erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 06.15

 

Határok nélkül

2017. június 15. – Kossuth Rádió

Elhúzódhat a kormányválság Romániában

Elhúzódhat a kormányválság Romániában, azt követően, hogy a koalíció pártjai megvonták a bizalmat a miniszterelnök kabinetjétől, a kormányfő azonban nem hajlandó lemondani. Az RMDSZ szerepe felértékelődhet. A romániai helyzetről Székely István politológust kérdezte a Határok nélkül riportere.

 

Lesz-e politikai akarat a magyar történelem oktatás szempontjainak tiszteletben tartására Szlovákiában?

Rövid szakmai vita után a szlovák oktatási tárca döntött, heti egy órával emelkedik a történelemórák száma. Szeptembertől azonban csak a szlovák iskolákra vonatkozik a változás, a magyar iskolákra nem. Ők egy év halasztást kaptak. Az okokról kérdezte Takács Róbertet, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola történelemtanárát a Határok nélkül tudósítója.

A reformáció szellemisége egykor és ma címmel szerveztek konferenciát Beregszászban

A reformáció szellemisége egykor és ma címmel szerveztek konferenciát a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. A konferencia ünnepi Istentisztelettel kezdődött, melyet Taraczközy Ferenc helyi református lelkész, a konferencia egyik társszervezője tartott. Őt hallják elsőként.

80 millió forinttal támogatja a magyar állam a Moldvai Csángó-Magyar Szövetség munkáját. Lujzikalagorban 2010-óta folyik a magyar nyelv oktatása az egykori deák házában

Lujzikalagor csángó-magyar település a Kárpátokon túli Bákó megyében.

Bár az oktatási programban nincs benne, iskolai órák után, magyar foglalkozást itt is tartanak a Moldvai Csángó-magyar Szövetség jóvoltából. A múlt héten véget ér Romániában a tanév, így nem csoda, hogy vakációs hangulatban találta itt a magyar házat Oláh-Gál Elvira.

Nagy ünnep volt Újmosnicán - először rendeztek találkozót a faluban élő és az onnan elszármazott magyarok számára

Nagy ünnep volt Újmosnicán - először rendeztek találkozót a faluban élő és az onnan elszármazott magyarok számára. A Temesvártól alig néhány kilométerre fekvő települést 1902-ben alapították az Ómosnica melletti erdő egyik tisztásán, Szentesről érkezett telepesek. Az utóbbi évtizedekben többszörösére nőtt a falu lakossága, így a magyarok aránya jelentősen csökkent. A közösség fő megtartó ereje a református egyház. Az ünnepi istentisztelet után készült a Határok nélkül munkatársának riportja.

Nagy a harc az utazó csapatba kerülésért. Szikszói és szovátai diákok a Határtalanul program keretében utaztak

20 éve ápol baráti kapcsolatokat a szikszói Szent Márton Katolikus Általános Iskola a szovátai Domokos Kázmér iskolával. A Határtalanul programmal lehetőség nyílt arra, hogy májusban a szikszóiak ellátogassanak Szovátára, június elején pedig az erdélyi diákok jöhettek el Magyarországra.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog