erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 6.15

 Harrach: Szent László magánéletében és politikai tevékenységével is példát mutatott

. – MTI, Híradó.hu, Webrádió

A KDNP frakcióvezetője Budapesten azzal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót, hogy az Országgyűlés szerdán Szent László-emlékévről szóló határozati javaslatot fogadhat el. A frakcióvezető kiemelte, hogy Szent László király egyensúlyt tartott Nyugat és Kelet között, felvirágoztatta Magyarországot, hatékony, keresztény, európai uralkodó volt. Kitér arra is, hogy egyházi és “egy valódi civil szervezet” kezdeményezésére már tartottak megemlékezéseket, s továbbiak is várhatóak. Gaal Gergely, a Szent László-év tanácsadó testületének elnöke elmondta: a nemzetpolitikai államtitkárság támogatása mellett a Pro Patria Egyesület egész éves programsorozatra kapott meghívást. Június végére készül el az a DVD, amely a koponyaereklye alapján az uralkodó arcrekonstrukcióját mutatja be.

 

 

Erdély

 

Bírósági ítélet a marosvásárhelyi katolikus iskola kárára

. – Krónika, MTI, hirado.hu, transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro, Nyugati Jelen

A marosvásárhelyi törvényszék elsőfokú ítéletben érvénytelenítette kedden a Maros megyei tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amellyel 2015-ben a Római Katolikus Gimnáziumba sorolta az Unirea főgimnázium magyar osztályait. Az ítélet kivonata a román bíróságok portálján jelent meg. A tanfelügyelőségi határozatot mind a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, mind pedig az Unirea Főgimnázium szülői bizottsága megtámadta a közigazgatási bíróságon. A bíróság összevonta a két pert, és helyben hagyta a felperesek keresetét. Elutasította ugyanakkor, hogy a katolikus gimnáziumba átkerült diákok szüleinek egy csoportja is csatlakozzék a perhez. Az ítélet nem jogerős, a feleknek a hivatalos kikézbesítéstől számítva 15 nap áll rendelkezésükre a fellebbezéshez.

rdély

 

EU-s finanszírozásokból újítják fel a marosvásárhelyi Kultúrpalotát

. – transindex.ro, Erdély Ma, maszol.ro, Krónika, szekelyhon.ro

Aláírta szerdán a Kultúrpalota felújításának finanszírozási szerződését Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Régió igazgatója. A Kultúrpalota felújítási projektjének összértéke 6 és fél millió lej, amelyből 6 millió lej vissza nem térítendő támogatás. A projekt az épület külső és belső javítási munkálatait foglalja magában, többek között a Maros Megyei Könyvtár lépcsőházának és a Tükörteremnek a felújítási munkálatait, illetve a Nagyterem orgonájának restaurálását is.

 

Egyhetesre bővül a nagybányai Főtér Fesztivál

. – Krónika

Az előző kiadásokhoz képest hosszabb lesz ebben az évben a Főtér Fesztiválként ismert Nagybányai Magyar Napok rendezvénysorozat, amelyre egy héten keresztül, szeptember 11. és 17. között várják az érdeklődőket. A szervezők közleménye szerint a Főtér Fesztivál keretében tartják meg a Németh László Elméleti Líceum új, Híd utcai épületének ünnepélyes átadását. A magyar napokon Kárpátalja is részt vesz, az ukrajnai magyar közösség képviselői külön sátorban, illetve programokkal várják az érdeklődőket.

 

Nem hazafiaskodhattak a székelyföldi románok a bukaresti Falumúzeumban

. – Krónika

Megsértődtek a Kovászna és Hargita megyei románok, mert a bukaresti Falumúzeumban nem engedték, hogy kimutassák hazafias érzelmeiket. A Székelyföldön kisebbségben élő közösség tagjai egy hagyományos fonót szerveztek a múzeumban, azonban már az előkészületek során e-mailben hívta fel figyelmüket a vezetőség arra, hogy tilosak a hazafias megnyilvánulások, ne tegyenek olyat, amivel hátrányosan megkülönböztetik a két megyében élő magyar lakosságot.

 

Újabb halasztás: ősszel folytatódik Rádulyék pere

. – szekelyhon.ro

Ismét halasztottak Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos alpolgármester korrupciógyanús ügye perének szerdai marosvásárhelyi tárgyalásán. A következő tárgyalás időpontja: szeptember 18.

 

Ismét bírósághoz fordul az irgalmas rendi ingatlanért a római katolikus püspökség

 – Krónika

Két fronton harcol a hazai igazságszolgáltatás által visszaállamosított irgalmas rendi ingatlanért, az egykori nagyváradi pénzügyi palotáért a római katolikus egyház. Egyrészt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán fellebbezi meg a jogerős bírósági döntést, ugyanakkor itthon új pert indít az ügyben, mondta el a Krónikának Böcskei László megyéspüspök.

 

A Szent László Napok összeköt

 – Krónika

A Szent László Napok hozzájárul Debrecen és Nagyvárad testvérvárosi kapcsolatának elmélyítéséhez – hangzott el azon a tegnapi váradi sajtótájékoztatón, amelyen mindkét város alpolgármestere, Komolay Szabolcs és Florin Birta is részt vett. Kiderült, a felek megállapodtak abban, hogy a Körös-parti város támogatja Debrecent az Európa Kulturális Fővárosa cím megszerzésében.

 

Marosvásárhelyi parasztháború

2017. június 15. – Páva Adorján – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „a vásárhelyi önkormányzat legerősebb frakciójának apparátusa nem jelezte azonnal, hogy a prefektúra tévesen hivatkozott egy bizonyos bírósági ítéletre. Ugyanis ezúttal is a civil jogvédőknek köszönhető, hogy kiderült: az a 2015-ös tanácshatározat, amelyet korábban jogerősen érvénytelenítettek, nem a Dózsa György úton kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákról szól, hanem egy másik próbálkozásról, a hagyományos magyar elnevezések kihelyezéséről, amely más tál tészta”.

 

Felvidék

 

Jelentést fogadott el a kormány a kisebbségek helyzetéről

. – bumm.sk, Felvidék Ma

A Szlovákiában élő kisebbségi közösségek helyzetével is foglalkozott június 14-ei ülésén a kormány. A kormányhivatal műhelyében készült jelentés szerint az „elmúlt esztendő a kisebbségi közösségek tagjai szempontjából főleg a szlovákiai kisebbségek helyzetét és jogait összefoglaló stratégiai és koncepciós dokumentummal összefüggésben volt jelentős.” A kisebbségi kultúrák támogatására 2016-ban 3,8 millió eurót költöttek az állami költségvetésből. A legtöbb támogatást, mintegy kétmillió eurót, a legnépesebb magyar közösség kapta.

 

Megvan a Baross Alap igazgatója

. – Új Szó

Iván Tamás, az MKP fiatal szakpolitikusa lesz a Magyarországról érkező gazdaságfejlesztési csomagot kezelő Baross Gábor Alapítvány igazgatója. A párt azt ígéri, a támogatásokat elosztó alapítvány kuratóriuma független szakértőkből áll össze. A gazdaságfejlesztő csomag forrásaira az ígéretek szerint már nyáron lehet pályázni, ám részleteiről az MKP – melyet a magyar kormány stratégiai partnerként bízott meg a támogatás elosztásának előkészítésével – egyelőre nem árult el sokat. A Baross Gábor Alapítványt nemrég bejegyezték, és a magyar kormány is döntött már a gazdaságfejlesztő csomagról. Arról azonban, hogy pontosan mennyi pénz jön Magyarországról, Menyhárt József pártelnök nem mondott részleteket.

Felvidék

 

Befejeződött a pozsonyi magyar szabadegyetem második akadémiai éve

. – hirek.sk

Immár a második tanév zárult a pozsonyi magyar szabadegyetemen, ahol a teológia, az egyháztörténelem, a lelkiség és a filozófia témaköréből hallhattak előadásokat a hallgatók a havonta egy alkalommal, szombatonként megtartott tanulmányi napok során.

 

Vajdaság

 

Leleplezték Cérna Tibor mellszobrát Torontálvásárhelyen

. – Pannon RTV, Vajdaság Ma, Magyar Szó

Leleplezték Cérna Tibor mellszobrát Torontálvásárhelyen. Az ünnepélyes eseményen számos közéleti és politikai szereplő is megjelent. Koszorút helyezett el a szobornál Aleksandar Vučić szerb államfő is. Mellszobrot avatott Aleksandar Vučić Torontálvásárhelyen az 1999-ben elhunyt katona, Cérna Tibor emlékére. Cérna Tibor egy volt a 108 katona közül, akik meghaltak a kosarai őrtorony védésekor Koszovóban. Az eseményen megjelent a Cérna család is. A szobrot Aleksandar Vučić és a Cérna Tibor édesanyja, Katalin leplezte le.

 

Győri diákok látogatták meg az adai Műszaki Iskolát

. – Pannon RTV

A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium diákjai látogatták meg az adai Műszaki Iskolát. A találkozót a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjának keretében a Nemzeti Összetartozás Napjának alkalmából szervezték. A találkozóra mindkét iskola diákjai rövid műsorral készültek. A győri iskola idén már több alkalommal is utazott külföldre: két hetedik osztályával Erdélyben voltak a Határtalanul program keretein belül, most pedig a Rákóczi program segítségével Vajdaságba látogattak el.

 

Az EP elfogadta a Szerbiáról szóló országjelentést

. – Pannon RTV, Vajdasági RTV

Elfogadta az Európai Parlament a Szerbiáról szóló országjelentést. Az ország a stabilitás biztosítéka a Balkánon, gazdaságilag versenyképesebb, mint korábban, és számos intézkedést sikerült véghezvinni, amelyek Szerbia előrehaladását biztosítják. Az Unió azonban figyelmeztet, folytatni kell a megkezdett reformokat és több területen fejlődnie kell még az országnak. A parlament nagy többséggel, a jelen levő 673 képviselőből 524 támogatásával fogadta el a jelentést. Szakértők szerint a döntés gesztusértékű, ugyanis az Európai Unió ezzel további támogatásáról biztosította Szerbiát az európai integráció útján. Előrelépést sikerült elérni a gazdaság terén, továbbá megállapították, hogy a régió stabilitásának őrzője Szerbia.

 

Az országjelentés a vajdasági magyar közösségnek is kulcsfontosságú

. – Pannon RTV

Szerbia egy jó jelzést kapott az Európai Parlamenttől az országjelentés nagy többségű elfogadásával – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Deli Andor. A Fidesz-KDNP vajdasági származású EP-képviselője szerint az elfogadott dokumentum elismeri és méltatja a szerb kormány igyekezetét, ami további ösztönzést adhat Belgrádnak, hogy kitartson az uniós integráció felé vezető úton. Az országjelentésnek a vajdasági magyar közösség szempontjából is kulcsfontosságú szerepe van, hiszen a jelentésben megjelent a kisebbségi akcióterv, amelynek kapcsán az Európai Parlament a gyakorlati megvalósításra hívta fel az ország figyelmét.

 

Kárpátalja

 

A reformáció 500. évfordulója alkalmából tartottak tudományos konferenciát Beregszászon

. – MTI, Kárpátalja, karpatalja.ma, Webrádió

A reformáció szellemisége egykor és ma címmel tartottak tudományos konferenciát a reformáció 500. évfordulója alkalmából szerdán Beregszászon, Soós Kálmán történésznek, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola néhai rektorának, a reformáció kárpátaljai kutatójának a tiszteletére. Nyitó előadásában Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke vázolta fel a reformáció előzményeit, létrejöttének okait és körülményeit, a közösségekre gyakorolt hatását. Brenzovics László történész, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője előadásában a reformációnak és a református egyháznak a magyarság megmaradásában játszott kiemelkedő szerepét hangsúlyozta.

 

Jóváhagyta a testület a Budapest és Beregszász közötti testvérvárosi megállapodást

. – MTI, Magyar Hírlap, Magyar Idők, Kárpátalja, Webrádió, karpatalja.ma

Jóváhagyta a Budapest és a kárpátaljai Beregszász közötti testvérvárosi együttműködési megállapodást a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A testület egyhangúlag támogatta a megállapodást. Az elfogadott előterjesztésben azt írták, hogy a testvérvárosi kapcsolat szimbolikus jelentőségű, mely Budapest, "a nemzet fővárosa" és Beregszász, a jelentős magyar lakossággal rendelkező kárpátaljai város között jön létre. A nemzeti összetartozás erősítése mellett a testvérvárosi megállapodás célja a szorosabb, hatékony együttműködés kialakítása a két város között, ami elősegíti Beregszász, valamint a térség további fejlődését.

 

Életbe lépett az ukrán vízummentesség – Bocskor Andrea sajtóközleménye

. – karpatalja.ma

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja üdvözli, hogy 2017. június 11-én életbe lépett a több éve várt vízummentesség az ukrán állampolgárok részére. Ettől kezdve a biometrikus útlevéllel rendelkező polgárok 180 naponta 90 napot tölthetnek az Európai Unió tagországaiban turisztikai, üzleti vagy családi céllal anélkül, hogy vízumért kellene folyamodniuk valamelyik külképviseleten. A vízummentesség a kárpátaljai magyar közösség szempontjából jelentős előrelépést jelent, hiszen a megnövekedő határon átmenő forgalom várhatóan infrastrukturális fejlesztéseket fog eredményezni a térségben. Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselő szerint régen várt fordulópontot jelent a vízummentesség életbe lépése, amely kedvező hatással lesz a kárpátaljai magyarok kapcsolattartási és turisztikai lehetőségeire.

Kárpátalja

 

Komolyzene, klezmer, jazz és zsidó ízek

. – Kárpátalja

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ), Magyarország Beregszászi Konzulátusa, a beregszászi Shalom Alapítvány, Beregszász város önkormányzata, a Rákóczi-főiskola, valamint a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet közösen szervezték meg a Kárpátaljai Zsidó Napokat június 8. és 11. között Nagyszőlősön és Beregszászban. A két város lakosságának 30%-át alkotta a zsidóság a holokauszt előtt, ezekre az időkre emlékeztek négy napon keresztül a két városban zsidók és nem zsidók, sokszínű és gazdag közös kultúránk és történelmünk felidézésével. Mert mint Deák Andrea, a programsorozat budapesti főszervezője fogalmazott: „Az emlékezés nem más, mint az eltávozottak visszafogadása, az emlékezés valójában jövő.”

 

Az ukránok 70 százaléka szerint a Majdan-tüntetésekhez hasonló újabb tiltakozások kezdődhetnek

. – MTI, karpatalja.ma

Az ukránok 70 százaléka szerint az országukban olyan helyzet alakult ki, amely rövid időn belül egy újabb, a korábbi két hatalomváltó tömegmozgalomhoz, azaz a 2004-es “narancsoshoz”, illetve a 2013-2014-es EU-integrációshoz hasonló nagyszabású Majdan-tüntetésekhez vezethet – derült ki abból a felmérésből, amelyet a neves Rejting ukrán közvélemény-kutató csoport nemrég végzett, és amelynek eredményét szerdán ismertette az UNIAN ukrán hírügynökség. A megkérdezettek több mint 60 százaléka válaszolta azt, hogy az elmúlt év alatt romlott az anyagi helyzete, 30 százalékuknak változatlan maradt, és csupán 6 százalékuknak javult. Szintén több mint 60 százalék panaszkodott arra, hogy nem képes fizetni a folyamatosan emelkedő közüzemi díjakat.

 

Felújításra került a batári görögkatolikus óvoda

. – Kárpátalja, karpatlaja.ma

Június 11-én hivatalosan is átadták a nagyszőlősi járási Batár óvodásainak a felújított, korszerűsített óvodaépületet. Múlt év novemberében az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának támogatásával az elektromos és a vízhálózatot is korszerűsítették, új padlózat, új vizesblokk szolgálja innentől a gyerekek és a dolgozók kényelmét. A Nagyszőlősi Járási Állami Adminisztráció támogatásának köszönhetően új bútorokat is kapott az intézmény.

 

„…kezdet nincs, csak folytatás van”

. – Kárpátalja

Kilencven évvel ezelőtt, 1927. június 5-én a beregszászi járási Gát községben látta meg a napvilágot Kovács Vilmos, a kárpátaljai magyar irodalom talán legkiválóbb képviselője, a II. világháború utáni kárpátaljai magyar lét megéneklője, a szovjetrendszerrel szembeni magyar polgárjogi mozgalom elindítója. A jubileum alkalmából pedig, 2017. június 13-án – szülőfaluja könyvtárában a Gáti Községi Könyvtár és a KMKSZ szervezésében, a hajdani költő, író tisztelői, örökségének folytatói a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság támogatása mellett – koszorúzással egybekötött megemlékezésre került sor.

 

 

Muravidék

A beadványok körülbelül 20 százaléka szorul hiánypótlásra

. – Muravidéki Magyar Rádió

Mint köztudott, 165 egyén és vállalat pályázott a magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatására. A pályázat határidejének lejárta után, a beadványok áttekintését követően, a hiányos pályázatok pótlásának ideje folyik. Bukovec Éva munkatársunk Horváth Józseffel, a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet igazgatójával beszélgetett.

 

Méltósággal emlékeztünk

. - Népújság

A voličinai kopjafánál és a hrastoveci emléktáblánál idén is méltósággal emlékeztünk a muravidéki magyar internáltakra, rendhagyó módon Lendván és Hrastovecben a diákok történelemórán is tájékozódhattak a szomorú 1944–45-ös eseményekről.

 

Elfogadták a községi statútum egyeztetett szövegét

- Népújság

lkmnok2417A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa a múlt héten rendkívüli ülésen tárgyalta az új községi alapszabályzat második olvasatának azon cikkelyeit, amelyek a magyar nemzeti közösség különjogaira vonatkoznak. A tanács elfogadta a cikkelyek egyeztetett szövegét. Az LKMNÖK tanácsa nemrégiben Lendva Község új alapszabályzatának első olvasatához több, a magyar közösség különjogaira vonatkozó megjegyzést tett – vagyis az első olvasatban az említett jogok még nem szerepeltek a dokumentumban.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog