erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 3.19.

Határok nélkül

2017. március 17. – Kossuth Rádió

Átadták Kárpátalja kormányzójának a mintegy 65 ezer aláírással ellátott petíciójukat a kárpátaljai magyarság képviselői

Kárpátalja magyar érdekvédelmi szervezetei, és a történelmi egyházak képviselői ma átadták  a megye vezetőjének, Henagyij Moszkal kormányzónak azt a közel 65 000 aláírással ellátott petíciót, amelyet az elmúlt másfél hónapban gyűjtöttek az ukrajnai kisebbségi jogok tervezett szűkítése ellen.

 

A marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum szülői közössége és az ügyben érintett döntéshozók újabb megbeszélést tartanak jövő hét elején

A marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum szülői közössége és az ügyben érintett döntéshozók újabb megbeszélést tartanak jövő hét elején - erről állapodtak meg pénteki találkozójukon a polgármesteri hivatal és a szülői közösség képviselői. A tanácskozásról Csíky Csengele, a szülői csoport szóvivője nyilatkozott a Határok nélkül munkatársának.

 

Több mint ötven év után ismét napvilágra került Feszty Árpád Krisztus temetése című triptichonja Aradon

Március elején, több mint ötven év után ismét napvilágra került Feszty Árpád Krisztus temetése című triptichonja Aradon. A több mint 60 négyzetméteres olajfestmény nem mérhető ugyan Feszty Árpád  Ópusztaszeren kiállított, A magyarok bejövetele című körképéhez, mind tematikája, mind története miatt különleges. 1913-ban került Aradra, az akkor megnyílt Kultúrpalotába. Az 1950-es években a kommunista román hatalom letakarta, majd 1962-ben lebontatta az egyházi témájú műalkotást. Az aradi Kölcsey Egyesület kezdeményezésére, romániai és magyarországi restaurátorok jelenlétében idén kibontották, és a helyreállítás után ki szeretnék állítani Aradon.

Séta az 1848/49-es szabadságharc kézdivásárhelyi helyszínein

Sepsiszentgyörgytől 30 km-re északkeletre, a Torja patak mellett fekszik Kézdivásárhely, Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városa, az egykori Kézdiszék központja. A település nevezetessége az udvarteres városszerkezet. Trapéz alakú főtere körül, több mint 70 udvartér található. Kézdivásárhely az 1848-49-es  szabadságharcban a székelyek védelmi központja. Itt öntötte ágyúit Gábor Áron. A Határok nélkül riportere a szabadságharc helyszíneit járta végig az Incze László Céhtörténeti Múzeum igazgatójával, Dimény Attilával.

Győzelemmel felérő döntetlent játszott a hétvégén Zsolnával a dunaszerdahelyi futball klub

Győzelemmel felérő döntetlent játszott a hétvégén Zsolnával a dunaszerdahelyi futball klub, ismertebb nevén a DAC. A nemzetközinek nevezhető, de mégis magyar csapatban uralkodó hangulatról, célokról és elvárásokról készült a Határok nélkül tudósítójának riportja az egyik edzésen.

 

Határok nélkül

2017. március 18. – Kossuth Rádió

200 éve keresztelték meg Nagyszalontán Arany Jánost

Arany János keresztelésének 200. évfordulója alkalmából és az 500 éves reformáció jegyében ünnepi istentiszteletet tartottak a nagyszalontai református templomban, ott, ahol 1817. március 10-én a keresztség sákramentumában részesítették a költőt. Mikló István Boldizsár református lelkésszel beszélgetett a Határok nélkül tudósítója.

Petőfi barátja: Mezei József

Arany János egyik Petőfihez írt levelében említi Mezei Józsefet, aki festőként volt ismert, Petőfi portréját a Nemzeti Múzeum őrzi. A Határok nélkül riporterének beszélgetésében egy különleges kutatásról lesz szó, amely egy dedikációból indult  el. Családtörténeti szálak vezették Nagy Gyöngyvért, a Csíki Székely Múzeum fotográfusát ükanyja testvére életének felkutatásában. Azóta monográfia is megjelent Mezei József, aki nemcsak Petőfit festette meg, hanem a forradalom és szabadságharc más hőseit is.

Felvidéki emlékezések a Gulágra

Ha szlováknak vallották volna magukat, minden bizonnyal megússzák a Gulágot, de nem tették... Pásztor Géza  emlékiratai olvashatók a Felvidek.ma portálon. Az eredetileg németül megírt visszaemlékezés szlovák fordításából dolgozott Flórián László, aki a magyar változatba beleszőtte édesapja visszaemlékezéseit is, hiszen a szerzővel, Pásztor Gézával együtt őt is elvitték málenkij robotra. A táborról, az apáról, a megszépítő emlékezetről, a jelen felelősségéről beszélgetett a fordítóval, Flórián Lászlóval a Határok nélkül tudósítója.

Tordák találkozója

A délvidéki Torontáltordán hagyományosan, immár 15 éve a Kárpát-medence három településének - Bihartordának, Aranyostordának és a házigazdáknak -, valamint a Torontáltordáról elszármazottak közös estjével zárult a január 22-e óta tartó idei eseménysorozat, a Tordai Művelődési Napok. A Határok nélkül riportere járt a találkozón, ahol elsőként a házigazdát, Dobai Jánost kérte mikrofonhoz, akinek kezdeményezésére jött létre másfél évtizede a Kárpát-medence három településének együttműködése.

Gasztroangyal Aradon

Suhajda, zakuszka, vinetta és társai - Aradon járt a Gasztroangyal stábja. A műsor sikerének titka, hogy nincs titka. Mindenkinek van vagy volt nagymamája, olyan vidéki rokona, akinek főztje felejthetetlen, s amihez érzelmileg kötődünk, hiába éljük a gyorsétkezdék korát. Ezeket a méltatlanul elfeledett ízeket kutatja fel és tárja elénk a műsor stábja. Nemrégiben Arad megyében jártak, ahol több helyszínre, például  az aradi óvárosi piacra a Határok nélkül tudósítója is elkísérte őket.

 

Határok nélkül

2017. március 19. – Kossuth Rádió

Fekete március. Így vonult be a történelembe a 27 évvel ezelőtti marosvásárhelyi magyarellenes véres eseménysorozat

Fekete március. Így vonult be a történelembe a 27 évvel ezelőtti marosvásárhelyi magyarellenes véres eseménysorozat, amelyet leitatott Maros és Görgényvölgyi román falusiakkal hajtott végre a demokratikus folyamatok leállításában érdekelt erő. Az iskoláját és egyetemét visszakérő magyarságot, illetve vezetőit brutálisan megtámadták 1990. március 19-én, szétverték az RMDSZ székházát, megpróbálták meglincselni a padlásra menekülő embereket, félholtra verték Sütő András írót és lemondatták a Nemzeti Egység Ideiglenes Tanácsa alelnökét, Kincses Elődöt. Másnap pedig az újabb beözönlés következtében 3 magyar és 2 román ember vesztette életét és több százan megsebesültek. A randalírozás, a brutális erőszak egész nap a passzív hatóságok, rendőrök, katonák szeme előtt zajlott.

Mai műsorunkban a 27 évvel ezelőtt történteket elevenítjük fel, és arról is beszélünk, hogy ma hogyan él a város emlékezetében a fekete március.

Azokat, akik kitervelték  és megszervezték  az 1990. március 19-dikei pogromkísérletet - faforgató fejszékkel, az úgynevezett capinákkal, baltákkal és vasdorongokkal felszerelt, és külön buszokkal Marosvásárhelyre szállított románok bevetését -, a mai napig nem vonták felelősségre, és nem ítélték el. De talán nem lesz ez így az idők végezetéig. Kincses Előd ügyvéddel beszélgetett a Határok nélkül munkatársa, aki a 27 évvel ezelőtti véres napok egyik főszereplője volt. A műsorban elhangzott archív felvételeken Sütő András író, Smaranda Enache a marosvásárhelyi Pro Európa Liga alapító tagja, és az elítélt Cseresznyés Pál, emlékezik 1990 márciusára.

 

Kárpát Expressz

2017. március 18. – M1

Három Torda találkozója Délvidéken

A történelmi Torontál vármegyében, Tordán járunk. A település több évszázados magyar múltra tekint vissza, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a környéken élőknek egyedülálló módon sikerült anyanyelvüket és hagyományaikat megőrizniük. A Tordai Művelődési Napok méltó zárásaként megrendezett Három Torda – az erdélyi Aranyostorda, a magyarországi Bihartorda és a vendéglátó, a délvidéki Torontáltorda – találkozója is ezt a célt szolgálja.

Népzenei és néptánc mestekrézés Beregszászon

Mesterfogásokat tanít Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása a beregszászi népzenei és néptánc mesterképzésre jelentkezőknek. A negyedik alkalommal megszervezett kurzus célja a magyar népi kultúra kincseinek megismertetése és a táncházmozgalom újjáélesztése Kárpátalján.

Évek óta akadályozza a helyi magyar iskola létrjeöttét Szepsi szlovák polgármestere

Két éve húzódik az új magyar alapítványi iskola építésének ügye a felvidéki Szepsiben. Az új tanitézmény a magyar kormány támogatásával épülne, ha épülhetne. Ennek az áldatlan helyzetnek a megvilágítására rendezett nagygyűlést az iskolát építő Jövőért Alapítvány, a Boldog Salkaházi Sára Iskolaközpont vezetése és szülői szövetsége.

 

Rendhagyó 1848-as emlékfutás Székelyföldön

A sepsiszentgyörgyi Gál Lajos Futókör tagjai rendhagyó módon, a sport nyelvén róják le kegyeletüket az 1848/49-es szabadságharc székely hősei előtt. Több mint másfél évtizede rendeznek emlékfutást, minden évben más útvonalon. Az érintett településeken felkeresik és megkoszorúzzák a ’48-as emlékműveket.

 

Térkép

2017. március 18. – Duna TV

Március 15-én, nemzeti ünnepünkön az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra, valamint a márciusi ifjakra emlékezett a világ és a Kárpát-medence egész magyarsága. Szatmárnémetiben is – igazi összefogásnak köszönhetően – felejthetetlen élmény minden évben a március 15-i ünnep, amelynek létrehozásán számos civil szervezet és önkéntes munkálkodik.

A szülőföld iránti szeretet, a magyarság megélése a témája annak az irodalmi, történelmi, zenés műsornak, amely a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és Magyarország Beregszászi Konzulátusa együttműködésében jött létre. A zenés összeállítást Gál Natália beregszászi színművésznő és Balog Marianna népdalénekes adja elő.

Nemzeti ünnepünkön az erdélyi kisvárosban, Székelykeresztúron Petőfi Sándorra mindig kiemelten emlékeznek. A forradalmár költő ugyanis bizonyíthatóan itt töltötte utolsó estéjét a fehéregyházi ütközet előtt. Emiatt a székely kisvárosban legendás tiszteletnek örvend. A költőfejedelemnek egykor árnyat adó öreg körtefa pótlására most egy új fát ültetettek.

Elkészült a Kiss Kata zenekar CD-je, amelyen nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó művek átdolgozott, fiatalokhoz szóló változata hallható. A készítők szándéka szerint a lemezzel arra vállalkoztak, hogy segítsenek méltón ünnepelni nemzeti ünnepnapjainkon. A Kis Kata zenekar CD-je minden iskolába eljut majd.

Ukrajnában a fegyveres konfliktus kirobbanása óta több mint egy millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat. A menekülni kényszerülőket, akiknek a száma folyamatosan nő, az ország biztonságos régióiban szállásolják el, ahol sokszor nehéz körülmények között élnek. Őket a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segíti ukrajnai civil partnerszervezete közreműködésével.

Az egri vár hős védőjének, Dobó Istvánnak több birtoka is volt Ung megyében. Az egyik az Ungvárhoz közel fekvő Szerednyén. Mivel az ottani dombság kiváló szőlőtermő vidék, Dobó István építtetett magának egy saját pincerendszert, amelynek egy részét ma is borok tárolására használják. Az ő nevét viselő pincébe került most az a szobor, amelyet egy keszthelyi művész adományozott a kárpátaljai magyaroknak.

 

Szatmárnémetiben minden évben szavalóversenyen választják ki azt a két diákot, akik szavalhatnak a március 15-i ünnepségen. Az iskolásoknak mindig megtisztelő, ha a többezres nézősereg előtt szavalhatnak és részt vehetnek az ünnepségen.

A székelyek szent hegyén is megemlékeztek a szabadságharc és forradalom 169. évfordulójáról. A madarasi Hargitán mintegy 200 kokárdás síelő énekelte együtt a tábortűz fénye mellett a magyar és a székely himnuszt. A legmagasabban fekvő székelyföldi síközpontban, fáklyákkal a kézben hosszú, kígyózó sorban siklottak a környékbeliek és a magyarországi síelők.

 

Öt kontinens

2017. március 18. – Duna World

Összefogott a magyarság a székelyföldi templomért. Műsorunkban egy hónapja számoltunk be arról, hogy a tavaly szeptemberben leégett atyhai templom újjáépítése érdekében milyen nagy erejű összefogás indult meg nem csak a Kárpát-medencében, hanem a tengerentúlon is. A civil összefogás fórum a tragédia másnapján gyűjtést indított a templom felépítése javára. A gyűjtés sikerét megünneplendő és a hiányzó összeg megteremtése érdekében jótékonysági gálára gyűltek össze neves művészek a Pesti Vigadóban.

Rozsnyai Zoltán magyar karmester alapította a világhírű Philharmonia Hungaricát, amely 1956-ban emigrált magyar zenészekből állt. A zenekar világhírűvé vált. Hamar meghódították Bécset és Amerikát is. Rozsnyai Zoltán hivatása miatt sokat volt távol családjától, felesége ennek ellenére mindig bíztatta, támogatta.

Megtalálták az Egyesült Államokban Kossuth Lajos húga elveszettnek hitt földi maradványait. Kossuth Zsuzsannának most a New York-i magyarok a főkonzulátus segítségével állítanának síremléket Manhattanben.

A világ bármely részén, ahol csak magyarok élnek, március idusán az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire emlékeznek. Összefoglaló arról, hogyan tisztelgett e jeles történelmi esemény évfordulója előtt a diaszpóra magyarsága.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog