű politikus a dunaszerdahelyi konzervgyárban töltött be különböző tisztségeket, majd a közéletben is szerepet vállalt. Politikai pályája során volt a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elnöke, a Nagyszombati Kerületi Hivatal elöljárója, az MKP színeiben volt parlamenti képviselő, megyei képviselő és a Dunaszerdahelyi városi önkormányzat képviselője is. 2011-ig ő töltötte be az MKP Dunaszerdahelyi Kerületi Tanácsának elnöki pozícióját.

Komáromi gyermeknap

– Felvidék Ma

Az idén is a Villa Camarum Polgári Társulás főszervezésében rendezik meg a térség legnagyobb, ingyenes gyermekmajálisát. Május 27-én, vasárnap – az eddigi évekhez hasonlóan sok önzetlen magánszemély és legalább harminc egyesület közreműködésével – valósul meg a Klapka téren és annak közvetlen közelében a nemzetközi gyermeknap alkalmából rendezett IV. Komálom Gyerkőcfesztivál.

 

Pályázati lehetőség a minőségi oktatásért

– Ma7.sk

Az oktatás minőségének javítása érdekében pályázhatnak a szlovákiai főiskolák a Tatra bank alapítványának köszönhetően. „A korábbi "Többet tudni program"-ot bővítette ki az idei évtől a "Minőségi oktatás program", melyből non-profit szervezetek meríthetnek” - mondta el Zuzana Böhmerová, a Tatra bank Alapítvány menedzsere, a projekt szervezője. A program célja azon főiskolák, pedagógiai és szakembercsoportok, non-profit szervezetek támogatása, amelyek "többet szeretnének tudni", és hajlandók ezért többet tenni az előírtaknál. Azokat a tevékenységeket szeretnék elsősorban támogatni, amelyek a pedagógusok és diákok szakmai tudását kívánják növelni, amelyek az oktatási folyamatban össze szeretnék kötni az elméleti és a gyakorlati munkát.

 

40 éve Bodrogköz és Ung-vidék szolgálatban

– Ma7.sk

Dr. Böszörményi Edit nevét minden bodrogközi és Ung-vidéki magyar pedagógus jól ismeri. 40 éve dolgozik az oktatásügyben. Előbb nevelő volt Nagyszelmencen, illetve Nagykaposon. 1997-ben fejezte be egyetemi tanulmányait Sárospatakon, majd újabb két év elteltével Nyitrán végre honosíthatta külföldön szerzett oklevelét. 1999-től Nagykaposon alsó tagozatos pedagógus. Emellett 8 éve elnöke az SZMPSZ Tőketerebesi Területi Választmányának (melynek korábban 12 éven át volt alelnöke), illetve külső munkatársa a komáromi Felnőttképzési Intézetnek. Igazán nyüzsgő életet él.

 

Beíratások: Azzal tesz jót a szülő, ha bízik gyermekében

– Ma7.sk

Az alapiskolai beíratások április végéig tartanak Szlovákiában. Sok szülőben felmerül a kérdés, érett-e már a hatodik életévét betöltő gyermeke az iskolakezdésre vagy ajánlott lenne e inkább halasztani egy tanévet. Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Bosák Tünde gyermekpszichológussal, aki az iskolaérettségi vizsgálatok specialistája. A statisztikák szerint egyre több szülő odázza el az iskolába íratást. Szinte divat lett, hogy a gyermekek hétévesen mennek iskolába, holott a kutatások szerint ez a jelenség akár kimondottan káros is lehet.

 

 

 Célunk: magyar gyermeket magyar iskolába írassanak

– Ma7.sk

Az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola a járási székhely egyetlen magyar tanítási nyelvű alapiskolája. Az idei beíratásról Novák Mónika igazgatónőt kérdeztük. 48 gyermeket írattak be az idén iskolánkba, 6-tal többet, mint tavaly. Kevesebbre számítottunk, ugyanis a helyi óvodák magyar csoportjaiból 23 gyermek beíratását jelezték az óvónők. A körülményekhez képest elégedettek vagyunk a létszámmal. Bár teljesen elégedettek akkor lehetnénk, ha minden magyar gyermek számára a magyar iskolát választanák a szülők, s szemünk előtt folyton e cél lebeg.

 

Hatvanéves az ipolynyéki Balassi Bálint Alapiskola

– Felvidék Ma

Fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepelte a Nagykürtösi járás egyik legnagyobb magyar tanintézménye. Az ünnepségen több felszólaló is hangsúlyozta a magyar iskola közösségépítő erejét, végvárként jellemezte és örvendetesnek nevezte a magyar kultúra és hagyományápolás érdekében kifejtett tevékenységét. Az április 20-ai esemény hálaadó szentmisével kezdődött. Parák József, püspöki helynök, ipolynyéki plébános prédikációjában kifejtette: az iskola összegyűjti a diákokat, szülőket és tanárokat, közös küzdelemmel tanítja és vezeti a fiatalokat, és azok így válnak a közösség értékes tagjaivá. Mint jelezte, az iskola fenntartása és megmaradása közös küldetése a közösségnek.

 

Szent Jobb-ünnepség Érsekújváron

– Ma7.sk

A magyar nemesi családok Nobilitas Carpathiae felvidéki civil szervezete április 21-én, szombaton, megemlékező ünnepséget tartott a Szent Jobbot szállító Aranyvonat 1939. április 30-i érsekújvári útjáról. A VI. Szent Jobb-ünnepségen számos magyarországi lovag- és vitézi rend, valamint civil szervezet, így a Szent László Katonai Lovagrend, a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend Magyarországi Nagyperjelsége, az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetsége, a Szent Korona Szövetség, a Magyar Nemzetőrség „Török István” Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége, és sokan mások.

 

Ápolókat fognak díjazni Dunaszerdahelyen

– Ma7.sk

Az ápolónők nemzetközi napja alkalmából az Összefogással a holnapért polgári társulás és a Nagyszombat Megye Képviselő-testületének a régiónkban megválasztott képviselői szerveznek ünnepséget Dunaszerdahelyen, a Városi Művelődési Központ színháztermében május 11-én 19 órai kezdettel - tájékoztatnak a szervezők. Az ünnepségen 10 kiemelkedő munkát végző, az egészségügyben dolgozó ápolónő lesz jutalmazva, 6 személyre, akik a dunaszerdahelyi kórházban dolgoznak, az egészségügyi nővérek regionális szervezete tesz jelölést, 2 nővérre, aki a Dunaszerdahely városa által fenntartott intézményekben dolgoznak, a városi hivatal fog jelölni, 2 nővérre, akik magán orvosi rendelőben dolgoznak, a polgárok tehetnek javaslatot.

 

 

A Kárpát-medencében írták alá legtöbben a Minority Safe Pack-et

– bumm.sk

A legtöbben a Kárpát-medencében írták alá a Minority Safe Pack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést, de összesen 11 európai ország csatlakozott az ügyhöz - mondta Csáky Csongor, Rákóczi Szövetség főtitkára. A főtitkár emlékeztetett, 1,32 millió ember írta alá a kezdeményezést, ebből mintegy 900 ezer aláírás érkezett Magyarországról és a Kárpát-medence országaiból. A maradék támogató aláírás más európai államokból, például Spanyolországból, Litvániából, Dániából és Bulgáriából érkezett. 

 

Szent Korona-mise az érsekújvári plébániatemplomban

– Felvidék Ma

Az érsekújvári Szent Kereszt Felmagasztalása plébániatemplomban 2013 óta hatodik alkalommal rendezték meg a Szent Korona-körmenetet, ünnepséget, misét és koszorúzást április 21-én, szombaton. Az esemény apropója az volt, hogy 1939. április 30-án Érsekújváron is áthaladt az „Aranyvonat” a Szent Koronával. Ennek emlékére a 75. évfordulón, 2014-ben emléktáblát is elhelyeztek a plébániatemplom főbejáratánál.

 

Vajdaság

 

A kisebbségek nyelvén is lehet majd felvételizni az Újvidéki Egyetem Jogi Karán

- Pannon RTV

Diszkrimináció történt nemzeti alapon az elmúlt 3 évben az újvidéki Jogtudományi Karon - ez áll az Újvidéki Fellebbviteli Bíróság jogerős ítéletében a VaMaDiSz kontra Jogi Kar per ügyben. A Vajdasági Magyar Diákszövetség két és fél évvel ezelőtt indított pert a kar ellen, mivel az intézmény a tartományi rendelet ellenére sem volt hajlandó magyar nyelven is lehetővé tenni a felvételi vizsgát. A bíróság most a VaMaDiSz javára döntött. Az ítélet részleteit a diákszervezet ma sajtótájékoztatón ismertette Újvidéken.

 

A szabadkai Paulinum ünnepe

- Pannon RTV

Fennállásának 55. évfordulóját ünnepelte a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium. A rendezvény alkalmával a lelki hivatásokról is megemlékeztek, ugyanis a papi, szerzetesi és missziós hivatások világnapja is ebben az időszakban van. Kiss Tamás két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a szabadkai Paulinumba iratkozik. Döntését azóta sem bánta meg, és jogot szeretne tovább tanulni. „A Paulinum Kupuszinára utazott és nagyon sok érdekes információt hallottam és nagyon sok minden megtetszett. Először meglátogattam az iskolát és megtetszett a program, a napirend, meg minden. Végül úgy döntöttem, hogy ide iratkozok.”

 

 

 Szeptembertől 600 új kis óvodásra számítanak a szabadkai Naša Radost IEI-ben

- Pannon RTV

Folyamatban van a 2018/19-es tanévre vonatkozó iratkozás a szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény óvodáiban. Újdonságnak számít, hogy az eddig szükséges dokumentumok mellé mostantól mellékelni kell a gyermek egészségéről és a kötelező oltások felvételéről szóló orvosi bizonylatot. Az előkészítő csoportba kötelezően be kell íratni a 2012 március elseje és a 2013 február vége között született gyermekeket.

 

Ünnepélyes keretek között ültették el a generációk fáját a zentai Népkertben

- Pannon RTV

A 2017-ben született 210 kisbaba egy oszlopos gyertyánt kapott a zentai önkormányzattól. 2014 óta minden évben ültetnek egy fát a született gyerekek tiszteletére. A faültetést egy kis művelődési műsor előzte meg, amelyen fellépett a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng tánccsoportja, valamint a Stevan Sremac Szerb Kultúrközpont táncosai is.

 

Nyílt napot tartott az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék

- Pannon RTV

Az érdeklődők a nyílt napon többek között a felvételi vizsga részleteibe is betekintést nyerhettek, próbateszteket tölthettek ki. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékére idén 25 jövendőbeli egyetemistát vesznek fel. Közülük húszan az állam terhére, öten pedig saját költségen tanulhatnak tovább.

 

Vállalkozói fórum az MTTK-án

- Pannon RTV

A Karrierépítő Központ által összeállított Képzéskatalógusról és a diákmunka-lehetőségekről is szó volt ma a Vállalkozók Fórumán, Szabadkán. Az eseményt a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és az intézményen belül működő Karrierépítő Központ szervezte. Az eseményre a környék vállalkozóit hívták meg és különböző képzésekről is szó esett.

 

Kárpátalja

 

Magyar gitárművész nyert egy ukrajnai nemzetközi zeneszerzőversenyt

– MTI, karpatalja.ma, Kárpátalja

Bernáth Ferenc kárpátaljai származású magyar gitárművész Édesanyám című lírai szerzeményével nyert egy ukrajnai nemzetközi zeneszerzőversenyen - hangozott el az m1 aktuális csatorna péntek délelőtti adásában. Bernáth Ferenc elmondta: elsősorban eladóművésznek tartja magát. Főként népdalokat dolgoz fel: a magyar, ukrán mellett portugál és spanyol dalokat ültet át klasszikus gitárra és sajátos harmóniai világot visz bele a szerzeményekbe. A tavaszi szél vizet áraszt című népdalból egy gitárverseny is született, gitárra és szimfonikus zenekarra, amely a Hungarian Concerto for Guitar and Orchestra nevet kapta. 

 

Ritmus és harmónia – II. Beregszászi Amatőr Zenészest

– karpatalja.ma

A II. Beregszászi Amatőr Zenészest a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzata, a KMKSZ ISZ Beregszászi Alapszervezete, a Főiskolai Református Ifjúsági Gyülekezet (FRIGY) és a Kölcsey Ferenc Szakkollégium Hallgatói Önkormányzata együttműködésével valósult meg április 19-én a főiskola átriumában.

 

Beregszászi diákok és tanáraik a Rákóczi Szövetség egri tanácskozásán

– karpatalja.ma

Harmadszor vettek részt idén a II.RFKMF Felsőfokú Szakképzési Intézete képviselői a Rákóczi Szövetség Nemzetegyesítés a vidék népességmegtartó szerepének erősítésével a Kárpát-medencében című egri tanácskozáson. Az intézet három diákja, igazgatónője és egy tanára vett részt az április 13–15. közötti rendezvényen. A programon 17 külhoni és helyi oktatási intézmény kapott lehetőséget a részvételre, intézményenként öt fővel.

 

Porosenko megfosztaná ukrán állampolgárságuktól azokat, akik részt vesznek más országok választásain

– karpatalja.ma, Kárpátalja

A parlamentnek sürgősséggel benyújtott 8297. számú törvénytervezet értelmében megszüntetnék azok ukrán állampolgárságát, akik részt vesznek más országok választásain, illetve ki- és belépéskor az országhatáron, valamint Ukrajna területén külföldi útlevelet használnak – jelentette a Zakarpattya Online.

 

Közel négyszáz fellépő a „Szól a fülemüle” tehetségkutató elődöntőjén

–karpatalja.ma

A Szól a fülemüle kárpátaljai tehetségkutató verseny elődöntőjét április 20-án rendezte meg a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában. A rendezvényt Váradi Natália, az alapítvány irodaigazgatója nyitotta meg.

 

Művészeti iskolákban oktató pedagógusok konferenciája Beregszászban

– karpatalja.ma

A Kárpátalja Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) április 21-én konferenciát szervezett a művészeti iskolákban oktató pedagógusoknak. Az eseményre Kárpátalja több szegletéből érkeztek résztvevők. A program elején dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora köszöntötte az egybegyűlteket. Bevezetőjében elmondta, hogy a XXI. század – véleménye szerint – a zene forradalmi időszakának számít.

 

 

Helyzetjelentés a szórványból

- Kárpátalja

Vetési László erdélyi szociográfus szerint a „a szórvány egy nemzet öregkora. Aki a szórványt nem becsüli, az sem a tömböt, sem a jövőt nem érdemli”. A szórvány helyzete állandó kérdéseket és problémamegoldásokat vet fel.

 

 

Muravidék

 

Nyelvjárásgyűjtők a Muravidéken

– Muravidéki Magyar Rádió

A nyelv állandóan változik, és ugyanez igaz bármely nyelvjárásra is, ezért a kutatók időről-időre felmérik annak állapotát. Dr. Juhász Dezső, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtudományi intézetének igazgatója és két hallgatója tegnap a muravidéki falvakban gyűjtöttek anyagot az itteni magyar nyelvhasználat vizsgálatához.

 

Hagyományos találkozó az 1991-es események emlékére

– Muravidéki Magyar Rádió

A Szlovén Háborús Veteránok Lendvai Körzeti Szövetsége, a Szlovén Katonatisztek Lendvai Körzeti Szövetsége és a Sever Muravidéki Veterán Rendőrségi Egyesület szervezésében zajló eseményen Szlovénia önállósulására emlékeztek. A hagyományos rendezvény a hosszúfalusi vadászotthonnál kezdődő meneteléssel vette kezdetét, s ott is fejeződött be, érintve a hosszúfalusi határátkelő közvetlen közelében felállított emlékművet, ahol ünnepi beszéddel egybekötött megemlékezés zajlott.

 

Őrvidék

 

ESTÖRI" Kreatív Történelmi Verseny

– volksgruppen.orf.at

Április 18-án tartották meg az Esterházy kastélyban Kismartonban a nagyszabású Estöri Kreatív Történelmi Versenyt. A döntő napján három budapesti, három győri, két soproni és egy-egy békéscsabai, gödöllői, nagykanizsai, ráckevei, sárospataki és szigetszentmiklósi csapat negyvenkét tizedikes diákja mérte össze tudását az Esterházy család történetéről.

 

Függönyt fel!” az Esterházy-kastélyban

– volksgruppen.orf.at

Takács-Nagy Gábor vezényletével először lép fel a Budapesti Fesztiválzenekar a kismartoni Esterházy-kastélyban vasárnap, április 22-én. Egy héttel később Tarkövi Gábor, szeptemberben pedig Schiff András ad koncertet a „classic Esterhazy” koncertsorozat keretében.

 

Egy elfeledett világsiker nyomában Bécsben

– volksgruppen.orf.at

Száz év után újra olvasható a magyar irodalmi lexikonokból eltűnt magyar-osztrák írónak, Laczkó Andornak az első világháború harctéri mindennapjairól szóló „Emberek a háborúban” című könyve. A kötet bemutatóját április 21-én a Bécsi Magyar Otthonban tartották.

 

Guten Morgen Österreich” Őriszigetről

–volksgruppen.orf.at

Magyarul tanulhatnak, és az igazán finom paprikáscsirke receptjét is megismerhetik a nézők április 23-án hétfőn reggel az ORF „Guten Morgen Österreich” című tévéműsorából. Az országjáró tévémagazin jövő héten Burgenland településeit járja, a túra pedig hétfőn Őriszigeten kezdődik.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog