erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 3.20.

 – Krónika, Erdély Ma, Marosvásárhelyi Rádió, MTI, hirado.hu, transindex.ro, szekelyhon.ro

A nemzetpolitikai államtitkárság elítéli a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) "túlkapásait" és a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum "ellehetetlenítésére irányuló törekvéseket" - közölte az államtitkárság szombaton az MTI-vel.

A közleményben úgy fogalmaztak: egy jogállamban megengedhetetlen, hogy ügyészek vallási hovatartozásukról faggassanak embereket, vagy kérdőre vonják őket azért, mert egy adott felekezeti iskolába íratták gyermekeiket. „Elfogadhatatlan az is, hogy egy ügyészségi vizsgálat megindítása nyomán megkérdőjeleződjön egy felekezeti iskola puszta léte" – tették hozzá. Az államtitkárság egyetért azokkal az erdélyi magyar politikusokkal, akik szerint a marosvásárhelyi katolikus líceum ügye szervesen illeszkedik abba a folyamatba, amely arra irányul, hogy a magyar közösségeket alapvető jogaikban korlátozzák.

 

Potápi Árpád János a diaszpóra fontosságát hangsúlyozta a kanadai Edmontonban

2017. március 18. – MTI, hirado.hu, Magyar Idők, gondola.hu, Vajdaság Ma, Szeged Ma, hir.ma, KDNP hírek, Nemzeti Regiszter

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a kanadai Edmontonban a helyi magyarokkal ünnepelte március 15-ét, és beszédében a diaszpóra fontosságát hangsúlyozta. Az államtitkár és Ódor Bálint Ottawában akkreditált magyar nagykövet az 1848-as forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepségen vett részt. A városban a katolikus és a református iskola, a Corvin-köz Történelmi Társasága és több civilszervezet összefogásával szervezték meg az ünnepi programot. A Szent Imre hercegről elnevezett vasárnapi magyar iskola diákjai műsort mutattak be, szavalatokkal, magyar táncokkal, felolvasásokkal. Beszédében Potápi Árpád János kiemelte, hogy mennyire fontos egy közösség életében, annak megtartásában és gyökereinek ápolásában a templom és az iskola.

 

A marosvásárhelyi katolikus líceum melletti közös kiállásra buzdít a nemzetpolitikai államtitkár a diaszpórában

2017. március 19. – MTI, kormany.hu, Nemzeti Regiszter

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kezdeményezésére nyilatkozatot írtak alá az edmontoni Szent Imre Akkreditált Magyar Iskola vezetői, amelyben leszögezik: kiállnak a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum igazságtalanul meghurcolt vezetősége és diákjai mellett. A nyilatkozatot az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett edmontoni megemlékezést követően írták alá, amelyen ünnepi beszédet mondott a nemzetpolitikai államtitkár. Potápi Árpád János kijelentette: a nyilatkozatot, amelyet elsőként az edmontoniak írták alá, a világon működő mind a 212 hétvégi magyar iskolához eljuttatják, a diaszpóra teljes magyarságának bevonásával fejezve ki tiltakozásukat a marosvásárhelyi katolikus líceum ellen indított eljárás és az erdélyi magyarságot célzó sorozatos támadások ellen.

ető hírek

 

A magyar szervezetek átadták az ukrán nyelvtörvénytervezetek ellenI aláírásokat Kárpátalja kormányzójának

2017. március 17. – MTI, hirado.hu, Magyar Hírlap, Magyar Idők, 888.hu, karpatalja.ma, Kárpátalja, Kárpáti Igaz Szó, Vajdaság Ma, maszol.ro

Hivatalosan átadta a kárpátaljai magyar szervezetek által a kisebbségek nyelvhasználati jogainak korlátozására irányuló ukrán nyelvtörvénytervezetek ellen összegyűjtött közel 65 ezer aláírást tartalmazó íveket Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője Hennagyij Moszkalnak, Kárpátalja kormányzójának pénteken Ungváron. Az íveket a kárpátaljai magyar szervezetek vezetőinek és az aláírásgyűjtési akciót támogató történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében adták át a Kárpátalja megyei közigazgatási hivatal épületében, nagy ukrán médiaérdeklődés mellett. Brenzovics László felolvasta a KMKSZ és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közös nyilatkozatát, amelyben a két szervezet tiltakozik a kárpátaljai magyarság és a többi nemzetiség nyelvhasználati és anyanyelvű oktatási jogainak korlátozásával fenyegető törvénytervezetek ellen.

 

Másodízben végeznek ingyenes egészségügyi szűrést budapesti orvostanhallgatók Kárpátalján

 – MTI, kormany.hu, hirado.hu, karpatalja.ma, Kárpátalja

Négy kárpátaljai települést érintő négynapos ingyenes egészségügyi szűrővizsgálat- és méréssorozatot indított a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Külhoni Programja keretében a Semmelweis Egyetem (SE)

Hallgatói Önkormányzata egyetemisták közreműködésével - ezúttal a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztosságának támogatásával - pénteken a Munkácshoz közeli Dercenben.  A magyarországi orvostanhallgatók idei kárpátaljai szűréssorozatát anyagilag támogató kormányhivatal vezetője, Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa az MTI érdeklődésére elmondta: példamutatónak tekinti a magyarországi orvostanhallgatók önkéntes kezdeményezését, amely követésre méltó lehet más szakokon tanuló diákok számára is.

Erdély

Közösen fordult az EMNP és az RMDSZ a belügyminiszterhez

 – Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Erdély Ma, MTI

Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kolozs megyei szervezeteinek vezetői közös panasszal fordultak a román belügyminiszterhez az Erdély-zászló elleni szerdai csendőrségi fellépés miatt. A két alakulat által pénteken közzétett dokumentumban Soós Sándor EMNP-elnök és Csoma Botond RMDSZ-elnök tájékoztatta Carmen Dan belügyminisztert arról, hogy a román csendőrség kolozsvári mobil egysége megbírságolta az RMDSZ által szervezett március 15-i felvonulás Erdély-zászlót vivő, az EMNP-hez kötődő résztvevőit. Megjegyezték, hogy a csendőrség a szervező kérésére hivatkozva igazoltatta és szólította fel távozásra az Erdély-zászlót vivő személyeket, noha a szervezők a helyszínen cáfolták, hogy ők kifogásolnák a zászló használatát. A Kolozs megyei politikusok úgy vélték: a csendőrség több alkotmányos jogot is megsértett, amikor kiemelte a tömegből az Erdély-zászlót vivő személyeket, visszatartotta őket, és megakadályozta, hogy részt vegyenek a rendezvény további részén.

 

A Krónika és a Háromszék is bírálta az RMDSZ-t, amiért kihagyta az autonómiát

 – Erdély Ma, MTI

A Krónika és a Háromszék napilap is bírálta az RMDSZ-t amiatt, hogy az erdélyi magyarok nemzeti ünnepen közzétett 12 pontos követeléslistáján nem szerepelt az autonómia. A Krónika vezércikkírója méltányolta, hogy az RMDSZ megfogalmazta, mit kíván 2017-ben az erdélyi magyar közösség, de „az egy helyben toporgás összetéveszthetetlen nyomának „tartotta, hogy „a kiáltványból üvölt az elhallgatás”.

 

Korodi Attila: készül a „szakítópróbának” tekintett törvénytervezet a frakciókban

– maszol.ro

A frakciókban jelenleg zajlik a belső vita a nyelvi jogokat és a szimbólumhasználatot rendező törvénymódosító tervezetről, amelynek elfogadását az RMDSZ a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodás szakítópróbájának tekinti – tudta meg a maszol.ro Korodi Attilától. A képviselőházi frakcióvezetőt a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító jogszabályról is kérdezték.

 

Háromszéken találkoztak a székelyföldi önkormányzatis hölgyek

– maszol.ro

Az RMDSZ Nőszervezetének Székelyföldön van a keménymagja, hangzott el pénteken, Sepsiszentgyörgyön, a Székelyföldi önkormányzati képviselőnők és nőszervezetek találkozójának indító sajtótájékoztatóján. A kijelentést az támasztja alá, hogy a székelyföldi nőszervezetek, minden előítéletet megcáfolva a legeredményesebbek. A decemberi parlamenti választásokon az RMDSZ jelöltlistán Székelyföldön volt listavezető nő – a háromszéki Benkő Erika –, és biztos befutó helyen lévő női jelölt is – a marosvásárhelyi Csép Andrea –, így e tekintetben Közép-Erdély és Partium is tanulhat Székelyföld példájából.

Erdély

Hamarosan pont kerülhet a kolozsvári Brassai líceum ügyének végére? Győznek a szülők?

– maszol.ro

A napokban ül össze a Kolozs megyei tanfelügyelőség, hogy ismét újratárgyalja a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum ügyét - tájékoztatott Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes. A szülők és a tanári kar korábban az oktatási minisztériumhoz fordult, hogy bírálják felül a tanfelügyelőség januári határozatát, miszerint az iskolában jövő tanévre nem indulhat elméleti kilencedik osztály.

 

Marosvásárhely: kedden eldőlhet a katolikus gimnázium sorsa

– maszol.ro, szekelyhon.ro, Krónika

Több illetékes intézmény – köztük a polgármesteri hivatal, a prefektúra, a főtanfelügyelőség és a városháza – vezetői tartanak megbeszélést kedden Marosvásárhelyen a katolikus gimnázium sorsáról. E találkozó eredményeitől függ, hogy mit lép a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport, amelynek tüntetéssorozata pénteken lejárt.

 

Száz magyar előkészítő osztály Marosszéken

 – szekelyhon.ro

Csütörtökön zárult az előkészítő osztályokba való beiratkozások első szakasza, és már elkezdődött az összesítés meg a helyleosztás. Az előkészítőbe való beiratkozás során elsőbbséget élveznek az adott körzethez tartozó gyerekek, ezt követően a fennmaradó helyekre az iskolák felvehetnek más diákokat is – magyarázta a Vásárhelyi Hírlapnak Fejes Réka, a Maros megyei magyar kisiskolás osztályokért felelős szaktanfelügyelő. Azt is megtudta a lap, Maros megyében száz magyar előkészítő osztály indulhat ősztől.

 

Megtámadta a Heineken az Igazi Csíki Sör uniós védjegyét

– Krónika, Erdély Ma

Az Európai Unió luxemburgi bíróságához fordult a holland Heineken társaság az Igazi Csíki Sör védjegyének visszavonása érdekében. A Bruxinfo portál tájékoztatása szerint az Európai Bíróság pénteken megjelent hírlevele számol be arról, hogy a multinacionális sörgyártó a közelmúltban megtámadta az EU Törvényszékén az Igazi Csíki Sörnek nyújtott európai uniós védjegyet.

 

Gálaműsorral ünnepli 63. születésnapját a Kolozsvári Rádió

 – Krónika

Gálaműsorral ünnepli születésnapját a Kolozsvári Rádió, amely március 15-én lett 63 éves. Az esemény alkalmából március 23-án, 19 órai kezdettel a rádió előadótermében díjátadással és koncerttel egybekötött gálaműsort tekinthet meg a közönség. „Több mint hat évtizedes kora ellenére a magyar szerkesztőség újra gyerekkorát éri, hiszen alig pár hónapja 24 órásra bővült az adásidő" – közölte a rádió. A magyar szerkesztőség által alapított Donát 160 Egyesület 2014-ben hozott létre egy díjat, amelyet azok a kollégák kapnak, akik karrierjük, vagy az utolsó év folyamán meghatározót alkottak, kiemelkedő, irányadó munkát végeztek.

Erdély

 

Közös állásfoglalásban állnak ki a vásárhelyi katolikus líceumért Maros, Hargita és Kovászna megye tanácselnökei

– transindex.ro

Maros, Hargita és Kovászna megye tanácsainak elnökei is részt vettek március 18-án, szombaton a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplomban a katolikus iskoláért meghirdetett közös imán. Péter Ferenc, Borboly Csaba és Tamás Sándor elnökök a templomi imát követően közös állásfoglalást fogalmaztak meg, melyben szolidaritásukról és támogatásukról biztosítják a katolikus iskola tanárait, diákjait és szülői közösségét.

 

Választmányi és ügyvezető elnököt választott a Magyar Polgári Párt

– transindex.ro

A kilenc éves Magyar Polgári Párt március14.-én elnökségi ülést tartott Marosvásárhelyen, ahol a szatmárnémeti kongresszuson elfogadott alapszabályzat értelmében megalakult a párt választmánya. Az ünnepi alakuló ülésen Mezei Jánost választották az újonnan létrejött testület elnökének, Salamon Zoltán pedig a jövőben a párt ügyvezető elnöki tisztségét tölti be.

 

A csendőrség szerint a szervezők kérésére távolíttatták el az Erdély-zászlót a kolozsvári ünnepségen

 – transindex.ro, Erdély Ma, Marosvásárhelyi Rádió

Facebook-oldalán közzétett közleményben reagált a Román Csendőrség a március 15-i kolozsvári ünnepségeken történtekkel kapcsolatos vádakra. A csendőrség elutasítja az RMDSZ vádjait, és közli: a rendfenntartó erők és a szervezők képviselői közt folyamatos párbeszéd és együttműködés volt a közterületen zajló rendezvény megfelelő körülmények között való lebonyolításának érdekében tett intézkedések kapcsán. A csendőrségi közlemény szerint a megemlékezés békés és civilizált jellegű volt, és nem történtek incidensek.

 

Egyesül két romániai törpe nacionalista párt, nagy nacionalista uniót vizionálnak

 – transindex.ro, Bihari Napló, szekelyhon.ro

A Nemzeti Erő Párt és az Egységes Románia Párt (PRU) a szombati gyűlést követően úgy döntött, hogy egy nacionalista pólusban egyesül, a következő időszakban kidolgozzák a politikai platformot és a kongresszus időpontját is leszögezik, jelentette be Laurenţiu Rebega európai parlamenti képviselő Marosvásárhelyen.

 

Megfelelő” örökségvédelem

 – Krónika

Megfelelőnek tartja a Grindeanu-kormány örökségvédelmi programját Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke. A kulturális tárca volt államtitkára Sepsiszentgyörgyön, a szövetség nőszervezete által tartott pénteki sajtótájékoztatón kifejtette, az RMDSZ folyamatosan lobbizik a műemlékek felújításáért. Hozzátette, a szakértői Cioloş-kormány kevesebb pénzt fordított a műemlékvédelemre, mint bármelyik korábbi kabinet az elmúlt huszonhét évben, és „egy fityinget sem adott” az erdélyi magyar műemlékek felújítására, sőt megakadályozta, hogy az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) közgyűlése felvegye a védett szellemi kulturális örökségek listájára a csíksomlyói búcsút.

Felvidék

Bugár: Őszinte szándék nélkül nehéz lesz a Most-Híd és az MKP együttműködése

– Felvidék Ma

Csütörtökön Komáromban lakossági fórumot tartott a Híd párt Bugár Béla, Bastrnák Tibor, Pfundtner Edit és Sárközy Irén parlamenti képviselők részvételével. Bugár röviden összefoglalta pártjuk egy éves kormányzását. Megemlítette, hogy sikerként könyvelik el a kisiskolák megmentését, bár hozzátette, még elő kell teremteni hozzá az anyagiakat is. Szólt arról is, hogy a szlovák párt miniszterének köszönhetően állítják vissza a heti nyolc órát a magyar nemzeti iskolákban.

 

Berényi József: jó választási program, sok hiteles jelölt és pozitív kampány kell

– hirek.sk

Az őszi megyei választások kapcsán már országszerte zajlanak a helyi szervezetek jelöltállító ülései, megkezdődtek a pártok közti egyeztetések is, s egyre több megyeelnök-jelölt neve merül fel. Berényi Józsefet, Nagyszombat megye MKP-s alelnökét egyebek mellett a jelenlegi választási időszak legjelentősebb eredményeiről, esetleges megyeelnök-jelöléséről és a lehetséges választási stratégiáról kérdezte a hirek.sk

 

Egy évszázad kisebbségben

 – Új Szó

Jövőre lesz száz éve, hogy megszületett a csehszlovákiai magyarság, ilyenkor pedig bevett dolog a leltárkészítés. Szarka László történész A multietnikus nemzetállam című könyvében foglalta össze az 1918 és 1992 közötti csehszlovákiai kisebbségpolitikát. Hogy látja egy történész ma a hazai kisebbségek sorsát, és milyen kilátásokra következtethetünk az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján? – interjú az Új Szóban a szerzővel.

 

Nemzeti ünnepi fogadás és a magyar állami érdemkeresztek átadása a Művészetek Házában

– Felvidék Ma

Homolya Évát, Badin Ádámot és Martin Drobňákot tüntették ki március 17-én az 1848-as forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi fogadáson, Kassán. „Abban az időben nagyon sok magyar emberben megvoltak ezek a tulajdonságok. Éppen ezek jelentettek közös alapot az egyébként különböző emberek számára”- hangzott el Haraszti Attila főkonzul ünnepi beszédében. Ezekre épült fel az az összefogás, mellyel a magyar nemzet történelmi jellegű, európai értékű összetartozásról tett tanúbizonyságot a nagyon nehéz időkben.

 

 

A szabadságharcra, a reformációra és Szent Lászlóra is emlékeztek Sajószentkirályon

 – hirek.sk

Már hagyománnyá nőtte ki magát, hogy négy gömöri egyházközség – Kövecses, Naprágy, Sajórecske és Sajószentkirály – a neves történelmi múlttal rendelkező Sajószentkirályon ünnepli meg az 1848/49-es szabadságharc emlékét.

 

Vajdaság

Schweidel József aradi vértanú szobrot kapott szülővárosában, Zomborban

 – Pannon RTV, Vajdaság Ma, Vajdasági RTV

Péntektől Schweidel József zombori születésű aradi vértanú szobra áll szülővárosában. A honvéd vezérőrnagyot 53 évesen végezték ki. Most mellszobra díszíti a Magyar Polgári Kaszinó udvarát a nyugat-bácskai városban.

 

MM közgyűlés – módosították az alapszabályzatot és a programot

– Pannon RTV, Vajdasági RTV

A Magyar Mozgalom alapszabályát és programját is megszavazták a civil szervezet szabadkai közgyűlésén. Új ügyvivő testületet is választottak, amelynek a jövőben 31 tagja lesz. Most 29 személyről szavaztak. Kókai Péter, a Magyar Mozgalom társelnöke kifejtette: azért volt szükség a program elfogadására, mert eddig nem rendelkeztek vele.

 

Lakossági fórum Újvidéken – Minden szinten kiváló az együttműködés a VMSZ és SZHP között

 – Pannon RTV

Az évek során önkormányzati, tartományi és köztársasági szinten is egy kiváló, egyenrangú és konstruktív együttműködés alakult ki a VMSZ és a Szerb Haladó Párt között – hangzott el péntek este Újvidéken, a VMSZ lakossági fórumán. Az Újvidéki Színház nagytermében megtartott esemény központi témája a vajdasági magyarság megmaradása és léte volt. Az Európa Kollégium megnyitásához, a magyar intézmények támogatásához is hozzájárult a Szerb Haladó Párt az elmúlt években – emelte ki az eseményen Kiss Gyula, az újvidéki városi tanács tagja.

 

Vajdaság

Hamarosan kezdődik a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozója

 – Pannon RTV

330 fellépő lép a világot jelentő deszkákra a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozóján, amely március 23-án, csütörtökön kezdődik Bácsfeketehegyen. A szemle házigazdái a Feketics Művelődési Egyesület és a Soma színtársulat, akik a kívül-belül felújított színházterembe várják a társulatokat. 

 

Felújították a bácsfeketehegyi református egyház imatermét

 – Pannon RTV

Hálaadó istentiszteletre jöttek össze a hívők vasárnap délelőtt a bácsfeketehegyi református egyház imatermében annak felújítása alkalmából. A helyiséget főleg a téli időszakban használják, és hosszú évek óta várt helyreállításra. Elsősorban belső munkálatokon esett át az épület. Szigetelés került a falakra, kicserélték a nyílászárókat, újra lett meszelve az épület. Nem csak a gyülekezeti terem, de a gondnoki iroda és a hittanterem is megújult.

 

Oromon első alkalommal emlékeztek meg az 1848–49-es eseményekről

 – Pannon RTV

Az oromiak szombat este első ízben tisztelegtek közösen a magyar forradalom és szabadságharc emléke előtt. A helyi kultúrotthon nagytermében megtartott, Petőfi él! Mi is összefogtunk! című megemlékezésen Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségének tagja mondott köszöntőt, amelyben az összefogásra, a közös célokra és a megfelelő partnerek kiválasztására helyezte a hangsúlyt. Az oromiak mellett megjelentek a VMSZ tartományi, községi és helyi tisztségviselői is. Az alkalmi műsorban szinte minden oromi civil szervezet részt vett, első ízben pedig felléptek a csókai női és férfikórusok is. Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök szerint a megemlékezés megmozgatott szinte mindenkit a faluban.

Kárpátalja

Brenzovics László: a kettős állampolgárság elleni törvény fokozhatja a feszültséget az ukrán társadalomban

– MTI, Magyar Idők, karpatalja.ma

Elfogadása esetén növelheti az ukrán társadalomban a feszültséget a Petro Porosenko államfő által előterjesztett törvénytervezet a kettős állampolgárság betiltásáról, mert azt előzőleg sem társadalmi, sem szakértői vitára nem bocsátották - jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője. A kárpátaljai magyar politikus a Mukachevo.net munkácsi hírportálon megjelent exkluzív interjújában kifejtette: a más ország állampolgárságát önszántukból felvett személyek ukrán állampolgárságtól történő megfosztását kilátásba helyező törvénytervezetet halaszthatatlan minősítéssel terjesztette az elnök a parlament elé.

 

Ukrán nacionalisták a "nemzetek Európáját" éltető fekete ruhás felvonulást tartottak Ungváron

 – MTI, karpatalja.ma, Kárpátalja

A "nemzetek Európája" mellett és a liberalizmus ellen tartottak fekete ruhás felvonulást Kárpát-Ukrajna kikiáltásának 78. évfordulója alkalmából kárpátaljai ukrán nacionalisták a Karpatszka Szics szélsőjobboldali alakulat szervezésében szombaton Ungváron. A fekete ruhát és az arcot takaró fekete álarcot viselő, ukrán nacionalista zászlókat lobogtató 150 főnyi "fekete menet", amelynek résztvevői felerészben iskoláskorú fiatalok voltak, nacionalista jelszavakat harsogva vonult át - sötétedés után fáklyákat gyújtva - a városon. A Petőfi téren, a költő szobra mellett elhaladva, ahol egy évvel ezelőtt a "Késhegyre a magyarokkal!" mondatot kiáltozták, ezúttal - szabatos fordításban - az "Idegen, vésd az agyadba, itt ukrán a gazda!" jelszót skandálták, ami többször elhangzott a menet haladása során.

 

Befolyásos ukrán politikus bírálja a kettős állampolgárokat büntetni szándékozó törvénytervezetet

– MTI, karpatalja.ma

Nem old meg semmit Petro Porosenko ukrán elnök kettős állampolgárságot tiltani és büntetni szándékozó törvénytervezete Andrij Szadovij, Lviv (Lemberg) polgármestere, a Szamopomics (Önsegély) parlamenti párt vezetője szerint, aki 30-40 százalékra becsüli az ukrán mellett más állampolgársággal is rendelkező kárpátaljai lakosok arányát. Utóbbi adatot Kárpátalja megye kormányzója cáfolta. A politikus a Zerkalo Nyegyeli című, mértékadónak tartott ukrán politikai hetilap hétvégén megjelent számának adott interjújában kifejtette, tudomása szerint Kárpátalján gyakorlatilag minden vállalkozónak van az ukrán mellett még egy állampolgársága. Úgy gondolom, e megye lakosságának mintegy 30-40 százaléka nem csak Ukrajna állampolgára - tette hozzá.

 

Kopogtató: Kell-e féltenünk ukrán állampolgárságunkat?

– Tóth Tünde – karpatalja.ma, Kárpátinfo

Ukrán honatyák ismét „fergeteges” ötlettel álltak elő. Petro Porosenko elnök március 13-án terjesztette elő azt a törvénytervezetet, mely a kettős állampolgárság betiltását irányozza elő. A kormányfő a tervezetet sürgősségiként definiálta, így a jogszabály másnap reggel napirendre került, még azelőtt, hogy azt a Legfelsőbb Tanács bizottságai, szakértői véleményezték volna. Március 14-én délután a tervezetet első olvasatban már el is fogadták. A tervezet 234 igen szavazatot kapott, mindössze egy képviselő szavazott ellene, illetve nyolcan tartózkodtak.

 

Ukrajnának tovább kell haladnia a reformok útján

– karpatalja.ma

Az Európai Parlament plenáris ülésszakával párhuzamosan Strasbourgban került sor az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság ötödik ülésére. Az ülésen az EP és az Ukrán Legfelsőbb Tanács képviselői értékelték az Ukrajna által elért eredményeket, valamint azt, hogy az ország jelenleg hol tart a reformok végrehajtásában. Az ülés lehetőséget adott az aktuális helyzet és a megoldásra váró problémák megvitatására egyaránt. Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő az ukrajnai választójogi reform parlamenti jelentéstevője felhívta a figyelmet: Nagy hiányosságok vannak ezen a területen, hiszen nincs egységes választójogi kódex, így a választásokat a nemzetközi standardoknak nem megfelelő hiányos törvények alapján tartják.”

 

 

Március 15. öröksége ma is utat mutat – megemlékezés Ungváron

– karpatalja.ma

Ungváron, a Petőfi téren a rendszerváltás óta huszonkilencedik alkalommal tartottak szabad megemlékezést az 1848–1849. évi forradalom és szabadságharc kezdetének 169. évfordulóján. Talán az elmúlt időszak eseményei is közrejátszottak abban, hogy a kellemetlen időjárás ellenére több százan gyűltek össze a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége által, más civil szervezetekkel közösen szervezett rendezvényen.

 

Nagyszőlősön is él a márciusi ifjak szelleme

 – karpatalja.ma, Kárpátalja

Kárpátalja magyarsága még sohasem ünnepelte ilyen felhős ég alatt március 15-ét, mint az idén. De felhős ég helyett akár Damoklész kardját is emlegethetjük, hisz’ Damoklész kardjaként függ felettünk az erőszakos ukránosítás veszélye, melynek szellemében az új nyelvtörvénytervezet olyan agyrémeket is tartalmaz, hogy a nemzetiségi – esetünkben magyar – nyelvű újságok tartalmazzák a magyar cikkek ukrán fordítását, vagy hogy színészeink magyar szavait – magyar közönség előtt! – ukránul szinkron tolmácsolják. Ám míg a szélsőségesek elméjét megháborítja a sovinizmus őrülete, addig vidékünk magyarsága méltóságteljesen, hideg ésszel, de forró szívvel ünnepelte meg egyik legfenségesebb nemzeti ünnepünket. Többek között Nagyszőlősön is…

 

Muravidék

itt magyarnak lenni!

 – Muravidéki Magyar Rádió

Az 1848/49-ra emlékeztek pénteken este Dobronakon. A községben élő magyarok mellett a rendezvényt jelenlétével megtisztelte dr. Földes Gyula lendvai főkonzul, dr. Göncz László nemzetiségi országgyűlési képviselő, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, valamint az önkormányzatok és a közélet képviselői. Ünnepi beszédében Cár Anna, a Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke többek közt a múlt példaértékű jelentőségéről beszélt, s arról, hogy a nyelv és a kultúra a megmaradás alappillére. Ám a fiatalok csak akkor élhetnek nemzetiségi jogaikkal, ha a kétnyelvű területen maradhatnak. Ennek előfeltétele pedig a gazdaság felvirágoztatása és a munkahelyek létrehozása.

 

 

Egy a huszadik század szörnyűségei közül…

 – Muravidéki Magyar Rádió

Alighogy véget ért a szörnyű második világháború, következett az újabb csapás: magyarok százezreit hurcolták el 1944-től a Szovjetunióba, a Gulágra. A politikai foglyoknak kemény kényszermunkát kellett ott végezniük, enni alig kaptak, ha megbetegedtek, sok segítségre nem számíthattak. A Magyarság Háza, Magyarország Lendvai Főkonzulátusa és muravidéki társszervezők a kényszermunkások emléke előtt tisztelegtek péntek délután a Bánffy Központban.

 

...tudjunk öntudatos magyar emberek lenni Szentlászlón, Muravidéken, Európában”

– Muravidéki Magyar Rádió

Pártosfalván és Szentlászlón is sokan tisztelegtek a márciusi ifjak emléke előtt. A Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség tegnap tartotta meg a kopjafák koszorúzásával egybekötött ünnepi megemlékezését. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog